Αφγανιστάν: Συγκρούσεις κυβερνητικών δυνάμεων με τους Ταλιμπάν για τον έλεγχο περιοχών κλειδιών – ΠΟΥ: Αύξηση 43% σε θανάτους από Covid μέσα σε μια εβδομάδα στην Αφρική

Αφγανιστάν: Συγκρούσεις κυβερνητικών δυνάμεων με τους Ταλιμπάν για τον έλεγχο περιοχών-κλειδιών

Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας έθεσαν εκ νέου υπό τον έλεγχό τους σημαντικό μεθοριακό πέρασμα με το Πακιστάνπου είχαν καταλάβει για σύντομο χρονικό διάστημα οι Ταλιμπάν, δήλωσε την Πέμπτη υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, κάτι το οποίο διέψευσαν οι Ταλιμπάν.

Μαχητές των Ταλιμπάνκατέλαβαν το μεθοριακό πέρασμα μεταξύ των πόλεων Σπιν Μπόλντακ στο Αφγανιστάν και Σάμαν στο Πακιστάν χθες, Τετάρτη. Πρόκειται για το δεύτερο πιο σημαντικό σημείο διέλευσης των συνόρων με το Πακιστάν και αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος για την υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση της Καμπούλ.

Οι αφγανικές δυνάμεις ξαναέθεσαν υπό τον έλεγχό τους την κύρια αγορά της περιοχής, την υπηρεσία τελωνείων και άλλες κυβερνητικές εγκαταστάσεις στην μεθοριακή πόλη Σπιν Μπόλντακ λίγες ώρες αργότερα χθες, δήλωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος στην νότια επαρχία Κανταχάρ, στην οποία βρίσκεται η πόλη.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες είχαν αρχικά υποχωρήσει για να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες αμάχων και μελών των δυνάμεων ασφαλείας, διεξάγουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, πρόσθεσε ο ίδιος, προειδοποιώντας ότι η απειλή που υπάρχει εξακολουθεί να είναι μεγάλη διότι οι μαχητές των Ταλιμπάν υπερτερούν σε αριθμό των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας που βρίσκονται στην περιοχή.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ δήλωσε ότι οι δυνάμεις του εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους το σημαντικό πέρασμα.

«Αυτό αποτελεί εν μέρει προπαγάνδα και αστήριχτο ισχυρισμό της κυβέρνησης στην Καμπούλ», σημείωσε.

Το Πακιστάν, το οποίο ανησυχεί για διάχυση της σύγκρουσης, είχε κλείσει την δική του πλευρά των συνόρων στο δεύτερο πιο πολυσύχναστο μεθοριακό πέρασμα μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο βρίσκεται πάνω στην κύρια εμπορική αρτηρία ανάμεσα στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, την Κανταχάρ, και το ίδιο.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τις αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν ενταθεί καθώς οι υπό τις ΗΠΑ διεθνείς δυνάμεις αποσύρονται από το Αφγανιστάν και οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει διάφορες περιοχές και άλλα μεθοριακά περάσματα στο βόρειο και το δυτικό τμήμα της χώρας.

«Σημαντικοί ηγέτες»

Μετά την απότομη επιδείνωση της κατάστασης της ασφάλειας, οι διπλωματικές προσπάθειες επικεντρώνονται στην ώθηση των αντίπαλων πλευρών να σημειώσουν πρόοδο προς μια κατάπαυση του πυρός στις συνομιλίες που διεξάγονται κατά διαστήματα στο Κατάρ.

Ο πρόεδρος Άσραφ Γάνι αναμένεται να συναντηθεί με περιφερειακούς ηγέτες στο Ουζμπεκιστάν σήμερα, καθώς η επιδείνωση της κατάστασης της ασφάλειας προκαλεί φόβους για μια νέα κρίση προσφύγων από το Αφγανιστάν.

Επίσης το Πακιστάν έχει ανακοινώσει ότι θα φιλοξενήσει διάσκεψη υψηλόβαθμων ηγετικών μορφών του Αφγανιστάν σε μια προσπάθεια να βρεθούν λύσεις.

Το Πακιστάν κατηγορείται εδώ και χρόνια ότι υποστηρίζει τους Ταλιμπάν αποσκοπώντας να εμποδίσει την επιρροή της αντιπάλου της, της Ινδίας, στο Αφγανιστάν.

«Σημαντικοί Αφγανοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Χαμίντ Καρζάι, έχουν προσκληθεί», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Πληροφόρησης του Πακιστάν Φάουαντ Σόντρι, αναφερόμενος στον πρώην πρόεδρο του Αφγανιστάν, ο οποίος εξακολουθεί να ασκεί επιρροή στην Καμπούλ.

Ο Σόντρι σημείωσε ότι ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ίμραν Χαν μίλησε με τον Καρζάι αργά χθες, Τετάρτη, το βράδυ.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε περαιτέρω, αλλά σημείωσε ότι στη διάσκεψη δεν θα παραστούν ηγέτες των Ταλιμπάν καθώς το Πακιστάν έχει ξεχωριστές συνομιλίες μαζί τους.

Εξάλλου ο Καρζάι και υψηλόβαθμοι πολιτικοί ηγέτες του Αφγανιστάν αναμένεται να μεταβούν αεροπορικώς αυτό το σαββατοκύριακο στο Κατάρ για συνομιλίες με μέλη των Ταλιμπάν, που έχουν γραφείο στην πρωτεύουσα Ντόχα.

Οι Ταλιμπάν κυβερνούσαν το Αφγανιστάν από το 1996 ως την εκδίωξή τους από την εξουσία το 2001, εβδομάδες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου την ίδια χρονιά στις ΗΠΑ.

Έκτοτε αγωνίζονται να εκδιώξουν τις ξένες δυνάμεις και να ανατρέψουν την υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση στην Καμπούλ.

 

ΠΟΥ: Αύξηση 43% σε θανάτους από Covid μέσα σε μια εβδομάδα στην ΑφρικήΠΟΥ: Αύξηση 43% σε θανάτους από Covid μέσα σε μια εβδομάδα στην Αφρική

Η Αφρική κατέγραψε αύξηση 43% σε θανάτους από την COVID-19 αυτή την εβδομάδα, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων και των εισαγωγών στο νοσοκομείο εκτοξεύτηκαν και οι χώρες αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε οξυγόνο και κλίνες ΜΕΘ, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το ποσοστό θνητότητας στην Αφρική – η αναλογία θανάτων μεταξύ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων – επί του παρόντος βρίσκεται στο 2,6% έναντι 2,2% που είναι ο παγκόσμιος μέσος όρος.

«Οι θάνατοι έχουν αυξηθεί ραγδαία τις τελευταίες πέντε εβδομάδες. Αυτή είναι μια σαφής προειδοποιητική ένδειξη ότι τα νοσοκομεία στις περισσότερο πληγείσες χώρες βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Ματσιχιντίσο Μοέτι, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Αφρική.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι τα κρούσματα του κορωνοϊού στην αφρικανική ήπειρο αυξήθηκαν επί οκτώ συναπτές εβδομάδες φθάνοντας τα έξι εκατομμύρια στις 13 Ιουλίου του 2021.

Η αύξηση, αναφέρει, έχει πυροδοτηθεί από την κούραση του πληθυσμού εξαιτίας των κυριότερων περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας, και την αυξημένη εξάπλωση των παραλλαγών του ιού.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι η Αφρική έχει μια από τις ταχύτερες αυξήσεις κρουσμάτων παγκοσμίως με επιπλέον ένα εκατομμύριο κρούσματα τον περασμένο μήνα.

«Αυτό είναι το συντομότερο χρονικό διάστημα μέχρι στιγμής που αυξάνονται κατά ένα εκατομμύριο τα κρούσματα. Συγκριτικά, χρειάστηκαν περίπου τρεις μήνες για να αυξηθούν από τέσσερα σε πέντε εκατομμύρια τα κρούσματα στα μέσα Ιουνίου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*