Αυστραλία: Αποσύρθηκαν και οι τελευταίες αυστραλιανές δυνάμεις από το Αφγανιστάν – «Τώρα είναι η σειρά μας»: Vίral το βίντεο με Ταλιμπάν που κάνουν κούνιες σε μια παιδική χαρά

Αυστραλία: Αποσύρθηκαν και οι τελευταίες αυστραλιανές δυνάμεις από το Αφγανιστάν

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας επιβεβαίωσε σήμερα τον τερματισμό της 20χρονης στρατιωτικής της δέσμευσης στο Αφγανιστάν, διευκρινίζοντας ότι η απόσυρση των στρατιωτικών της από τη χώρα πραγματοποιήθηκε «τις τελευταίες εβδομάδες».

Η Αυστραλία είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο ότι θα απέσυρε πριν από τον Σεπτέμβριο τους τελευταίους στρατιώτες της από το Αφγανιστάν, όπως οι ΗΠΑ.

Ο αυστραλιανός υπουργός Άμυνας Πίτερ Ντάτον δήλωσε στο δίκτυο Sky News ότι οι 80 τελευταίοι στρατιωτικοί της Αυστραλίας που εξακολουθούσαν να βρίσκονται στο Αφγανιστάν αποχώρησαν από τη χώρα «τις τελευταίες εβδομάδες».

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μετέχουμε πλέον σε επιχειρήσεις με τις ΗΠΑ (…) όπου θα είναι προς το εθνικό μας συμφέρον ή αυτού των συμμάχων μας να το πράξουμε», πρόσθεσε.

«Προς το παρόν αυτή η επιχείρηση έλαβε τέλος», σημείωσε.

Σε 20 χρόνια, η Αυστραλία ανέπτυξε 39.000 στρατιωτικούς στο πλαίσιο των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ κατά των Ταλιμπάν και της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν, μια αποστολή που στοίχισε δισεκατομμύρια δολάρια στην Καμπέρα.

Συνολικά 41 Αυστραλοί στρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους στο Αφγανιστάν.

Η Αυστραλία απέσυρε στα τέλη του 2013 τις μάχιμες δυνάμεις της από το Αφγανιστάν. Ωστόσο η δέσμευσή της στη χώρα αυτή είχε συνεχίσει να προκαλεί πολεμική στο εσωτερικό της.

Οργανώσεις βετεράνων καλούσαν την κυβέρνηση να προβεί σε επίσημη έρευνα για τον αυξημένο αριθμό αυτοκτονιών μεταξύ των στρατιωτικών που επέστρεψαν από το Αφγανιστάν.

Έρευνες διεξάγονται εξάλλου σχετικά με κατηγορίες που διατυπώθηκαν για εγκλήματα πολέμου κατά μελών των αυστραλιανών ειδικών δυνάμεων.

 

«Τώρα είναι η σειρά μας»: Vίral το βίντεο με Ταλιμπάν που κάνουν κούνιες σε μια παιδική χαρά«Τώρα είναι η σειρά μας»: Vίral το βίντεο με Ταλιμπάν που κάνουν κούνιες σε μια παιδική χαρά

Καθώς οι Ταλιμπάν προελαύνουν προς τις επαρχιακές πρωτεύουσες στο Αφγανιστάν, βίντεο που εμφανίζουν πολλούς μαχητές να κάνουν κούνια σε μια παιδικά χαρά έχει γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Κάνε πιο γρήγορα, πιο γρήγορα!», λέει ένας Τάλιμπ καθώς βιντεοσκοπεί άλλους μαχητές Ταλιμπάν να κάνουν κούνια.

«Αυτή η παιδική χαρά είναι δική μας. Αυτοί (η αφγανική κυβέρνηση) απόλαυσαν πολλά πικνίκ, τώρα είναι η σειρά μας», ακούγεται να λέει.

Σε ένα άλλο βίντεο ακούγονται κάποιοι να γελούν καθώς ένας άνδρας κάνει τσουλήθρα.

Δεν είναι σαφές πού γυρίστηκαν τα βίντεο και αν δείχνουν την ίδια ομάδα ανδρών να παίζει.

Εκατοντάδες Αφγανοί σχολίασαν στο Twitter και στο Facebook. Πολλοί έγραψαν ότι τα βίντεο αυτά είναι η απόδειξη ότι δεκαετίες πολέμου έχουν στερήσει από μια γενιά αυτές τις απλές παιδικές απολαύσεις.

Άλλοι έγραψαν ότι εκατομμύρια Αφγανοί ζουν υπό τον φόβο επειδή μαχητές σαν τους εικονιζόμενους διεξάγουν έναν καταστροφικό πόλεμο στη χώρα.

Οι Ταλιμπάν έχουν αναλάβει τον έλεγχο περισσότερων από 100 περιοχών από τότε που οι διεθνείς δυνάμεις ξεκίνησαν την αποχώρησή τους την 1η Μαΐου.

Επιπλέον, πρόσφατα ξεκίνησαν να εξαπολύουν επιθέσεις στα περίχωρα πολλών περιφερειακών πρωτευουσών, αλλά μέχρι στιγμής έχουν απωθηθεί από τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα ολοκληρώσουν την στρατιωτική αποστολή τους στο Αφγανιστάν μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*