Αφγανιστάν: Υπό κατάρρευση το σύστημα Υγείας εν μέσω οικονομικής «ασφυξίας» – ECDC: Κίνδυνος «έκρηξης» της πανδημίας σε χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

Αφγανιστάν: Υπό κατάρρευση το σύστημα Υγείας εν μέσω οικονομικής «ασφυξίας»

Φόβοι για τις συνέπειες ενδεχόμενης κατάρρευσης του συστήματος υγείας, ιδίως ως προς τη μάχη κατά της Covid-19

Στα όρια της κατάρρευσης βρίσκεται τουγειονομικό σύστημα στο Αφγανιστάν, όπου τουλάχιστον 2.000 υγειονομικές δομές έχουν ήδη κλείσει εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα μετά την ανάκτηση της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

«Οι άνθρωποι [σ.σ. οι ιατροί] θα αποδεχθούν να εργάζονται χωρίς μισθούς για κάποιες εβδομάδες ακόμη» δήλωσε ο Αλεξάντερ Ματέου, διευθυντής για την Ασία και τον Ειρηνικό της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εθνικών Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, Πέμπτη, από την Καμπούλ.

«Όμως, όταν δεν θα υπάρχουν πλέον φάρμακα, ηλεκτρικό ρεύμα και πλέον τίποτα να προσφέρουν στους ασθενείς, θα αναγκαστούν να φύγουν» προειδοποίησε.

Έχοντας πληγεί από τις δεκαετίες πολέμου, η αφγανική οικονομία βρίσκεται πλέον σε αδιέξοδο, αφότου οι Ταλιμπάν ανέκτησαν την εξουσία στα μέσα Αυγούστου, λόγω του παγώματος της διεθνούς βοήθειας και των αφγανικών αποθεμάτων που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Χωρίς τη διεθνή χρηματοδότηση, πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, τις οποίες βασιζόταν έως σήμερα σε μεγάλο βαθμό το σύστημα Υγείας, δεν έχουν πλέον χρήματα ή αναγκάζονται να διακόψουν τις δραστηριότητές τους.

«Αυτό παραλύει το σύστημα Υγείας» εξήγησε ο Αλεξάντερ Ματέου μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), μετά την ολοκλήρωση τετραήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Αφγανιστάν. «Η πρόκληση είναι να βρεθούν εναλλακτικά μέσα χρηματοδότησης» σημείωσε.

«Περισσότερες από 2.000 δομές υγείας έκλεισαν» και περίπου 23.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, μεταξύ αυτών 7.000 γυναίκες, δεν λαμβάνουν πλέον μισθό ή αναγκάστηκαν να σταματήσουν την εργασία τους, επισήμανε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα πως λιγότερο από το ένα πέμπτο των κέντρων φροντίδας στο Αφγανιστάν λειτουργεί ακόμη πλήρως. Τα δύο τρίτα αντιμετωπίζουν ελλείψεις βασικών φαρμάκων.

Ο Ματέου εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνέπειες μιας κατάρρευσης του συστήματος, ιδίως για τη μάχη κατά της Covid-19.

Σε μια χώρα, όπου μονάχα το 1% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, περισσότερες από ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίων δεν έχουν ακόμη διανεμηθεί και «θα έχουν λήξει πριν από τα τέλη του έτους», προειδοποίησε ο ίδιος.

 

ECDC: Κίνδυνος «έκρηξης» της πανδημίας σε χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψηΚορωνοϊός - ECDC: Κίνδυνος «έκρηξης» της πανδημίας σε χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

Σήμα κινδύνου για έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού με την έλευση του φθινοπώρου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου που δεν έχουν επιτύχει αρκετά υψηλή εμβολιαστική κάλυψη κρούει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κάνει λόγο για υψηλό κίνδυνο σημαντικής αύξησης κρουσμάτων, νοσηλειών και θνητότητας από τώρα έως το τέλος Νοεμβρίου, γεγονός που υποδεικνύεται και από μια νέα γρήγορη εκτίμηση κινδύνου (rapid risk assessment) του ιού SARS-CoV-2 που δημοσιεύθηκε σήμερα, Πέμπτη, από το ECDC.

Ο κίνδυνος να σημειωθεί σημαντική άνοδος των κρουσμάτων, των νοσηλειών και της θνητότητας για τους επόμενους δύο μήνες παραμένει, λόγω της πολύ υψηλής κυκλοφορίας του ιού και τα πλήρως εμβολιασμένα ευάλωτα άτομα εξακολουθούν να κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν λοίμωξη με σοβαρά αποτελέσματα.

Μέχρι στιγμής, μόνο το 61% του συνολικού πληθυσμού στην ΕΕ/ΕΟΧ έχει εμβολιαστεί πλήρως και μόνο τρεις χώρες (Μάλτα, Πορτογαλία, Ισλανδία) έχουν εμβολιάσει περισσότερο από το 75% του συνολικού πληθυσμού τους. Υπάρχει σημαντική διακύμανση στην παροχή εμβολίων σε χώρες και εντός περιφερειών, με αποτέλεσμα μεγάλες αναλογίες του πληθυσμού ΕΕ/ΕΟΧ να παραμένουν επιρρεπείς σε λοίμωξη.

«Οι προβλέψεις δείχνουν ότι ένας συνδυασμός υψηλής κάλυψης εμβολιασμού και αποτελεσματικής μείωσης των επαφών είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου μεγάλου βάρους της Covid-19 στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης αυτό το φθινόπωρο» τονίζει η διευθύντρια του ECDC ‘Αντρεα Αμμόν.

Προσθέτει ότι «οι χώρες πρέπει να προσπαθούν συνεχώς να αυξάνουν την κάλυψη εμβολιασμού σε όλες τις επιλέξιμες ηλικιακές ομάδες, ανεξάρτητα από τα τρέχοντα επίπεδα κάλυψης εμβολιασμού, για να περιορίσουν το βάρος των λοιμώξεων που θέτει η μετάλλαξη Δέλτα. Ανάλογα με την τοπική επιδημιολογική κατάσταση, μπορεί ακόμη να χρειάζονται μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις μέχρι το τέλος Νοεμβρίου».

Οι χώρες με υψηλότερη κάλυψη εμβολιασμού για την Covid-19 στο σύνολο του πληθυσμού διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να βιώσουν έντονο κύμα κρουσμάτων, νοσηλείας και θνητότητας από τώρα έως τα τέλη Νοεμβρίου, εκτός εάν σημειωθεί ραγδαία μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου λόγω της εξασθένησης της ανοσίας.

Η έκθεση προβλέπει, επίσης, ότι θα αναφερθούν μεγαλύτερες αναλογίες κρουσμάτων SARS-CoV-2 μεταξύ των παιδιών τους επόμενους μήνες. Παρεμβάσεις, όπως η φυσική απόσταση, που αποτρέπουν τον συνωστισμό, καθώς και η υγιεινή και ο βελτιωμένος αερισμός θα παραμείνουν απαραίτητες για την πρόληψη της μετάδοσης στο σχολικό περιβάλλον.

Ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης, ιδίως για τους ευάλωτους πληθυσμούς και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, θα είναι ουσιαστικός για να μετριάσει τον αντίκτυπο στα άτομα και στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης τους επόμενους μήνες από την πιθανή συν-κυκλοφορία των δύο ιών.

Παραμένει ζωτικής σημασίας τα συστήματα επιτήρησης της Covid-19 να μπορούν να παρακολουθούν και να αναφέρουν αποτελεσματικά τα κρούσματα, τις νοσηλείες και τους θανάτους, προκειμένου να καθοδηγούν τις αποφάσεις σχετικά με τα μέτρα δημόσιας υγείας και να κατανοούν τον αντίκτυπό τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*