Αυξήσεις στο Καματερό και μειώσεις στην Εκάλη – Μαζικά πυρά για τις αυξήσεις «φωτιά» στις αντικειμενικές αξίες – «Δεν θα βάλουμε εμείς κουκούλες»

Αυξήσεις στο Καματερό και μειώσεις στην Εκάλη

Η ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα προοιωνίζεται νέα φορολογικά βάρη στα ευάλωτα νοικοκυριά, αφού οι τιμές εκτοξεύονται έως και 75% σε πολλές λαϊκές περιοχές, σε αντίθεση με τα προάστια των πλουσίων που υποχωρούν μέχρι και 35% ● Ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.

Εκρηξη αντικειμενικών τιμών για τις λαϊκές συνοικίες, που ανεβάζουν στο κόκκινο τον λογαριασμό με τα φορολογικά βάρη του ΕΝΦΙΑ στη χαμηλή και μεσαία ιδιοκτησία, προκύπτει από τα στοιχεία με τις νέες τιμές ζώνης σε 10.808 περιοχές που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών.

Αρμόδιες πηγές κάνουν λόγο για γενικευμένη επίθεση στα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά, τη στιγμή που μένουν στο απυρόβλητο οι βαρόνοι της μεγάλης ιδιοκτησίας και των υψηλών εισοδημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε Κηφισιά, Φιλοθέη, Εκάλη, Ανοιξη, Βούλα, Νέο Ψυχικό και Πεντέλη καταγράφονται μειώσεις τιμών έως και 35%, ενώ σε Καματερό, Αγία Βαρβάρα, Αγιο Δημήτριο, Ιλιον, Αγίους Αναργύρους, Περιστέρι και Δάφνη οι αντικειμενικές αξίες αυξάνονται έως και 75%.

Χρυσώνοντας το χάπι των αυξήσεων η κυβέρνηση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του ΕΝΦΙΑ για το 2022 κατά 8%, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι οι όποιες μεταβολές δεν θα φέρουν αύξηση του φόρου, καθώς σχεδιάζονται αλλαγές συντελεστών. Πάνω στο τραπέζι βρίσκεται σχέδιο αλλαγών στα κλιμάκια του ΕΝΦΙΑ, στους συντελεστές παλαιότητας και το συμπληρωματικό φόρο το 2022, αλλά το κλειδί για τον χρόνο και το εύρος των παρεμβάσεων είναι το ύψος των πρόσθετων εσόδων που θα προκύψουν κυρίως από την ένταξη 3.478 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού.

Πρόκειται για οικόπεδα και ακίνητα σε τουριστικές και παραλιακές ζώνες της περιφέρειας που υποφορολογούνταν μέχρι σήμερα και από την αύξηση της φορολογίας θα έρθουν επιπλέον έσοδα ύψους 400 εκατ. ευρώ, με τα οποία θα χρηματοδοτηθούν στοχευμένες μειώσεις στους συντελεστές του κύριου φόρου για αντιστάθμιση των επιβαρύνσεων από τις αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές και σταδιακή κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο το ακριβές όφελος για τα κρατικά ταμεία θα προσδιοριστεί από την άσκηση που θα τρέξει η ΑΑΔΕ για τη φορολογητέα ύλη των ακινήτων με βάση τις νέες τιμές και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Νοέμβριο.

Η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ θα είναι ακόμη ένα δώρο για τις μεγάλες περιουσίες, καθώς επιβάλλεται σε ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ και με κλιμακωτούς συντελεστές οι οποίοι ξεκινούν από 0,15% για ακίνητα μέχρι 300.000 ευρώ, φτάνουν το 1,10% για όσους έχουν ακίνητη περιουσία από 1 έως 2 εκατομμύρια ευρώ και αυξάνονται σε 1,15% για το υπερβάλλον ποσό.

Οι νέες τιμές θα τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές του 2022, ενώ η εκτίναξή τους αναμένεται να οδηγήσει σε έκρηξη των μεταβιβάσεων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές) το επόμενο διάστημα, καθώς εκτιμάται ότι χιλιάδες θα είναι οι φορολογούμενοι που θα σπεύσουν να προλάβουν την άνοδο στις τιμές ζώνης. Τουλάχιστον 20 κατηγορίες φόρων και τελών που βαρύνουν την απόκτηση και τη χρήση των ακινήτων επηρεάζονται δυσμενώς από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών προκαλώντας ένα ισχυρό ντόμινο επιβαρύνσεων που θα ξεκινήσει από τον ΕΝΦΙΑ και τις μεταβιβάσεις και θα φτάνει ώς τα τέλη που συνδέονται με τις φορολογητέες αξίες των ακινήτων.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις φόρων που επηρεάζονται είναι ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις πωλήσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία, τα δημοτικά τέλη και οι φόροι όπως ο ΤΑΠ, οι φόροι χρησικτησίας κτισμάτων, ανταλλαγής-συνένωσης οικοπέδων, τα πρόσθετα τέλη μεταγραφής συμβολαίων, εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο, τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαίρετων κτισμάτων και πολλοί άλλοι ακόμα. Ειδικότερα, όμως, ο χάρτης της κτηματαγοράς με βάση τη νέα ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές διαμορφώνεται ως εξής:

■ Για 7.634 περιοχές που αποτελούν το 55% του συνόλου προκύπτουν αυξήσεις που κατά μέσο όρο φτάνουν το 19,5%.

■ Για 2.860 περιοχές ή το 21% του συνόλου επέρχονται μειώσεις κατά 14,7% σε μέσα επίπεδα.

■ Σε 3.314 περιοχές ή το 24% του συνόλου οι αξίες παρέμειναν αμετάβλητες.

■ Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στην περιοχή της Ιθάκης που φτάνει το 250% με 2.100 ευρώ/τ.μ. και ακολουθούν η Μύκονος με 225% και τιμή ζώνης 3.900 ευρώ και η Ρόδος με 200% και τιμή ζώνης 2.100 ευρώ/τ.μ.

■ Η μεγαλύτερη μείωση εντοπίζεται στα Φάρσαλα με 250 ευρώ ανά τ.μ. τιμή ζώνης και ακολουθεί η Νάξος με 37,5% και 500 ευρώ ανά τ.μ. τιμή ζώνης

■ Από τις νέες εντάξεις εντοπίζεται αύξηση στο 40% των 3.478 ζωνών, η οποία διαμορφώνεται κατά μέσο όρο σε 26%.

Μάριος Χριστοδούλου

Μαζικά πυρά για τις αυξήσεις «φωτιά» στις αντικειμενικές αξίες

Γενικευμένες αυξήσεις στη φορολογία βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ, να μην την πληρώσουν οι ευάλωτοι δανειολήπτες ζητά το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ηχηρές αντιδράσεις από ΠΟΜΙΔΑ

Έντονες αντιδράσεις αλλά και ανησυχία για νέο σοβαρό πλήγμα στα ήδη επιβαρυμένα ελληνικά νοικοκυριά προκαλούν οι ανακοινώσεις για τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που σε κάποιες περιπτώσεις αποδεικνύονται «φωτιά».

Για γενικευμένες αυξήσεις στη φορολογία για χαμηλά και μεσαία στρώματα προειδοποεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Σε κοινή δήλωσή τους η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έφη Αχτσιόγλου, και οι αναπληρωτές τομεάρχες Κατερίνα Παπανάτσιου και Τρύφων Αλεξιάδης, σημειώνουν ότι «η χρονική στιγμή που επιλέγεται να γίνει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης, θα οδηγήσει σε μεγάλες επιβαρύνσεις εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά και τα μεσαία στρώματα».

«Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, έτσι και στην περίπτωση της μεταρρύθμισης του συστήματος των αντικειμενικών αξιών, η προσέγγιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αποσπασματική, παραπλανητική και αδιάφορη για τις μεγάλες αλλαγές. Και αυτό διότι στέκεται σε μία, συγκεκριμένη και επιλεκτική, διάσταση της ανάλυσης των αποτελεσμάτων της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, απλώς και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων, αφού δεν δύναται να ορθώσει πειστική επιχειρηματολογία επί του συνόλου της μεταρρύθμισης» απαντά μεταξύ άλλων το υπουργείο Οικονομικών.

Αναλυτικά οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρουν τα εξής:

«Oι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων που ανακοινώθηκαν σήμερα από την κυβέρνηση φέρνουν αυξήσεις κατά μέσο όρο 19,5% για το 55% των ζωνών στο σύνολο της επικράτειας, ενώ οι επιμέρους αυξήσεις που προκύπτουν είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Είναι προφανές ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα επιβαρύνει σημαντικά τον ΕΝΦΙΑ σε χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες, καθώς και άλλους 20 φόρους και τέλη επί των ακινήτων.

Η ασαφής τοποθέτηση της κυβέρνησης ότι η αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, κάθε άλλο παρά διασφαλίζει ότι τα χαμηλά και μεσαία στρώματα δεν θα επιβαρυνθούν από τις φορολογικές αυξήσεις που συνεπάγεται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Μάλιστα, η χρονική στιγμή που επιλέγεται να γίνει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης, θα οδηγήσει σε μεγάλες επιβαρύνσεις εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά και τα μεσαία στρώματα.

Εξάλλου, η τελευταία παρέμβαση της κυβέρνησης στον ΕΝΦΙΑ έδειξε ότι κύριο μέλημά της είναι η ελάφρυνση των μεγάλων ιδιοκτησιών και των υψηλών εισοδημάτων.

Αν, δε, η αύξηση των αντικειμενικών συνοδευτεί από κατάργηση μέρους του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, τούτο σημαίνει ότι οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας, οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας αλλά και όλων των ζωνών των οποίων οι τιμές αυξάνονται, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης, θα πληρώσουν την κατάργηση του φόρου των πλουσίων κατοικιών».​

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Να μην είναι εις βάρος των ευάλωτων δανειοληπτών 

«Οι κυβερνητικές προθέσεις είναι εντελώς ασαφείς», σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής. Σε ανακοίνωση του Τομέα Οικονομικών του κόμματος, επισημαίνεται ότι «υπάρχουν πολλά και σοβαρά ζητήματα τόσο για τη μεθοδολογία υπολογισμού των νέων αντικειμενικών αξιών, όσο και για την επίπτωση τους στους φόρους που πληρώνουν οι πολίτες».

Όπως αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής, «το πιο άμεσο όμως ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα από την κυβέρνηση, είναι αν το νέο σύστημα θα οδηγήσει ευάλωτους δανειολήπτες να τεθούν εκτός της έστω και ισχνής και προβληματικής προστασίας που προβλέπει ο νέος πτωχευτικός κώδικας».

Σημειώνει ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι σε όλες τις υφιστάμενες περιπτώσεις οι μεταβολές των αντικειμενικών αξιών θα αυξήσουν τη διαπραγματευτική ισχύ των οφειλετών και όχι των πιστωτών.

«Ειδάλλως, είναι προφανές ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες είναι ένα εργαλείο που συμπληρώνει το πλαίσιο των εισπρακτικών, των funds, της άρσης προστασίας της πρώτης κατοικίας και του νέου πτωχευτικού».

Απάντηση ΥΠΟΙΚ σε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, έτσι και στην περίπτωση της μεταρρύθμισης του συστήματος των αντικειμενικών αξιών, η προσέγγιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αποσπασματική, παραπλανητική και αδιάφορη για τις μεγάλες αλλαγές.

Και αυτό διότι στέκεται σε μία, συγκεκριμένη και επιλεκτική, διάσταση της ανάλυσης των αποτελεσμάτων της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, απλώς και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων, αφού δεν δύναται να ορθώσει πειστική επιχειρηματολογία επί του συνόλου της μεταρρύθμισης.

Παράλληλα όμως, για να ενισχύσει αυτή τη δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων, λόγω της αδυναμίας πειστικής επιχειρηματολογίας, επιλέγει να στρεβλώσει ακόμη και αυτά που έχουν καταστεί σαφή με κάθε τόνο, όπως ότι οι μεταβολές στις αντικειμενικές αξίες δεν θα οδηγήσουν σε αύξηση των συνολικών δημοσίων εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ, καθώς ο νέος ΕΝΦΙΑ που δρομολογείται θα περιλαμβάνει τις απαραίτητες προσαρμογές των συντελεστών και της διάρθρωσής του στα νέα δεδομένα των αντικειμενικών αξιών.

Όπως, λοιπόν, σημειώθηκε από την πρώτη στιγμή, οι όποιες μεταβολές και οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες δεν θα μεταφραστούν αυτομάτως σε αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ, αφού οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου θα προσαρμοστούν στις μεταβολές των αντικειμενικών αξιών. Συνεπώς, δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις για τη μεσαία τάξη, δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων, ακόμη και αν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες. Θα επιβαρυνθούν, όμως, κατοικίες σε περιοχές της χώρας που υπο-φορολογούνταν. Και αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί πλήρως για την περαιτέρω μείωση της φορολογίας ακινήτων, ιδιαίτερα χαμηλής και μεσαίας αξίας. Όπως έγινε από την πρώτη στιγμή, όταν και μειώθηκε μεσοσταθμικά κατά 22% ο ΕΝΦΙΑ.

Είναι, φυσικά, κατανοητή η αδυναμία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να σταθεί με ουσιαστικό τρόπο απέναντι σε μία σημαντική μεταρρύθμιση που περιλαμβάνει μεγάλες αλλαγές, δείχνοντας επιδεικτική αδιαφορία. Αλλαγές που εκείνη δεν τόλμησε, αλλά και μετέθεσε. Αλλαγές, όπως η χωρική επέκταση του αντικειμενικού συστήματος με την αύξηση των ζωνών κατά 35% για την άρση αδικιών, η διαμόρφωση αδιάβλητης και τεχνοκρατικής διαδικασίας επί των εκτιμήσεων, η ψηφιακή αναβάθμιση του συστήματος, και βέβαια, η σύγκλιση εμπορικών και αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που εκκρεμούσε εδώ και αρκετά χρόνια.

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών προωθεί τις μεταρρυθμίσεις, υλοποιεί αλλαγές, δεν μεταθέτει εκκρεμότητες και συνεχίζει να εργάζεται, με τον σχεδιασμό του νέου ΕΝΦΙΑ και την προώθηση της δεύτερης φάσης της μεταρρύθμισης του πλαισίου των αντικειμενικών αξιών, για τη διαμόρφωση των συνθηκών, ώστε η φορολογία της ακίνητης περιουσίας να επιτυγχάνει και να διασφαλίζει τον διττό στόχο της κοινωνικής δικαιοσύνης και της οικονομικής αποτελεσματικότητας.

Η αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ

«Έκρηξη φορολογικών επιβαρύνσεων σε όλο το φάσμα των φόρων, τελών και τεκμηρίων επί της ακίνητης περιουσίας θα σημάνει η εφαρμογή υπέρμετρα αυξημένων τιμών ζώνης του συστήματος αντικειμενικών αξιών ακινήτων σε διάφορες περιοχές της χώρας, αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα εξομάλυνσης των φορολογικών βαρών που θα προκύψουν σε ολόκληρο το φάσμα της φορολογίας ακινήτων, και ιδιαίτερα στον ΕΝΦΙΑ», αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η ΠΟΜΙΔΑ.

Η ΠΟΜΙΔΑ κάνει λόγο για δύο σημαντικές στρεβλώσεις του συστήματος εκτίμησης, και του συστήματος φορολόγησης στον ΕΝΦΙΑ, οι οποίες πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν:

Ειδικότερα αναφέρει για:

-Τους συντελεστές παλαιότητας: Οι σημαντικές αυξήσεις τιμών ζώνης που ανακοινώθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας βασίστηκαν προφανώς σε εκτιμήσεις που έγιναν στην αμέσως προ κορονοϊού εποχή (2019 – αρχές 2020) αλλά κυρίως σε σημερινά συγκριτικά στοιχεία από συμβόλαια αγοραπωλησίας νέων ή υπό κατασκευή διαμερισμάτων νέων οικοδομών, που πρέπει να είναι υποχρεωτικά ενεργειακής κλάσης τουλάχιστον Α+, χωρίς την οποία θεωρούνται αυθαίρετες.

Η επίτευξη της κλάσης αυτής απαιτεί να διαθέτουν ατομικές αντλίες θερμότητας, ενδοδαπέδια θέρμανση, εξωτερική μόνωση με θερμοπρόσοψη, παραγωγή του 65% ζεστού νερού από ανανεώσιμες πηγές και φωτοβολταϊκά συστήματα, με τεράστιο κατασκευαστικό κόστος που δικαιολογεί μεν τις παραπάνω τιμές ζώνης σε νεόδμητες κατοικίες, πλην όμως επιβάλλεται άμεση παρέμβαση στο Συντελεστή Παλαιότητας, ο οποίος απομειώνει σήμερα τις αξίες όλων των υπολοίπων οικοδομών ως εξής:

•Των κατοικιών: -5% ανά πενταετία και μόνον έως -40% (δηλαδή οι πρώτες πολυκατοικίες του 50 και του 60 εξομοιώνονται με τις κατοικίες του 80!)

•Των επαγγελματικών ακινήτων: -5% ανά πενταετία και μόνον έως -20% (δηλαδή όλα τα γραφεία και καταστήματα του προηγούμενου αιώνα εξομοιώνονται με τα σχετικά νεόδμητα του 2000!)

•Των κτισμάτων γενικά στον ΕΝΦΙΑ: +- 5% ανά πενταετία και μόνον έως -20%, (με την εφαρμογή του πραγματικά ασύλληπτου «συντελεστή νεότητας» που αντί να μειώνει την αξία των παλαιών, αυξάνει κατά 25% την αξία των νέων!).

Αντίθετα, με διοικητική διάταξη – «παγίδα» που πρέπει να καταργηθεί άμεσα, η πολεοδομική τακτοποίηση έστω και ενός τ.μ., μηδενίζει την παλαιότητα και επαυξάνει την αξία ολοκλήρου του ακινήτου, φορολογώντας το ως νεόδμητο.

Συνεπώς ο μειωτικός Συντελεστής Παλαιότητας πρέπει να διπλασιαστεί τόσο ως προς τα ποσοστά, όσο και ως προς το χρόνο απομείωσης αξίας, διότι οι πραγματικές αξίες των παλαιοτέρων κτισμάτων, ήδη απαξιώνονται συνεχώς και προγραμματισμένα μέσω του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης και των νέων κάθε είδους αναγκαστικών προδιαγραφών, οδηγώντας τα παλαιότερα κτίρια στην απαξίωση και τελικά στην κατεδάφισή τους.

Το συμπληρωματικό φόρο: Η αύξηση των τιμών ζώνης χιλιάδων αστικών περιοχών της χώρας, χωρίς δραστική μείωση και του Συντελεστή Εμπορικότητας, που θα πυροδοτήσει εκθετικά πολλαπλάσιες αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ, θέτει επιτακτικά το ζήτημα της άμεσης κατάργησης του λεγόμενου «Συμπληρωματικού Φόρου» (συχνά πολλαπλάσιο από τον κύριο φόρο) που έχει υποχρεωθεί να καταβάλει η μεσαία τάξη ως ένα είδος ετήσιων «λύτρων» για να παραμένει ο κάθε ιδιοκτήτης εκτός κατάσχεσης των λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων του και δυνητικά και εκτός φυλακής.

Ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει από την επέκταση της εφαρμογής τους σε περιοχές μεγάλης αξίας που ως τώρα ήταν στο απυρόβλητο, για χάρη των οποίων και επιβλήθηκε, θα πρέπει να αξιοποιηθεί για την κατά απόλυτη προτεραιότητα αποκατάσταση της αδικίας αυτής.

Όλοι όσοι κόπτονται υπέρ της μεσαίας τάξης, οφείλουν να τερματίσουν άμεσα και χωρίς περιστροφές την ιδιότυπη αυτή «ομηρεία» των ιδιοκτητών εκείνων που μάτωσαν κυριολεκτικά τα τελευταία χρόνια να πληρώνουν τον Συμπληρωματικό Φόρο του ΕΝΦΙΑ.

«Δεν θα βάλουμε εμείς κουκούλες»

«Δεν θα βάλουμε εμείς κουκούλες»Στο πάνελ από αριστερά: Σύλβιο Κουλλόλλι (Μασόβκα), Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης, Ιωάννα Κούρτοβικ, Αλκης Ρήγος, Αννυ Παπαρρούσου, Αρης Παπαζαχαρουδάκης

Η Δικαιοσύνη καλείται να διερευνήσει τις καταγγελίες των Αρη Παπαζαχαρουδάκη και Ο.Μ. για βασανισμό τους στη ΓΑΔΑ ● Αποφασισμένη να δώσει τη δύσκολη μάχη, η αναρχική συλλογικότητα Μασόβκα έδωσε συνέντευξη Τύπου έχοντας στο πλευρό της τους δικηγόρους Αννυ Παπαρρούσου, Ιωάννα Κούρτοβικ, Θανάση Καμπαγιάννη και Κώστα Παπαδάκη ● Ηχηρές παρεμβάσεις από τον πατέρα του Βασίλη Μάγγου, τον αγωνιστή Αλκη Ρήγο και πολίτες που έχουν υποστεί κακοποίηση από αστυνομικούς.

Η πρώτη μήνυση εναντίον της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας είναι γεγονός. Κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή από τους Αρη Παπαζαχαρουδάκη και Ο.Μ. που έχουν καταγγείλει πολύωρο βασανισμό τους στη ΓΑΔΑ στις 10 Απριλίου 2021 και παρουσιάστηκε το Σάββατο σε συνέντευξη Τύπου στο προαύλιο της Νομικής Σχολής Αθηνών. Δεν υπήρχε πιο κατάλληλος χώρος από το περιβάλλον μιας σχολής που διδάσκει εκατοντάδες φοιτητές πώς να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των πολιτών για να μιλήσει ο Αρης Παπαζαχαρουδάκης για τον σκοπό της μήνυσης: «Να είμαστε με τον Ο.Μ. οι τελευταίοι βασανισθέντες».

Ο Ο.Μ. δεν ήταν δίπλα του, είναι προσωρινά κρατούμενος, καθώς κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας του αστυνομικού που τραυματίστηκε στα επεισόδια της Νέας Σμύρνης μετά τη μαζική κινητοποίηση ενάντια στην αστυνομική βία. Ομως δίπλα στον Αρη Παπαζαχαρουδάκη ήταν οι δικηγόροι Αννυ Παπαρρούσου, Ιωάννα Κούρτοβικ, Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης, που έχουν αναλάβει να σηκώσουν το νομικό βάρος της μήνυσης εναντίον μιας Υπηρεσίας που χαίρει υψηλής προστασίας από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την κυβέρνηση.

Αρης Παπαζαχαρουδάκης

Μια μέρα θα διασχίσουμε το μονοπάτι «Βασίλειος Μάγγος» και δεν θα σταματήσουμε να το διασχίζουμε εφ’ όρου ζωής

Δίπλα τους ήταν επίσης δεκάδες πολίτες· σύντροφοι του Αρη στην αναρχική συλλογικότητα Μασόβκα, διαδηλωτές που έχουν υποστεί κακοποίηση κατά τη σύλληψή τους (Ηλίας Λάμπρου, Λάμπρος Γούλας, Πέτρος Καπετανόπουλος), ο πανεπιστημιακός Αλκης Ρήγος από τον Σύλλογο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων στην Αντίσταση, εκπρόσωποι του Δικτύου για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, της Πρωτοβουλίας Δικηγόρων και Νομικών, της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας κ.ά.

Ομως η παρέμβαση, που, αν και τηλεφωνική, προκάλεσε έντονη συναισθηματική φόρτιση, ήταν του Γιάννη Μάγγου, που πριν από έναν χρόνο έχασε τον γιο του, Βασίλειο, ύστερα από βασανισμό στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας. «Ντρέπομαι ως πολίτης αυτής της χώρας για το αποτρόπαιο περιστατικό που συνέβη στον Αρη και τον Ο.Μ. Η περίπτωσή τους έχει κοινά χαρακτηριστικά με του Βασίλειου. Είναι και τα τρία περιστατικά στοχευμένης αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που ακολούθησαν μετά από δύο μεγάλες κινητοποιήσεις. Είναι καθαρά περιπτώσεις βασανισμών». Οπως είπε ο Αρης Παπαζαχαρουδάκης, «μια μέρα θα διασχίσουμε το μονοπάτι “Βασίλειος Μάγγος” και δεν θα σταματήσουμε να το διασχίζουμε εφ’ όρου ζωής».

Η μήνυση του Αρη και του Ο.Μ. στρέφεται κατά αγνώστων, αφού η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων δεν απάντησε ποιοι αστυνομικοί είχαν βάρδια το επίμαχο διάστημα. «Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διέψευσε αμέσως την καταγγελία του Αρη και στράφηκε κατά της “Εφημερίδας των Συντακτών”, που τη δημοσιοποίησε, χωρίς να τηρήσει τους τύπους και να τη διερευνήσει πρώτα», παρατήρησε η Αννυ Παπαρρούσου. Στο ερώτημα ποιος είναι ο λόγος του βασανισμού, απάντησε: «Υπάρχει ένα μίσος και μια τιμωρητική διάθεση απέναντι στον εσωτερικό εχθρό, γιατί μιλάμε για κρατούμενους από τον αναρχικό ή αριστερό χώρο».

Στους «Ανθρωποφύλακες» του Περικλή Κοροβέση και στο εγχειρίδιο των βασανιστών σε όλο τον κόσμο παρέπεμψε ο Θανάσης Καμπαγιάννης. Χαρακτήρισε «τολμηρή» τη μήνυση επειδή «εκθέτει αγωνιστές απέναντι στην εκδικητικότητα του κρατικού μηχανισμού και γι’ αυτό η επιλογή της μάχης πρέπει να τύχει στήριξης». Για τη Μασόβκα, «ο εύκολος δρόμος θα ήταν η σιωπή μας, αλλά ακολουθούμε μια δύσβατη διαδρομή σε δύο διαφορετικές κατευθύνσεις: η πρώτη είναι η δυσκολία που προκαλεί στους ίδιους τους εξουσιαστές να εξαναγκάζονται, εμμέσως μεν, να είναι υπόλογοι στους δικούς τους κανόνες. Η δεύτερη είναι το στοίχημα της συνέλευσης, να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε αυτά που από το δικό μας μετερίζι φαίνονται αυτονόητα». Με τα ξύλινα εργαλεία των σκλάβων στα βαμβακοχώραφα απέναντι στα επικίνδυνα μεταλλικά εργαλεία των επιτηρητών τους παρομοίασε τη μήνυση ο Αρης Παπαζαχαρουδάκης.

Πλέον η διερεύνηση της υπόθεσης μετακυλίεται στη Δικαιοσύνη και η Ιωάννα Κούρτοβικ συμπεριέλαβε το δικαστικό σώμα στους τρεις πολύ ισχυρούς πυλώνες προστασίας και κατοχύρωσης της αστυνομικής αυθαιρεσίας. «Δικαστές και εισαγγελείς στη συντριπτική τους πλειοψηφία αντιμετωπίζουν τους αστυνομικούς ως περιβεβλημένους με ένα τεκμήριο αξιοπιστίας, το οποίο μοιάζει αμάχητο», σημείωσε.

Ανέφερε ότι οι άλλοι δύο πυλώνες είναι «οι πειθαρχικές διαδικασίες συγκάλυψης της ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που υπερασπίζεται φανατικά τους άνδρες του». Για τον Κώστα Παπαδάκη «η μήνυση θα έχει πολύ μεγάλη δυσκολία να οδηγήσει στην καταδίκη των υπαιτίων, αλλά έχει ένα ευρύτερο καθήκον: τη συλλογική ανάδειξη όλων των περιπτώσεων που έχουν αντιμετωπίσει κακοποίηση και βασανιστήρια και να δημιουργήσει ένα κίνημα σαν το MeToo».

Την παλιά κινέζικη παροιμία «Ταξίδι που πάει χίλια μίλια αρχίζει με ένα πρώτο βήμα» θύμισε ο αγωνιστής Αλκης Ρήγος. «Το πρώτο βήμα είναι αυτή η εκδήλωση. Απέναντι στα πολλαπλασιαζόμενα φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας, η επώνυμη αντίσταση είναι και πάλι αναγκαία. Δεν θα βάλουμε εμείς κουκούλες· κουκούλες φοράνε οι μπάτσοι. Με το όνομά μας, την ιδιότητά μας, την ίδια μας τη ζωή, βήμα το βήμα, αλλάζουμε τον κόσμο», σημείωσε.

Γιώτα Τέσση