Αφγανιστάν: Στα χέρια των Ταλιμπάν το 85% του αφγανικού εδάφους – Τουρκία: Ο «σουλτάνος» χάνει το θρόνο του

Αφγανιστάν: Στα χέρια των Ταλιμπάν το 85% του αφγανικού εδάφους

Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν ελέγχουν το 85% του εδάφους του Αφγανιστάνκαι δίνουν την διαβεβαίωση στην Ρωσία ότι δεν θα επιτρέψουν να χρησιμοποιηθεί η χώρα ως πλατφόρμα για επιθέσεις εναντίον άλλων χωρών, ανακοίνωσε αντιπροσωπεία τους στην Μόσχα υπό τον Σαχαμπουντίν Ντελαγουάρ.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Μόσχα, τρεις αξιωματούχοι των Ταλιμπάν θέλησαν να καθησυχάσουν ότι συνιστούν απειλή για την ευρύτερη περιοχή και διαβεβαίωσαν ότι θα κάνουν τα πάντα για να εμποδίσουν την δράση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στο αφγανικό έδαφος και ότι θα επιδιώξουν την εξάλειψη της παραγωγής ναρκωτικών στην χώρα.

«Θα λάβουμε όλα τα μέτρα ώστε το Ισλαμικό Κράτος να μην επιχειρεί στο αφγανικό έδαφος…και το έδαφός μας δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ κατά των γειτόνων μας», δήλωσε ο Σαχαμπουντίν Ντελαγουάρ μέσω διερμηνέα.

Η αντιπροσωπεία των ταλιμπάν «δεσμεύθηκε» επίσης ότι τα δικαιώματα των εθνοτικών μειονοτήτων θα γίνουν σεβαστά και δήλωσαν ότι όλοι οι αφγανοί πολίτες έχουν δικαίωμα σε «σωστή εκπαίδευση στο πλαίσιο του αφγανικού νόμου και των αφγανικών παραδόσεων».

«Θέλουμε όλοι οι εκπρόσωποι της αφγανικής κοινωνίας…να λάβουν μέρος στην δημιουργία ενός αφγανικού κράτους», δήλωσε ο Ντελαγουάρ.

Οι αμερικανικές και άλλες δυτικές δυνάμεις αποχωρούν από το Αφγανιστάν έπειτα από παρουσία 20 ετών, δημιουργώντας κενό προς πλήρωσιν και δίνοντας την ευκαιρία στις δυνάμεις των ταλιμπάν να ανακτήσουν τον έλεγχο της χώρας επαναφέροντας τις συνθήκες του τέλους της δεκαετίας του ΄90.

Η κατάσταση έχει ωθήσει εκατοντάδες μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας να διαφύγουν διασχίζοντας τα σύνορα προς το γειτονικό Τατζικιστάν, δημιουργώντας ανησυχίες στην Μόσχα και σε άλλες πρωτεύουσες ότι οι δυνάμεις των εξτρεμιστών ισλαμιστών θα περάσουν τα σύνορα προς την Κεντρική Ασία, μία περιοχή που η Ρωσία θεωρεί «πίσω αυλή» της.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις των ταλιμπάν ελέγχουν το μεγαλύτερο τμήμα της μεθορίου με το Τατζικιστάν. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, οι ταλιμπάν ελέγχουν τα δύο τρίτα της μεθορίου με το Τατζικιστάν και κάλεσε όλες τις πλευρές του Αφγανιστάν σε αυτοσυγκράτηση και να εμποδίσουν την μεταφορά της έντασης εκτός των συνόρων της χώρας τους.

Η Ρωσία, σύμμαχος του Τατζικιστάν στο πλαίσιο του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας, έχει δηλώσει ότι θα προστατεύσει την σύμμαχό της.

Η Μόσχα διατηρεί δύο στρατιωτικές βάσεις στο Αφγανιστάν με δύναμη 7.500 στρατιωτών.

 

Τουρκία: «Σφαλιάρα» στον Ερντογάν – Ο «σουλτάνος» χάνει το θρόνο τουΤουρκία: «Σφαλιάρα» στον Ερντογάν – Ο «σουλτάνος» χάνει το θρόνο του

Αν γίνονταν σήμερα εκλογές, ο Ερντογάν θα έχανε από οποιονδήποτε από τους τρεις βασικούς αντιπάλους του

Άρθρο σχετικά με τη συνεχή αποδυνάμωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) δημοσιεύει το βρετανικό περιοδικό The Economist.

Η αποκάλυψη όλο και περισσότερων σκανδάλων στην Τουρκία από τον μαφιόζο Σεντάτ Πεκέρ επιδεινώνει περαιτέρω τη θέση του Ερντογάν, σημειώνεται.

Οι οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος εμφανίζονται όλο και λιγότερο ανεκτικοί απέναντι στις υποθέσεις διαφθοράς που έχουν αποκαλυφθεί καθώς η άνοδος των τιμών και η κατάρρευση της τουρκικής λίρας εξαφανίζουν τα εισοδήματά τους.

Ο αριθμός των Τούρκων πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας αυξήθηκε κατά 1,6 εκ. πολίτες τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται ευάλωτος. Τα ποσοστά του κόμματός του έχουν μειωθεί στο 26%.

Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από την εποχή που δημιουργήθηκε πριν από δύο δεκαετίες.

Αν γίνονταν σήμερα εκλογές, ο Ερντογάν θα έχανε από οποιονδήποτε από τους τρεις βασικούς αντιπάλους του, σύμφωνα με τις έρευνες.

Οι εκλογές στην Τουρκία πρόκειται να διεξαχθούν το 2023, αλλά το 58% των Τούρκων και τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιθυμούν να γίνουν πιο σύντομα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*