Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί και κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει

ΕΦΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ | Debater

Ε. Αχτσιόγλου: Εκφράζουμε τη μομφή της κοινωνίας στην κυβέρνηση”

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε στη παρέμβαση της:​

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μεταφέρει στο Κοινοβούλιο τη μομφή που απευθύνει η ίδια η κοινωνία στην κυβέρνηση», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στη Βουλή, προσθέτοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του «απέναντι σε όλα τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα αυτοαναγορεύτηκαν άριστοι, αποδείχθηκαν επιλεκτικά ανίκανοι για τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας και κατέληξαν επικίνδυνοι».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει από καιρό παραιτηθεί και κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει. Μια κυβέρνηση που δεν θεωρεί τον εαυτό της υπεύθυνο σχεδόν για τίποτα, ούτε αρμόδιο για να εγγυηθεί την ασφάλεια στη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, δεν είναι κυβέρνηση. Είναι μια ομάδα πολιτικών σε αποδρομή. Μια τέτοια συνθήκη είναι από μόνη της επαρκής λόγος για την προκήρυξη εκλογών. Δεν αξίζει στους πολίτες αυτής της χώρας ένας πρωθυπουργός που σε κάθε πρόβλημα εξαφανίζεται», τόνισε.

Η ΝΔ, επισήμανε, «χλευάζει την εξουθένωση του εργαζόμενου που εγκλωβίστηκε για ώρες σε κεντρικό δρόμο της πόλης γιατί πήγαινε στη δουλειά του, την αγωνία του πολίτη που περίμενε σε στάσεις τις αστικές συγκοινωνίες που ακινητοποιήθηκαν, την αγωνία του επιβάτη στα τρένα που κόλλησαν και συγκρούστηκαν, την ταλαιπωρία οικογενειών που σε συνθήκες πανδημίας έμειναν χωρίς ρεύμα και θέρμανση επί μέρες».

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «δεν είναι μόνο η πρόσφατη κακοκαιρία που κατέδειξε την πλήρη κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού», αλλά «στις επάλληλες κρίσεις που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό, η κυβέρνηση εκπέμπει εικόνα γενικευμένης παρακμής».

Στην πανδημία, «ξεπεράσαμε τις 23.000 νεκρούς, η χώρα βρίσκεται δυο φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στις απώλειες ανθρώπινων ζωών ανά εκατομμύριο πληθυσμού και η κυβέρνηση περικόπτει το 2022 την κρατική χρηματοδότηση για τη δημόσια Υγεία κατά 820 εκατ.».

Στην κρίση της ακρίβειας, «ο πληθωρισμός καταγράφει επίπεδο ρεκόρ 5,1% τον Δεκέμβρη, το υψηλότερο από το 2011. Εκρηκτικές αυξήσεις στο φυσικό αέριο, στο ρεύμα, στα καύσιμα αλλά και στα βασικά είδη τροφίμων. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού μειώθηκε κατά 10,4%, του μέσου μισθού μερικής απασχόλησης κατά 13,7% και το μέσο μηνιαίο ατομικό διαθέσιμο εισόδημα έχασε το 7% της αγοραστικής του δύναμης».

Ωστόσο, «η κυβέρνηση αρνείται να μειώσει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα, αρνείται να αυξήσει τώρα τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ» και «ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε για τον ΦΠΑ στο ψωμί ότι “πρέπει να είμαστε σοβαροί, δεν μπορούμε να αυξήσουμε το έλλειμμα. Μόνο στο ψωμί μία μείωση του ΦΠΑ έχει κόστος 140 εκατ.”.Την ίδια στιγμή όμως βρήκε για πλάκα, απ’ ότι φαίνεται, περίπου τα διπλά, δηλαδή 263 εκατ. για να καταργήσει τον φόρο γονικών παροχών-δωρεών έως 800.000 ευρώ ή 1,6 εκατ. για δύο γονείς, να μειώσει τον φόρο κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου. Σοβαροί και αυστηροί με το ψωμί, χαλαροί και ανάλαφροι με το παντεσπάνι».

Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι «πέρα από τα ζητήματα που αφορούν τη δημόσια Υγεία και τους όρους διαβίωσης των πολιτών, η χώρα υποφέρει και από μια θεσμική κρίση: ένα αίσθημα γενικευμένου θεσμικού εκφυλισμού μας καταλαμβάνει –η κυβέρνηση εμφανίζεται να συναλλάσσεται με υπόδικους, να συνομιλεί με ανθρώπους που εκβίαζαν υπουργούς και διασπάθισαν δημόσιο χρήμα».

Υπογράμμισε, τέλος, ότι «το πρόβλημα είναι πολιτικό. Και στα πολιτικά προβλήματα η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική. Γι’ αυτό και η πολιτική αλλαγή σήμερα δεν είναι ένα απλό αίτημα, δεν είναι ρητορικό σχήμα, αλλά επιτακτική ανάγκη».

Ν. Φίλης: Αληθεύει ότι το υπουργείο Παιδείας επέμενε να βρίσκονται μαθητές και εκπαιδευτικοί στους δρόμους την περασμένη Δευτέρα;

Με αίτημα να κατατεθούν τα πρακτικά των κυβερνητικών συσκέψεων για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας ξεκίνησε ο Νίκος Φίλης την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Στη  συνέχεια, επικαλούμενος πληροφορίες, έθεσε δύο συγκεκριμένες ερωτήσεις προς την κυβέρνηση.

Πρώτον, αν είναι αλήθεια πως στις κυβερνητικές  συσκέψεις για την κακοκαιρία απουσίαζε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκος. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του καυτηρίασε τον ίδιο υπουργό γιατί εμπιστεύθηκε τις διαβεβαιώσεις της Αττικής Οδού, σαν οι εταιρείες που διαχειρίζονται το οδικό δίκτυο να είναι «κράτος εν κράτει».

Η δεύτερη ερώτηση αφορούσε το υπουργείο Παιδείας: αληθεύει πως ο εκπρόσωπός του στη σύσκεψη της Κυριακής 23 Γενάρη επέμεινε να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία τη Δευτέρα, 24;

«Φανταστείτε τι θα είχε γίνει αν είχαν μείνει ανοιχτά τα σχολεία, αν είχαν βγει στους δρόμους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί με τα αυτοκίνητα, με σχολικά λεωφορεία, αν είχαν εγκλωβιστεί μαθητές στην Αττική Οδό», είπε ο πρώην  υπουργός Παιδείας και επανέλαβε το αίτημα να κατατεθούν τα σχετικά πρακτικά.

Και συνέχισε ο Ν. Φίλης: είναι αναγκαίο να γίνει το γρηγορότερο δυνατό πολιτική αλλαγή. Γνωρίζουμε καλά ότι η πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν είναι ένα αριθμητικό γεγονός. Γύρω της συνασπίζονται μεγάλα συμφέροντα, η διαπλοκή, οι τραπεζίτες και τα κυρίαρχα Μέσα, με λάφυρο τον πλούτο της χώρας. Πρόκειται για προσπάθεια ανασυγκρότησης του αστικού πολιτικού συστήματος, που έχει απονομιμοποιηθεί από την χρεοκοπία των μνημονίων και επιζητεί να πάρει ρεβάνς. Για μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική αντιπαράθεση, ανάμεσα σε δυο πόλους, που οργανώνονται προγραμματικά και ιδεολογικά: ο ένας γύρω από τη Δεξιά, που πηγαίνει ολοένα και δεξιότερα, και ο άλλος γύρω από την Αριστερά. Ενδιάμεσες – ουδέτερες συναινέσεις, σε συνθήκες εντεινόμενης κρίσης, δεν υπάρχουν. Η Αριστερά είναι η δύναμη που εκφράζει τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας και θα κληθεί να βγάλει ξανά τη χώρα από την κρίση.

X. Καφαντάρη: Διεθνής διασυρμός της χώρας η διαχείριση της κακοκαιρίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

H Χαρά Καφαντάρη  Βουλευτής Δυτ. Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ  Π.Σ., στην συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης που κατατέθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ανέφερε:

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη  «στήνει», πρόχειρα και επικοινωνιακά,  υπουργεία  όπως το Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, χωρίς οργανόγραμμα και σαφείς αρμοδιότητες, χωρίς σαφές νομοθετικό πλαίσιο και επιλεκτικά αξιοποιεί κάποια άρθρα ενώ οι συνέπειες των ακραίων φαινομένων επελαύνουν, με σοβαρές συνέπειες περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές. Γενικά, αντιμετωπίζει το θέμα με προχειρότητα, χωρίς ετοιμότητα, χωρίς σχέδιο, «έτσι χωρίς πρόγραμμα», και «αδιαφορεί» για τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι ανεπίδεκτη μαθήσεως. Δεν  πρέπει να ξεχνάμε ότι στα 2,5 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ συνέβησαν σημαντικές φυσικές καταστροφές. Από τον ΓΥΡΥΟΝΗ, τον ΙΑΝΟ, τη ΜΗΔΕΙΑ, τις  ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ του  καλοκαιριού, το ΜΠΑΛΛΟ και την ΕΛΠΙΣ. Σε όλες αυτές τις κρίσεις η κυβέρνηση απέτυχε, ενώ τις χειρίστηκε άκρως επικοινωνιακά με αποτέλεσμα στο τελευταίο καιρικό φαινόμενο ΕΛΠΙΣ να εγκλωβιστούν για πολλές ώρες συμπολίτες μας στην Αττική Οδό.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στην προσπάθεια της να «ξεπεράσει» την αποτυχία της στη διαχείριση της κρίσης λόγω της κακοκαιρίας ΕΛΠΙΣ, διαστρεβλώνει θέσεις, παραποιεί την επιστημονική αλήθεια και αγνοεί προειδοποιήσεις επιστημονικών φορέων και ιδρυμάτων της χώρας μας (Εθνικό Αστεροσκοπείο, Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία).

Την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη την ενδιαφέρει μόνο η επικοινωνία, οι συσκέψεις επί συσκέψεων στο νέο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενώ δεν υπάρχει καμιά πολιτική πρόληψης, ούτε στοιχειώδης συντονισμός.  Για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη πάντα ευθύνεται κάποιος άλλος και ποτέ ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.

Είναι πολύ «φθηνό» το επιχείρημα της κλιματικής αλλαγής πίσω από το οποίο κρύβεται η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Κύριο μέλημα του νέου υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, και το έχει πει και ο κ. Μητσοτάκης, είναι το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ (1,7 εκ ευρώ για εξοπλισμό-αεροπλάνα, τεχνολογικά μέσα κλπ).

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πάντα προβάλλει συγκεκριμένες θέσεις.  Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έγκαιρα, αμέσως μετά τις τραγικές πυρκαγιές στο Μάτι διατύπωσε σχέδιο νόμου για τη δημιουργία της Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας. Το χαρακτηριστικό της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που κατατέθηκε ως σχέδιο νόμου το Φθινόπωρο του 2019, είναι η σημαντική συνεισφορά της Επιστημονικής Κοινότητας, καθώς και η αναβάθμιση των επιχειρησιακών φορέων.

Τέλος, μιλάτε για επενδύσεις. Ποιός σοβαρός επενδυτής θα έρθει σε χώρα η οποία έχει έρθει στα πρωτοσέλιδα διεθνούς τύπου για την κατάσταση της πρωτεύουσας  με τις χιονοπτώσεις, σε μια χώρα χωρίς πολεοδομικό σχεδιασμό, χωρίς κτηματολόγιο, χωρίς δασικούς χάρτες; Θέλει η ΝΔ σοβαρούς επενδυτές ή θέλει επενδυτές ευκαιριακούς χωρίς κανόνες και όρια; Καλούμε τη δημοκρατική αντιπολίτευση να συστρατευθεί για ανατροπή της πιο καταστροφικής κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης. Για δημοκρατική προοδευτική λύση».