Βίντεο – ντοκουμέντο: Πρόσφυγες κόβουν συρματοπλέγματα κι επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA ανέβασε ένα βίντεο, στο οποίο απεικονίζονται δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες να κόβουν σε συγκεκριμένο σημείο στην ελληνοτουρκική μεθοριακή γραμμή, απέναντι ακριβώς από τις Καστανιές Έβρου, τα συρματοπλέγματακαθ’ υπόδειξη των Τούρκων, με σκοπό να περάσουν στην Ελλάδα.

Στο βίντεο φαίνεται ένα όχημα του Ελληνικού Στρατού να κινείται προς το μέρος τους. Αμέσως, οι μετανάστες αρχίζουν να πετροβολούν το όχημα.

Στη συνέχεια, όμως, στο σημείο καταφθάνουν οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας και αμέσως οι μετανάστες υποχωρούν προς την πλευρά της Ανδριανούπολης.

Σε ένα δεύτερο βίντεο που ανήρτησε επίσης το DHA περίπου 100 μετανάστες περικυκλώνονται από δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., τη στιγμή που προσπαθούν να περάσουν στη «νεκρή ζώνη» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, κοντά στις Καστανιές.

Οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. απαντούν με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και βομβίδων κρότου – λάμψης. Αρκετοί πρόσφυγες και μετανάστες υποχωρούν μέσα σε δασώδη έκταση στην τουρκική πλευρά, καθώς απωθούνται από το σημείο, όπου βρίσκονταν.

Το TRT Arabic προβάλλει χάρτες δείχνοντας στους πρόσφυγες πώς θα φτάσουν στη Γαλλία

Την ίδια στιγμή, σωρεία καταγγελιών δέχεται τις τελευταίες ώρες το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Τουρκίας, το TRT, καθώς προβάλλει χάρτες με γραφικά, οι οποίοι απεικονίζουν τα πιθανά μονοπάτια που μπορούν να ακολουθήσουν πρόσφυγες και μετανάστες, για να μεταβούν από τη συριακή επαρχία Ιντλίμπ προς τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, οι συγκεκριμένοι χάρτες μεταδίδονται στην αραβική γλώσσα από το τηλεοπτικό κανάλι TRT Arabic, ακόμη και μέσω Facebook, ενώ στη σχετική λεζάντα του χάρτη έγραφε: «Ο δρόμος προς τη Γαλλία… ένας εικονογραφημένος χάρτης με τους τρόπους μπορούν οι πρόσφυγες από την Τουρκία να ταξιδέψουν, ώστε να φτάσουν στη Γαλλία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».