Αυστρία: Ο Καρλ Νεχάμερ αντικαταστάτης του Κουρτς και επόμενος καγκελάριος — Νοκ άουτ ο Μισέλ Μπαρνιέ στη Γαλλία: Τρίτος στην κούρσα των συντηρητικών η επιλογή των Βρυξελλών

Χθες ο Κουρτς δήλωσε ότι αποσύρεται από την πολιτική, ωθώντας τον σύμμαχό του, τον καγκελάριο Αλεξάνερ Σάλενμπεργκ, να πει ότι και αυτός θα παραιτηθεί.

Η ηγεσία του κυβερνώντος ÖVP επέλεξε τον υπουργό Εσωτερικών Καρλ Νεχάμερ ως ηγέτη του κόμματος –μετά την αποχώρηση του Σεμπάστιαν Κουρτς– και ως επόμενο καγκελάριο της χώρας.

Ο Νεχάμερ, ένας 49χρονος πρώην στρατιωτικός, υπήρξε ένθερμος θιασώτης της σκληρής γραμμής του απερχόμενου ηγέτη του κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς για τη μετανάστευση.

Χθες ο Κουρτς δήλωσε ότι αποσύρεται από την πολιτική, ωθώντας τον σύμμαχό του, τον καγκελάριο Αλεξάνερ Σάλενμπεργκ, να πει ότι και αυτός θα παραιτηθεί.

«Το ÖVP είναι ένα κόμμα το οποίο εργάζεται με προσανατολισμό στο μέλλον, χωρίς να ξεχνά το θεμέλιο των αξιών του», δήλωσε ο κ. Νεχάμερ μετά την εκλογή του και εξέφρασε τον σεβασμό του για τον πρώην αρχηγό του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο κ. Νεχάμερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι δεν υπήρξε στόχος του η Καγκελαρία, αλλά σήμερα νοιώθει χαρά, ευγνωμοσύνη και σεβασμό και προέταξε την πανδημία και το μεταναστευτικό ως βασικές προτεραιότητές του.

Με την αλλαγή στην ηγεσία του ÖVP και την επικείμενη αλλαγή στην ηγεσία της κυβέρνησης συνασπισμού κεντροδεξιάς – Πρασίνων, πραγματοποιήθηκε και ανασχηματισμός των μελών του Λαϊκού Κόμματος στην κυβέρνηση. Ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ο οποίος είχε γίνει Καγκελάριος τον Οκτώβριο, με την αποχώρηση του Σεμπάστιαν Κουρτς υπό το βάρος πολιτικού σκανδάλου, επέστρεψε στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο Μάγκνους Μπρούνερ ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών και ο Γκέρχαρντ Κάρνερ το υπουργείο Εσωτερικών.

Το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο τον περασμένο Σεπτέμβριο προηγείτο στις δημοσκοπήσεις με τουλάχιστον 10 μονάδες διαφορά από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPÖ), μετά το σκάνδαλο που προκάλεσε την παραίτηση του Σεμπάστιαν Κουρτς από την Καγκελαρία υφίσταται δημοσκοπική καθίζηση. Από 34% τον Σεπτέμβριο, βρίσκεται τώρα στο 23%, πίσω από το SPÖ, το οποίο εξασφαλίζει 26%. Ακολουθούν το ακροδεξιό FPÖ με 21%, οι φιλελεύθεροι Neos και οι Πράσινοι με 12%. Με αυτά τα ποσοστά, θα ήταν εφικτή μια κυβέρνηση SPÖ, Πρασίνων, Neos, χωρίς τη συμμετοχή του Λαϊκού Κόμματος.

 

Νοκ άουτ ο Μισέλ Μπαρνιέ στη Γαλλία: Τρίτος στην κούρσα των συντηρητικών η επιλογή των Βρυξελλών

Ο βουλευτής Eric Ciotti κέρδισε έναν στενό πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών των συντηρητικών Les Républicains (LR) στη Γαλλία, όπου ο πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit Michel Barnier τέθηκε νοκ άουτ αφού ήρθε τρίτος.

Τα αποτελέσματα:

Eric Ciotti 25.59%
Valerie Pecresse 25%
Michel Barnier 23.83%
Xavier Bertrand 22.46%
Philippe Juvin 3.13%

Στην κούρσα για την ακροδεξιά ψήφο, ο Ερίκ Ζεμούρ αγωνίζεται στο πολιτικό γήπεδο, αλλά καταφέρνει να τραβήξει την προσοχή – όπως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.