Ένοπλοι Ταλιμπάν χτυπούν τις πόρτες σε πόλεις, σε ολόκληρo το Αφγανιστάν, σύμφωνα με μαρτυρίες, λέγοντας στους φοβισμένους κατοίκους να επιστρέψουν στις δουλειές τους, μία ημέρα αφότου ανακοίνωσαν πως «θέλουν να αναζωογονήσουν» τη διαλυμένη οικονομία τουΑφγανιστάν δίνοντας παράλληλα «υποσχέσεις» περί σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Την ίδια στιγμή, οι σκηνές χάους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ συνεχίζονται, με πληροφορίες για προειδοποιητικά πυρά εκ μέρους των αμερικανικών δυνάμεων, αλλά και των Ταλιμπάν, για να διαλυθεί το συγκεκριμένο πλήθος.
Παράλληλα, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περί τους δέκα τραυματίστηκαν όταν μαχητές Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους κατά την διάρκεια εκδήλωσης διαμαρτυρίας στην πόλη Τζαλαλαμπάντ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και πρώην αξιωματικό της αφγανικής αστυνομίας.
Οι μάρτυρες δήλωσαν ότι οι Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ όταν κάτοικοι προσπάθησαν να υψώσουν την σημαία του Αφγανιστάν σε πλατεία της πόλης, που βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα ανατολικά της Καμπούλ.
Από σπίτι σε σπίτι…
Οι εκτεταμένες καταστροφές κατά τη διάρκεια του 20ετούς πολέμου μεταξύ των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ κυβερνητικών δυνάμεων και των Ταλιμπάν, η πτώση των εγχώριων δαπανών λόγω της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων, η κατάρρευση της αξίας του νομίσματος και η έλλειψη δολαρίων τροφοδοτούν την οικονομική κρίση στη χώρα.
Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, μετά την κατάληψη της Καμπούλ, οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν χθες, Τρίτη, ειρήνη, ευημερία και φάνηκε να κρατούν αποστάσεις από τους προηγούμενους κανόνες που προέβλεπαν την απαγόρευση της εργασίας για τις γυναίκες. Όμως, οι Αφγανοί παραμένουν ανήσυχοι.
Η 38χρονη Γουασίμα δήλωσε πως σοκαρίστηκε όταν τρεις Ταλιμπάν με όπλα επισκέφθηκαν το σπίτι της, στην πόλη Χεράτ, σήμερα το πρωί. Κατέγραψαν τα προσωπικά στοιχεία της, τη ρώτησαν σχετικά με τη δουλειά της σε μια οργάνωση αρωγής και τον μισθό της, αλλά και της είπαν να επιστρέψει στην εργασία της, περιέγραψε η ίδια.
Περισσότεροι από 12 άνθρωποι δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters πως δέχθηκαν απρόσμενες επισκέψεις από τους Ταλιμπάν τις τελευταίες 24 ώρες, από την πρωτεύουσα Καμπούλ έως το Λασκάρ Γκαχ , στα νότια, και το Μαζάρ-ι-Σαρίφ, στα βόρεια.
Δεν θέλησαν να αποκαλύψουν τα ονόματά τους, υπό τον φόβο αντιποίνων.
Αν και ενθάρρυναν τους ανθρώπους να πάνε να δουλέψουν, ορισμένοι σημείωσαν πως ένιωσαν ότι οι έλεγχοι ήταν σχεδιασμένοι για να εκφοβίσουν.
Εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν δεν έχει ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters να σχολιάσει τις επισκέψεις.
Στη συνέντευξη Tύπου της Τρίτης, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, δήλωσε πως η ισλαμιστική οργάνωση επιδιώκει καλές σχέσεις με άλλες χώρες, που θα επιτρέψουν την ανάκαμψη της οικονομίας.
Ωστόσο, ουδείς κρύβει τον προβληματισμό του για τους Ταλιμπάν, οι οποίοι κατά την προηγούμενη εξουσία τους, μεταξύ 1996-2001, υπαγόρευαν ότι οι γυναίκες δεν μπορούσαν να εργαστούν και στα κορίτσια δεν επιτρεπόταν να πάνε σχολείο, ενώ επέβαλαν τιμωρίες, όπως λιθοβολισμό.
Η παρουσιάστρια Σαμπνάμ Νταουράν κατήγγειλε σε ένα βίντεο, που ανήρτησε στο Twitter σήμερα, ότι την έδιωξαν από τη δουλειά της στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Αφγανιστάν Radio Television Afghanistan.
«Μου είπαν ότι το καθεστώς άλλαξε. Δεν σου επιτρέπεται να είσαι εδώ, πήγαινε σπίτι» ανέφερε.
«Επιχείρηση» καθησυχασμού
Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν επιχείρησε εμφανώς να καθησυχάσει τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών, την αμνηστία πρώην στρατιωτών της χώρας και τις μελλοντικές στρατηγικές επιδιώξεις του νέου καθεστώτος της χώρας.

Κατά την έναρξη της συνέντευξης και μετά την απαγγελία από το Κοράνι, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε: «Συγχαίρω το έθνος» για τη νίκη αυτή, είμαι υπερήφανος για όλο το έθνος.
Πρόσθεσε ότι το Ισλαμικό Εμιράτο δεν κρατά καμιά κακία εναντίον κανενός. «Δεν θέλουμε κανέναν εσωτερικό ή εξωτερικό εχθρό». Κανείς από την αμερικανική ή τη διεθνή κοινότητα θα πάθει τίποτα, είπε ο Μουτζαχίντ.
Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε ότι το Ισλαμικό Κράτος δεσμεύεται υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών εντός του πλαισίου του ισλαμικού νόμου (σαρία). Οι γυναίκες μας είναι μουσουλμάνες, θα είναι ευτυχείς επίσης να ζουν εντός του πλαισίου της σαρία. Οι γυναίκες μας έχουν δικαιώματα και θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από αυτά τα δικαιώματα, έχουν δικαίωμα να μετέχουν στην εκπαίδευση, στην υγεία και σε άλλους τομείς, τόνισε.
Οι γυναίκες θα εργάζονται, δήλωσε. Όταν ρωτήθηκε αν θα επιτρέπεται στις γυναίκες να εργάζονται στα μέσα ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Ας περιμένουμε να σχηματιστεί η κυβέρνηση και να προταθούν οι νόμοι, τότε θα μπορούμε να τηρούμε αυτούς τους νόμους και τους κανονισμούς», πρόσθεσε.
Υποχρεωτική η μαντίλα, όχι όμως η μπούρκα
Η μπούρκα δεν θα είναι υποχρεωτική για τις γυναίκες, καθώς «υπάρχουν διαφορετικά είδη μαντίλας», είπε.
Όταν οι Ταλιμπάν κυβερνούσαν τη χώρα αυτή, μεταξύ 1996-2001, τα σχολεία θηλέων ήταν κλειστά, οι γυναίκες δεν μπορούσαν να εργαστούν ούτε να ταξιδέψουν και ήταν υποχρεωμένες να φορούν δημοσίως μπούρκα, μια μαντίλα που καλύπτει όλα το σώμα και το πρόσωπο.
«Η μπούρκα δεν είναι το μοναδικό χιτζάμπ (μαντίλα) που μπορεί να φοράει μια γυναίκα, υπάρχουν διαφορετικά είδη χιτζάμπ, που δεν περιορίζονται στην μπούρκα», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ο Σουχάιλ Σαχίν, ο εκπρόσωπος Τύπου του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης στην Ντόχα.
Ο Σαχίν δεν διευκρίνισε ποια είναι τα άλλα είδη χιτζάμπ, που θα κρίνονται αποδεκτά από τους Ταλιμπάν.
Με την επιστροφή στην εξουσία των Ταλιμπάν, πολλές χώρες και οργανισμοί προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν την ανησυχία τους για την τύχη των κοριτσιών και γυναικών στο Αφγανιστάν.
«Μπορούν να λάβουν εκπαίδευση από το δημοτικό έως το πανεπιστήμιο. Ανακοινώσαμε αυτήν την πολιτική κατά τη διάρκεια διεθνών διασκέψεων, στη διάσκεψη της Μόσχα και εδώ στη διάσκεψη της Ντόχας (για το Αφγανιστάν), σημείωσε ο Σαχίν.
Οι Ταλιμπάν «κληρονόμησαν» και όλο το αμερικανικό οπλοστάσιο
Τζιχαντιστής των Ταλιμπάν περιπολεί στους δρόμους της Καμπούλ με αμερικανικό τυφέκιο M16
Η αμερικανική «έξοδος» από το Αφγανιστάν έπειτα από 20ετή στρατιωτική παρουσία δεν οδηγεί μόνο στην ανάκτηση της πολιτικής εξουσίας από τους Ταλιμπάν, αλλά «αφήνει» στα χέρια τους και μία ισχυρή δύναμη πυρός με την οποία είχαν εξοπλίσει οι Ηνωμένες Πολιτείες τον αφγανικό στρατό.
Κατά την προέλασή τους ανά τη χώρα μετά την εξαγγελία στρατιωτικής απόσυρσης των ΗΠΑ και την ανάκτηση παλιών προπυργιών, με τελευταίο σταθμό την Καμπούλ που κατελήφθη αστραπιαία, στα χέρια των Ταλιμπάν πέρασαν χιλιάδες όπλα τελευταίας τεχνολογίας, πυρομαχικά, τεθωρακισμένα, Humvees, ακόμη και ελικόπτερα Blackhawk καθώς οι αφγανικές δυνάμεις εγκατέλειπαν τις θέσεις τους στις περισσότερες περιπτώσεις δίχως αντίσταση.
Ενδεικτικά, μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες, από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο, ο αμερικανικός στρατός είχαν παραδώσει στις αφγανικές δυνάμεις έξι ελαφρά επιθετικά αεροσκάφη Α-29, 174 τροχοφόρα οχήματα πολλαπλών χρήσεων τύπου Humvee, 10 χιλιάδες εξαιρετικά εκρηκτικούς πυραύλους διαμετρήματος 2,75 ιντσών, 61 χιλιάδες φυσίγγια των 40 χιλιοστών και εκατομμύρια σφαίρες διαφόρων διαμετρημάτων.
Το κυριότερο, οι Ταλιμπάν διαθέτουν σήμερα δική τους αεροπορική δύναμη και 11 στρατιωτικές βάσεις.
Ακόμη και στο προεδρικό μέγαρο εισήλθαν με αμερικανικά όπλα, όπως καταγράφεται στις φωτογραφίες που κάνουν το γύρο του κόσμου από την επόμενη, αβέβαιη ημέρα που ξυπνά εφιάλτες του παρελθόντος για το Αφγανιστάν, ιδίως ως προς την προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων γυναικών και παιδιών -παρά την απόπειρα των Ταλιμπάν να σκιαγραφήσουν ένα μερικώς πιο «ήπιο» προφίλ.

«Έχουμε εξοπλίσει τους Αφγανούς εταίρους μας με όλα τα μέσα -δίνω έμφαση, όλα τα μέσα» δήλωνε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, όταν ανακοίνωνε την απόφαση για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων «αφήνοντας» τη μάχη στον αφγανικό στρατό.
Με τους Αφγανούς στρατιώτες να έχουν παραδώσει όμως τελικώς τα όπλα -και ενόσω η απόσυρση συνοδεύτηκε από συνθήκες χάους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με χιλιάδες Αφγανούς να προσπαθούν μάταια να διαφύγουν- οι ΗΠΑ παραδέχθηκαν, διά στόματος του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, πως ο αμερικανικός στρατιωτικός εξοπλισμός έχει πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν.
«Μία ικανή ποσότητα έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν και προφανώς δεν έχουμε την εντύπωση ότι θα μας την επιστρέψουν ευχαρίστως στο αεροδρόμιο» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λευκό Οίκο ο Τζέικ Σάλιβαν, παραδεχόμενος επίσης πως οι ΗΠΑ δεν έχουν ακριβή εικόνα για την «τύχη» όλων των οπλων.
Οι ίδιοι οι Ταλιμπάν έχουν δημοσιεύσει βίντεο, στο οποίο παρελαύνουν γύρω από αμερικανικά ελικόπτερα Black Hawk του αφγανικού στρατού στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ, στο νότο της χώρας.
«Αυτά τα ‘Black Hawks δεν δόθηκαν στους Ταλιμπάν. Δόθηκαν στις αφγανικές δυνάμεις» και αυτό κατόπιν αιτήματος του προέδρου Ασράφ Γάνι που τράπηκε σε φυγή, δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν. Και προσέθεσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε «κάνει την επιλογή» να απαντήσει σε αυτό το αίτημα, έχοντας επίγνωση του κινδύνου ότι μπορεί να πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν.
Την ίδια στιγμή, οι Ταλιμπάν ανταλλάσσουν ρωσικής κατασκευής και αντίγραφα Καλάσνικοφ ΑΚ-47 και τις εκδοχές τους με καραμπίνες Μ4 και τυφέκια Μ16 που άφησαν πίσω τους οι στρατιώτες του αφγανικού στρατού, ο οποίος και χρηματοδοτήθηκε με δισεκατομμύρια δολάρια από τις ΗΠΑ στο πέρας δύο δεκαετιών.
Τα αμερικανικά όπλα θα μπορούν δε να βρίσκονται στην «υπηρεσία» των Ταλιμπάν για χρόνια, δεδομένου ότι έχουν μεγάλες προμήθειες σε πυρομαχικά.

Στην Καμπούλ καταφτάνουν οι ηγέτες των Ταλιμπάν – Επαφές για τον σχηματισμό κυβέρνησης
Επαφές με τον Χαμίντ Καρζάι και άλλα κορυφαία στελέχη προηγούμενων κυβερνήσεων είχε σήμερα η ηγεσία των Ταλιμπάν με στόχο τη δημιουργία νέας αφγανικής κυβέρνησης, την ώρα που οι ηγέτες των τζιχαντιστών καταφτάνουν στην Καμπούλ.
Οι κορυφαίοι πολιτικοί ηγέτες των Ταλιμπάν κατέφτασαν σήμερα από το Κατάρ, όπου οι περισσότεροι ήταν εξόριστοι.
Την ίδια ώρα, ο Ανάς Χακάνι, διοικητής των Ταλιμπάν και ηγετικό στέλεχος του Δικτύου Χακάνι, συναντήθηκε με τον πρώην πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, ανακοίνωσε αξιωματούχος των Ταλιμπάν, οι οποίοι προσπαθούν να σχηματίσουν κυβέρνηση στην Καμπούλ.
Στην συνάντηση ο Καρζάι συνοδευόταν από τον Αφγανό πολιτικό Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, επικεφαλής, μέχρι πρόσφατα, του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Συμφιλίωσης και υπουργό Εξωτερικών (2001-2005).
Το Δίκτυο Χακάνι αποτελεί σημαντική συνιστώσα του κινήματος των Ταλιμπάν. Με προπύργιο την μεθόριο με το Πακιστάν, η ένοπλη οργάνωση θεωρείται υπεύθυνη για μερικές από τις αιματηρότερες επιθέσεις στο Αφγανιστάν.
Ταυτόχρονα, αξιωματούχος των Ταλιμπάν ανακοίνωσε ότι η ηγετική ομάδα του ισλαμιστικού κινήματος θα έλθει σε επαφή με κορυφαία μέλη προηγούμενων αφγανικών κυβερνήσεων τις προσεχείς 48 ώρες.
«Είναι πολύ πρόωρο να πει κανείς ότι οι ταλιμπάν θα περιλάβουν μέλη προηγούμενων κυβερνήσεων στην νέα αφγανική κυβέρνηση», διευκρίνισε ωστόσο.
Συνεχίζεται η απομάκρυνση πολιτών
Την ίδια ώρα, το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο απομακρύνουν σήμερα από το Αφγανιστάν πολίτες τους, καθώς και Αφγανούς που είχαν συνεργαστεί με τις δυνάμεις τους και είναι πιθανό να απειληθούν τώρα από τους Ταλιμπάν που κατέλαβαν τη χώρα.
Ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων που είχαν καταφύγει στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Καμπούλ βρίσκονται πλέον σε ασφαλές μέρος μετά την απομάκρυνση στη διάρκεια της νύκτας από τον γαλλικό στρατό 216 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 184 Αφγανοί, οι οποίοι αναμένονται στο Παρίσι εντός της ημέρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του αυτή τη δεύτερη αποστολή ενός A400M στην Καμπούλ.
Στους Αφγανούς «της κοινωνίας των πολιτών που έχουν ανάγκη προστασίας», προστίθενται 25 Γάλλοι, δηλαδή «ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων γαλλικής, όπως και αφγανικής υπηκοότητας, που είχαν καταφύγει μέσα στο κτίριο της πρεσβείας της Γαλλίας στην Καμπούλ», διευκρίνισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.
Σύμφωνα με το γαλλικό γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων, ένα αεροπλάνο μεταφοράς στρατευμάτων «Α330 Phenix απογειώθηκε επίσης τη νύκτα από τη μητρόπολη για να μεταβεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα». Αναμένεται εντός της ημέρας στο Παρίσι με τους επαναπατριζόμενους, σύμφωνα με μήνυμα στο Twitter της υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί.
Χθες, Τρίτη, η Γαλλία είχε ήδη απομακρύνει από την Καμπούλ 41 γάλλους και ξένους υπηκόους, χάρη σε μια αερογέφυρα που δημιούργησε μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν την Κυριακή.
Προσγειώθηκε στη Γερμανία το πρώτο αεροπλάνο της Lufthansa με ανθρώπους από το Αφγανιστάν
Το πρώτο αεροπλάνο της Lufthansa, που μεταφέρει ανθρώπους από το Αφγανιστάν, προσγειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στη Φρανκφούρτη με περίπου 130 επιβάτες, ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία.
Το Airbus A340 παρέλαβε επιβάτες, τους οποίους η γερμανική Πολεμική Αεροπορία είχε μεταφέρει από την Καμπούλ στην Τασκένδη, την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν.
Η Γερμανία, η οποία διατηρούσε στο Αφγανιστάν το δεύτερο μεγαλύτερο στρατιωτικό απόσπασμα έπειτα από εκείνο των ΗΠΑ, θέλει να απομακρύνει χιλιάδες πολίτες με διπλή, γερμανική και αφγανική, υπηκοότητα, ακτιβιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, δικηγόρους και ανθρώπους που είχαν εργαστεί για τις ξένες δυνάμεις.
Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ ενέκρινε την ανάπτυξη έως 600 στρατιωτών στο Αφγανιστάν για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση ανθρώπων από τη χώρα, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος. Το κόστος της επιχείρησης υπολογίζεται σε περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Ρόιτερς. Η σχετική εντολή θα πρέπει να εγκριθεί από την Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου.
Η Βρετανία απομάκρυνε 306 Βρετανούς και 2.052 Αφγανούς
Το Ηνωμένο Βασίλειο απομάκρυνε 306 Βρετανούς και 2.052 Αφγανούς, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του βρετανικού κοινοβουλίου αφιερωμένης στην κατάσταση στο Αφγανιστάν.
«Μέχρι τώρα, καταφέραμε να επιστρέψουν με ασφάλεια 306 βρετανοί υπήκοοι και 2.052 Αφγανοί», ανακοίνωσε ο συντηρητικός ηγέτης προσθέτοντας ότι «έχει γίνει η επεξεργασία άλλων 2.000 αιτημάτων αφγανών υπηκόων και πολλά άλλα βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας». Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ ότι θα υποδεχθεί «μακροπρόθεσμα» 20.000 αφγανούς πρόσφυγες, από τους οποίους 5.000 την πρώτη χρονιά.
Σασόλι: Ευθύνη μας να δεχτούμε πρόσφυγες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την ευθύνη να δεχθεί αφγανούς πρόσφυγες και δεν μπορεί να αφήσει ανθρώπους που εργάσθηκαν γι’ αυτή στο Αφγανιστάν να «αντιμετωπίσουν την εκδίκηση», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.
Ο Σασόλι δήλωσε πως οι πρόσφυγες που φθάνουν από το Αφγανιστάν, το οποίο βρίσκεται τώρα στα χέρια των Ταλιμπάν, θα πρέπει να κατανεμηθούν εξίσου μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.
«Πρέπει να προστατεύσουμε αυτούς που δούλεψαν και συνεργάσθηκαν μαζί μας, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μείνουν και να αντιμετωπίσουν την εκδίκηση», δήλωσε ο Ιταλός Σασόλι στους δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους.
«Έχουμε ευθυνη. Πιστεύω πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να εγκρίνει την κατανομή τους εξίσου μεταξύ των κρατών μελων και αυτό μπορεί να γίνει γρήγορα».
Περισσότεροι από 2.200 διπλωμάτες και άλλοι άμαχοι έχουν απομακρυνθεί με στρατιωτικές πτήσεις από το Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα στο Reuters δυτικός αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας. Ο αξιωματούχος δεν είπε πόσοι Αφγανοί ήταν μεταξύ αυτών που απομακρύνθηκαν.