Βαθαίνει η κρίση ανάμεσα σε Λίβανο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα — Σε «αχαρτογράφητο έδαφος» ο πλανήτης: Η πιο ζεστή επταετία στην Ιστορία

Κλιμακώνεται η διπλωματική ένταση ανάμεσα στον Λίβανο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έπειτα από τις δηλώσεις ενός Λιβανέζου υπουργού για τον πόλεμο στην Υεμένη που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τις χώρες του Κόλπου.

Σήμερα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάλεσαν τους πολίτες τους να αποχωρήσουν από τον Λίβανο. Σημειώνεται ότι τα ΗΑΕ έχουν ήδη αποσύρει τους διπλωμάτες τους από τον Λίβανο.

«Υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων, οι πολίτες των ΗΑΕ που βρίσκονται στον Λίβανο καλούνται να επιστρέψουν στα ΗΑΕ το συντομότερο δυνατόν» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών των Εμιράτων σε μια ανακοίνωσή του, προσθέτοντας πως «ια ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διευκολυνθεί η επιστροφή τους».

Ο δρόμος προς την κρίση

Υπενθυμίζεται ότι σε μια τηλεοπτική εκπομπή της 5ης Αυγούστου ο νυν υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου Ζορζ Κορντάχι (που τότε δεν ήταν ακόμη υπουργός) χαρακτήρισε «παράλογη» την παρέμβαση του διεθνούς συνασπισμού, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, στον πόλεμο της Υεμένης. Υποστήριξε ότι οι αντάρτες Χούθι, που στηρίζονται από το Ιράν, αμύνονται «απέναντι σε μια εξωτερική επίθεση».

Με αφορμή αυτές τις δηλώσεις η Σαουδική Αραβία ανακάλεσε την Παρασκευή τον πρεσβευτή της από τον Λίβανο και ζήτησε από τον πρεσβευτή του Λιβάνου να εγκαταλείψει το Ριάντ. Ακολούθησαν το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ και τα ΗΑΕ, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τη Σαουδική Αραβία. Το Σάββατο τα ΗΑΕ απαγόρευσαν στους πολίτες τους να επισκέπτονται τον Λίβανο.

Σε μια δύσκολη συγκυρία

Αυτή η σοβαρή κρίση σημειώνεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση του Λιβανέζου πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι υπολόγιζε στην πιθανή οικονομική βοήθεια των πλούσιων μοναρχιών του Κόλπου για να δώσει ώθηση στην οικονομία της χώρας που καταρρέει.

Συγκεκριμένα, ο λαός του Λιβάνου παλεύει με την αυξανόμενη φτώχεια και την ανεργία, τις συνέπειες από μερικές από τις χειρότερες βίαια γεγονότα στη Βηρυτό εδώ και χρόνια, και καλώντας μια διχασμένη αλλά εδραιωμένη πολιτική ελίτ να προβεί σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Πολλοί είναι αυτοί που κατηγορούν την ηγεσία της χώρας για χρόνια διαφθορά και κακοδιαχείριση, ενώ ορισμένοι πιέζουν για την παραίτηση του υπουργού του υπουργικού συμβουλίου, τα σχόλια του οποίου πυροδότησε την κρίση. Αντίθετα, άλλοι τον υπερασπίζονται, χαρακτηρίζοντας ως εκβιασμό, τις φωνές για απομάκρυνσή του.

Σε «αχαρτογράφητο έδαφος» ο πλανήτης: Η πιο ζεστή επταετία στην Ιστορία

Τα χρόνια από το 2015 ως το 2021 θα καταγραφούν ως τα επτά θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί από τότε που ξεκίνησαν να υπάρχουν αρχεία, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO) και προειδοποίησε ότι ο πλανήτης οδεύει προς ένα «αχαρτογράφητο έδαφος».

Η προκαταρκτική έκθεση του WMO για την κατάσταση του κλίματος, η οποία παρουσιάζεται καθώς ξεκινάει η σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα COP26, γράφει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη εξαιτίας των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου απειλεί με «μακροπρόθεσμες συνέπειες τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές».

Βασισμένη σε στοιχεία από τους πρώτους 9 μήνες του χρόνου η έκθεση αναφέρει ότι το 2021 ήταν πιθανόν μεταξύ της πέμπτης και έβδομης θερμότερης χρονιάς που έχει καταγραφεί παρά τις ψυχρές επιπτώσεις από το φαινόμενο Λα Νίνια που προκάλεσε πτώση θερμοκρασιών στις αρχές του χρόνου.

«Από τα βάθη των ωκεανών μέχρι τις κορυφές των βουνών, από τους παγετώνες που λιώνουν μέχρι τα ασταμάτητα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οικοσυστήματα και οι κοινότητες σε όλο τον κόσμο καταστρέφονται», αναφέρει ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σχετικά με την έκθεση.

Ο ίδιος τονίζει ότι η COP26 που θα διαρκέσει δύο εβδομάδες θα «πρέπει να αποτελέσει ένα σημείο καμπής για τους ανθρώπους και για τον πλανήτη».

Ο WMO διαπίστωσε ότι η μέση θερμοκρασία για το 2021 ήταν περίπου 1,09 βαθμοί Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Και η μέση θερμοκρασία κατά την τελευταία 20ετία (2002-2021) για πρώτη φορά ξεπέρασε το συμβολικό ανώτατο όριο του ενός βαθμού Κελσίου πάνω από τα επίπεδα του 19ου αιώνα όταν οι άνθρωποι ξεκίνησαν να καίνε ορυκτά καύσιμα σε βιομηχανική κλίμακα.

Αυτό «θα επικεντρώσει το μυαλό των συμμετεχόντων στην COP26 στο να επιδιώξουν να περιοριστεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας εντός των ορίων που συμφωνήθηκαν στο Παρίσι πριν από έξι χρόνια»½, λέει ο Στίβεν Μπέλτσερ, επικεφαλής επιστήμονας στη Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 οι χώρες συμφώνησαν να περιοριστεί η υπερθέρμανση «αρκετά κάτω» από τους δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και -ει δυνατόν- στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Έκτοτε ο κόσμος έχει βιώσει τεράστιες καιρικές καταστροφές, περιλαμβανομένων των δασικών πυρκαγιών στη Σιβηρία και την Αυστραλία, στον σφοδρότερο καύσωνα των τελευταίων χιλίων ετών στη Βόρειο Αμερική, στις ακραίες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν εκτεταμμένες πλημμύρες στην Ασία, την Αφρική, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

“Η νέα συνθήκη είναι τα ακραία φαινόμενα. Υπάρχουν όλο και περισσότερες επιστημονικές ενδείξεις ότι κάποια από αυτά φέρουν τη σφραγίδα της προκληθείσας από τον άνθρωπο κλιματικής αλλαγής”, λέει ο γγ του WMO Πέτερι Τάλας.