Βαξεβάνης στο Ειδικό Δικαστήριο: Ο Μανιαδάκης ήταν βασικός μάρτυρας στις ΗΠΑ για Novartis — Ξένη Δημητρίου στο Ειδικό Δικαστήριο: Πληθώρα δημοσιευμάτων από τις αρχές του 2017 για Novartis και πολιτικά πρόσωπα

Έδωσε πληροφορίες για πολιτικά πρόσωπα

Δεν είχαν τέλος οι εκπλήξεις και οι… αποκαλύψεις από τον εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη κατά την κατάθεσή του στο Ειδικό Δικαστήριο, με κατηγορούμενους τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και την πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Κάποια στιγμή ο Κώστας Βαξεβάνης ρωτήθηκε από το δικηγόρο Ιπποκράτη Μυλωνά, ενός εκ των συνηγόρων υπεράσπισης της εισαγγελέως Τουλουπάκη για το σκάνδαλο Novartis και τον Νίκο Μανιαδάκη. Πρόκειται για το διαχρονικό σύμβουλο υπουργών Υγείας επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, πρώην προστατευόμενο μάρτυρα για Novartis και το πρόσωπο πάνω στο οποίο η ΝΔ έχτισε το αφήγημα της σκευωρίας ασκώντας διώξεις στον Κ. Βαξεβάνη και άλλα πρόσωπα για να απαλλαγούν στη συνέχεια πανηγυρικά με βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου. Όπως είχε αποκαλύψει ο Βαξεβάνης στην ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου,Κ. Αλεβιζοπούλου μία από τις πηγές του στο σκάνδαλο Novartis ήταν και ο Νίκος Μανιαδακης.

Σήμερα στο Δικαστήριο ο Κ. Βαξεβάνης αποκάλυψε πως «ο Μανιαδάκης ήταν ο βασικός μάρτυρας στην Αμερικη για το σκάνδαλο Novartis και από ότι λένε θα πάρει και το μεγαλύτερο ποσό» ως αποζημίωση επειδή συνεργάστηκε με τις αμερικανικές αρχές.

Ο Κ. Βαξεβάνης ανέφερε ακόμη πως «ο Μανιαδακης πήγε στην Αμερική και έδωσε πληροφορίες για πολιτικά πρόσωπα» ενώ υπενθύμισε όσα του είχε εκμυστηρευτεί ο Μανιαδάκης ότι εκβιαζόταν από το Γιάννη Στουρνάρα να μην μιλήσει.

«Οι Αμερικανοί τον έλεγαν killer ότι δεν έχει κανένα φραγμό να τα πει όλα για το σκάνδαλο Novartis» σημείωσε ο Κ. Βαξεβάνης.

Βαγγέλης Τριάντης

 

Ξένη Δημητρίου στο Ειδικό Δικαστήριο: Πληθώρα δημοσιευμάτων από τις αρχές του 2017 για Novartis και πολιτικά πρόσωπαΞένη Δημητρίου στο Ειδικό Δικαστήριο: Πληθώρα δημοσιευμάτων από τις αρχές του 2017 για Novartis και πολιτικά πρόσωπα

Σε πληθώρα δημοσιευμάτων τα οποία αφορούσαν στο σκάνδαλο Novartis και την εμπλοκή πολιτικών προσώπων από τις αρχές του 2017 αναφέρθηκε κατά τη κατάθεση της στο Ειδικό Δικαστήριο η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.

Όπως κατέθεσε η κα Δημητρίου η κα Ράικου είχε ζητήσει από την πρώτη στιγμή (Δεκέμβριο του 2016) πληροφορίες από τις αμερικανικές αρχές για πολιτικά πρόσωπα.

Μάλιστα όπως επισήμανε η κα Δημητρίου, εκείνη την περίοδο η ίδια ως επικεφαλής της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου είχε δώσει δύο φορές εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή δημοσιεύματα για το σκάνδαλο Novartis. Η πρώτη στις 16 Δεκεμβρίου του 2016 έπειτα από δημοσίευμα του iefimerida.gr και η δεύτερη 9 Ιανουαρίου του 2017.

Μάλιστα, τη δεύτερη φορά η Ξένη Δημητρίου επισύναψε προς τη κα Ράικου επτά διαφορετικά δημοσιεύματα τα οποία αναφερόταν στο σκάνδαλο Novartis και έκαναν αναφορές για πιθανή εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Μεταξύ αυτών της Εφημερίδας των Συντακτών, της Real News, του Έθνους, του koutipandoras.gr, του enikos.gr, του tribune.gr κτλ.

«Από την πρώτη στιγμή γίνεται νύξη σε όλα τα δημοσιεύματα για τα πολιτικά πρόσωπα» υπογράμμισε η κα Δημητριου.

«Η Ράικου είχε φιλικές σχέσεις με τον Παπαγγελόπουλο»

Ερωτηθείς από την πρόεδρο της έδρας Βασιλική Ηλιοπούλου για τις σχέσεις της εισαγγελέως με τον Παπαγγελόπουλο η κα Δημητρίου σημείωσε πως «είχαν φιλικές σχέσεις με τον Παπαγγελόπουλο» ενώ ουδέποτε είχε παραπονεθεί για παρεμβάσεις στο έργο της του Δ. Παπαγγελόπουλου.

«Από τα δημοσιεύματα προκύπτει ότι είχαν φιλικές σχέσεις και μετά την αποχώρησή της συνευρέθη με τον κ. Παπαγγελόπουλο σε κάποιο τραπέζι» σημείωσε στην κατάθεσή της η κα Δημητρίου.

Πρόεδρος: Είχε το θάρρος να την πάρει ο κ. Παπαγγελόπουλος;

Δημητρίου: Μπορούσε ένα πάρει εκ της θέσεως της να πάρει τηλέφωνο και να ρωτήσει. Εμένα δεν με είχε πάρει ποτέ.

Η κα Δημητρίου αποκάλυψε επίσης πως στο γραφείο της, όταν ήταν εισαγγελέας του Αρείου Πάγου την είχαν επισκεφτεί πολλοί υπουργοί τη τωρινής κυβέρνησης που τότε ήταν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Στο γραφείο μου είχαν έρθει πάρα πολλοί νυν υπουργοί που τότε ήταν βουλευτές της αντιπολίτευσης και για να ζητήσουν να παραγγείλω προκαταρκτική εξέταση και δυο φορές το είχα κάνει, αλλά και για προσωπικές τους ποινικές υποθέσεις που έτρεχαν. Είχαν έρθει να ζητήσουν είτε ενημέρωση είτε επίσπευση. Το θεωρώ φυσιολογικό» τόνισε η κα Δημητρίου.

Πρόεδρος: Αυτό που φέρεται να είχε πει ο κ. Παπαγγελόπουλος κάτσε και θα δεις τι θα πάθεις με τη σχολή σου σας είχε πει κάτι;

Δημητρίου: Ποτέ δεν μου είπε τιποτα. Ο κ. Παπαγγελόπουλος ήταν δικός της φίλος . Δεν πέρασα ούτε για καλημέρα από εκεί. Ρωτήστε τον κ. Αγγελή που έπινε τον καφέ του στον κ. Παπαγγελόπουλο αλλά του έχει κοινοποιήσει καταγγελίες που είχε κάνει.

Η Ξένη Δημητρίου αποκάλυψε επίσης πως δύο μέρες πριν την παραίτηση Ράικου μετά από δημοσίευμα του Documento και αφού πρώτα της απέστειλε επιστολή είχαν συναντηθεί, δίχως να εκφράσει κανένα παράπονο για υποτιθέμενες παρεμβάσεις του Παπαγγελ’οπουλου.

«Δύο μέρες πριν στείλει επιστολή είχαμε συναντηθεί και είχα συζητήσει χωρίς να αφήνει κανέναν  υπαινιγμό » τόνισε η κα Δημητρίου και συμπλήρωσε: «Δεν καταλαβαίνω τι κατήγγειλε με την επιστολή, δεν ταίριαζε το δημοσίευμα (του Documento)  με την αναφορά της, καθώς στην επιστολή παραίτησης η κα Ράικου είχε καταγγείλει στοχοποίηση από φαρμακευτικά συμφέροντα».

«Δεν φοβήθηκε με την τρομοκρατία και φοβήθηκε το Documento;»

Η Ξένη Δημητρίου κατέθεσε επίσης ότι είδε την κ. Ράικου σε ένα συνέδριο που έγινε το 2019. Εκεί η Ράικου μου είπε «Όταν με το καλό φύγετε, θέλω να σας πω. Και της είπα ότι είναι πολύ αργά για να μου πεις κάτι Ελένη μου πια».

Μάλιστα η κα Δημητρίου αναφέρθηκε και στους ισχυρισμούς της Ελένης Ράικου περί δήθεν φόβου που είχε νιώσει μετά από δημοσίευμα του Docmento σχολιάζοντας δηκτικά:

«Δεν φοβόμαστε οτιδήποτε, έχουμε το θάρρος να κουράρουμε τις υποθέσεις, να αδιαφορούμε για καταγγελίες. Αλίμονο μας αν λιποψυχεί ο εισαγγελέας. Διάβασα ότι φοβήθηκε μην της επιτεθούν όπως στην κ. Τσατανη, την ίδια εποχή όμως η κ. Ράικου ήταν υπεύθυνη εκεί που ήμουν εγώ παλιά, δηλαδή ήταν η εισαγγελέας που γνωμοδοτούσε για υποθέσεις τρομοκρατίας. Δεν φοβόταν τότε και φοβάσαι ένα δημοσίευμα μιας εφημερίδας που λέει ότι δεν έστειλες τα χαρτιά;»

Η δίκη συνεχίζεται με την Ξένη Δημητρίου να συνεχίζει την κατάθεσή της.

Βαγγέλης Τριάντης