Αυλαία στη πρώτη συνεδρίαση της νέας Κ.Ε.: Νέα γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η Ράνια Σβίγκου

Η νέα Πολιτική Γραμματεία αριθμεί συνολικά 41 μέλη.

Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι κι επισήμως η Ράνια Σβίγκου, η οποία, σύμφωνα με τις πρώτρες πληροφορίες, συγκεντρώνει ποσοστό 76,5%, ενώ άνετα στη θέση του αναπληρωτή γραμματέα εκλέγεται και ο Γιώργος Βασιλειάδης.

Μετά την εναρκτήρια ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και τις τοποθετήσεις του απερχόμενου Γραμματέα Δημήτρη Τζανακόπουλου, καθώς και της Ράνιας Σβίγκου και Γιώργου Βασιλειάδη, που αποτελούν την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τη θέση της Γραμματέα και του αναπληρωτή Γραμματέα, η συνεδρίαση συνεχίστηκε κεκλεισμένων των θυρών.

Η νέα Πολιτική Γραμματεία θα αριθμεί συνολικά 41 μέλη, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ex officio ο πρόεδρος, ο γραμματέας και ο αναπληρωτής γραμματέας. Πέραν των 38 προσώπων που συνθέτουν την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την ΠΓ, κατατέθηκαν επιπλέον τέσσερις υποψηφιότητες, των: Ν. Φίλη, Π. Λάμπρου, Μιχ. Σαμπατακάκη, Α. Καββαδία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της κλειστής συνεδρίασης ο Αλέξης Τσίπρας, αφού είχαν προηγηθεί ορισμένες τοποθετήσεις, έστειλε μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, τονίζοντας ότι κανένας δεν είναι ο «αυθεντικός εκφραστής» των 172.000 μελών και πως αυτούς τους εκπροσωπούν «ο καθένας και η καθεμιά από εμάς», ενώ υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι ο εκφραστής των απόψεων και των προτάσεων του είναι μόνο ο ίδιος. Σημείωσε δε ότι η πρότασή του είναι συνθετική.

Ενωμένοι για τις μεγάλες μάχες που έρχονται – Οι τοποθετήσεις Τζανακόπουλου, Σβίγκου και Βασιλειάδη στην

Δ. Τζανακόπουλος: Περισσότερη πολιτική, δράση και προγραμματισμό

Η εκλογή της 15ης Μαίου αποτέλεσε το επιστέγασμα ενός κύκλου που άνοιξε το καλοκαίρι του 2019 στο πλαίσιο του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα με βαθιές κοινωνικές ρίζες, ανέφερε στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή, ο απερχόμενος γραμματέας, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Η διαδικασία και η μαζική συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία της 15ης Μαίου, ήταν ένα μήνυμα που δεν είχε μόνο αποδέκτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «Ήταν ένα μήνυμα και προς εμάς με την έννοια ότι η πολιτική διαδικασία είναι ζωντανή παρά την κρίση αντιπροσώπευσης και της κρίσης του κομματικού φαινομένου. Πετύχαμε ένα σημαντικό πολιτικό αποτέλεσμα που δημιουργεί ευθύνες για το αύριο».

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «χρειαζόμαστε μία μαζική οργάνωση νεολαίας» και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αυξηθεί η δύναμη του κόμματος στο εργατικό κίνημα αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ακολούθως ανέφερε: «Πρέπει να βγούμε μπροστά πιο μαχητικοί και αγωνιστικοί αλλά και πιο ενωμένοι, γιατί πολλές φορές οι κομματικές αντιπαραθέσεις είναι εκτός τόπου και χρόνου και δεν αντιστοιχούν στις κοινωνικές αναζητήσεις. Έχουμε μπροστά μία πολλαπλή κρίση και αυτές οι κρίσεις σοβούν στην χώρα μας με πρωτοφανή ένταση λόγω της εμμονικής και νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη. Χρειαζόμαστε λίγο περισσότερη πολιτική και λίγο λιγότερη ίντριγκα, σκέψη προγραμματισμό και δράση, είναι οι προϋποθέσεις για την νίκη μας στις επόμενες εκλογές».

Στήριξε τη πρόταση για γραμματέα και αναπληρωτή λέγοντας ότι αυτά τα στοιχεία «περισσότερη πολιτική, σκέψη και προγραμματισμό», χαρακτηρίζουν την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για γραμματέα και αναπληρωτή γραμματέα. «Δεν στηρίζω απλώς την πρόταση αλλά είμαι και ενθουσιασμένος, είναι πρόταση προοδευτική αριστερή και φεμινιστική».

Ράνια Σβίγγου: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος να δώσει τη μάχη για την ανατροπή και την πολιτική αλλαγή

«Η πρόταση του προέδρου αποτελεί τιμή και ευθύνη», ανέφερε η Ράνια Σβίγγου κατά την ομιλία της με την οποία αποδέχθηκε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να είναι η επόμενη γραμματέας του κόμματος.

Στην ομιλία της έκανε ειδική αναφορά στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες προκειμένου να συμμετάσχουν με συνθήκες ισότητας στον οικονομικό και κοινωνικό βίο και πρόσθεσε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η ενίσχυσή τους δεν μπορεί παρά να αποτελεί προτεραιότητα. Ακολούθως αναφέρθηκε στους νέους και στην «αβίωτη κατάσταση που αντιμετωπίζουν», από την προσπάθεια να μπουν στο πανεπιστήμιο μέχρι τις αντίξοες συνθήκες «με τον νόμο Κεραμέως» και μέχρι την αγορά εργασίας. «Πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των νέων και να ενισχύσουμε την νεολαία ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κ. Σβίγγου αναφέρθηκε στο δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Συνέδριο» και πρόσθεσε: «είναι ανάγκη η πολιτική αλλαγή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιλέγει την βαρβαρότητα, η επίθεση στον φοιτητή στο ΑΠΘ είναι ενδεικτική και δείχνει το πρόσωπο της δεξιάς όσο και αν προσπαθούν να το κρύψουν. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει άμεσα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος να δώσει τη μάχη για την ανατροπή και την πολιτική αλλαγή… Το μήνυμα της 15ης Μαίου έχει φθάσει στο Μέγαρο Μαξίμου. Το κόμμα βγήκε πιο ενωμένο και δυνατό από την εκλογή. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τον διάλογο. Είμαστε ένα κόμμα 170.000 μελών, κάναμε το αναγκαίο βήμα για τη αντιστοίχιση με την κοινωνία».

Γ. Βασιλειάδης: Ο προοδευτικός κόσμος έχει ανάγκη έναν μεγάλο ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κουβαλάει μεγάλη ιστορία, και μαζί κουβαλάει το όραμα και την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο», ανέφερε ο Γιώργος Βασιλειάδης κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει την θέση του αναπληρωτή γραμματέα του κόμματος.

Στην ομιλία του ανέφερε: «Η ευθύνη είναι να ακούσεις τα σημεία των καιρών να ακούσουμε την κραυγή της νεολαίας και να τα μετουσιώσουμε σε πολιτική μέσα από την αλληλεπίδραση με την κοινωνία. Φέρουμε τις ιδέες μας και το αξιακό μας φορτίο και με αυτά συμμετέχουμε στις κοινωνικές διεργασίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ποτέ στατικός, βρισκόταν και βρίσκεται σε διαρκή κίνηση και γίνεται η έκφραση όλων των προοδευτικών πολιτών και των συνιστωσών που παραμερίζουν τις επιμέρους διαφορές, απέναντι στην νεοφιλελεύθερη πολιτική».

Αναφέρθηκε στην εκλογική διαδικασία λέγοντας: «Στις 15 Μαΐου άνοιξε μία νέα σελίδα, 172.000 άνθρωποι έκαναν ένα μεγάλο βήμα και έστειλαν μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, ότι υπάρχει άλλος δρόμος και ότι βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ τον συλλογικό διανοούμενο που θα δώσει ένταση στη φωνή τους. Αυτό οφείλουμε να δεχθούμε ότι ήταν μόνο η αρχή, ήταν το πρώτο βήμα της γιγάντωσης της δράσης μας. Ο προοδευτικός κόσμος έχει ανάγκη έναν μεγάλο ΣΥΡΙΖΑ και είναι ανάγκη η εμβάθυνση της δράσης του ΣΥΡΙΖΑ στη νεολαία, στα κοινωνικά κινήματα, στον εργατικό χώρο».