Αφού έθαψαν το σκάνδαλο Novartis, καταργούν τώρα και την εισαγγελία Διαφθοράς

Novartis: Κλείνει η υπόθεση στις ΗΠΑ – Καταβάλλει ποσό $347 εκατ.

Αφού έθαψαν το σκάνδαλο Novartis, καταργούν τώρα και την εισαγγελία Διαφθοράς για να απαλλαγούν οριστικά από την Ελ. Τουλουπάκη

Κυβέρνηση ΝΔ αλλά και ΚΙΝΑΛ, αφού έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να «θάψουν» το σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα, αυτό για το οποίο η πολυεθνική εταιρεία δέχθηκε να πληρώσει πάνω από 130 εκ. ευρώ στις ΗΠΑ, προχωρούν τώρα στην επόμενη φάση του σχεδίου τους: Απαλλάσσονται μια και καλή από την εισαγγελέα Ελ. Τουλουπάκη, καταργώντας την εισαγγελία Διαφθοράς την οποία ενοποιούν με την εισαγγελία για το οικονομικό έγκλημα!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την ενοποίηση των δύο εισαγγελιών. Με το τρόπο αυτό, εκτιμούν  ότι θα «λυθεί»  το θέμα της Ελένης Τουλουπάκη, η οποία παραμένει εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς ενώ εκκρεμεί ποινική δίωξη σε βάρος της για την υπόθεση Novartis. Μάλιστα χθες το Κίνημα Αλλαγής υπέβαλλε χθες ερώτημα στον Υπουργό Δικαιοσύνης γιατί δεν έχει ακόμα σταλεί ερώτημα για να τεθεί σε αργία η εισαγγελέας.

Eν τω μεταξύ, αύριο αναμένεται να συνεδριάσει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο έχει στην ατζέντα του, μεταξύ άλλων, και το θέμα του αναπληρωτή ή της αναπληρώτριας στην εισαγγελία Διαφθοράς όπου επικεφαλής είναι η κυρία Τουλουπάκη. Το ερώτημα το οποίο υπογράφει ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και αποκαλύπτει το eReportaz εστάλη στις 18 Αυγούστου 2020 στο ΑΔΣ δια της Προέδρου του Αρείου Πάγου και ουσιαστικά ζητείται από το ανώτατο όργανο να εκλέξει τον αναπληρωτή του γραφείου. Εισηγητής έχει οριστεί ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Δήλωση Λάππα

Με αφορμή τις παραπάνω πληροφορίες, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Σπ. Λάππας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες και αναρτήσεις sites  σήμερα  ο υπουργός δικαιοσύνης κ. Τσιάρας ζήτησε με έγγραφό του που απέστειλε στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο που συνεδριάζει αύριο (για άλλο ερώτημά του) τη συγχώνευση των Εισαγγελιών Διαφθοράς και Οικονομικού Εγκλήματος.

Αυτό γίνεται  «εν κρυπτώ και παραβύστω» χωρίς να έχει ενημερωθεί κανένας θεσμικός συνομιλητής του υπουργείου Δικαιοσύνης και κανένας φορέας της νομικής κοινότητας στη χώρα μας. Ποιο όμως είναι το περιεχόμενο του εγγράφου του; Τι ακριβώς ζητά από το ΑΔΣ;  Έτσι μετά την εξουδετέρωση  de facto της Εισαγγελίας Διαφθοράς από την κυβέρνηση της ΝΔ, ανακοινώνεται ενοποίησή της με την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος, χωρίς καμία συνεννόηση με τις δικαστικές ενώσεις, τους δικηγορικούς συλλόγους, της νομικές σχολές, που είναι de jure οι συνομιλητές του υπουργείου Δικαιοσύνης και αυτοί που βιώνουν και επομένως γνωρίζουν άριστα τις συνθήκες απονομής δικαιοσύνης και η γνώμη τους ως εκ τούτου θα είχε ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία, και, φυσικά, χωρίς καμία ενημέρωση των  κομμάτων της Βουλής, ώστε να αναπτυχθεί γόνιμος και πολιτικός και επιστημονικός διάλογος.

Ακόμα και η τυχόν παράλειψη συγκρότησης μίας Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για μία τέτοια ενοποίηση των δύο Εισαγγελιών, μας καθιστά δύσπιστους για τις προθέσεις του υπουργείου και διερωτόμαστε αν  σήμερα εκείνο που ενδιαφέρει κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, την κυβέρνηση της ΝΔ είναι να τοποθετήσει πρόσωπα της αρεσκείας της σε τόσο κρίσιμους τομείς του συστήματος απονομής ποινικής δικαιοσύνης, θυσιάζοντας τη θεσμική θωράκισή του  χάριν τοποθέτησης  αρεστών προσώπων στη νέα ενοποιημένη Εισαγγελία. Οψόμεθα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*