Αυστηρή προειδοποίηση στο Ισραήλ από την Ιορδανία – Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά: Οι άνθρωποι πάνω από το κέρδος

Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Spiegel ο βασιλιάς Αμπντάλα προειδοποίησε το Τελ Αβίβ ότι εάν προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου του για προσάρτηση εδαφών της Δυτικής Όχθης τότε θα βρει μπροστά σε μια «μεγάλη σύγκρουση» με το βασίλειο.

Όταν ρωτήθηκε εάν μια τέτοια κίνηση σημαίνει πάγωμα της συνθήκης ειρήνης με το Ισραήλ, ο Αμπντάλα απάντησε ότι δεν θέλει να βγάλει «βιαστικά συμπεράσματα και απειλές» και ότι «δεν θα στρώσει το δρόμο για αντιπαράθεση», αλλά η Ιορδανία «μελετά όλα τα σενάρια και διαμορφώνει συνεννόηση με πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και τη διεθνή κοινότητα».

Σύμφωνα με τον Ιορδανό βασιλιά όσοι πρεσβεύουν και ζητούν τη λύση του ενός κράτους δεν κατανοούν τις συνέπειες και δεν κατανοούν τι μπορεί να συμβεί εάν καταρρεύσει η Παλαιστινιακή Αρχή πράγμα που «θα οδηγήσει σε επιδείνωση, χάος και ριζοσπαστικοποίηση στην περιοχή».

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση Τραμπ εξακολουθεί να επιθυμεί απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, καθώς και με άλλους περιφερειακούς παίκτες, με βάση το σχέδιο των ΗΠΑ.

Όπως είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Μέγκαν Ορτάγκους, η προσάρτηση εδαφών θα πρέπει να συζητηθεί σε ευρύ πλαίσιο των απευθείας ειρηνευτικών συνομιλιών. Απαντώντας δε στις δηλώσεις του Αμπντάλα, η Ορτάγκους πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ειρηνευτική συμφωνία Ιορδανίας- Ισραήλ, επιθυμούν την ενδυνάμωση των σχέσεων των δυο χωρών και θέλουν  να γίνουν απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών.

Η συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης με τον Μπένι Γκαντζ δίνει το δικαίωμα στον Μπενιαμίν Νετανιάχου να καταθέσει το σχέδιο προσάρτησης εδαφών στην Κνεσέτ για ψήφιση, το νωρίτερο την 1η Ιουλίου, εφόσον «συμφωνούν πλήρως» οι ΗΠΑ.

Πριν μερικούς μήνες, η ηγεσία των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ είχε εκφράσει ανησυχία για το μέλλον των σχέσεων με την Ιορδανία, προειδοποιώντας κατά μονομερών κινήσεων που μπορεί να επηρρεάσουν τις σχέσεις με το Αμάν.

Η ΕΕ συζητά κυρώσεις κατά της ισραηλινής προσάρτησης

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησε σήμερα (Παρασκευή) πιθανές κυρώσεις στις ισραηλινές φιλοδοξίες για προσάρτηση εδαφών της Δυτικής Όχθης.

Στην τηλεδιάσκεψη οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών πρότειναν στην ΕΕ να αρχίσει να εξετάζει κοινά project με το Ισραήλ και δεν απέκλεισαν ακόμα και τον αποκλεισμό του Τελ Αβίβ από αυτά σε περίπτωση που διαπιστωθούν μονομερή βήματα παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Παράλληλα, πρότεινα μια «εκστρατεία» διαβίβασης θετικών μηνυμάτων στη νέα ισραηλινή κυβέρνηση με απώτερο σκοπό στη στροφή «μια νέας σελίδας» με την Ευρώπη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας πρότεινε επίσης την πρόσκληση του επερχόμενου υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι, στην επόμενη συνάντηση.

Ο εκπρόσωπος επί των Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα κυρώσεων, είπε ότι είναι ένα περίπλοκο ζήτημα και ότι «υπήρξαν αρκετές προτάσεις στο τραπέζι», προσθέτοντας ότι υπάρχουν κράτη μέλη που έχουν δηλώσει ότι πρέπει να εξετάσουμε «πώς να αποτρέψουμε την προσάρτηση», αλλά «ότι δεν σημαίνει ότι θα το κάνουμε αύριο»

Το Τελ Αβίβ εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η συζήτηση έληξε χωρίς συγκεκριμένες δηλώσεις και αποφάσεις και ότι ο Μπόρελ δεν καταφέρθηκε εναντίον του Ισραήλ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

 

Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά: Οι άνθρωποι πάνω από το κέρδος

Μανόν Ομπρί, Μάρτιν Σίρντεβαν

Μια πρόταση για την επόμενη ημέρα της πανδημίας με ανατροπή των πολιτικών που βασίζονται στη λιτότητα, τις ιδιωτικοποιήσεις και την απορρύθμιση της εργασίας.

Ενα αναλυτικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη μετά την πανδημία του κορονοϊού εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά (GUE/NGL) στο Ευρωκοινοβούλιο, με κεντρικό σύνθημα «η αλληλεγγύη είναι η θεραπεία».

Το σημείωμα που επεξεργάστηκαν ευρωβουλευτές και πολιτικά στελέχη της ευρωομάδας υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητη μια ξεκάθαρη ανατροπή των πολιτικών που βασίζονται στη λιτότητα, την ιδιωτικοποίηση και την απορρύθμιση και οι οποίες συμπερασματικά υπήρξαν καταστροφικές για το σύστημα υγείας και έπληξαν τους εργαζομένους.

Οπως εκτιμούν ειδικότερα οι συμπρόεδροι του GUE/NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μανόν Ομπρί και Μάρτιν Σίρντεβαν, η Ε.Ε. πρέπει να αναλάβει δράση σε τέσσερις βασικούς τομείς: την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας και την αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, «εξασφαλίζοντας μια πράσινη και κοινωνικά δίκαιη ανάκαμψη και την επιβολή των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Ανάμεσα στις προτεραιότητες αναφέρονται η προάσπιση των ανθρώπινων ζωών με οποιοδήποτε κόστος και η θωράκιση των δημόσιων συστημάτων υγείας, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων με κοινωνική δικαιοσύνη και η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Θέτουν εξάλλου ως ανάγκη η ανάκαμψη να βασιστεί στις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της Συμφωνίας του Παρισιού, ενώ δεν παραλείπουν να αναφερθούν στην υποστήριξη της δημοκρατίας, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Εν κατακλείδι, το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο υπογραμμίζει ότι η πανδημία του κορονοϊού «είναι μια αξιοσημείωτη ευκαιρία να αντιληφθούμε το σύστημά μας όπως θα έπρεπε να είναι, εάν στηριζόταν σε μια άλλη λογική, με στόχο μια κοινωνία που να βάζει σε προτεραιότητα την υγεία, τους ανθρώπους και τον πλανήτη, αντί για το κέρδος».

Και καταλήγοντας προβλέπει ότι «καθώς η αλληλεγγύη έχει ολοένα και περισσότερο ζωτική σημασία, οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι η ηγεσία τού χθες και τα αποτυχημένα δόγματά της δεν θα μας βοηθήσουν να εργαστούμε προς το μέλλον που έχουμε ανάγκη. Γι’ αυτό επιβεβαιώνουμε την ανάγκη για μια άλλη Ευρώπη, που δίνει έμφαση στα δικαιώματα, συνεισφέρει στη βιώσιμη πρόοδο και εκτιμά τη δημοκρατία, που αντιπροσωπεύει την ισότητα, την ελευθερία και την ειρηνική συνεργασία σε όλο τον κόσμο».