Αυστραλία: Το Σίδνεϊ ετοιμάζεται για τις χειρότερες πλημμύρες εδώ και δεκαετίες – Bloomberg: Βουτιά της τουρκικής λίρας. Οι ευθύνες του Ερντογάν

Πλημμύρες στο Σίδνεϊ

Η πρωθυπουργός της πολιτείας Γκλάντις Μπερετζικλιάν εξέφρασε την ανησυχία της για ένα «γεγονός που συμβαίνει μία φορά τον αιώνα»

Το Σίδνεϊ στην Αυστραλία καλείται να αντιμετωπίσει τις χειρότερες πλημμύρες εδώ και δεκαετίες έπειτα από σφοδρές βροχοπτώσεις, οι οποίες προκάλεσαν την υπερχείλιση φράγματος και μαζικές εκκενώσεις περιοχών. Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών έδωσαν εντολή στους κατοίκους περιοχών με χαμηλό υψόμετρο σε ορισμένα μέρη της πόλης να καταφύγουν σε ασφαλές μέρος λόγω μιας κατάστασης που θα μπορούσε να είναι «απειλητική για τη ζωή τους» στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικά και μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πλημμυρισμένα σπίτια και δρόμους, πεσμένα δέντρα και εκτεταμένες ζημιές στις υποδομές του οδικού δικτύου. Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών υπολογίζουν σε εκατοντάδες τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές. Ορισμένες μεγάλες οδικές αρτηρίες έχουν κλείσει στην πολιτεία, ενώ πολλά σχολεία ακύρωσαν τα μαθήματα για τη Δευτέρα.

Το φράγμα του Ουαραγκάμπα, το οποίο παρέχει μεγάλο μέρος του πόσιμου νερού στο Σίδνεϊ, υπερχείλισε το Σάββατο το απόγευμα και αναμένεται ότι η στάθμη των υδάτων θα φτάσει σε επίπεδο που έχει να παρατηρηθεί από το 1961 στον ποταμό Χόκσμπερι, σύμφωνα με τις αρχές. «Υπάρχει κίνδυνος να δούμε μια από τις πιο μεγάλες πλημμύρες εδώ και πολύ καιρό», υπογράμμισε ο αξιωματούχος του Γραφείου Μετεωρολογικών Υπηρεσιών Τζάστιν Ρόμπινσον.

Οι αρχές έχουν ήδη προχωρήσει στην εκκένωση πολλών περιοχών λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων και περίπου επιπλέον 4.000 άνθρωποι μπορεί να κληθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τις προσεχείς ώρες. Αυτοί που βρίσκονται σε ζώνες που μπορεί να πλημμυρίσουν «οφείλουν να φύγουν αμέσως», σημείωσε ο αναπληρωτής επίτροπος των κρατικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης Ντιν Στόρεϊ.

Πολλοί από αυτούς που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους άρχισαν να συγκεντρώνονται χθες σε κέντρα στο βόρειο τμήμα της πόλης, καθώς καταρρακτώδεις βροχές έπεφταν στην περιοχή. Η πρωθυπουργός της πολιτείας Γκλάντις Μπερετζικλιάν εξέφρασε την ανησυχία της για ένα «γεγονός που συμβαίνει μία φορά τον αιώνα».

Η κακοκαιρία μπορεί να ενισχυθεί εκ νέου τη Δευτέρα στο βόρειο τμήμα του Σίδνεϊ προτού υπάρξει μια βελτίωση αργότερα μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες. Οι συνθήκες «θα εξακολουθήσουν να είναι επικίνδυνες», σημείωσε η μετεωρολόγος Αγκάτα Ιμιέλσκα, προβλέποντας περαιτέρω βροχοπτώσεις σε επίπεδα ρεκόρ τις προσεχείς ημέρες. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έχουν δεχθεί περισσότερες από 7.000 τηλεφωνικές κλήσεις για βοήθεια και έχουν πραγματοποιήσει 650 επιχειρήσεις διάσωσης από την Πέμπτη. Αυτές αναγκάστηκαν να ζητήσουν ενισχύσεις από άλλες πολιτείες.

Η Αυστραλία αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα την πρώτη μεγάλη φάση της εκστρατείας της εμβολιασμού κατά της COVID-19 σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Οι πλημμύρες μπορεί να προκαλέσουν καθυστερήσεις στην περιοχή του Σίδνεϊ.

 

Bloomberg: Βουτιά της τουρκικής λίρας – Οι ευθύνες του Ερντογάν

«Η απόφαση του Ερντογάν να απολύσει τον Νάτζι Aμπάλ είναι ένα πλήγμα για την εμπιστοσύνη των επενδυτών»

Βασικό θέμα του Βlοomberg, ήταν η βουτιά της αξίας της τουρκικής λίρας. Μάλιστα σύμφωνα με το εκτενέστατο άρθρο αιτία της πτώσης κατά 17% είναι η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αντικαταστήσει τον αρχηγό της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

«Η απόφαση του Ερντογάν να απολύσει τον Νάτζι Aμπάλ, ο οποίος είχε επιδιώξει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας, είναι ένα πλήγμα για την εμπιστοσύνη των επενδυτών και εγείρει ανησυχία ότι η χώρα θα ακολουθήσει και πάλι μια πορεία χαμηλών επιτοκίων. Η αρχική αντίδραση υπερέβη τις εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτών και σηματοδοτεί μια γρήγορη αντιστροφή του ενθουσιασμού των επενδυτών προς τις τουρκικές αγορές» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο αντικαταστάτης της Αμπάλ, Σαχάπ Καβτζιόγλου, δεσμεύτηκε την Κυριακή να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά εργαλεία νομισματικής πολιτικής για την επίτευξη μόνιμης σταθερότητας των τιμών. Είπε επίσης ότι οι συναντήσεις καθορισμού επιτοκίων της τράπεζας θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με το Bloomberg: «Η βιασύνη να πουλήσει το νόμισμα σε λεπτή ρευστότητα καθώς η διαπραγμάτευση άρχισε στην Ασία δίνει συντριπτική υποστήριξη για τη λιρέτα από κρατικές τράπεζες».

Και συνεχίζει: «Η λίρα είχε ενισχυθεί περίπου 18% υπό την εποπτεία του Αμπάλ καθώς τερμάτισε μια περίπλοκη δομή χρηματοδότησης και δεσμεύτηκε να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών. Η απότομη απομάκρυνσή του φέρνει αύξηση των επιτοκίων κατά 200 μονάδες βάσης, διπλάσιο από αυτό που αναμενόταν, εν μέσω επιταχυνόμενου πληθωρισμού».