Αφγανιστάν: Βόμβα σε λεωφορείο στην πρωτεύουσα. Τουλάχιστον 6 νεκροί – Ισραήλ: Η μυοκαρδίτιδα σε νεαρούς άνδρες σχετίζεται με το εμβόλιο της Pfizer

Βόμβα σε λεωφορείο στην Καμπούλ

Βόμβα σε λεωφορείο στην Καμπούλ

Εξερράγη βόμβα κοντά σε στάση λεωφορείου, στην Καμπούλ. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ επτά τραυματίστηκαν.

Τουλάχιστον έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν χτυπήθηκε από βόμβα στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, χθες Τρίτη το βράδυ, δήλωσε στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών.

«Κατά τις πρώτες πληροφορίες, έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν. Ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να αλλάξει», είπε ο Χαμίντ Ροσάν, αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών.

Το αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε κοντά σε στάση λεωφορείου στη Μάστζιντ-ι-Χαλεμπίντ περί τις 19:15 (τοπική ώρα), διευκρίνισε.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι εδώ η βόμβα πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

Κάτοικοι είπαν σε αφγανικά ΜΜΕ ότι λίγη ώρα μετά την πρώτη, σημειώθηκε και μια δεύτερη έκρηξη στον τομέα.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για την ενέργεια μέχρι στιγμής. Τα τελευταία χρόνια, η αφγανική πρωτεύουσα έχει υποστεί δεκάδες επιθέσεις, τόσο από τους ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν, όσο και από τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Η βία κλιμακώνεται στο Αφγανιστάν, την ώρα που οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του NATO συνεχίζουν να αποσύρονται από τη χώρα.

 

Ισραήλ: Η μυοκαρδίτιδα σε νεαρούς άνδρες σχετίζεται με το εμβόλιο της Pfizer

Εμβόλιο Pfizer

Νεαροί άνδρες, μεταξύ 16 και 30 ετών, προσβλήθηκαν από μυοκαρδίτιδα στο Ισραήλ μετά από εμβολιασμό με το σκεύασμα της Pfizer. Τι ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας της χώρας.

Στην παραδοχή ότι τα περιστατικό μυοκαρδίτιδας που παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε νεαρούς άνδρες σχετίζονται πιθανότατα με τον εμβολιασμό τους με το σκεύασμα της Pfizer προχώρησε την Τρίτη το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ.

Από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι και τον Μάιο του 2021 στο Ισραήλ καταγράφηκαν 275 περιστατικά μυοκαρδίτιδας στους πέντε εκατομμύρια εμβολιασμένους πολίτες σύμφωνα με την καταμέτρηση από τις επίσημες αρχές της χώρας.

Οι περισσότεροι ασθενείς από τους 275, το 95%, είχαν ήπια συμπτώματα και νοσηλεύτηκαν κατά μέσο όρο έως τέσσερις ημέρες στο νοσοκομείο χωρίς άλλα προβλήματα.

Επίσης τα περιστατικά εμφανίστηκαν σε νεαρούς άνδρες μεταξύ 16 και 30 χρόνων και ιδιαίτερα στις ακόμα νεότερες ηλικίες (16 με 19 ετών).

H Pfizer πάντως με ανακοίνωσή της ισχυρίζεται ότι δεν έχει αποδειχθεί ότι το εμβόλιό της σχετίζεται με περιστατικά μυοκαρδίτιδας.

Στο Ισραήλ το πρόγραμμα του εμβολιασμού έτρεξε με πολύ γρήγορες ταχύτητες σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και η χώρα αναδείχθηκε ως μία από τις πρωταθλήτριες της σχετικής διαδικασίας.