Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου για έξοδο από την κρίση – Ξεκινά η διαδικασία της ψηφιακής σύνταξης. Τι αλλάζει – Συνεχίζεται σήμερα η πληρωμή των συντάξεων – Επίδομα 400 ευρώ του ΟΑΕΔ: Σήμερα η καταβολή. Ποιοι θα το πάρουν

Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα του κυβερνητικού σχεδίου για έξοδο από την κρίση

Μπαράζ συσκέψεων – Προς επίλυση ο… γρίφος για το άνοιγμα των σχολείων – Τι θα γίνει με τα καταστήματα

Στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται πλέον οι τελικές εισηγήσεις της ομάδος των λοιμωξιολόγων και των συναρμόδιων υπουργείων για τις προτεραιότητες και το χρονοδιάγραμμα του στρατηγικού σχεδίου εξόδου από την κρίση που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι τελικές λεπτομέρειες του στρατηγικού σχεδίου σταδιακής μετάβασης  αναμένεται να διευθετηθούν κατά τις αυριανές πρωινές συσκέψεις, καθώς αναμένεται ακόμη μία με τον Βασίλη Κικίλια, τον Σωτήρη Τσιόδρα, την επιτροπή υπό τον Άκη Σκέρτσο και τα επιτελικά στελέχη, όπως ο Γρηγόρης Δημητριάδης, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Στέλιος Πέτσας.

Το απόγευμα της Τρίτης τελικά αναμένεται το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρώτο σκέλος του, ο κ. Μητσοτάκης θα περιγράψει τις… επικεφαλίδες του στρατηγικού σχεδίου σταδιακής μετάβασης, ενώ στο δεύτερο αναμένεται να αναφερθεί στις κοπιώδεις προσπάθειες που θα απαιτηθούν προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανεκκίνηση της Οικονομίας με τις λιγότερες δυνατές απώλειες από την επικείμενη ύφεση.

Στο φόντο, πάντως, της επιθυμίας της Αρχιεπισκοπής να επαναλειτουργήσουν οι Εκκλησίες υπό αυστηρούς όρους δημόσιας υγιεινής στις αρχές Μαΐου, κυβερνητικά στελέχη παρέπεμπαν στο στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, το οποίο κατά πληροφορίες προβλέπει τη σταδιακή άρση των περιορισμών για τους χώρους θρησκευτικής λατρείας στην δεύτερη φάση του σχεδίου, ήτοι στα τέλη Μαΐου. Τα ίδια πρόσωπα εξηγούν πως έως το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου δεν θα έχει αρθεί η απαγόρευση των συναθροίσεων για 10 άτομα και άνω. Κυβερνητικά στελέχη, τέλος, τονίζουν πως για κάθε ζήτημα, που αφορά στο σχέδιο σταδιακής χαλάρωσης το Μέγαρο Μάξιμου πειθαρχεί στις οδηγίες και τις συστάσεις των ειδικών, εξ ου και η προσαρμογή της λειτουργίας των Εκκλησιών στη νέα πραγματικότητα θα συνοδευθεί από την υποχρεωτική χρήση της προστατευτικής μάσκας.

Μπαράζ συσκέψεων – Προς επίλυση ο… γρίφος των σχολείων

Τα δεδομένα ετέθησαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης το μεσημέρι του Σαββάτου υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του Βασίλη Κικίλια, του Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και της task force, που έχει αναλάβει την εκπόνηση του σχεδίου σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αρκέστηκε σε εισαγωγικές παρατηρήσεις, προτιμώντας να ακούει τις προτάσεις των συμμετεχόντων, περιέγραψε το σχέδιο ως μία δυναμική διαδικασία, κάθε φάση του οποίου θα τίθεται υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων, ενώ τα δεδομένα θα επαναξιολογούνται σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Αυτό, που υπονοούν τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού είναι πως θα υπάρχει ανά πάσα ώρα και στιγμή η δυνατότητα είτε να λαμβάνονται ad hoc μέτρα περιοριστικού χαρακτήρα, είτε και να ανακαλείται το άνοιγμα συγκεκριμένων κλάδων. Εξ ου και καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν με νόημα πως ενώ το σχέδιο για τις πρώτες δύο εβδομάδες – από τις 4 Μαΐου έως τις 18 – είναι σαφώς και εν πλήρη λεπτομέρεια προσδιορισμένο,  από τις 20 Μαΐου και μετά οι βεβαιότητες γίνονται λιγότερες και οι παραδοχές συνοδεύονται από περισσότερες άγνωστες μεταβλητές, καθώς απουσιάζει αυτήν την ώρα το κρίσιμο εισερχόμενο της πορείας της καμπύλης του κορονοιού.

Μετά τη μεσημεριανή ευρεία σύσκεψη, ο κ. Μητσοτάκης είχε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες συνεργασίες τόσο με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, όσο και με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη. Κυβερνητικά στελέχη άφηναν να εννοηθεί ότι μετά τη συνεννόηση του πρωθυπουργού με την υπουργό Παιδείας, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να οριστικοποιεί το σχέδιο για τη σταδιακή επαναφορά των σχολείων στην κανονικότητα. Βάσει των έως τώρα δεδομένων και με την επιφύλαξη πως πολλά δεδομένα έχουν αλλάξει τα τελευταία 24ωρα, το κυρίαρχο σενάριο προβλέπει άνοιγμα της Γ Λυκείου στις 11 Μαΐου, άνοιγμα της Α, Β Λυκείου και του Γυμνασίου στις 25 Μαΐου και επαναλειτουργία του Δημοτικού την 1η Ιουνίου. Εναλλακτικό σενάριο, το άνοιγμα της Γ Λυκείου στις 11 Μαΐου και άνοιγμα των υπόλοιπων βαθμίδων είτε στις 25, είτε την 1η Ιουνίου. Έως τα τελευταία 24ωρα εξετάζονταν σύμφωνα με πληροφορίες και το σενάριο να επαναλειτουργήσουν στις 11 Μαΐου όλες οι τάξεις του Λυκείου. Σε κάθε περίπτωση έχει ήδη προβλεφθεί η παράταση του σχολικού έτους κατά περίπου 3 εβδομάδες.

Η επαναφορά στην κανονικότητα του λιανεμπορίου, της εστίασης και των πολυκαταστημάτων/malls ετέθη στην τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη. Στις 4 Μαΐου περνά σε φάση κανονικότητας το μεγαλύτερο τουλάχιστον κομμάτι του λιανεμπορίου, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής. Από εκεί και πέρα εστιατόρια, καφέ και μπαρ έχουν προσδιοριστεί προς ώρας να επαναλειτουργήσουν την 1η Ιουνίου, αξιοποιώντας αποκλειστικά και μόνο τους εξωτερικούς χώρους και τηρώντας αποστάσεις ασφαλείας 1,5 έως 2 μέτρων ανάμεσα στα τραπεζάκια και τους θαμώνες. Τα νυχτερινά κέντρα έχουν προσδιοριστεί να ανοίξουν από τα μέσα Ιουνίου και μετά. Πολυκαταστήματα και malls καταβάλλεται προσπάθεια να επαναλειτουργήσουν αρχές έως μέσα Ιούνιου.

Κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί πως το άνοιγμα των μικρών εμπορικών καταστημάτων οδηγεί σε κατάργηση του συστήματος 13033 για τις επιτρεπόμενες μετακινήσεις, σήμα κατατεθέν του περιορισμού στις μετακινήσεις των πολιτών. Αυτό πιθανώς να γίνει είτε στις 4 Μαΐου, είτε λίγες ημέρες αργότερα. Μένει να αποσαφηνιστεί πότε θα αρθούν και οι περιορισμοί στην υπεραστική κίνηση, ήτοι η δυνατότητα της μετακίνησης από νομό σε νομό με την πιθανότερη εκδοχή  να την προσδιορίζει γύρω στις 10 Μαΐου.

Αρκετά αργότερα, πάντως, αναμένεται να επιτραπεί η ελεύθερη κίνηση προς τα νησιά. Και αυτό γιατί αφ ενός η αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης προς τα νησιά αναμένεται να συμπέσει με το άνοιγμα των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων, 15 Ιουνίου και 1η Ιουλίου αντιστοίχως και αφ ετέρου η έλλειψη Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα νησιά και η απροθυμία των γιατρών να μετακομίσουν εκεί καθυστερεί την όλη διαδικασία. Συναφής με την επαναλειτουργία ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων είναι και το εκ νέου άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών υπό αυστηρούς όρους δημόσιας υγιεινής, που τοποθετείται στα μέσα Ιουνίου. Η αποκατάσταση των πτήσεων εσωτερικού έχει σε πρώτη φάση αποφασιστεί να γίνει προς τα τέλη Μαΐου και αυτή των διεθνών πτήσεων προς τα μέσα Ιουνίου, εφ όσον αποκρυσταλλωθεί ένα κοινό σχέδιο, που έχει αναλάβει να εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 15 Μαΐου.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, η ατομική άθληση σε εξωτερικούς χώρους, όπως ο στίβος, το τένις, το γκολφ, αλλά και η κολύμβηση στην θάλασσα έχει προσδιοριστεί να απελευθερωθεί κατά την πρώτη φάση του σχεδίου εξόδου από την κρίση. Αντιθέτως, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, τα γυμναστήρια και οι πισίνες έχει προβλεφθεί να επαναλειτουργήσουν μετά το πρώτο 10ημερο του Ιουνίου.

Στο πρώτο κύμα της απελευθέρωσης των περιορισμών, προς τα μέσα Μαΐου, περιλαμβάνεται και η αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Οι εργαζόμενοι σε αυτά θα φορούν υποχρεωτικά προστατευτική μάσκα, ενώ μελετάται κατά πληροφορίες το σενάριο να «σπάσει» το ωράριο προσέλευσης στο Δημόσιο σε τρεις ζώνες, ήτοι 8, 9 και 10 το πρωί, προκειμένου να αποφευχθεί σε πρώτη φάση ο συνωστισμός.

 

Ξεκινά η διαδικασία της ψηφιακής σύνταξης – Τι αλλάζει

Ξεκινά η διαδικασία της ψηφιακής σύνταξης - Τι αλλάζει
Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας, πρόκειται για μία ιστορική μεταρρύθμιση, καθώς αυτό που προβλέπεται είναι η υποβολή αιτήσεων συνταξιοδότησης από τους ασφαλισμένους που ολοκληρώνουν τον εργασιακό βίο τους να γίνεται μόνο ηλεκτρονικά

Τέλος στη χρονοβόρα διαδικασία έκδοσης των συντάξεων βάζει η απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, για την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής σύνταξης. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας, πρόκειται για μία ιστορική μεταρρύθμιση, καθώς αυτό που προβλέπεται είναι η υποβολή αιτήσεων συνταξιοδότησης από τους ασφαλισμένους που ολοκληρώνουν τον εργασιακό βίο τους να γίνεται μόνο ηλεκτρονικά και, συγκεκριμένα, στην ηλεκτρονική υπηρεσία Ψηφιακής Απονομής Σύνταξης «ΑΤΛΑΣ», μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr), καταργώντας κάθε χειρόγραφη αίτηση. Με αυτόν τον τρόπο, οι συντάξεις θα απονέμονται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, λύνοντας έτσι ένα χρόνιο πρόβλημα, που ταλάνιζε τους συνταξιούχους.

Πιλοτικά η λειτουργία του «ΑΤΛΑΣ»

Σε πρώτη φάση, ξεκίνησε ήδη η πιλοτική λειτουργία της ψηφιακής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ», στο πλαίσιο της οποίας εντάσσονται δύο μεγάλες κατηγορίες αποφάσεων συνταξιοδότησης:

  1. Οι αποφάσεις μεταβίβασης κύριων συντάξεων, λόγω θανάτου, για τους ασφαλισμένους όλων των τέως ταμείων.
  2. Οι αποφάσεις συντάξεων γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση.

Η έκπληξη της απόφασης είναι ότι η ψηφιακή έκδοση συντάξεων θα αφορά και εκκρεμείς αιτήσεις, από την 1η Ιανουαρίου 2017, όσων ανήκουν στις δύο προαναφερόμενες κατηγορίες. Βέβαια, προϋπόθεση είναι να υποβάλουν εκ νέου την αίτησή τους ηλεκτρονικά στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ» και θα λάβουν τη σύνταξή τους αυτόματα. Αυτή η διαδικασία αφορά το 40% των εκκρεμών συντάξεων.

Με την απόφαση την οποία υπογράφει ο κ. Βρούτσης, στόχος είναι το 40% των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης να απονέμεται ψηφιακά, χωρίς να απαιτείται κανένα χειρόγραφο δικαιολογητικό και αυτοπρόσωπη παρουσία, καθώς όλα θα αντλούνται από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας είναι η απόφαση της απονομής των συντάξεων να στέλνεται με e-mail στο δικαιούχο.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, που έχει θέσει το υπουργείο Εργασίας, η έναρξη της πλήρους εφαρμογής του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» προγραμματίζεται για τις 21 Ιουνίου 2020, στην οποία αναμένεται να παρευρεθεί και ο πρωθυπουργός. Τότε, θα απονεμηθούν και οι πρώτες χιλιάδες συντάξεις με ψηφιακό τρόπο. Φιλοδοξία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του διοικητή του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) Χρήστου Χάλαρη, είναι, έως το τέλος του έτους, το ποσοστό των νέων συντάξεων που θα απονεμηθούν ψηφιακά, να υπερβεί το 55% και, έως το τέλος του 2021, να αγγίξει το 85%.

 

Συνεχίζεται σήμερα η πληρωμή των συντάξεων

Καταβάλλονται σήμερα οι συντάξεις των μη μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), οι συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ, θα καταβληθούν στις 29 Απριλίου 2020, ημέρα Τετάρτη.

 

Επίδομα 400 ευρώ του ΟΑΕΔ: Σήμερα η καταβολή – Ποιοι θα το πάρουν

Κατάστημα του ΟΑΕΔ στη Σταδίου

Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής είχαν εγγραφεί στην πλατφόρμα 73 χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι, ποσοστό άνω του 43% των δικαιούχων.

Ξεκινά σήμερα, Δευτέρα, (27/04) η καταβολή του επιδόματος των 400 ευρώ στους μακροχρόνια άνεργους, σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΑΕΔ, Σπύρο Πρωτοψάλτη.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Πρωτοψάλτης σημείωσε ότι μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής είχαν εγγραφεί στην πλατφόρμα 73 χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι, ποσοστό άνω του 43% των δικαιούχων.

Όπως σημείωσε ο κ. Πρωτοψάλτης οι πληρωμές αρχίζουν τη Δευτέρα 27 Απριλίου, ενώ η ειδική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ για τους μακροχρόνια άνεργους θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 3 Μαΐου.

Παράλληλα, ο διοικητής του ΟΑΕΔ σημείωσε ότι μόνο όσοι δικαιούχοι έχουν καταχωρηθεί στα μητρώα του Οργανισμού μπορούν να καταχωρίσουν ή να επιβεβαιώσουν το IBAN τους, ενώ διευκρίνισε ότι όσοι δεν έχουν κάνει καμία ενέργεια, αλλά έχουν ΙΒΑΝ στον ΟΑΕΔ, θα πληρωθούν μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας.