Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν περικύκλωσαν την κεντρική πόλη Γκάζνι – Η «έκπληξη» των βουλγαρικών εκλογών Σλάβι Τριφόνοφ προτείνει κυβέρνηση μειοψηφίας – Πλαστές εικόνες για τις διαδηλώσεις στην Κούβα

Η επίθεση είναι η τελευταία που εξελίσσεται εναντίον μιας επαρχιακής πρωτεύουσας καθώς οι Ταλιμπάν επιχειρούν εκ νέου να περικυκλώσουν πόλεις και να κερδίσουν εδάφη, ενθαρρυμένοι από την αποχώρηση των διεθνών δυνάμεων.

Μαχητές Ταλιμπάν έχουν περικυκλώσει την πόλη Γκάζνι του κεντρικού Αφγανιστάν καταλαμβάνοντας τα σπίτια πολιτών για να εμπλακούν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

“Η κατάσταση στην Γκάζνι είναι πολύ κρίσιμη…οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούν ως κρησφύγετα τα σπίτια πολιτών και ανοίγουν πυρ εναντίον των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας. Αυτό καθιστά την κατάσταση πολύ δύσκολη για να αντιμετωπίζουν τους Ταλιμπάν οι αφγανικές δυνάμεις “, δήλωσε ένα μέλος του επαρχιακού συμβουλίου της Γκάζνι, ο Χάσαν Ρεζαγί.

Η βία έχει εξαπλωθεί στη χώρα από τότε που ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποσύρονταν ως τις 11 Σεπτεμβρίου τερματίζοντας έτσι την 20ετή τους παρουσία στο Αφγανιστάν.

Μάλιστα, ο αμερικανός στρατηγός που ηγήθηκε του πολέμου στο Αφγανιστάν, ο Όστιν Μίλερ, εγκαταλείπει–συμβολικά– σήμερα τη διοίκηση.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στους Ταλιμπάν και στην κυβέρνηση θεωρητικά συνεχίζονται στην πρωτεύουσα του Κατάρ, αλλά αξιωματούχοι λένε ότι σημειώνουν μικρή πρόοδο.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές επίσης συνεχίζονται στη νότια επαρχία της Κανταχάρ, όπου παραδοσιακά οι Ταλιμπάν έχουν ισχυρή παρουσία, σύμφωνα με ντόπιους κατοίκους

Η Γκάζνι βρίσκεται στον βασικό δρόμο ανάμεσα στην Καμπούλ και την Κανταχάρ.

“Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες ένοπλοι Ταλιμπάν επιτίθενται…στην πόλη Κανταχάρ από δυτική κατεύθυνση”, λέει ο Χαμιντζάι Λαλάι, ένας πρώην βουλευτής που μάχεται με ενόπλους κατά των Ταλιμπάν στην Κανταχάρ.

“Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, περιλαβανομένων των ειδικών δυνάμεων, μάχονται κατά των Ταλιμπάν και προσπαθούν να τους απωθήσουν”, λέει.

Ο Φαουάντ Αμάν, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, είπε ότι η κατάσταση στην Κανταχάρ είναι “απολύτως υπό έλεγχο από τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας”, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες έχουν πραγματοποιήσει αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις.

Μέχρι στιγμής οι Ταλιμπάν δεν έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τον έλεγχο των επαρχιακών πρωτευουσών, αλλά έχουν ασκήσει πίεση στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας για να απαντήσουν σε επιθέσεις ανά την χώρα.

Χθες, Κυριακή, οι δυνάμεις ασφαλείας υποστηριζόμενες από αέρος, απώθησαν μια επίθεση μαχητών Ταλιμπάν στην Ταλουκάν, το επαρχιακό κέντρο μιας σημαντικής βόρειας επαρχίας που συνορεύει με το Τατζικιστάν.

Την περασμένη εβδομάδα μαχητές Ταλιμπάν εισήλθαν στην πρωτεύουσα της δυτικής επαρχίας Μπαντγκίς, καταλαμβάνοντας αστυνομικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις ασφαλείας και επιχειρώντας να καταλάβουν και το γραφείο του κυβερνήτη, προτού τους απωθήσουν οι ειδικές δυνάμεις.

 

Η «έκπληξη» των βουλγαρικών εκλογών Σλάβι Τριφόνοφ προτείνει κυβέρνηση μειοψηφίας

Ο Σλάβι Τριφόνοφ, τραγουδιστής και τηλεοπτικός παρουσιαστής που στράφηκε στην πολιτική και του οποίου το αντισυστημικό κόμμα σημείωσε επιτυχία στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τη Κυριακή 11/7, στη Βουλγαρία, διεκδίκησε σήμερα το δικαίωμα να σχηματίσει κυβέρνηση

«Είναι καιρός να περάσουμε σε άλλα πράγματα», δήλωσε ο 54χρονος Τριφόνοφ σε παρέμβασή του που μεταδόθηκε από το δικό του κανάλι.

«Το κόμμα Υπάρχει Τέτοιος Λαός» (ITN), το οποίο ιδρύθηκε το 2020, «δεν θα σχηματίσει συνασπισμό με άλλο κόμμα, αλλά θα αναλάβει την ευθύνη να σχηματίσει το δικό του υπουργικό συμβούλιο», δήλωσε ο Τριφόνοφ, υπογραμμίζοντας τη βούλησή του να προχωρήσει σε μια τομή με τις «ανήθικες και αναξιοπρεπείς» πρακτικές του παρελθόντος.

Σύμφωνα με τις προβολές, θα λάβει 64 έδρες από τις 240 του κοινοβουλίου, δηλαδή μακράν της πλειοψηφίας.

Ο ίδιος, ο οποίος υποφέρει από προβλήματα υγείας, δεν θα διεκδικήσει τη θέση του πρωθυπουργού.

Για τη θέση αυτή έχει επιλέξει έναν πολύγλωσσο και έμπειρο πολιτικό, που έχει διατελέσει επανειλημμένα υπουργός, τον Νικολάι Βασίλεφ. Θα υποστηρίζεται από πολλές νέους και γυναίκες, οι οποίοι έχουν όλοι κάνει σπουδές στο εξωτερικό.

Για πρώτη φορά, μια εκπρόσωπος της κοινότητας των Ρομά θα κάνει την είσοδό της στην κυβέρνηση. Αυτή η μειονότητα, που υπολογίζεται στο 9% του βουλγαρικού πληθυσμού, εξακολουθεί να υποφέρει από ισχυρές διακρίσεις.

Ο Τριφόνοφ πρέπει ωστόσο να περιμένει τα οριστικά αποτελέσματα: αν το κόμμα του έρθει πρώτο, ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ θα του αναθέσει το σχηματισμό μιας κυβέρνησης η οποία θα διαδεχθεί την προσωρινή κυβερνητική ομάδα που διορίσθηκε μετά τις εκλογές του Απριλίου.

Ο «Σλάβι», όπως τον αποκαλούν οι Βούλγαροι, ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους για τη «φανταστική υποστήριξή» τους.

Συμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα αυτής της ψηφοφορίας που χαρακτηρίσθηκε από ισχυρή αποχή, το ITP έρχεται στήθος με στήθος με το συντηρητικό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος έχει κυβερνήσει σχεδόν μία δεκαετία.

Το GERB συγκέντρωσε 23,66% των ψήφων και το ITP 23,91%, όμως η ψήφος των Βουλγάρων του εξωτερικού, που υποστηρίζουν το κόμμα του Τριφόνοφ, αναμένεται ότι θα κάνει τη διαφορά και θα του επιτρέψει να περάσει πρώτος, δήλωσε ο αναλυτής Ντομπρομίρ Ζίβκοφ του ινστιτούτου Market Links στο κανάλι bTV.

Οι Σοσιαλιστές έρχονται τρίτοι με 13,63% και ακολουθεί από κοντά ένα άλλο κόμμα διαμαρτυρίας, η (δεξιά) Δημοκρατική Βουλγαρία, η οποία είχε αρχίσει το περασμένο καλοκαίρι ένα κίνημα μαζικών διαμαρτυριών εναντίον του Μπορίσοφ, τον οποίο κατηγορούσε ότι εξέτρεφε τη διαφθορά.

Πλαστές εικόνες για τις διαδηλώσεις στην ΚούβαΠλαστές εικόνες για τις διαδηλώσεις στην Κούβα

Δύο από τις εικόνες που (περισσότερο) κοινοποιήθηκαν και κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με τις ιστορικές διαδηλώσεις που έγιναν στην Κούβα στις 11 Ιουλίου δεν έχουν καμία σχέση με αυτές τις κινητοποιήσεις και χρησιμοποιήθηκαν με στόχο την παραπληροφόρηση.

Αυτό αποκάλυψε σήμερα το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, το οποίο έχει μια ξεχωριστή ενότητα, το «Factuel», αφιερωμένη στην διασταύρωση των ειδήσεων και στη διερεύνηση των πηγών τους.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα που έκαναν οι δημοσιογράφοι της ισπανόφωνης έκδοσης του γαλλικού πρακτορείου (1), οι δύο φωτογραφίες οι οποίες συνοδεύουν δημοσίευση μιας ομάδας ονομαζόμενης «Αργοναύτες» που γράφει «Τελευταία Ενημέρωση. Ιστορική…. Τελειώνει ο φόβος στην Κούβα. Χιλιάδες βγαίνουν στους δρόμους κατά της κυβέρνησης. Κουράστηκαν από τον κομμουνισμό και απαιτούν ελευθερία…» είναι προηγούμενων ετών και δεν αφορούν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κούβα.

Η πρώτη, όπου εν μέσω ενός πλήθους που διαδηλώνει βράδυ ξεχωρίζει ένας άντρας που υψώνει σημαία η οποία γράφει «Ελεύθερη Κούβα», είχε δημοσιευτεί στις 26 Νοεμβρίου του 2016 στην Huffington Post, φέρει την υπογραφή του φωτογράφου Τζον Πάρα του πρακτορείου Getty Images και στην (αυθεντική) λεζάντα της γράφει: «Κουβανο-Αμερικανοί γιορτάζουν μετά την ανακοίνωση του θανάτου του επί πολλά έτη ηγέτη της Κούβας Φιδέλ Κάστρο στη συνοικία Μικρή Αβάνα του Μαϊάμι, Φλόριντα, στις 26 Νοεμβρίου του 2016».

Η δεύτερη φωτογραφία, συνεχίζει το AFP, με ένα πλήθος ανθρώπων να διαδηλώνουν φορώντας μάσκες, είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα της Δοιμινικανής Δημοκρατίας Listín Diario στις 30 Νοεμβρίου 2020, φέρει την υπογραφή του φωτογράφου Γιαμίλ Λαγκ του AFP, έχει ημερομηνία 20 Νοεμβρίου 2020 και σύμφωνα με την (επίσης αυθεντική) λεζάντα της πρόκειται για υποστηρικτές της κυβέρνησης της Κούβας που διαδηλώνουν εναντίον των καλλιτεχνών του Κινήματος Σαν Ισίδρο.

Ο πόλεμος της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης βασιλεύει και αυτές τις ημέρες όπου Κουβανοί διαμαρτύρονται για την οικονομική ένδεια και τη διαχείριση της πανδημίας και η κυβέρνηση των ΗΠΑ «στέκεται στο πλευρό του κουβανικού λαού»: αυτού που υφίσταται τις θλιβερές συνέπειες του αμερικανικού οικονομικού αποκλεισμού που επιβλήθηκε εδώ και δεκαετίες ακριβώς για να τον στραγγαλίζει προκαλώντας αυτή την ένδεια.

Χριστίνα Πάντζου