Βαρώσια Γερμανία: Μονομερείς ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας – Αίγυπτος: “Βαθιά ανησυχία” για τις εξαγγελίες αλλαγής καθεστώτος στα Βαρώσια

Βαρώσια - Γερμανία: Μονομερείς ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας

Τη «μεγάλη ανησυχία» της για τις ανακοινώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά τα Βαρώσιαεξέφρασε η Γερμανικήκυβέρνηση που καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Η Γερμανική κυβέρνηση σε αναφορά της για τις εξαγγελίες Ερντογάν περί μερικού ανοίγματος των Βαρωσίων, τονίζει ότι «μονόπλευρα βήματα» από την Τουρκία «κάθε άλλο παρά βοηθούν», ενώ «θέτουν σε κίνδυνο την πρόοδο των τελευταίων μηνών στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας και δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση υποστήριξε τους προηγούμενους μήνες «εντατικά» τον διάλογο και την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Πάντα τονίζαμε ότι κατά τη δική μας άποψη τα διαφιλονικούμενα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να επιλυθούν μόνο με τον εποικοδομητικό διάλογο», σημείωσε ο κ. Μπούργκερ, για να συνεχίσει:

«Για αυτό και λάβαμε γνώση με μεγάλη ανησυχία των ανακοινωθέντων μέτρων σχετικά με τα Βαρώσια. Το καθεστώς των Βαρωσίων είναι αντικείμενο Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε.

«Καλούμε την Τουρκία να τηρήσει όλα τα ψηφίσματα και να διαβιβάσει τον έλεγχο της περιοχής στην UNFICYP. Κατά τη δική μας άποψη, μονόπλευρα βήματα από την Τουρκία κάθε άλλο παρά βοηθούν. Θέτουν σε κίνδυνο την πρόοδο των τελευταίων μηνών στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας και δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό», κατέληξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

 

 

Αίγυπτος: “Βαθιά ανησυχία” για τις εξαγγελίες αλλαγής καθεστώτος στα Βαρώσια

 Αίγυπτος: “Βαθιά ανησυχία” για τις εξαγγελίες αλλαγής καθεστώτος στα Βαρώσια

Τη βαθιά ανησυχία της Αιγύπτου για το θέμα των Βαρωσίων, εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, και στην οποία ζητά τη συμμόρφωση προς τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου εκφράζει βαθιά ανησυχία για όσα ανακοινώθηκαν σχετικά με την αλλαγή του καθεστώτος της περιοχής Βαρωσίων στην Κύπρο, για το εν μέρει άνοιγμά της, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», τονίζεται στην ανακοίνωση αυτή, κατά το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Επισημαίνεται, επίσης, πως «η Αίγυπτος επιβεβαιώνει την έκκλησή της για την ανάγκη τήρησης των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και για αποχή από μονομερείς ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε περιπλοκές των καταστάσεων και να αυξήσουν το επίπεδο εντάσεων», αναφέρεται σχετικά. Βαθιά ανησυχία» για τις εξαγγελίες αλλαγής καθεστώτος στα Βαρώσια

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*