Αφγανιστάν: Η Ρωσία στέλνει τέσσερα μεταγωγικά αεροσκάφη – Πούτιν: «Έχουμε πάρει μαθήματα επί ΕΣΣΔ, δεν θα εμπλακούμε στρατιωτικά»

Αφγανιστάν: Η Ρωσία στέλνει τέσσερα μεταγωγικά αεροσκάφη

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας οργανώνει επιχείρηση εκκένωσης 500 και πλέον ανθρώπων από το Αφγανιστάν, κατά διαταγή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τέσσερα μεταγωγικά αεροσκάφη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων πρόκειται να μεταβούν στο Αφγανιστάν για να παραλάβουν 500 ανθρώπους — πολίτες της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, του Καζακστάν, του Κιργιστάν, του Τατζικιστάν (σ.σ. πρόκειται για τις χώρες μέλη της Οργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας), καθώς και της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα μεταγωγικά αναμένουν διαταγές στο Ουλιάνοφσκ.

Σε κάθε αεροσκάφος επιβαίνει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και είναι διαθέσιμος εξοπλισμός για να προσφερθεί φροντίδα σε τραυματίες εάν απαιτηθεί.

Δεν παρατείνει ο Μπάιντεν την απόσυρση των ΗΠΑ

Την ίδια ώρα εμμένει ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στην τήρηση της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, βάσει απόφασης που ελήφθη σε συντονισμό με το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας, όπως γνωστοποίησε ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η απόφαση ελήφθη με γνώμονα την κατάσταση ασφαλείας και τους κινδύνους για τα αμερικανικά στρατεύματα, ενώ ζητήθηκε εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου να καταρτιστούν από το Πεντάγωνο σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που κρίνει σε μετέπειτα ημερομηνία ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να παραμείνουν στη χώρα για μεγαλύτερο διάστημα, όπως δήλωσε ο αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στη σημερινή διάσκεψη με τους ηγέτες της G7δήλωσε ότι υπάρχει «πρόσθετος κίνδυνος» στην παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν πέραν της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου, επικαλούμενος μια απειλή από ένα παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν «κατέστησε σαφές ότι κάθε ημέρα χερσαίων επιχειρήσεων, προσθέσαμε επιπλέον κίνδυνο στα στρατεύματά μας με αυξανόμενες απειλές από το ISIS-K (σ.σ. παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν) και ότι η ολοκλήρωση της αποστολής έως τις 31 Αυγούστου εξαρτάται από τον συνεχιζόμενο συντονισμό με τους Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς πρόσβασης στο αεροδρόμιο ανθρώπων που απομακρύνονται από τη χώρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

Προηγήθηκε τη Δευτέρα σύσταση του αμερικανικού Πενταγώνου για τη διατήρηση του χρονοδιαγράμματος απόσυρσης.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, επέμεινε επίσης κατά την ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους πως «δεν έχει υπάρξει αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα της αποστολής», και ο αμερικανικός στρατός ετοιμάζεται να αποχωρήσει στο προκαθορισμένο πλαίσιο.

Στην παρούσα φάση βρίσκονται 7.000 Αμερικανοί στρατιώτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

 

Πούτιν: «Έχουμε πάρει μαθήματα επί ΕΣΣΔ, δεν θα εμπλακούμε στρατιωτικά»Αφγανιστάν - Πούτιν: «Έχουμε πάρει μαθήματα επί ΕΣΣΔ, δεν θα εμπλακούμε στρατιωτικά»

Η Ρωσία δεν πρόκειται να αναπτύξει τις ένοπλες δυνάμεις της στο Αφγανιστάν για να συμμετάσχει σε μια «διένεξη όλων εναντίον όλων», δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Παράλληλα πρόσθεσε πως η Μόσχα πήρε τα μαθήματα της από την επέμβαση της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν και ότι παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στην χώρα.

«Η ΕΣΣΔ είχε αποκομίσει δική της εμπειρία από την παραμονή της στο Αφγανιστάν. Πήραμε τα κατάλληλα μαθήματα», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, κατά την διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας», επισημαίνοντας ότι η διένεξη συνεχίζεται ήδη μερικές δεκαετίες στο Αφγανιστάν.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι «είναι αυτονόητο, δεν προτιθέμεθα να επέμβουμε στις εσωτερικές υποθέσεις του Αφγανιστάν και πολύ περισσότερο να στείλουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας σε μια διένεξη όλων εναντίον όλων».

Να σημειωθεί ότι ο σοβιετικός στρατός αποχώρησε από το Αφγανιστάν το 1989.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*