Βαλκάνια: Στα «κάγκελα» Σερβία, Κροατία – Ράπισμα στον Ερντογάν από την Αίγυπτο

Σε μεγάλο κίνδυνο τα Βαλκάνια ενώ οι Σέρβοι κινούνται με «ρωσικό αέρα» στην περιοχή

Σφοδρότατες αντιδράσεις έχουμε από την ανώτατη σερβική πολιτική ηγεσία για την απόφαση της δημιουργίας στρατοπέδου με παράλληλη μεταφορά Κροατών στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ ο Σέρβος ΥΠΑΜ μίλησε προχθές περί αναπόφευκτης ένωσης όλων των σερβικών πληθυσμών.

Ο Σέρβος πρόεδρος Α.Βούτσις μίλησε σήμερα Παρασκευή περί προσπάθειας “ ταπείνωσης” της Σερβίας από την Κροατία, ενώ αναμένονται αντιδράσεις και από Μόσχα μεριά.”Φυσικά, θέλουμε δίκαιες σχέσεις με όλους στην περιοχή, ειδικά με την Κροατία. Αυτές οι δηλώσεις των Κροατών ( περί δημιουργίας στρατοπέδου στο Κοσυφοπέδιο) δεν αποτελούν έκφραση σεβασμού για τη Σερβία, θα προσπαθήσω να είμαι ήπιος. Όταν το λένε αυτό, δεν μπορούν να προσποιούνται (οι Κροάτες) ότι δεν γνωρίζουν ότι πρόκειται για δικό μας έδαφος (Κοσσυφοπέδιο), και ότι σε αυτό υπάρχουν Σέρβοι που ζουν εκεί και έχουν περάσει τραγικά δεινά», δήλωσε ο Βούτσιτς σε δημοσιογράφους.
Η Κροατία ετοιμάζει την αποστολή δυνάμεως εντός της KFOR, ξεσηκώνοντας σφοδρότατες αντιδράσεις εντός Σερβίας.

“Ήταν ευκολότερο για αυτούς να πουν ότι δεν ήθελαν να συμμετάσχουν όταν έλαβαν την πρόσκληση. Δυστυχώς, δέχτηκαν σκόπιμα προσπαθώντας να εξευτελίσουν τη Σερβία. Λοιπόν, καταλάβαμε το μήνυμα”, είπε ο Βούτσις προσθέτοντας ότι “όλοι όσοι πιστεύουν ότι θα υπάρξουν νέες ” επιχειρήσεις καταιγίδα”, πογκρόμ, και εκδιώξεις του σερβικού πληθυσμού, το μήνυμά μου είναι ότι αυτό δεν θα συμβεί. Και όταν το λέω αυτό, σημαίνει ότι το εγγυώμαι”, είπε ο Σέρβος πρόεδρος.

Ο υπουργός Άμυνας της Κροατίας Μάριο Μπάνοζιτς, μετά από συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του Κοσσυφοπεδίου Άρμεντ Μεχάι, δήλωσε ότι η Κροατία ήταν έτοιμη να βοηθήσει το Κοσσυφοπέδιο να μετατρέψει τις δυνάμεις ασφαλείας σε τακτικό στρατό.

“Ήταν μια ευκαιρία να τονίσουμε τη σημασία της μετατροπής της Δύναμης Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου σε τακτικό στρατό. Η Κροατία είναι έτοιμη να υποστηρίξει τη διαδικασία “, δήλωσε ο Μπάνοζιτς σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η συνεργασία θα συνδέσει περαιτέρω την Κροατία και το Κοσσυφοπέδιο με πολιτικούς, στρατιωτικούς και οικονομικούς όρους.

Διευκρίνισε ότι τα υπουργεία άμυνας της Κροατίας και του Κοσσυφοπεδίου θα υπογράψουν σύντομα ένα νέο μνημόνιο συμφωνίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Γκόρνταν Γκλίτ Ράντμαν, ανακοίνωσε ότι η Κροατία θα δημιουργήσει στρατιωτικό στρατόπεδο στο Κοσσυφοπέδιο για λόγους μεγαλύτερης ασφάλειας.Σφοδρές αντιδράσεις στην Σερβία

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις των Κροατών, ο πρόεδρος της συνέλευσης της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάσιτς, αποκάλεσε τους Κροάτες και τους Αλβανούς «αδελφούς που βρέθηκαν ξανά».

“Για πολλά χρόνια και δεκαετίες, υπήρξε συνασπισμός μεταξύ Κροατών και Αλβανών αυτονομιστών στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ενώ χιλιάδες όπλα αγοράστηκαν μέσω αυτών των καναλιών “, δήλωσε ο Ντάτσιτς, προσθέτοντας ότι “πολλοί Αλβανοί πολιτικοί και αυτονομιστές ήταν στον κροατικό στρατό, ειδικά ο Κοσοβάρος Άγκιμ Τσέκου. Αυτό δεν είναι καινούργιο. Είναι αδέρφια, ήταν σε κάθε πόλεμο, τόσο στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο όσο και στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν στην αντίθετη πλευρά της πλειονότητας της ανθρωπότητας. Δεν έχασαν πάντως τίποτα ακόμα και όταν πολέμησαν εναντίον της Αμερικής, της Βρετανίας, της Γαλλίας”.

Ο Πρόεδρος της σερβικής κοινοβουλευτικής συνελεύσεως υπενθύμισε ότι στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, “το αλβανικό καθεστώς και το κροατικό καθεστώς ήταν στην υπηρεσία της ναζιστικής Γερμανίας”.

Στο θέμα αυτό αντέδρασε και ο Σέρβος εθνικιστής Β.Σέσελι με μεγάλη σφοδρότητα.

“Οι Κροάτες θέλουν να δημιουργήσουν μια στρατιωτική βάση με στόχο να κάνουν στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, ότι έκαναν στους Σέρβους στη δημοκρατία της σερβικής Κράινα. Οι Κροάτες πρέπει να προειδοποιηθούν ότι αυτό που κάνουν δεν είναι νόμιμο.

Ας μην εκπλαγούν αν κάποια μέρα τους ξυπνήσουν απότομα από τις ρουκέτες μας με τις οποίες θα καταστρέψουμε τα πάντα εκεί. Το διεθνές δίκαιο δεν τους προστατεύει”, τόνισε ο Σέσελι.

Η Βοσνία πηγή κινδύνων στα Βαλκάνια αναφέρουν Γερμανοί ειδικοί

Ενώ οι Σέρβοι “βράζουν” με την απόφαση της Κροατίας να δημιουργήσει στρατιωτική βάση στο Κοσσυφοπέδιο, γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι η Βοσνία έχει αποτύχει ως μοντέλο κράτους και μαζί με το Κοσσυφοπέδιο αποτελώντας ίσως την μεγαλύτερη πηγή κινδύνου στα Βαλκάνια.

“Τα Βαλκάνια και η Νοτιοανατολική Ευρώπη εξαφανίστηκαν από τον διεθνή πολιτικό χάρτη. Υπάρχουν προφανώς πολύ πιο σημαντικά προβλήματα και κρίσεις που πρέπει να φροντίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ “, αναφέρει η ανάλυση του γερμανικού περιοδικού International Politics.

“Η συνέπεια αυτής της φερόμενης έλλειψης ενδιαφέροντος είναι κατ’ επέκταση έλλειψη «αναγκαίων πολιτικών παρορμήσεων, εννοιών και οραμάτων για την επίλυση πολλών συγκρούσεων», αναφέρει το ίδιο περιοδικό που εκδίδεται από τη Γερμανική Ένωση Εξωτερικής Πολιτικής.

Ο Γερμανός δημοσιογράφος και ειδικός Thomas Bray, ήταν επί σειρά ετών ανταποκριτής του περιοδικού στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και τώρα εργάζεται τώρα ως καθηγητής πολιτικής και δημοσιογραφίας σε πολλές γερμανικές σχολές.

Ο Bray, όπως και ορισμένοι άλλοι ξένοι ειδικοί αναλυτές που θεωρούνται καλά εξοικειωμένοι με την κατάσταση στα Βαλκάνια, δεν αποκλείουν την αιφνιδιαστική ( θα λέγαμε) πιθανότητα ένοπλων συγκρούσεων σε αυτό το «επικίνδυνο χάος» των οποίων τα στοιχεία είναι, όπως δηλώνει ο ίδιος, εθνικισμός, διαφθορά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το δικαστικό σώμα, καθώς και ακραία ισλαμική κατήχηση.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αναφέρεται στο άρθρο ως «αποτυχημένο κράτος». Ο Bray, τονίζει ότι ο λόγος για αυτό είναι «η διαμάχη μεταξύ Βόσνιων Μουσουλμάνων, Ορθοδόξων Σέρβων και Καθολικών Κροατών, η οποία διακατέχεται από μεγάλο μίσος».

Το άρθρο αποκαλεί το Κοσσυφοπέδιο “τη μεγαλύτερη πηγή κινδύνου στα Βαλκάνια”.

Η εξήγηση αυτής της απειλής αφορά την Σερβία που θέλει να απελευθερώσει το Κοσσυφοπέδιο που θεωρείται το λίκνο της σερβικής ιστορικής και θρησκευτικής κουλτούρας, αλλά και να ενσωματώσει την περιοχή των Σερβοβόσνιων.

Επίσης τονίζει την δράση των ακραίων ισλαμιστών φονταμελιστών σε Βοσνία και Κοσσυφοπέδιο και την δράση της μαφίας.

Τα Βαλκάνια κινδυνεύουν όμως και από ένα άλλο κίνδυνο που αφορά την Τουρκία και τα νεα-Οθωμανικά της σχέδια στην περιοχή με δράση Ιμάμηδων και εκατοντάδων πρακτόρων της ΜΙΤ.

Αν ξεκινήσει οποιαδήποτε διαμάχη σε Κοσσυφοπέδιο ή Βοσνία, η κρίση αυτή θα επεκταθεί ταχύτατα σε Σκόπια, Σερβία, Κροατία και Μαυροβούνιο με μεγάλες συνέπειες όμως για ολόκληρη την περιοχή.

Ράπισμα στον Ερντογάν από την Αίγυπτο

Ερντογάν, Σίσι, Τουρκία, Αίγυπτος

Ο Ερντογάν προσπαθεί να προσεγγίσει την Αίγυπτο σε μία προσπάθεια να πλήξει την Ελλάδα στο σκέλος της ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου. Ομως, τελικά όχι μόνο δεν τα καταφέρνει, αλλά δέχεται και χτυπήματα από τον Πρόεδρο Αλ Σίσι και την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Η τελευταία προσπάθεια με συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι καταλήγουν σε Βατερλώ για την Τουρκία.  Η αιγυπτιακή πλευρά ζήτησε το κλείσιμο όλων των ΜΜΕ στην Τουρκία που εκπροσωπούν και προβάλουν τις θέσεις της μουσουλμανικής αδελφότητας και λειτουργούν από τρομοκράτες της οργάνωσης που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία. Και όπως γίνεται αντιληπτό είναι αδύνατο ο Ερντογάν να αποδεχτεί αυτόν τον όρο.

Αλλοι όροι τους οποίους έθεσε η Αίγυπτος για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών από το 2013 είναι:

-Η άμεση αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων και των ισλαμιστών μισθοφόρων από την Λιβύη.

-Η παράδοση τριών ηγετικών στελεχών της μουσουλμανικής αδελφότητας που είχαν βρει καταφύγιο στην Τουρκία.

-Η παράδοση εκατοντάδων Aιγυπτίων πολιτών, μελών της μουσουλμανικής αδελφότητας που είχαν βρει καταφύγιο στην Τουρκία.

Αυτός ο γύρος των συνομιλιών σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Al-Masry Al-Youm  ξεκίνησε προχθές στο Κάιρο. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι αυτή η επίσκεψη του Τούρκου Αναπληρωτή ΥΠΕΞ στην Αίγυπτο είναι η πρώτη που πραγματοποιεί στη χώρα υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος από το 2013, μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας, ως αποτέλεσμα των τουρκικών παρεμβάσεων στα εσωτερικά της Αιγύπτου και των θέσεων της Τουρκίας όσον αφορά την επανάσταση της 30ής Ιουνίου 2013.

Ο Πρέσβης Ezzat Saad, Διευθυντής του Αιγυπτιακού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (Egyptian Council for Foreign Affairs, ECFA), δήλωσε στην Al-Masry Al-Youm ότι εάν η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της και επιδείξει σοβαρή δέσμευση για εξεύρεση λύσεων στα επίμαχα θέματα μεταξύ των δύο χωρών, τότε η Αίγυπτος δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να καταλήξει σε συνεννοήσεις ή συναινέσεις.

Ωστόσο, πρόσθεσε, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η Αίγυπτος έχει υποχρεώσεις έναντι άλλων πλευρών.

Για παράδειγμα, όταν γίνεται λόγος για τις τουρκικές θέσεις στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, θα διαπιστωθεί ότι αυτό το θέμα διέπεται από δεσμευτική συμφωνία, το ιδρυτικό έγγραφο του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Μεσογείου, το οποίο επιβάλλει ορισμένες υποχρεώσεις στα [συνυπογράφοντα] μέρη, περιλαμβανομένης και της Αιγύπτου.

Ο κ. Saad διευκρίνισε ότι η συμμετοχή στο Φόρουμ είναι ανοιχτή για οιαδήποτε χώρα της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά σύμφωνα με το καταστατικό του και με τις υποχρεώσεις που πρέπει να τηρούν τα κράτη-μέλη.

Εκτίμησε δε ότι το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και η κατάσταση στη Λιβύη θα είναι μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στις πολιτικές διαβουλεύσεις των δύο χωρών.

Πρόσθεσε ακόμη ότι θα συζητηθεί και η απόρριψη της Αιγύπτου να παρέχεται εκ μέρους της Τουρκίας «ασφαλές καταφύγιο» για τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης των Αδελφών [Μουσουλμάνων], σημειώνοντας ότι η τουρκική πλευρά θα πρέπει να καταλάβει ότι το θέμα αυτό αποτελεί απειλή για την αιγυπτιακή εθνική ασφάλεια.

Ο Διευθυντής του Αιγυπτιακού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων επισήμανε ότι η Τουρκία έχει ορισμένες υποχρεώσεις, τις οποίες γνωρίζει καλά, εκ των οποίων οι κυριότερες είναι να μην παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Αιγύπτου, να σέβεται τις επιλογές της άλλης πλευράς και να επιδεικνύει σοβαρότητα και καλή θέληση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*