Αφγανιστάν: Ο μυστηριώδης εκπρόσωπος των Ταλιμπάν που αποκάλυψε το πρόσωπό του – Αφγανιστάν: Συγκρούσεις Ταλιμπάν με δυνάμεις του πρώην αντιπροέδρου που αρνείται να παραδοθεί – Νίγηρας: Νέα σφαγή στο δυτικό τμήμα της χώρας, τουλάχιστον 37 πολίτες νεκροί

Αφγανιστάν: Ο μυστηριώδης εκπρόσωπος των Ταλιμπάν που αποκάλυψε το πρόσωπό του

Ήταν μία ιστορική συνέντευξη τύπου. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν κάθισε πίσω από τα μικρόφωνα και προσπάθησε να καθησυχάσει τη διεθνή κοινότητα ότι η κατάληψη της εξουσίας από τους τζιχαντιστές στο Αφγανιστάνθα γίνει με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο ίδιος επί χρόνια δρούσε στις σκιές, το μόνο που άφηνε να ακουστεί ήταν η φωνή του από την άλλη άκρη του τηλεφώνου.

Ωστόσο την Τρίτη αυτό άλλαξε όταν ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ εμφανίστηκε στην πρώτη συνέντευξη τύπου των Ταλιμπάν.

Η ανταποκρίτρια του BBC στη χώρα Yalda Hakim δηλώνει ότι «σοκαρίστηκε» όταν είδε τον άνθρωπο με το πρόσωπο του ανθρώπου με τον οποίο μιλούσε για πάνω από μια δεκαετία, να απαντά την πρώτη ερώτηση από γυναίκα δημοσιογράφο.

Τα χρόνια που μεσολάβησαν, κάποια από τα μηνύματα που είχε λάβει από τον Μουτζαχίντ ήταν ακραία ισλαμιστικά. Όπως ανέφερε στην ανταπόκρισή της:

«Τα μηνύματα αυτά σε έκαναν να σκέφτεσαι: Αυτός ο τύπος είναι αιμοδιψής για τους Αμερικανούς, είναι αιμοδιψής για οποιονδήποτε στην αφγανική κυβέρνηση. Στη συνέχεια, σήμερα, κάθεται εκεί και λέει ότι δεν θα υπάρξουν αντίποινα. Για χρόνια έκανε αυτές τις αιμοσταγείς δηλώσεις και τώρα ξαφνικά αγαπά την ειρήνη; Είναι δύσκολο να το αποδεχτείς».

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν προσπάθησε εμφανώς να καθησυχάσει τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών, την αμνηστία πρώην στρατιωτών της χώρας και τις μελλοντικές στρατηγικές επιδιώξεις του νέου καθεστώτος της χώρας.

Κατά την έναρξη της συνέντευξης και μετά την απαγγελία από το Κοράνι, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε: «Συγχαίρω το έθνος» για τη νίκη αυτή, είμαι υπερήφανος για όλο το έθνος.

Πρόσθεσε ότι το Ισλαμικό Εμιράτο δεν κρατά καμιά κακία εναντίον κανενός. «Δεν θέλουμε κανέναν εσωτερικό ή εξωτερικό εχθρό». Κανείς από την αμερικανική ή τη διεθνή κοινότητα θα πάθει τίποτα, είπε ο Μουτζαχίντ.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε ότι το Ισλαμικό Κράτος δεσμεύεται υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών εντός του πλαισίου του ισλαμικού νόμου (σαρία). Οι γυναίκες μας είναι μουσουλμάνες, θα είναι ευτυχείς επίσης να ζουν εντός του πλαισίου της σαρία. Οι γυναίκες μας έχουν δικαιώματα και θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από αυτά τα δικαιώματα, έχουν δικαίωμα να μετέχουν στην εκπαίδευση, στην υγεία και σε άλλους τομείς, τόνισε.

Οι γυναίκες θα εργάζονται, δήλωσε. Όταν ρωτήθηκε αν θα επιτρέπεται στις γυναίκες να εργάζονται στα μέσα ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Ας περιμένουμε να σχηματιστεί η κυβέρνηση και να προταθούν οι νόμοι, τότε θα μπορούμε να τηρούμε αυτούς τους νόμους και τους κανονισμούς», πρόσθεσε.

Υποχρεωτική η μαντίλα, όχι όμως η μπούρκα

Η μπούρκα δεν θα είναι υποχρεωτική για τις γυναίκες, καθώς «υπάρχουν διαφορετικά είδη μαντίλας», είπε.

Όταν οι Ταλιμπάν κυβερνούσαν τη χώρα αυτή, μεταξύ 1996-2001, τα σχολεία θηλέων ήταν κλειστά, οι γυναίκες δεν μπορούσαν να εργαστούν ούτε να ταξιδέψουν και ήταν υποχρεωμένες να φορούν δημοσίως μπούρκα, μια μαντίλα που καλύπτει όλα το σώμα και το πρόσωπο.

«Η μπούρκα δεν είναι το μοναδικό χιτζάμπ (μαντίλα) που μπορεί να φοράει μια γυναίκα, υπάρχουν διαφορετικά είδη χιτζάμπ, που δεν περιορίζονται στην μπούρκα», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ο Σουχάιλ Σαχίν, ο εκπρόσωπος Τύπου του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης στην Ντόχα.

Ο Σαχίν δεν διευκρίνισε ποια είναι τα άλλα είδη χιτζάμπ, που θα κρίνονται αποδεκτά από τους Ταλιμπάν.

Με την επιστροφή στην εξουσία των Ταλιμπάν, πολλές χώρες και οργανισμοί προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν την ανησυχία τους για την τύχη των κοριτσιών και γυναικών στο Αφγανιστάν.

«Μπορούν να λάβουν εκπαίδευση από το δημοτικό έως το πανεπιστήμιο. Ανακοινώσαμε αυτήν την πολιτική κατά τη διάρκεια διεθνών διασκέψεων, στη διάσκεψη της Μόσχα και εδώ στη διάσκεψη της Ντόχας (για το Αφγανιστάν), σημείωσε ο Σαχίν.

 

Αφγανιστάν: Συγκρούσεις Ταλιμπάν με δυνάμεις του πρώην αντιπροέδρου που αρνείται να παραδοθείΑφγανιστάν: Συγκρούσεις Ταλιμπάν με δυνάμεις του πρώην αντιπροέδρου που αρνείται να παραδοθεί

Δυνάμεις πιστές στον πρώην αντιπρόεδρο του Αφγανιστάν, τον Εμρουλάχ Σαλέχ, ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με σχηματισμούς των Ταλιμπάν στην Παντσίρ, βόρεια της Καμπούλ, τη μοναδική περιοχή που δεν έχει πέσει στα χέρια των ισλαμιστών ανταρτών, μετέδωσε χθες Τρίτη το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Άλαμ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του, οι δυνάμεις του Σαλέχ ανέκτησαν την περιοχή Τσαρικάρ, στην επαρχία Παρουάν. Οδός στρατηγικής σημασίας διέρχεται από την Τσαρικάρ και τη σήραγγα Σαλάνγκ, που συνδέει την Καμπούλ με τη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, τη μεγαλύτερη πόλη του βόρειου Αφγανιστάν.

Την ίδια ώρα, αφγανική στρατιωτική πηγή ανέφερε ότι ο έτερος πρώην αντιπρόεδρος Άμπντουλ Ρασίντ Ντοστούμ, διαβόητος Ουζμπέκος πολέμαρχος του Αφγανιστάν, ανέπτυξε 10.000 μαχητές του στην κοιλάδα τουΠαντσίρ.

Ο πρώην αντιπρόεδρος και πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών υπόσχεται ότι δεν θα παραδοθεί και χθες Τρίτη αυτοανακηρύχθηκε νόμιμος πρόεδρος, αφού ο αρχηγός του κράτους, ο Άσραφ Γκανί, έφυγε από τη χώρα την Κυριακή, καθώς οι Ταλιμπάν έμπαιναν στην Καμπούλ.

«Σύμφωνα με το Σύνταγμα του Αφγανιστάν, σε περίπτωση απουσίας, φυγής, παραίτησης ή θανάτου του προέδρου, ο πρώτος αντιπρόεδρος γίνεται μεταβατικός πρόεδρος. Βρίσκομαι αυτή τη στιγμή στη χώρα μου και είμαι ο νόμιμος μεταβατικός πρόεδρος. Καλώ όλους τους ηγέτες να μου προσφέρουν την υποστήριξη και τη συναίνεσή τους», ανέφερε χθες σε αναρτήσεις του στο Twitter στα αγγλικά. Κάλεσε τους Αφγανούς να συμμετάσχουν στην «αντίσταση» εναντίον των Ταλιμπάν.

Σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης μεταφορτώθηκαν εικόνες του πρώην αντιπροέδρου μαζί με τον Άχμαντ Μασούντ –τον γιο του πασίγνωστου πολέμαρχου Άχμαντ Σαχ Μασούντ, που είχε δολοφονηθεί από την Αλ Κάιντα το 2001, καθώς εθεωρείτο σημαντική πηγή πληροφοριών για τη CIA– στην κοιλάδα του Παντσίρ, με φόντο τον ορεινό όγκο Χίντου Κους.

Ο Άχμαντ Μασούντ, με άρθρο του που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στη γαλλική επιθεώρηση La Règle, ξεκαθάρισε πως θα αντισταθεί στους Ταλιμπάν, θα κάνει «δικό του» τον αγώνα του πατέρα του, που είχε πολεμήσει τόσο εναντίον των σοβιετικών δυνάμεων, όσο και εναντίον του ισλαμιστικού κινήματος.

Η εξαιρετικά δυσπρόσιτη κοιλάδα του Παντσίρ ουδέποτε έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, τη δεκαετία του 1990· δεν είχε πέσει ούτε στα χέρια των σοβιετικών στρατευμάτων την προηγούμενη δεκαετία.

 

Νίγηρας: Νέα σφαγή στο δυτικό τμήμα της χώρας, τουλάχιστον 37 πολίτες νεκροίΝίγηρας: Νέα σφαγή στο δυτικό τμήμα της χώρας, τουλάχιστον 37 πολίτες νεκροί

Νέα σφαγή αμάχων διαπράχθηκε αυτή την εβδομάδα στο δυτικό τμήμα του Νίγηρα, κοντά στα σύνορα με το Μαλί, από φερόμενους ως τζιχαντιστές, που δολοφόνησαν τουλάχιστον 37 ανθρώπους· στην περιοχή έχουν σκοτωθεί πάνω από 450 άνθρωποι από την αρχή της χρονιάς.

Η σφαγή αυτή, τη Δευτέρα το μεσημέρι, διαπράχθηκε στο χωριό Νταρέ-Νταγέ, που είχε γίνει στόχος ήδη τον Μάρτιο, στην περιφέρεια Τιλαμπέρι, στη λεγόμενη ζώνη των «τριεθνών συνόρων» του Νίγηρα, της Μπουρκίνα Φάσο και του Μαλί, τα τελευταία χρόνια θέατρο αιματηρών επιθέσεων τζιχαντιστικών οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα, ή στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Η επίθεση διαπράχθηκε περί τις 15:00 (τοπική ώρα· 17:00 ώρα Ελλάδας) τη Δευτέρα από «ένοπλους που κινούνταν με μοτοσικλέτες» και άνοιξαν πυρ «εναντίον ανθρώπων που καλλιεργούσαν τα χωράφια τους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τοπικός αιρετός, διευκρινίζοντας ότι «ο απολογισμός είναι βαρύς: έχουμε 37 νεκρούς, ανάμεσά τους τέσσερις γυναίκες και δεκατρείς ανήλικους». Άλλες τέσσερις γυναίκες τραυματίστηκαν, κατά τον ίδιο.

Η επίθεση και ο απολογισμός των θυμάτων επιβεβαιώθηκαν από την κυβέρνηση. «Η επίθεση εναντίον ειρηνικών πολιτών διαπράχθηκε από τρομοκρατικά στοιχεία που ήρθαν από γειτονική χώρα στην οποία επέστρεψαν» μετά το μακελειό, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της κυβέρνησης.

Όπως κι έπειτα από προηγούμενες επιθέσεις, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Νίγηρα διαβεβαίωσε χθες ότι «τα μέτρα ασφαλείας και τα υγειονομικά μέτρα ενισχύθηκαν στην περιοχή» και ότι «διενεργείται έρευνα» προκειμένου «να βρεθούν και να οδηγηθούν ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων» οι δράστες αυτών των «άνανδρων εγκληματικών πράξεων».

Το χωριό που έγινε στόχος βρίσκεται 40 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Μπανιμπανγκού, πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας.

Τη 15η Μαρτίου, φερόμενοι ως τζιχαντιστές σφαγίασαν συνολικά 66 ανθρώπους σε επιθέσεις στο χωριό και εναντίον οχημάτων που επέστρεφαν από εβδομαδιαία λαϊκή αγορά στη Μπανιμπανγκού.

Από την αρχή της χρονιάς, οι φερόμενοι ως τζιχαντιστές έχουν κλιμακώσει τις πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον αμάχων στην Μπανιμπανγκού, περίκλειστη ζώνη στο βορειοανατολικό τμήμα της περιφέρειας Τιλαμπέρι.

Από την έναρξη της περιόδου των βροχών, τον Ιούνιο, οι επιθέσεις βάζουν στο στόχαστρο πρωτίστως αγρότες που δουλεύουν σε χωράφια.

Την 9η Αυγούστου, «ένοπλοι» επιτέθηκαν «σε πολίτες που δούλευαν σε χωράφι» στο χωριό Φαλανζαντάν, και αυτό στην Μπανιμπανγκού, σκότωσαν 15 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους δύο, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Νίγηρα.

«Πόλεμος εναντίον άμαχου πληθυσμού»

Την 25η Ιουλίου, 14 άμαχοι δολοφονήθηκαν στο χωριό Ουιγέ· τρεις ημέρες αργότερα, την 28η Ιουλίου, 19 άνθρωποι σφαγιάστηκαν στο χωριό Ντεγέ Κουκού, σύμφωνα με τις αρχές. Οι δράστες κινούνταν με μοτοσικλέτες, όπως και στην προχθεσινή επίθεση. Ορισμένα θύματα εκτελέστηκαν εν ψυχρώ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι πάνω από 420 πολίτες έχουν δολοφονηθεί από την αρχή της χρονιάς στον δυτικό Νίγηρα, σε επιθέσεις που διαπράχθηκαν από τζιχαντιστές, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι να αναγκαστούν να φύγουν από την περιοχή.

«Ένοπλες ισλαμιστές οργανώσεις μοιάζουν να διεξάγουν πόλεμο εναντίον του άμαχου πληθυσμού στον δυτικό Νίγηρα. Σκοτώνουν, λεηλατούν, πυρπολούν, αφήνουν πίσω τους τον θάνατο και την καταστροφή», συνοψίζει η Κορίν Ντάφκα, διευθύντρια του τμήματος του HRW που είναι αρμόδιο για το Σαχέλ.

Ανάμεσα στα θύματα είναι κοινοτάρχες, ιμάμηδες, άνθρωποι με ειδικές ανάγκες και πολλά παιδιά, κάποια από τα οποία «εκτελέστηκαν αφού τα άρπαξαν από τα χέρια των γονιών τους», σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, 307 άνθρωποι σφαγιάστηκαν μεταξύ του Ιανουαρίου και του Μαρτίου: 100 τον Ιανουάριο, 66 τη 15η Μαρτίου και 141 την 21η Μαρτίου.

Οι επαρχίες Τιλαμπέρι και Ταουά παραμένουν αποσταθεροποιημένες, παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για να αποκατασταθεί η ασφάλεια.

Στο νοτιοανατολικό του τμήμα, ο Νίγηρας είναι ταυτόχρονα αντιμέτωπος με τις φρικαλεότητες των τζιχαντιστών των οργανώσεων Μπόκο Χαράμ και Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ).

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*