Αφωνία προς το παρόν από Ε.Ε. για την τουρκική προκλητικότητα – Πρόσφυγες και αστυνομικοί στην πλατεία Βικτωρίας

Σε επόμενο Συμβούλιο των Ευρωπαίων ΥΠ.ΕΞ. παρέπεμψε το θέμα ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. ♦ Προσεχώς στην Τουρκία ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.

Ουδέν νεώτερον όσον αφορά σε τυχόν ενέργειες από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο και έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, προέκυψε από το σημερινό (Δευτέρα) Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Σημειώνεται πως στο Συμβούλιο συμμετείχε –μέσω τηλεδιάσκεψης– ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, καθώς και ο ΥΠ.ΕΞ. των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Μετά το πέρας του Συμβουλίου, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι με τον Πομπέο συζητήθηκε το θέμα της Τουρκίας, αλλά μόνο όσον αφορά την κατάσταση στη Λιβύη. Όπως πρόσθεσε, το θέμα γενικά των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρώπη θα συζητηθεί στο επόμενο Συμβούλιο των Ευρωπαίων ΥΠ.ΕΞ.

Ο Μπορέλ αρκέστηκε απλώς να εκφράσει την… ανησυχία του για την κλιμάκωση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο από την πλευρά της Άγκυρας. «Ανησυχούμε για το ότι η Τουρκία προχωρά σε κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο. Χρειάζεται αποκλιμάκωση», είπε απλώς ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, χωρίς κάτι περαιτέρω.

Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας –από το Παρίσι όπου βρίσκεται– δήλωσε πως νωρίτερα συζήτησε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, προσθέτοντας πως το εν λόγω ζήτημα έθεσε ο ίδιος και στο Συμβούλιο των υπουργών.

Υπουργείο Εξωτερικών

➡️ https://www.mfa.gr/epikairotita/proto-thema/delose-on-camera-upourgou-exoterikon-dendia-meta-ten-oloklerose-tes-dimerous-sunanteses-tou-me-ton-gallo-omologo-tou-j-y-le-drian-kai-tou-sumbouliou-exoterikon-upotheseon-tes-ee-parisi-15062020.html 

View image on Twitter

Σημειώνεται ότι σήμερα (Τρίτη) συνεδριάζει το Συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Άμυνας, με την επιχείρηση «Ειρήνη» (της οποίας βασική αποστολή είναι ο έλεγχος του εμπάργκο όπλων με προορισμό τη Λιβύη) να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Στην Τουρκία την Τετάρτη ο ντι Μάιο

Παράλληλα, σήμερα έγινε γνωστό πως ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάιο, πρόκειται να επισκεφθεί την Τουρκία για δεύτερη φορά φέτος, ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόκληση από τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Την ερχόμενη Τετάρτη, λοιπόν, οι δύο υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας – Ιταλίας και τη διαδικασία ένταξης της Άγκυρας στην Ε.Ε. Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ., οι δύο πολιτικοί θα ανταλλάξουν απόψεις για τις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, καθώς και για την καταπολέμηση της νόσου COVID-19.

Στο πλαίσιο των περιφερειακών θεμάτων –και σύμφωνα πάντα με την Άγκυρα–, θα συζητηθούν οι εξελίξεις στη Λιβύη, ενώ ενδεχομένως να τεθεί και το θέμα της εξερεύνησης και των γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο.

Όλα αυτά τη στιγμή που αφενός η Άγκυρα ενισχύει την παρουσία της στη Λιβύη και αυξάνει την ένταση στη Μεσόγειο, αφετέρου η Ρώμη προέρχεται από μια συμφωνία με την Αθήνα για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Πρόσφυγες και αστυνομικοί στην πλατεία Βικτωρίας

Έντονη η αστυνομική παρουσία, το βράδυ της Δευτέρας, στην πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα, όπου παραμένουν περίπου 30 πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί εκεί από τη Λέσβο. Σύμφωνα με πληροφορίες, 20 άτομα έχουν ήδη μεταφερθεί στη δομή του Ελαιώνα, που όμως δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις.

Σημειώνεται πως το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν βγει μαζικά αποφάσεις ασύλου, ύστερα από την επαναλειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου, έπειτα από δύο μήνες που ήταν κλειστή λόγω κορονοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν καθημερινά δεκάδες αναχωρήσεις από τα νησιά αναγνωρισμένων προσφύγων αλλά και ανθρώπων που έχει απορριφθεί το αίτημά τους, οι οποίοι καθοδηγούνται προς την Αθήνα, καθώς αυτήν την εποχή δεν πραγματοποιούνται απελάσεις προς την Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, η παντελής έλλειψη προετοιμασίας για μια ομαλή ένταξη των ανθρώπων αυτών στον αστικό ιστό, γεγονός που σημαίνει πρόσβαση και σε προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας –πρόσβαση που δυσχεραίνεται λόγω άλυτων γραφειοκρατικών κωλυμάτων– οδηγεί τους πρόσφυγες στην αστεγία. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 300 άτομα έχουν μεταφερθεί και ζουν σε σκηνές στο καμπ της Μαλακάσας.