Αχτσιόγλου: Πέντε άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων που πλήττονται από τον κορονοϊό – Αλ. Χαρίτσης: Επικίνδυνα για τη δημοκρατία και…

Η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, ζητά μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους που πλήττονται από τον κορονοϊό.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Έφης Αχτσιόγλου έχει ως εξής:

Χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια νέα δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού που συνιστά παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία. Για ακόμη μια φορά στη δέσμη αυτή δεν υπάρχει κανένα μέτρο για τους εργαζόμενους.

Η κατάσταση πλέον είναι υπερεπείγουσα. Οι επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή της κυβέρνησης αφήνουν τους εργαζόμενους στον αέρα χωρίς καμία δέσμευση για τους μισθούς τους ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται σε άδειες άνευ αποδοχών ή ακόμη και απολύονται. Όπως έχουμε προτείνει εδώ και μέρες χρειάζεται άμεσα η λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων, με σαφείς οδηγίες και οικονομική στήριξη.

Χρειάζεται σαφής ρύθμιση:

1. ότι οι μισθοί καταβάλλονται σε κάθε περίπτωση,

2. ότι δεν συμψηφίζονται οι μέρες μη εργασίας με την ετήσια άδεια του εργαζόμενου,

3. που θα εξασφαλίζει οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας,

4. επιδότησης των εισφορών των εργαζομένων,

5. για την κάλυψη των εποχιακά εργαζομένων.

Καλούμε άμεσα την κυβέρνηση να υιοθετήσει τα μέτρα για να προστατεύσει τους δεκάδες χιλιάδες των εργαζομένων που αγωνιούν.

 

Αλ. Χαρίτσης: Επικίνδυνα για τη δημοκρατία και την εθνική συνεννόηση τα ολισθήματα της κυβέρνησης

“Επικίνδυνα ολισθήματα για τη δημοκρατία και την εθνική συνεννόηση” καταλογίζει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης σε σημερινό άρθρο του στην εφημερίδα “Τα Νέα”

“Επικίνδυνα ολισθήματα για τη δημοκρατία και την εθνική συνεννόηση” καταλογίζει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης σε σημερινό άρθρο του στην εφημερίδα “Τα Νέα”, επισημαίνοντας αφενός “την περιθωριοποίηση της Ελλάδας από σημαντικές διεθνείς διεργασίες”, και αφετέρου “τη μετατροπή της χώρας σε ‘αποθήκη ψυχών’ στο όνομα της προστασίας της ασφάλειας της Ευρώπης”.

“Αυτός που δεν διεκδικεί, δεν κερδίζει τίποτα”, διαμηνύει ο Αλ. Χαρίτσης, αναφερόμενος στην “άτυχη επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ”. Την ίδια στιγμή, καταγγέλλει τον “επικίνδυνο εκτροχιασμό που παρακολουθήσαμε στα νησιά μας: συμμορίες να διασαλεύουν τον νόμο και την τάξη, την κυβέρνηση να διχάζει, την αστυνομία να επιτίθεται κατά των πολιτών και να καλύπτει τη δράση παρακρατικών”.

Ο Αλ. Χαρίτσης καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη “να κινηθεί γρήγορα και αποφασιστικά” απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα και στο θέμα του προσφυγικού, υπογραμμίζοντας την ανάγκη “να αποσυμφορήσει τα νησιά, να σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες, να προασπίσει τις πάγιες εθνικές θέσεις για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ”.

“Αντί να δει αυτοκριτικά τις εσφαλμένες εκτιμήσεις που μας έχουν οδηγήσει στο περιθώριο της διεθνούς σκηνής, στράφηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζοντας την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας ως ‘δούρειο ίππο του Ερντογάν'”, καταγγέλλει ο Αλ. Χαρίτσης, δηλώνοντας πως “ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστήσει σαφές ότι είναι έτοιμος να ‘βάλει πλάτη’ σε μια εθνική στρατηγική”, αλλά ότι “η συναίνεση δεν συνεπάγεται λευκή επιταγή”.

“Πέρα από τη συναινετική εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, ψηφίσαμε τον αμυντικό προϋπολογισμό, ενθαρρύναμε τη διατήρηση διαύλων με την Τουρκία, στηρίξαμε τη φύλαξη των χερσαίων συνόρων της χώρας, πιέσαμε την κυβέρνηση να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών στα πρότυπα του Συμβουλίου του Μαρτίου του 2016 για το προσφυγικό”, υπενθυμίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ανιπαραβάλλοντας: “Η στάση αυτή δεν έχει τίποτα κοινό με τη λαϊκιστική και μικρόψυχη στάση της Νέας Δημοκρατίας κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όταν χρησιμοποίησε το προσφυγικό ως αντιπολιτευτικό όπλο και επιχείρησε να ναρκοθετήσει την εθνικά επωφελή συμφωνία των Πρεσπών”.