Βατόπουλος: «Ναι» στη δημοσίευση των πρακτικών της επιτροπής των ειδικών – Σχέδια για μετακινήσεις εκτός νομού τον Μάιο

«Ναι» στη δημοσίευση των πρακτικών της επιτροπής των ειδικών από Βατόπουλο

Οι κυβερνητικές παλινωδίες στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης καθιστά επιτακτική την ανάγκη δημοσίευσης των πρακτικών από τις συνεδριάσεις της ειδικής επιτροπής επιστημόνων που έχει συστήσει το υπουργείο Υγείας. Το αίτημα επαναφέρει με κάθε ευκαιρία η αξιωματική αντιπολίτευση με την κυβέρνηση να κωφεύει αρνούμενη να τα δώσει στη δημοσιότητα.

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, τοποθετήθηκε σχετικά τονίζοντας πως δεν θα είχε αντίρρηση να δημοσιεύονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων και μάλιστα έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Βρετανία όπου τα πρακτικά δημοσιεύονται την επόμενη ημέρα με σβησμένα τα ονόματα. «Η επιτροπή δεν έχει κάτι να κρύψει» ανέφερε (ΣΚΑΪ) χαρακτηριστικά ανοίγοντας ένα δρόμο προς την κατεύθυνση αυτή.

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση που παρουσιάζει η χώρα μας, ο καθηγητής, εκτίμησε πως «θα μπορούσε να γίνει (άνοιγμα σχολείων τη Δευτέρα) αλλά αυτό θα το πούμε τις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες».

Υποστήριξε επίσης πως υπάρχουν δύο «αντιμαχόμενες» απόψεις, με την πρώτη να εκτιμά ότι πρέπει να ανοίξει η Γ’ Λυκείου λόγων των πανελληνίων εξετάσεων, «κάτι που δεν είναι πολύ καλό επιδημιολογικά» και η δεύτερη που επιχειρηματολογεί υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών, όπου οι μαθητές είναι πιο πειθαρχημένοι.

Κορύφωση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες

Με την ανησυχία για τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων σε καθημερινή βάση να είναι έκδηλη, ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προέβλεψε κορύφωση της πανδημίας τις επόμενες ημέρες.

«Μέσα στον Απρίλιο θα βιώσει η χώρα το πιο κρίσιμο διάστημα» ανέφερε (ethnos.gr) εκτιμώντας πως «ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων θα φτάσει τις 3.400 – 3.500 κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο» και «σε μία ημέρα με πολλά τεστ εκείνης της εβδομάδας μπορεί να δούμε ακόμα και 4.500 ημερήσια κρούσματα από κορονοϊό».

Σύμφωνα με τον καθηγητή η κορύφωση εκτιμάται στις 18 του Απρίλη.

«Μετά θα ξεκινήσει σιγά-σιγά η αναχαίτιση της πανδημίας, με τη βοήθεια του καιρού και με τις προϋποθέσεις ότι προχωρούν με τους προβλεπόμενους ικανοποιητικούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί και η διαχείριση των self test θα γίνεται με το σωστό τρόπο τόσο από τους πολίτες όσο και από την Πολιτεία», σημείωσε.

Σχέδια για μετακινήσεις εκτός νομού τον Μάιο

«Βαλβίδες αποσυμπίεσης» ψάχνει η κυβέρνηση την ίδια ώρα που το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Μετά το Πάσχα αναμένεται να επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού σύμφωνα με όσα είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος. Ο κυβερνητικός αξιωματούχος, σε μια περίοδο που η πανδημία στη χώρα μας βρίσκεται στην κορύφωσή της, αποκάλυψε (MEGA) πως «ο σχεδιασμός είναι αρχές Μαΐου να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Όσον αφορά το «Πάσχα στο χωριό» εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός αναφέροντας πως «είναι νωρίς ακόμα» για αποφάσεις συνιστώντας να «περάσουν πρώτα αυτές οι εβδομάδες».

Ο Άκης Σκέρτσος, ξεδίπλωσε το νέο κυβερνητικό αφήγημα που λέει ότι «το lockdown έχει κρατήσει πάρα πολύ και μπορεί πλέον να φέρνει αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα».

Πρόκειται για μια ακόμα έμμεση παραδοχή των κυβερνητικών λαθών που έγιναν τους τελευταίους μήνες και έφεραν ένα από τα σκληρότερα lockdown σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Τον επόμενο χρόνο πρέπει να συμβιώσουμε με τον ιό και τα κρούσματα. Τα κρούσματα θα εντοπίζονται ολοένα και περισσότερο σε ομάδες που δεν είναι υψηλού κινδύνου, αλλά ο ιός θα κυκλοφορεί ανάμεσά μας» ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ προετοιμάζοντας τη κοινωνία ενόψει και του ανοίγματος του τουρισμού (14 Μαϊού).

Σχετικά με το κυβερνητικό φιάσκο με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και ττις αντιδράσεις των καταστηματαρχών σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη, ο κ. Σκέρτσος είπε ότι «όλοι θέλουμε να ανοίξουν, και να λειτουργήσει η οικονομία και η εκπαίδευση. Αυτή την προσπάθεια καταβάλλει η κυβέρνηση. Αλλά πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν και τις εισηγήσεις των ειδικών. Δεν τίθεται ζήτημα μη λειτουργίας επειδή δεν θέλουμε να λειτουργήσει το λιανεμπόριο σε αυτές τις περιοχές. Τίθεται θέμα υγειονομικό».

Να σημειώσουμε πως η χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ έδειξε περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων με κορονοϊό αυξήθηκε ενώ δεκάδες περιμένουν για ένα κρεβάτι.