Βαρκελώνη: Καμία μετάδοσης του κορονοϊού από τη συναυλία πείραμα των 5.000 θεατών – Εμβόλιο… χρήματος! Οι φτωχοί πεθαίνουν και οι φαρμακευτικές κολυμπάνε στα δισεκατομμύρια!

Οι συμμετέχοντες είχαν περάσει από τεστ αντιγόνων πριν από την συναυλία και φορούσαν μάσκες FFP2.

Μόλις 6 κρούσματα εντοπίστηκαν ανάμεσα στους 5.000 θεατές της ροκ συναυλίας – «πείραμα», που πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο Παλάου Σαν Ζόρντι της Βαρκελώνης , στις 27 Μαρτίου, κατά την οποία όλοι οι παρευρισκόμενοι φορούσαν μάσκες, είχαν αρνητικό rapid test, όμως δεν κρατούσαν αποστάσεις.

«Με βέλτιστο εξαερισμό, τεστ αντιγόνων και την χρήση μάσκας, μπορούμε να εγγυηθούμε ένα ασφαλές περιβάλλον. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι υπήρξε μετάδοση κατά την διάρκεια της εκδήλωσης και αυτός ήταν ο στόχος της μελέτης. Επίσης, είμαστε σίγουροι πως, για τα τέσσερα από τα έξι περιστατικά, η μετάδοση δεν έγινε κατά την διάρκεια της συναυλίας», δήλωσε ο Ζοζέπ Μαρία Λίμπρε, γιατρός του νοσοκομείου Trias i Pujol της Μπανταλόνα, ενώ, σημειώνεται ότι, και οι 5.000 θεατές υποβλήθηκαν σε μοριακό τέστ, δεκαπέντε μέρες μετά τη συναυλία.

«Για μία ακόμη φορά, η Βαρκελώνη και η βαρκελωνέζικη κουλτούρα είναι πρωτοπόροι σε μία πρωτοφανή κατάσταση κατά την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε την πολιτιστική δραστηριότητα με όλες τις υγειονομικές προφυλάξεις. Είναι εφικτή η χαλάρωση των περιορισμών και ο συνδυασμός του με πολιτιστικές δραστηριότητες οι οποίες πρέπει να ξαναξεκινήσουν», δήλωσε από την πλευρά του, ο Ζάουμε Κολμπόνι, αντιδήμαρχος του δήμου της Βαρκελώνης,

Σημειώνεται ότι, το πείραμα, από τα ελάχιστα στην Ευρώπη, οργανώθηκε από εταιρείες διοργάνωσης φεστιβάλ και το νοσοκομείο Germans Trias i Pujol που ήθελαν να αποδείξουν ότι η πραγματοποίηση συναυλιών είναι δυνατή παρά την πανδημία. Μία ακόμη συναυλία-τεστ οργανώθηκε στις αρχές του Μαρτίου στην Ολλανδία με την συμμετοχή 1.300 ατόμων.

Εμβόλιο… χρήματος! Οι φτωχοί πεθαίνουν και οι φαρμακευτικές κολυμπάνε στα δισεκατομμύρια!

εμβόλιο

Τα στοιχεία είναι σοκαριστικά, όχι ότι περιμέναμε κάτι διαφορετικό: Οι φαρμακευτικές εταιρείες αποκομίζουν τεράστια κέρδη από το εμβόλιο για τον κορονοϊό, όπως δείχνει έρευνα της οργάνωσης «Συμμαχία για το Εμβόλιο των Λαών» (People’s Vaccine Alliance).

Η έρευνα λέει πως τα κέρδη για τρεις μόνο φαρμακευτικές εταιρείες – κολοσσούς από τις πωλήσεις με το εμβόλιο ανήλθαν το 2020 στο ύψος των 26 δισ.$! Μιλάμε για ποσό που είναι ικανό να καλύψει τον εμβολιασμό όλης της Αφρικής.

Το People’s Vaccine Alliance συμπεραίνει πως τα κέρδη που αποκόμισαν ήδη οι μεγάλες φαρμακευτικές είναι σκανδαλώδη τη στιγμή που μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση στα εμβόλια, είτε διότι είναι πολύ ακριβά είτε διότι είναι ελάχιστες οι προμήθειες.

Το κίνημα ζητά κατάργηση της πατέντας των εμβολίων και συνεργασία για την παρασκευή πιο φτηνών εμβολίων σε ολόκληρο τον κόσμο, κατέληξε στο ποσό των 26 δισ.$ υπολογίζοντας ότι η Pfizer έχει μοιράσει 8,44 δισ. δολάρια σε μερίσματα, η Johnson & Johnson 10,5 δισ. δολάρια και 3,2 δισ. σε μετοχές και η AstraZeneca 3,6 δισ. δολάρια.

Το εμβόλιο, η ζήτηση και το κέρδος

Η μεγάλη ζήτηση των εμβολίων σε μια περίοδο που η παγκόσμια οικονομία έχει «παγώσει» λόγω της πανδημίας ευθύνεται για την ανάδειξη ενός νέου κύματος δισεκατομμυριούχων, αναφέρει στην ανακοίνωσή του PVA.

Ο Ουγούρ Σαχίν, ιδρυτής της BioNTech που συνεργάζεται με την Pfizer για την παρασκευή του εμβολίου BNT162b2 έχει τώρα μετοχές που αξίζουν 5,9 δισ. δολάρια και ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος και διευθύνων σύμβουλος της Moderna, έχει στην κατοχή του μετοχές αξίας 5,2 δισ. δολαρίων.

«Πρόκειται για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία και όχι μια ευκαιρία για κέρδη» λέει η Αννα Μάριοτ, σύμβουλος της Oxfam, οργάνωση που έχει ενταχθεί στο κίνημα. «Δεν θα έπρεπε να αφήνουμε τις πολυεθνικές να αποφασίζουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, την ώρα που αυτές αυξάνουν την κερδοφορία τους».

Περίπου 700 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τον κορονοϊό έχουν διανεμηθεί παγκοσμίως σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία έχει αγοραστεί από τις πλούσιες χώρες.

Τα εισοδήματα και οι χώρες

Κατά μέσο όρο- είπε στις αρχές του μήνα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς- στις χώρες με υψηλά εισοδήματα σχεδόν ένας στους τέσσερις πολίτες έχουν λάβει εμβόλιο. Στις φτωχές χώρες, η αντίστοιχη αναλογία είναι ένας στους 500.

«Μιλάμε για εμβόλια που έχουν χρηματοδοτηθεί με δημόσιο χρήμα και είναι απολύτως απαραίτητα σε ολόκληρο τον κόσμο, εάν θέλουμε να δώσουμε ένα τέλος στην πανδημία» λέει η Χέιντι Τσόου, της οργάνωσης Global Justice Now.

«Είναι ηθικά απαράδεκτο οι ηγέτες των πλουσίων χωρών να επιτρέπουν σε μια μικρή ομάδα εταιρειών να κρατούν κλειδωμένες τις πατέντες και την τεχνολογία, ενώ πουλάνε τις περιορισμένες δόσεις που παράγουν σε όποιον πληρώσει τα περισσότερα».

Η AstraZeneca επιβεβαίωσε τις καταβολές των μερισμάτων- αναφέρει ο Guardian- οι οποίοι, όπως αναφέρει πήραν το ρίσκο να επενδύσουν στο εμβόλιο. Εκπρόσωπος της φαρμακευτικής δήλωσε ότι η πολυεθνική έχει παραδώσει τα 37 από τα 38 εκατ. δόσεις που έχουν μοιραστεί σε 100 χώρες μέσω της πλατφόρμας Covax.

Εικόνα Truthout

@truthout

Pfizer, Johnson & Johnson, and AstraZeneca have paid out a combined $26 billion in dividends and stock buybacks to their shareholders over the past year, a sum that could fully fund the cost of inoculating Africa’s entire 1.3 billion-person population.
Big Pharma’s Shareholder Payouts Are Enough to Fund Vaccines for All of Africa
Less than 2 percent of all COVID vaccine doses administered globally have gone to people in Africa.
truthout.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*