Αφγανιστάν: Φονική βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ – Αφγανιστάν: Ένοπλοι σκότωσαν έναν δημοσιογράφο, τον τρίτο μέσα σε δύο μήνες

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους τρεις γυναίκες, σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σήμερα σε έκρηξη βόμβας στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Βόμβα που είχε τοποθετηθεί με μαγνήτη σε αυτοκίνητο εξερράγη με αποτέλεσμα τρεις γυναίκες — και οι τρεις τους ήταν γιατροί που εργάζονταν στο δημόσιο —, ένας άνδρας κι ένας διερχόμενος να βρουν τον θάνατο, δήλωσε ο Φερντάους Φαραμάρζ, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Παρά το ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επί μήνες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση της χώρας και τους ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος που διαρκεί δεκαετίες στο Αφγανιστάν, η βία κλιμακώνεται σε πολλούς τομείς της χώρας.

Τα πρωινά στην Καμπούλ σημειώνονται συχνά βομβιστικές επιθέσεις, δολοφονίες και επιθέσεις με ρουκέτες.

Οι διαπραγματεύσεις που άρχισαν πριν από τρεις μήνες δεν έχουν προχωρήσει πολύ.

Τα δύο μέρη κάνουν μολαταύτα λόγο για πρόοδο. Συμφώνησαν επί της διαδικασίας και στα θέματα που θα αρχίσουν να εξετάζονται την 5η Ιανουαρίου, έπειτα από διακοπή τριών εβδομάδων στις συνομιλίες.

 

Αφγανιστάν: Ένοπλοι σκότωσαν έναν δημοσιογράφο, τον τρίτο μέσα σε δύο μήνες

Ένοπλοι δολοφόνησαν σήμερα έναν Αφγανό δημοσιογράφο στην πόλη Γκάζνι, στα ανατολικά της χώρας, τον τρίτο μέσα σε δύο μήνες και σε μια περίοδο που τα βίαια επεισόδια αυξάνονται.

Ο Ραχματουλάχ Νεκζάντ σκοτώθηκε κοντά στο σπίτι του, ενώ κατευθυνόταν σε ένα τέμενος. Οι δράστες χρησιμοποίησαν ένα πιστόλι με σιγαστήρα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, τον Άχμαντ Χαν.

Οι στοχευμένες επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, πολιτικών και προασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες στο Αφγανιστάν, παρά τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και των Ταλιμπάν.

Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για τον φόνο του Νεκζάντ και οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν ότι έχουν οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση αυτήν.

Ο Νεκζάντ ήταν περίπου 50 ετών και εργαζόταν από το 2007 για το αμερικανικό πρακτορείο Associated Press. Είχε επίσης συνεργαστεί με το κανάλι Al Jazeera, σύμφωνα με την Επιτροπή για την Ασφάλεια των Αφγανών Δημοσιογράφων (AJSC). Ήταν παντρεμένος και πατέρας έξι παιδιών.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι έκανε λόγο για «τρομοκρατική επίθεση» στην ανακοίνωσή του. «Οι επιθέσεις εναντίον πολιτών, δημοσίων υπηρεσιών και δημοσιογράφων είναι επιθέσεις εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», πρόσθεσε.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, στην Τζαλαλαμπάντ δολοφονήθηκε η παρουσιάστρια και ακτιβίστρια Μαλαλάι Μαϊούαντ, μαζί με τον οδηγό της ενώ τον περασμένο μήνα σκοτώθηκε, σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο, ο δημοσιογράφος του Radio Liberty Αλιγιάς Νταγί.