Η κυβέρνηση της Κίνας δεσμεύθηκε να χορηγήσει στο Αφγανιστάν ανθρωπιστική βοήθεια αξίας 200 εκατομμυρίων γιούαν (σχεδόν 26 εκατ. ευρώ), ενημέρωσε σήμερα το κινεζικό ΥΠΕΞ.
Τη δέσμευση έκανε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με ομολόγους του των χωρών της περιοχής.
Το Πεκίνο υποσχέθηκε μεταξύ άλλων να προσφέρει βοήθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού· σκοπεύει σε πρώτη φάση να στείλει τρία εκατομμύρια δόσεις κινεζικών εμβολίων για την COVID-19 στο Αφγανιστάν.
Η ασιατική χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις από τη σκοπιά της ανθρωπιστικής κατάστασης, της οικονομίας, της ευημερίας των πολιτών και της αντιμετώπισης της πανδημίας, συνόψισε ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.
Στη βιντεοδιάσκεψη συμμετείχαν οι ομόλογοί του από το Πακιστάν, το Ιράν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, καθώς και υφυπουργός Εξωτερικών του Τουρκμενιστάν.
Στη σύνοδο συμφωνήθηκε να καταβληθεί προσπάθεια ώστε το Αφγανιστάν να βγει από το «χάος» και απευθύνθηκε παρότρυνση στις ΗΠΑ να συνεισφέρουν, μετά την αποχώρηση των ενόπλων τους δυνάμεων από τη χώρα έπειτα από 20 χρόνια πολέμου.
Για τον κ. Ουάνγκ, η Ουάσινγκτον έχει «μεγαλύτερη υποχρέωση από οποιαδήποτε άλλη χώρα» να προσφέρει οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στον αφγανικό λαό.
Οι κυβερνήσεις των περισσότερων χωρών στον κόσμο ακόμη ζυγίζουν εάν θα αναγνωρίσουν το καθεστώς των Ταλιμπάν, που κατέλαβε την εξουσία τη 15η Αυγούστου, και εάν θα ξαναρχίσουν να στέλνουν ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν. Το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς βοήθειας έχει ανασταλεί.
Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ απηύθυνε επείγουσα έκκληση αυτή την εβδομάδα να συγκεντρωθούν πάνω από 600 εκατ. δολάρια για να συνεχιστεί η αρωγή στο Αφγανιστάν, προειδοποιώντας ότι βασικές υπηρεσίες καταρρέουν και η βοήθεια που χρειάζεται για να σωθούν ζωές κοντεύει να εξαντληθεί.
Χακάνι: Το πιο επικίνδυνο δίκτυο έχει συμμετοχή στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν
Η προσωρινή κυβέρνηση του Αφγανιστάνπεριλαμβάνει δύο εκπροσώπους του δικτύου Χακάνι, οργάνωσης που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική από την Ουάσινγκτον και κατηγορείται ότι βρίσκεται πίσω από τις πλέον αιματηρές επιθέσεις στο Αφγανιστάν τα τελευταία χρόνια.
Όπως αναμενόταν, το δίκτυο Χακάνι έχει επιβληθεί ως πρωταγωνιστικός παράγοντας στο νέο αφγανικό κράτος, μετά την κατάρρευση του παλαιού καθεστώτος και την πτώση της Καμπούλ στις 15 Αυγούστου.
Η ένοπλη αυτή οργάνωση ιδρύθηκε από τον Τζαλαλουντίν Χακάνι, που έγινε γνωστός στην δεκαετία του 1980 ως ήρωας του αντισοβιετικού τζιχάντ. Κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο Χακάνι περιλαμβάνεται στα πολύτιμα ατού της CIAκατά της Σοβιετικής Ένωσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους, όπως το Πακιστάν, χρηματοδοτούν και εξοπλίζουν απευθείας τους μουτζαχεντίν.
Κατά την διάρκεια του δεκαετούς πολέμου, το κόστος του οποίου θα αποδειχθεί καθοριστικό για την διάλυση της ΕΣΣΔ, και στην συνέχεια, μετά την σοβιετική αποχώρηση, ο Τζαλαλουντίν Χακάνι διατηρεί στενές σχέσεις με τους ξένους τζιχαντιστές, ανάμεσά τους και τον Οσάμα μπιν Λάντεν.
Αργότερα, συμμαχεί με τους Ταλιμπάν, που επέβαλαν τον έλεγχό τους στο Αφγανιστάν το 1996, έπειτα από έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο μεταξύ πολέμαρχων, με δεκάδες χιλιάδες θύματα και την καταστροφή της Καμπούλ.
Γίνεται υπουργός του ισλαμιστικού καθεστώτος μέχρι την ανατροπή του το 2001 από τον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό που συγκροτήθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Ο Τζαλαλουντίν Χακάνι πέθανε το 2018 έπειτα από μακρά ασθένεια. Ο γιος του Σιρατζουντίν τον αντικατέστησε στην ηγεσία του δικτύου.
Χάρις στην οικονομική και στρατιωτική του ισχύ και την αιματηρή του φήμη, το δίκτυο Χακάνι θεωρείται ημιαυτόνομη οργάνωση παραμένοντας ωστόσο στο νεφέλωμα των Ταλιμπάν.
Το δίκτυο Χακάνι, οι βάσεις του οποίου βρίσκονται στο ανατολικό Αφγανιστάν -το δίκτυο διαθέτει βάσεις και στην άλλη πλευρά των συνόρων, στο βορειοδυτικό Πακιστάν- κατακτά εξέχουσα θέση εντός του κινήματος των Ταλιμπάν. Το 2015, ο Σιρατζουντίν Χακάνι ορίζεται υπαρχηγός του ισλαμιστικού κινήματος.
Γιατί θεωρούνται τόσο επικίνδυνοι;
Το δίκτυο Χακάνι θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από εκατοντάδες από τις πλέον αιματηρές επιθέσεις των τελευταίων ετών κατά των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και κατά των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού.
Έχει χαρακτηρισθεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επιβάλει εναντίον του κυρώσεις.
Οι Χακάνι θεωρείται ότι χρησιμοποιούν συχνά καμικάζι, οδηγούς αυτοκινήτων ή φορτηγών παγιδευμένων με εκρηκτικά ή ανθρώπους που πραγματοποιούν επιθέσεις κατά συμβολικών τόπων από όπου γνωρίζουν ότι δεν θα βγουν ζωντανοί. Γνωρίζουν να διαπράττουν σύνθετες επιθέσεις, με πολλά θύματα, κατά σημαντικών στόχων, κυρίως στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
Οι Χακάνι κατηγορούνται για πληθώρα δολοφονιών, ανάμεσά τους και η απόπειρα κατά του πρώην προέδρου Χαμίντ Καρζάι το 2008, για απαγωγές δημόσιων λειτουργών και Δυτικών, με στόχο την απόσπαση λύτρων ή την ανταλλαγή κρατουμένων.
Θεωρείται επίσης ότι το δίκτυο διατηρεί διαχρονικά στενές σχέσεις με τον πακιστανικό στρατό, τον οποίο το πρώην αφγανικό καθεστώς, και όχι μόνο, κατηγορούσε ότι ενεργούσε για την αποσταθεροποίηση του Αφγανιστάν.
Ο Αμερικανός ναύαρχος Μάικλ Μάλεν έχει χαρακτηρίσει το 2011 τους Χακάνι «πραγματική πτέρυγα» των μυστικών υπηρεσιών του Ισλαμαμπάντ.
Το δίκτυο Χακάνι συνέβαλε σημαντικά στις επιτυχίες των Ταλιμπάν, στους οποίους προσφέρουν τις πλέον ετοιμοπόλεμες δυνάμεις, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο. Στην ίδια έκθεση, το δίκτυο Χακάνι χαρακτηρίζεται «κύριος συνδετικός κρίκος» ανάμεσα στους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα.
Ποιος είναι ο ρόλος τους στην νέα αφγανική κυβέρνηση;
Ο Σιρατζουντίν Χακάνι ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών, ένα από τα σημαντικότερα της κυβέρνησης. Θα είναι επιφορτισμένος με την διατήρηση της ασφάλειας του Αφγανιστάν, την ώρα που η οργάνωσή του είναι αναμεμειγμένη σε μυριάδες επιθέσεις κατά του προηγούμενου καθεστώτος.
Ο νέος υπουργός Εσωτερικών θα κληθεί να αντιμετωπίσει την απειλή της τοπικής πτέρυγας της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Αν και οι Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος έχουν πολεμήσει λυσσωδώς μεταξύ τους στο ανατολικό Αφγανιστάν, το προηγούμενο αφγανικό καθεστώς κατηγορούσε ο δίκτυο Χακάνι ότι διεξήγε επιθέσεις για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους, επιθέσεις που ήταν συχνά οι πιο πολύπλοκες από αυτές για τις οποίες το ΙΚ αναλάμβανε την ευθύνη.
Ο Σιρατζουντίν Χακάνι θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τα αναρίθμητα προβλήματα που προέρχονται από τις εθνοτικές διαιρέσεις του Αφγανιστάν, καθώς και την εγκληματικότητα.
Ο θείος του, ο Χαλίλ Χακάνι, ανέλαβε το υπουργείο Προσφύγων.
Και οι δύο τους περιλαμβάνονται στην λίστα των καταζητουμένων από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αμοιβή εκατομμυρίων δολαρίων συνοδεύει τα ονόματά τους.
Διευθυντής FRONTEX: Εκτίμηση για μαζική εισροή Αφγανών προσφύγωνΔυνάμεις της Frontex
Με συνέντευξή του στο Reuters, ο γενικός διευθυντής της Frontex τόνισε ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται προσφυγικό κύμα από το Αφγανιστάν από διάφορες οδούς.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται για μια εισροή Αφγανών αιτούντων άσυλο, είτε οι άνθρωποι φύγουν μαζικά για να γλιτώσουν από τη νέα διακυβέρνηση των Ταλιμπάν είτε όχι, εκτιμά ο επικεφαλής της Frontex, σημειώνοντας ότι εκατομμύρια ζουν ήδη εκτοπισμένοι σε γειτονικές χώρες.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters ο γενικός διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί, είπε ότι η υπηρεσία ετοιμάζεται για ένα πιθανό κύμα, τόσο μέσω των παραδοσιακών οδών, όσο και μέσω νέων, όπως είναι η Λευκορωσία, την οποία οι Βρυξέλλες κατηγορούν ότι στέλνει παράτυπους μετανάστες στα σύνορά της με την ΕΕ.
Η Frontex παρακολουθεί τις εξελίξεις εντός του Αφγανιστάν αλλά και στις κοινότητες των Αφγανών σε γειτονικές χώρες, πρόσθεσε, αναφέροντας το Ιράν, το Πακιστάν, την Τουρκία, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν. «Αναμένουμε ότι, αναλόγως του τι θα συμβεί στο Αφγανιστάν, ασφαλώς άνθρωποι που χρειάζονται διεθνή προστασία μπορεί να προσπαθήσουν να φύγουν από το Αφγανιστάν. Αλλά αυτό που κατά πάσα πιθανότητα θα συμβεί πρώτο είναι ότι οι αφγανικές κοινότητες στο εξωτερικό ίσως προσπαθήσουν να μετακινηθούν στην ΕΕ», είπε.
Η ΕΕ επιδίωξε να μεταρρυθμίσει το μεταναστευτικό σύστημά της μετά την κρίση του 2015-16, όταν έφτασαν στην Ευρώπη πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, οι περισσότεροι διασχίζοντας πεζή τα Βαλκάνια. Σύμφωνα με τον Λεζερί, σήμερα η ΕΕ έχει βελτιώσει το σύστημα επιστροφής των μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο στις χώρες καταγωγής τους.
Για όσο διάστημα δεν είναι ασφαλές να στέλνονται οι Αφγανοί πίσω στην πατρίδα τους, μετανάστες από άλλες χώρες ενδέχεται να μπουν στον πειρασμό να εμφανιστούν ως Αφγανοί για να περάσουν στην ΕΕ. Ο Λεζερί διαβεβαίωσε ότι σήμερα οι συνοριοφύλακες είναι καλύτεροι, σε σύγκριση με πριν από έξι χρόνια, στο να προσδιορίζουν από πού προέρχεται ο καθένας.
«Τώρα, δεν μπορούμε να επαναπατρίζουμε Αφγανούς στο Αφγανιστάν. Ασφαλώς δεν μπορούμε. Αλλά μπορούμε να επαναπατρίσουμε εκείνους που υποδύονται τους Αφγανούς χωρίς να είναι», είπε, εξηγώντας ότι οι ειδικοί που είναι τοποθετημένοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ μπορούν να καταλάβουν την εθνικότητα κάποιου ακούγοντας τη διάλεκτο και τον τρόπο που μιλάει.