Αχτσιόγλου: Νέα ζημιά για το δημόσιο από την αύξηση κεφαλαίου στην Τράπεζα Πειραιώς – Ηλιόπουλος: Οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι τα κυβερνητικά στελέχη

Έφη Αχτσιόγλου: "Ο τραμπισμός δεν υπάρχει μόνο στις ΗΠΑ"

Τον κίνδυνο να υπάρξουν, για δεύτερη φορά, τεράστιες ζημιές από τη σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς επισήμανε η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής σχετικά με τις εξελίξεις και τις προοπτικές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, με ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε.

 Αχτσιόγλου: Νέα ζημιά για το δημόσιο από την αύξηση κεφαλαίου στην Τράπεζα Πειραιώς

Η βουλεύτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως «το δημόσιο υπέστη ήδη τεράστια ζημιά με τη μη πληρωμή του τοκομερίδιου. Θα υποστεί και δεύτερη με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου».

Αναρωτήθηκε «ποια είναι τελικά η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος από την κυβέρνηση και από το ΤΧΣ, στην υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς» και ζήτησε να πληροφορηθεί με ποιον τρόπο έχουν ενεργήσει μέχρι στιγμής ή πρόκειται να ενεργήσουν στο μέλλον, για να προστατέψουν το δημόσιο συμφέρον.

Η κ. Αχτζιόγλου καταλόγισε στην κυβέρνηση και στο ΤΧΣ, ευθύνες τόσο για την απόφαση μη αποπληρωμής του τοκομεριδίου από την Τράπεζα, όσο και για τον σχεδιασμό της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Ειδικότερα, για τη μη αποπληρωμή του τοκομεριδίου προς το ελληνικό Δημόσιο από την Τράπεζα, υποστήριξε πως «ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, το 2020, σε τοποθετήσεις του διαβεβαίωνε ότι θα πληρωθεί κανονικά το κουπόνι με μετρητά», ενώ και «η κεφαλαιακή επάρκειά της είναι σε καλύτερο επίπεδο από το 2019, οπότε και είχε πληρωθεί το σχετικό τοκομερίδιο αντιστοίχως».

Αναρωτήθηκε δε, γιατί η Τράπεζα άλλαξε θέση και πρόβαλε τη σύσταση της ΕΚΤ για μη πληρωμή μερισμάτων. Μάλιστα η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε, πως η κυβέρνηση προσπάθησε να παρουσιάσει αυτή τη σύσταση της ΕΚΤ ως υποχρεωτική, ενώ αυτή δίνει κατευθύνσεις χωρίς να είναι δεσμευτική. Ε

πίσης καταλόγισε ευθύνες και στο ΤΧΣ ότι «αποδέχθηκε αυτή τη στάση, κάτι που ζημιώνει το Δημόσιο», λέγοντας ότι «το Δημόσιο υπέστη μία τεράστια ζημιά που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ».

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς, η κυρία Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε, ότι «οι όροι που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι εξαιρετικά προβληματικοί για το τι θα συμβεί με την περιουσία του Δημοσίου.

Καταργείται πράγματι το δικαίωμα προτίμησης για το Δημόσιο και τους υφιστάμενους μετόχους» και εκτίμησε πως αυτός ο σχεδιασμός θα οδηγήσει σε μία απίσχναση της τάξης του 95% για τους υφιστάμενους μετόχους, δηλαδή μία απόλυτη ζημία και καταστροφή για το Δημόσιο».

Από τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί, ανέφερε η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει τους νέους ιδιώτες επενδυτές μετόχους, που θα συμμετάσχουν, μέσα σε μία νύχτα να τετραπλασιάσουν τα κέρδη τους. Τέλος, υποστήριξε ότι ΤΧΣ και κυβέρνηση έχουν δώσει «λευκή επιταγή».

 

Ηλιόπουλος: Οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι τα κυβερνητικά στελέχη

 Ηλιόπουλος: Οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι τα κυβερνητικά στελέχη

“Πέντε μήνες αποτυχημένων μέτρων, με την απώλεια περισσότερων από 7.000 συνανθρώπων μας και η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να μιλάει μόνο για την ατομική ευθύνη”, σχολιάζει μέσω δήλωσής του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος.

Όπως σημειώνει, “ακόμα και τα τεστ θα αποτελούν ζήτημα ευθύνης των πολιτών, αντί να ακολουθήσουμε την ορθή επιστημονικά λύση της συνταγογράφησής τους”.
“Στην χώρα της ατομικής ευθύνης οι μόνοι που δεν ευθύνονται για τίποτα είναι τα κυβερνητικά στελέχη”, σημειώνει ακόμη ο κ. Ηλιόπουλος.