Αχτσιόγλου: Καλό είναι να μην παρουσιάζουμε το ασφαλιστικό σε έναν δημοσιογράφο, πριν το παρουσιάσουμε στους πολίτες και τη Βουλή…

Με το νέο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο να αναμένεται την εβδομάδα που ξεκινά, η τομεάρχης Εργασίας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, σχολιάζει σε χιουμοριστικό αλλά και κριτικό τόνο το γεγονός της παρουσίασης των διατάξεων του νομοσχεδίού από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ.

«Καλό είναι να μην παρουσιάζουμε το ασφαλιστικό σε έναν δημοσιογράφο, πριν το παρουσιάσουμε στους πολίτες και τη Βουλή», ήταν το σχόλιο της Έφης Αχτσιόγλου.

Όπως σημείωνε νωρίτερα η avgi.gr, σήμερα ο Γ. Βρούτσης επιβεβαίωσε το απίστευτο σκάνδαλο με το στρατό γαλάζιων στελεχών που στήνει στο Ελληνικό Δημόσιο ενώ το μόνο που είχε να «πανηγυρίσει» και επαναλάμβανε στην συνέντευξη του στο ΣΚΑΙ ήταν ότι δεν θα γίνουν «μειώσεις» αποκρύπτοντας τις μεγάλες επιβαρύνσεις που θα επιφέρει η επικουρική ασφάλιση σε αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο υπουργός Εργασίας επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ της Αυγής μόνο που λέει τρία ψεματάκια. Μιλά για άμισθες θέσεις, ενώ είναι όλες έμμισθες.

Λέει ότι αφορούν μόνο την αυτοδιοίκηση, ενώ αφορούν και όλη την κυβέρνηση, ΔΕΚΟ, μέλη επιτροπών, οργανισμούς, ΝΠΔΔ, κ.α.

Και τέλος λέει ψέματα ότι ο Γ. Κατρούγκαλος έβαλε την αναστολή καταβολής διότι η διάταξη αυτή προϋπήρχε.

Μετά την κατακραυγή ο Γιάννης Βρούτσης υποχώρησε από το 100% της καταβολής της σύνταξης στους συνταξιούχους που εργάζονται στο 70%. Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι, αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, όσοι συνταξιούχοι εργάζονται, θα λαμβάνουν το 70% της σύνταξής τους, αποσαφηνίζοντας, όμως, ότι, στην περίπτωση που εντοπιστούν συνταξιούχοι αδήλωτοι, θα επιβάλλεται πρόστιμο.

Όπως ήταν αναμενόμενο ο υπουργός Εργασίας απέκρυψε τις μεγάλες επιβαρύνσεις που θα έχουν ελεύθεροι επαγγελματίας και αγρότες σε εισφορές για την επικουρική σύνταξη. «Για παράδειγμα, οι αγρότες ή οι αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν επικουρική. Όμως, τώρα, τους παρέχεται η δυνατότητα να ενταχθούν στο σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης και να αποκτήσουν επικουρική σύνταξη» είπε στη συνέντευξή του.

Να σημειωθεί ότι η ΑΥΓΗ αποκάλυψε την φωτογραφική διάταξη που περιλαμβάνεται στο νέο Ασφαλιστικό προκειμένου να μπορούν να εργάζονται στο Δημόσιο συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Η διάταξη αφορά κυρίως μετακλητούς υπαλλήλους και συμβούλους, που στελεχώνουν τον κρατικό μηχανισμό και τα γραφεία υπουργών, γενικών γραμματέων κ.λπ. και σήμερα αποφεύγουν να καλύψουν τις θέσεις αυτές αφού ο νόμος προβλέπει την ολική απώλεια της σύνταξής τους.

Μέχρι σήμερα δηλαδή αναστέλλεται πλήρως η καταβολή της σύνταξης γήρατος εξαιτίας της εργασίας του συνταξιούχου όταν αναλάβει εργασία σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης από 13.5.2016 και μετά, και για όσο διάστημα εργάζεται με ασφάλιση στον ΕΦΚΑ.

Το νέο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο αναμένεται να αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση (opengov), το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα και θα κατατεθεί και στη Βουλή το πρώτο 15ήμερο του Φεβρουαρίου.