Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ανακοινώνουν νέο κυβερνητικό πλαίσιο τις επόμενες εβδομάδες – Σύμμαχοι ζητούν από τις ΗΠΑ παράταση για τον απεγκλωβισμό πολιτών από το Αφγανιστάν – Η στιγμή της επίθεσης των Ταλιμπάν στο συνεργείο του CNNi στην Καμπούλ

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ανακοινώνουν νέο κυβερνητικό πλαίσιο τις επόμενες εβδομάδες

Οι Ταλιμπάν σκοπεύουν να ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο διακυβέρνησης για το Αφγανιστάν εντός των επόμενων εβδομάδων, μετά την βίαιη κατάληψη της χώρας.

«Νομικοί, θρησκευτικοί και ειδικοί στην εξωτερική πολιτική μεταξύ των Ταλιμπάν στοχεύουν να παρουσιάσουν το νέο πλαίσιο διακυβέρνησης εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπός τους .

Οι Ταλιμπάν επεδίωξαν να παρουσιάσουν ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο μετά την ταχεία ανάληψη του ελέγχου της Καμπούλ την Κυριακή.

Ωστόσο κυβερνούσαν με σιδηρά πυγμή το Αφγανιστάν από το 1996 ως το 2001 προτού ανατραπούν από τις συμμαχικές δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επειδή παρείχαν καταφύγιο στους μαχητές της Αλ Κάιντα, που βρίσκονταν πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ.

Πάνω από 18.000 έχουν φύγει από τη χώρα

Την ίδια ώρα, πάνω από 18.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάνμέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ αφότου κατέλαβαν την πρωτεύουσα οι Ταλιμπάν, την ώρα που μουτζαχεντίν συνεχίζουν τις στοχευμένες έρευνες στα σπίτια για να βρουν άτομα που συνεργάστηκαν με το ΝΑΤΟόπως αποκάλυψε έγγραφο.

Παράλληλα, οι Ταλιμπάν εντείνουν τις έρευνες για άτομα που πιστεύουν ότι συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων όσων Αφγανών βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και προσπαθούν να διαφύγουν, απειλώντας ότι θα σκοτώσουν ή θα συλλάβουν τα μέλη της οικογένειάς τους αν δεν βρουν τους ίδιους, σύμφωνα με ένα απόρρητο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών που επικαλούνται οι New York Times.

Η επιχείρηση εκκένωσης Αμερικανών και Αφγανών που βοήθησαν τις ένοπλες δυνάμεις ή την κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζεται 24 ώρες το 24ωρο, αλλά η κατάσταση στο πεδίο παρουσιάζει προκλήσεις με δεδομένη την παρουσία οργανώσεων όπως το ΙΚΧ.

Ο κ. Σάλιβαν είπε πως δεν είναι σαφές πόσοι ακόμη Αμερικανοί βρίσκονται ακόμη στο Αφγανιστάν, αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν δεσμεύεται να επιβιβάσει κάθε πολίτη της χώρας που θέλει να εγκαταλείψει τη χώρα σε αεροσκάφος.

Προειδοποίησε ωστόσο πως η κατάσταση είναι ρευστή.

Πάντα σύμφωνα με το CSIS, η τζιχαντιστική οργάνωση αυτή ευθύνεται για κάπου 100 επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν, ενώ ενεπλάκη σε περίπου 250 μάχες με δυνάμεις των ΗΠΑ, του Αφγανιστάν και του Πακιστάν από τον Ιανουάριο του 2017.

Η Κολομβία θα υποδεχθεί πρόσφυγες καθ’ οδόν προς τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η χώρα της Λατινικής Αμερικής θα φιλοξενήσει προσωρινά Αφγανούς οι οποίοι εγκαταλείπουν την πατρίδα τους εξαιτίας της κατάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν για το διάστημα που θα χρειαστεί ωσότου εξασφαλίσουν έγκριση να μετεγκατασταθούν στις ΗΠΑ.

Ο κ. Ντούκε δεν διευκρίνισε πόσοι Αφγανοί θα φιλοξενηθούν στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Σύμφωνα με αμερικανικά και κολομβιανά ΜΜΕ, εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 4.000 άνθρωποι.

«Η Κολομβία εντάσσεται στην ομάδα των συμμαχικών χωρών οι οποίες θα προσφέρουν υποστήριξη στις ΗΠΑ προκειμένου πολίτες του Αφγανιστάν που βοήθησαν τις ΗΠΑ για χρόνια, και τώρα βρίσκονται στη διαδικασία επεξεργασίας των αιτημάτων τους για να μεταναστεύσουν στη χώρα αυτή, να μπορέσουν να φιλοξενηθούν εδώ προσωρινά», ανέφερε ο αρχηγός του κράτους των Άνδεων κατά τη διάρκεια δηλώσεων που έκανε από κοινού με τον αμερικανό πρεσβευτή Φίλιπ Γκόλντμπεργκ.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε ο κ. Ντούκε.

Οι ΗΠΑ θα καλύψουν το κόστος της παραμονής των Αφγανών στη λατινοαμερικάνικη χώρα, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο αμερικανός πρεσβευτής. Ο κ. Γκόλντμπεργκ ευχαρίστησε την Μπογοτά για το ότι ανέλαβε το εγχείρημα αυτό, ενώ εξήρε επίσης τη γενναιοδωρία της, καθώς η Κολομβία έχει υποδεχθεί περίπου 2 εκατ. μετανάστες από τη γειτονική Βενεζουέλα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επικρίνεται για τον τρόπο που χειρίστηκε τη χαοτική αποχώρηση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του από το Αφγανιστάν.

Μεταξύ άλλων, όσοι τον επικρίνουν του προσάπτουν λάθος υπολογισμό για το χρονικό διάστημα που θα χρειάζονταν οι Ταλιμπάν προκειμένου να καταλάβουν την εξουσία και ανεπαρκή σχεδιασμό της επιχείρησης εκκένωσης των Αμερικανών και Αφγανών που συνεργάστηκαν μαζί τους τα 20 χρόνια του πολέμου.

 

Σύμμαχοι ζητούν από τις ΗΠΑ παράταση για τον απεγκλωβισμό πολιτών από το Αφγανιστάν

Αναβρασμός επικρατεί στους κόλπους του ΝΑΤΟ για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού, «αρκετοί σύμμαχοι έθεσαν το θέμα να δοθεί χρονική παράταση για την απομάκρυνση περισσότερων ανθρώπων από το Αφγανιστάν» δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Όπως εξήγησε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, οι ΗΠΑ έχουν πει ότι υπάρχει περιθώριο μέχρι τις 31 Αυγούστου, αλλά αρκετοί σύμμαχοι ζήτησαν σήμερα να δοθεί ενδεχομένως χρονική παράταση.

«Εστιάζουμε στην απομάκρυνση του προσωπικού μας, των ανθρώπων που εργάζονται στο ΝΑΤΟ, για τις χώρες συμμάχους του ΝΑΤΟ, αλλά και στην απομάκρυνση Αφγανών πολιτών», ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι για αρκετά χρόνια η Τουρκία ήταν υπεύθυνη για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ. Όμως σήμερα, λόγω της κρίσης και των τεράστιων προσπαθειών για την απομάκρυνση πολιτών, κι΄άλλοι σύμμαχοι έχουν αναπτύξει αριθμό στρατιωτών στο αεροδρόμιο, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ άλλοι σύμμαχοι βοηθούν με άλλα μέσα, σε συντονισμό με τα 700 άτομα πολιτικό προσωπικό του ΝΑΤΟ που εργάζεται για τη λειτουργία του αεροδρομίου.

Ωστόσο, ο Γ. Στόλτενμπεργκ παραδέχτηκε ότι η δυσκολία έγκειται στο πώς θα μπορέσει ο κόσμος να προσεγγίσει το αεροδρόμιο της Καμπούλ. «Η διαδικασία να μεταφέρουμε τον κόσμο στο αεροδρόμιο και κυρίως τους Αφγανούς, είναι η μεγάλη πρόκληση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Καλούμε όσους βρίσκονται σε θέση αρχής στο Αφγανιστάν να σεβαστούν και να διευκολύνουν την ασφαλή αναχώρησή τους, ιδίως μέσω του διεθνούς αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι στην Καμπούλ. Όσο συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εκκένωσης, θα διατηρούμε τον στενό επιχειρησιακό μας συντονισμό μέσω συμμαχικών στρατιωτικών μέσων στο αεροδρόμιο», επισημαίνεται στη δήλωση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Εξάλλου, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι οι σύμμαχοι αναμένουν από τους Ταλιμπάν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να διασφαλίσουν ότι το Αφγανιστάν δεν θα καταστεί ξανά ασφαλές καταφύγιο για τη διεθνή τρομοκρατία.

«Οι Ταλιμπάν πρέπει να θέσουν τέλος στη βία σε όλη τη χώρα και να υπερασπιστούν τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των Αφγανών πολιτών, ανδρών γυναικών και παιδιών», σημείωσε και πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα χρόνια η παρουσία του ΝΑΤΟ επέτρεψε στους Αφγανούς να κάνουν μια άνευ προηγουμένου κοινωνική, οικονομική και πολιτική πρόοδο. «Κάθε αφγανική κυβέρνηση που παρίσταται για να αναιρέσει αυτή την πρόοδο κινδυνεύει με διεθνή απομόνωση», είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

Αναστολή υποστήριξης προς τις αφγανικές αρχές

Δεν θα επιτραπούν οι απειλές από κανέναν τρομοκράτη, τονίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟστην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συζήτησης για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, ενώ παράλληλα επισημαίνεται ότι «υπό τις τρέχουσες συνθήκες, το ΝΑΤΟ ανέστειλε κάθε υποστήριξη προς τις αφγανικές αρχές».

«Τα τελευταία είκοσι χρόνια, αρνηθήκαμε με επιτυχία στους τρομοκράτες ένα ασφαλές καταφύγιο στο Αφγανιστάν από το οποίο μπορούν να υποκινήσουν επιθέσεις. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν τρομοκράτη να μας απειλήσει. Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας με αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη», υπογραμμίζεται.

Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι «το άμεσο καθήκον τώρα είναι να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας να συνεχίσουμε την ασφαλή αποχώρηση των πολιτών μας, υπηκόων χωρών εταίρων και Αφγανών σε κίνδυνο, ιδίως εκείνων που βοήθησαν τις προσπάθειές μας. Καλούμε όσους έχουν θέσεις εξουσίας στο Αφγανιστάν να σεβαστούν και να διευκολύνουν την ασφαλή και μεθοδική αναχώρησή τους, μεταξύ άλλων μέσω του διεθνούς αεροδρομίου «Χαμίντ Καρζάι» στην Καμπούλ. Όσο συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εκκένωσης, θα διατηρούμε τον στενό επιχειρησιακό μας συντονισμό μέσω των συμμαχικών στρατιωτικών μέσων στο διεθνές αεροδρόμιο «Χαμίντ Καρζάι».

«Είμαστε ενωμένοι στη βαθιά μας ανησυχία για τα σοβαρά γεγονότα στο Αφγανιστάν και ζητούμε άμεσο τερματισμό της βίας. Εκφράζουμε επίσης βαθιά ανησυχία για αναφορές σοβαρών παραβιάσεων και καταχρήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο το Αφγανιστάν. Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 16 Αυγούστου και καλούμε στην τήρηση των διεθνών κανόνων και προτύπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο σε όλες τις συνθήκες», αναφέρουν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Καλούμε όλα τα μέρη στο Αφγανιστάν να εργαστούν με καλή πίστη για να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς και αντιπροσωπευτική, συμπεριλαμβανομένης της ουσιαστικής συμμετοχής γυναικών και μειονοτικών ομάδων. Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, το ΝΑΤΟ ανέστειλε κάθε υποστήριξη προς τις αφγανικές αρχές».

«Κάθε μελλοντική αφγανική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις του Αφγανιστάν, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Αφγανών, ιδιαίτερα των γυναικών, των παιδιών και των μειονοτήτων, την υποστήριξη του κράτους δικαίου, την απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και τη διασφάλιση ότι το Αφγανιστάν δεν θα λειτουργήσει ποτέ ξανά ως ασφαλές καταφύγιο για τους τρομοκράτες».

«Θα συνεχίσουμε να προωθούμε το σταθερό και με ευημερία Αφγανιστάν που αξίζει ο αφγανικός λαός και θα αντιμετωπίσουμε τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει το Αφγανιστάν και η περιοχή, στο άμεσο μέλλον και πέρα από αυτό, μεταξύ άλλων μέσω της συνεργασίας μας με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Η στιγμή της επίθεσης των Ταλιμπάν στο συνεργείο του CNNi στην Καμπούλ

Η στιγμή της επίθεσης των Ταλιμπάν στο συνεργείο του CNNi στην Καμπούλ - CNN.gr

Συγκλονίζει το ρεπορτάζ τρόμου της Κλαρίσα Ουόρντ στους δρόμους έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στο οποίο σπεύδουν απελπισμένοι Αφγανοί με την ελπίδα της φυγής από τη χώρα.

Όλα αυτά, με κίνδυνο της ζωής τους, από τη στιγμή που οι Ταλιμπάν με αυτόματα τουφέκια στα χέρια έχουν αναλάβει τον… έλεγχο του πλήθους μέσα σε μια χαοτική κατάσταση.

Στο ρεπορτάζ της Κλαρίσα Ουόρντ και στο αποκαλυπτικό βίντεο διαφαίνεται η επιθετική τάση των Ταλιμπάν προς τον παραγωγό του CNNi ενώ η κατάσταση φαίνεται να εκτονώνεται μόνον όταν ο μαχητής των Ταλιμπάν που του επιτέθηκε ενημερώνεται ότι ο διεθνής Τύπος έχει δικαίωμα να βρίσκεται στον χώρο πέριξ του αεροδρομίου.

Στα 41 της χρόνια, η Κλαρίσσα ήδη έχει 15 χρόνια εμπειρίας σε ρεπορτάζ από τα πιο καυτά μέτωπα του πλανήτη (Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Υεμένη, Ουκρανία, Γεωργία), έχει βραβευθεί και έχει γράψει βιβλία για τα όσα έχει ζήσει.

Τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στην Καμπούλ για να περιγράψει για το CNNi το τοπίο μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα αλλά και στο σύνολο της χώρας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*