Α. Μπένος: Ο εμβολιασμός δεν μπορεί να ευτελίζεται με χυδαία «καρότα» επιδοτήσεων – “Το Ναυπηγείο ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ για μόλις 25,2 εκατομμύρια”

Αλέξης Μπένος* / Αλέξης Μπένος: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλύτης στην Ευρώπη | Αυγή

“Χαστούκι” στην κυβερνητική τακτική από καθηγητή του ΑΠΘ! 

Ο καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΑΠΘ μίλησε στο ethnos.gr για την πανδημία, την μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού και την πολιτική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης

Για την πορεία της επιδημίας του κορoνοϊού στη χώρα μας μίλησε ο Αλέξης Μπένος το ethnos.gr. Ο κ. Μπένος είναι καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο ΑΠΘ. Μαζί με άλλους επιστήμονες υπογράφει το βιβλίο «Πανδημία COVID-19 και οι σύγχρονες απειλές στη δημόσια υγεία», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Τόπος. Στο βιβλίο, επιχειρείται η ανάλυση και εμβάθυνση του ρόλου της πανδημίας στη διεύρυνση των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων στην υγεία, καθώς και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας με γνώμονα τον κόσμο της εργασίας

Ο κ. Μπένος απάντησε στις ερωτήσεις μας για τις τελευταίες εξελίξεις του μετώπου της πανδημίας, την μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, τους εμβολιασμούς, το τέταρτο κύμα της πανδημίας, την σημασία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την πολιτική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Ο τρόπος διαχείρισης της κρίσης από κυβέρνηση και επιτροπή επηρεάζει τον κόσμο, συνεπώς και τον ρυθμό των εμβολιασμών, την τήρηση των μέτρων κλπ. Πώς τον σχολιάζετε;

Η επικοινωνιακή διαχείριση μιας επιδημίας απαιτεί επιστημονική τεκμηρίωση, σοβαρότητα, διαφάνεια και συνέπεια στα εκπεμπόμενα μηνύματα με στόχο την εδραίωση σχέσης εμπιστοσύνης με τον πληθυσμό.  Οι επικοινωνιακές φούσκες, οι παλινωδίες αλλά και η τρομοκρατία όχι μόνον δεν βοηθούν αλλά προκαλούν αποπροσανατολιστικές αντιδράσεις και επιβαρύνουν, τελικά, την επιδημιολογική εικόνα. Ο εμβολιασμός αποτελεί μια διαδικασία κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης και δεν μπορεί να ευτελίζεται ούτε με απειλές για ποινές ούτε με χυδαία «καρότα» επιδοτήσεων που δεν οδηγούν, παρά στην ίδια τη γελοιοποιηση των σχετικών μέτρων.

Ο εμβολιασμός στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 60 (που είναι και πιο ευπαθείς) κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. Ποιος ή τι φταίει γι’ αυτό; Πώς θα πειστούν τα άτομα που ανήκουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα να εμβολιαστούν;

Όπως είπαμε και παραπάνω, ο εμβολιασμός του πληθυσμού για να επιτύχει προαπαιτεί μια σοβαρή, συνεχή και συνεπή πολιτική ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να στηρίζεται μόνον σε τηλεοπτικά μηνύματα. Η άμεση σχέση με τον πληθυσμό που προσφέρουν οι υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι η βασική μέθοδος τόσο για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού όσο και για τη διενέργεια τελικά των ίδιων των εμβολίων.

Μιλάμε συχνά για πρωτοβάθμια υγεία, και η κυβέρνηση αναγνώρισε την ανάγκη για την ενίσχυσή της. Τι σημαίνει πρωτοβάθμια υγεία, και πώς μπορεί να ενισχυθεί;

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ορίζεται ως η ολιστική – βιοψυχοκοινωνική προσέγγιση της υγείας σε ένα συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης. Στόχος της είναι όχι μόνον η φροντίδα της αρρώστιας αλλά και η πρόληψή της καθώς και η προάσπιση της υγείας του πληθυσμού. Στην περίπτωση της πανδημίας η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα έπρεπε να έχει καθοριστικό ρόλο, τόσο στον έλεγχο της διασποράς της νόσου (επιδημιολογική επιτήρηση, συνεπής ιχνηλάτηση κρουσμάτων και επαφών τους, τοπική απομόνωση, κλπ), όσο και στη φροντίδα των αρρώστων, είτε με κορoνοϊό, είτε με άλλα νοσήματα, ώστε να ελεγχθεί η πλεονάζουσα θνησιμότητα. Για να μπορέσει να γίνει αυτό απαιτείται πλήρης κάλυψη του πληθυσμού με μονάδες ΠΦΥ και μαζικές προσλήψεις ειδικά εκπαιδευμένων επαγγελματιών υγείας (ιατροί Γενικής Ιατρικής, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, κοινωνικοί λειτουργοί κλπ). Η κυβέρνηση αναγνώρισε στα λόγια την ανάγκη ενίσχυσης της ΠΦΥ, αλλά αυτό που προωθεί είναι απλώς η διεύρυνση της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα από δημόσιους πόρους. Η επιλογή αυτή, εκτός από σπάταλη, είναι και ιδιαίτερα αναποτελεσματική καθότι στοχεύει στη διεύρυνση της κερδοφορίας και όχι στην απάντηση των αναγκών για φροντίδα υγείας του πληθυσμού.

Στην τελευταία του συνέντευξη στην Καθημερινή, ο πρωθυπουργός μίλησε για αλλαγή του υγειονομικού χάρτη. Τι σημαίνει αυτό, πώς το σχολιάζετε;

Η πανδημία, δυστυχώς, ανέδειξε το πόσο αποδιαρθρωμένες και χωρίς προσωπικό είναι οι υπηρεσίες υγείας μετά από πάνω απο δέκα χρόνια πολιτικών λιτότητας. Αντί, λοιπόν, αυτή η πραγματικότητα να οδηγήσει σε πολιτικές στήριξης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, είχαμε εξωφρενικές αυξήσεις της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα και γενικά όξυνση της επίθεσης ενάντια σε ό,τι δημόσιο. Προφανώς, ο πρωθυπουργός αναφέρεται στις καταστροφικές αλλαγές που σχεδιάζονται με στόχο τη διεύρυνση της κερδοφορίας του ιδιωτικού τομέα και την υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας σε πτωχοκομείο διαχείρισης βασικών αναγκών.

 

“Το Ναυπηγείο ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ για μόλις 25,2 εκατομμύρια”: Ξεκινούν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στο ΣκαραμαγκάΣτον εφοπλιστή Γ. Προκοπίου τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά - 37,3 εκατ. ευρώ το  τίμημα

Το χορό των κινητοποιήσεων, όπως άλλωστε είχαν προαναγγείλει από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η πώλησή τους στον εφοπλιστή Γιώργο μέσω των διαγωνισμών της ΕΤΑΔ και του Ειδικού διαχειριστή, ανοίγουν την Τρίτη 13 Ιουλίου οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Η Κυβέρνηση στο σύνολό της και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με δημόσιες δηλώσεις όχι μόνο δεν θεωρούν μικρό το τίμημα της πώλησης, αλλά αντίθετα πανηγυρίζουν για την μεγάλη τους “επιτυχία”. Επειδή όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία το τίμημα της πώλησης που είναι 25,2 εκατομμύρια, προσθέτουν αυθαίρετα στο τίμημα αυτό τα 37 εκατομμύρια που δόθηκαν στην ΕΤΑΔ για τα διπλανά οικόπεδα και τη δεξαμενή 5 , καθώς και τα 8-10 εκατομμύρια που είναι το κόστος των νομιμοποιήσεων και τελικά ανεβάζουν το τίμημα στα 70 εκατομμύρια!!! Η αλήθεια όμως είναι ότι το Ναυπηγείο ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ για μόλις 25,2 εκατομμύρια” αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους και καλούν όλους τους εργαζόμενους (αλλά και όσους έχουν αποχωρήσει ή συνταξιοδοτηθεί από το 2012) να πάρουν μέρος στη στάση εργασίας και την συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών στις 13 Ιουλίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου εργαζομένων:

Συναδέλφισσες – οι

Με το δελτίο τύπου που εκδώσαμε αμέσως μετά το άνοιγμα των προσφορών για την πώληση του ενεργητικού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, εκφράσαμε την έντονη αντίθεσή μας στην όλη διαδικασία της ειδικής διαχείρισης που οδήγησε τελικά στο ξεπούλημα των Ναυπηγείων. Με το ίδιο δελτίο τύπου ζητήσαμε από τον ειδικό διαχειριστή, τον υπουργό Οικονομικών και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να μην ανακηρύξουν πλειοδότη και να επιλέξουν τις εναλλακτικές νομικές διαδικασίες που προτείναμε.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση στο σύνολό της και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με δημόσιες δηλώσεις όχι μόνο δεν θεωρούν μικρό το τίμημα της πώλησης, αλλά αντίθετα πανηγυρίζουν για την μεγάλη τους “επιτυχία”. Επειδή όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία το τίμημα της πώλησης που είναι 25,2 εκατομμύρια, προσθέτουν αυθαίρετα στο τίμημα αυτό τα 37 εκατομμύρια που δόθηκαν στην ΕΤΑΔ για τα διπλανά οικόπεδα και τη δεξαμενή 5 , καθώς και τα 8-10 εκατομμύρια που είναι το κόστος των νομιμοποιήσεων και τελικά ανεβάζουν το τίμημα στα 70 εκατομμύρια!!! Η αλήθεια όμως είναι ότι το Ναυπηγείο ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ για μόλις 25,2 εκατομμύρια.

Με τα δεδομένα αυτά από πλευράς Κυβέρνησης, φαίνεται ότι ο ειδικός διαχειριστής θα ανακηρύξει τον πλειοδότη και θα υποβάλει την σχετική έκθεση στο Πρωτοδικείο για επικύρωση.

Το ΔΣ του Σωματείου και ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι έχουμε πάρει την απόφαση να αγωνιστούμε για την αποτροπή αυτής της εξέλιξης.

Σαν πρώτο βήμα, το ΔΣ του Σωματείου μας, στην χθεσινή συνεδρίαση του αποφάσισε την προκήρυξη τετράωρης στάσης εργασίας 09:00 – 13:00 για την Τρίτη 13 Ιουλίου και πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών με επιδίωξή μας την άμεση συνάντησή μας με τον Υπουργό, προκειμένου να του θέσουμε τα αιτήματά μας, τα οποία είναι:

1. Να μην ανακηρυχθεί πλειοδότης. Να αποτραπεί το ξεπούλημα των ναυπηγείων.
2. Σε κάθε περίπτωση, όποια και αν είναι η εξέλιξη, να διασφαλιστούν στο σύνολό τους οι θέσεις εργασίας μας.
3. Να διασφαλιστεί η καταβολή του συνόλου των οφειλομένων καθώς και των αποζημιώσεων όλων των συναδέλφων που αποχώρησαν. Να καταβάλει άμεσα το Ελληνικό Δημόσιο τα ποσά που έχει επιβάλει το ICC με απ΄ ευθείας απόδοσή τους στους εργαζόμενους σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθήνας και καταβολή του υπολοίπου στον ειδικό διαχειριστή.
4. Να λήξει επιτέλους το θέμα της ασφαλιστικής μας τακτοποίησης για το 18μηνο της εκ περιτροπής εργασίας.
5. Να ψηφιστεί η τροπολογία για την χρηματοδότηση της συνέχισης λειτουργίας των ναυπηγείων από το Πολεμικό Ναυτικό.

Συναδέλφισσες – οι
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τους πρώην συναδέλφους μας συνταξιούχους που αποχώρησαν από το 2012 μέχρι και σήμερα, στην πορεία της Τρίτης 13 Ιουλίου 2021 που θα ξεκινήσει έξω από τα γραφεία του Σωματείου μας (θα υπάρχουν λεωφορεία) στις 09:00 με κατεύθυνση την πλατεία Κλαύθμωνος και πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών.

Να μην λείψει κανένας. Είμαστε στην πιο κρίσιμη φάση του αγώνα και η συμμετοχή όλων είναι υποχρέωση.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΠΙΕΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΛΥΣΗ
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

Υ.Γ. Κατά την κινητοποίηση θα τηρηθούν όλα τα Μέτρα Ασφαλείας όπως αυτά προβλέπονται μέσα από τις ΚΥΑ