Ασφαλιστικό: “Βόμβα” στην αναλογιστική μελέτη. Σταδιακή αύξηση στα 72 έτη του ορίου συνταξιοδότησης – Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, για 36.500 ανέργους – Δεσμεύσεις της ΔΕΗ για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών

Στα 72 χρόνια θα «σκαρφαλώσει» το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα με την νομοθετική επέλαση της κυβέρνησης της ΝΔ στο Ασφαλιστικό. Όπως προκύπτει από την αναλογιστική μελέτη που συνοδεύει το νόμο Βρούτση, η έναρξη αυτού του εφιαλτικού σενάριου θα γίνει μέσα στην επόμενη πενταετία, με το όριο να αυξάνεται στα 68 χρόνια, το 2024.

Οι συντάκτες της μελέτης, στην οποία αναφέρεται σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής, έχουν σαν σημείο αναφοράς την ηλικία των 65 ετών, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις της Eurostat.

Μετά τα 68 χρόνια το 2024, το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα ανεβεί κι άλλο, στα 69 χρόνια το 2036, και θα αυξάνεται κατά ένα ακέραιο έτος, το 2045, φθάνοντας τα 70, το 2057 (στα 71) και το 2066 που θα φθάσει τελικά το 72ο έτος ηλικίας των ασφαλισμένων.

Ως είθισται σε κάθε επίθεση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ως πρόσχημα χρησιμοποιείται η αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων ατόμων στο σύνολο του πληθυσμού, ως αποτέλεσμα της αύξησης του προσδόκιμου ζωής και μείωσης των γεννήσεων.

Έτσι, στην αναλογιστική μελέτη, αναφέρεται ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας από 10,729 εκατομμύρια το 2018 μειώνεται σε 8,453 εκατομμύρια το 2070.

 

Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, για 36.500 ανέργους

Κοινή υπουργική απόφαση σχετικά με τον αναμορφωμένο κύκλο του προγράμματος απασχόλησης κοινωφελούς χαρακτήρα για 36.500 άτομα, σε δήμους, περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών, υπηρεσίες υπουργείων και άλλων φορέων, υπέγραψαν σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης και ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.

Ο βασικός σκοπός του νέου προγράμματος, οκτάμηνης διάρκειας, είναι η επανασύνδεση των μακροχρονίως ανέργων και ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας, η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ανέργων, η κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και η σύζευξη των παραγωγικών ικανοτήτων των ανέργων με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Το πρόγραμμα, συνολικής δαπάνης 277 εκατ. ευρώ περίπου, θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους και, παράλληλα, με την απασχόληση, που θα προσφέρει, θα παρέχει υποχρεωτική κατάρτιση και πιστοποίηση νέων δεξιοτήτων στους ωφελούμενους ως σημαντικό εφόδιο για την περαιτέρω εξέλιξή τους στην αγορά εργασίας.

Το Σάββατο 7 Μαρτίου 2020, από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ., στην αίθουσα “Μελίνα Μερκούρη” του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) θα πραγματοποιηθεί από τον ΟΑΕΔ, σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά, η πρώτη εκδήλωση αναζήτησης θέσεων εργασίας για ανέργους και επιλογής προσωπικού από επιχειρήσεις, με την επωνυμία “Ημέρες Καριέρας ΟΑΕΔ“.

Οι “Ημέρες Καριέρας ΟΑΕΔ” στο ΣΕΦ αποτελούν την πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα με στόχο την άμεση και αποτελεσματική σύζευξη της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά εργασίας, την παροχή εξειδικευμένων συμβουλών και επαγγελματικού προσανατολισμού προς τους ανέργους, καθώς και την ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων για τις δράσεις και τα προγράμματα του Οργανισμού.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η δημιουργία ενός κόμβου συνάντησης όσων αναζητούν εργασία με τους εργοδότες και τις επιχειρήσεις που διαθέτουν θέσεις εργασίας και αναζητούν το κατάλληλο προσωπικό. Σημαντική επιδίωξη είναι επίσης, η αναβάθμιση της σχέσης του Οργανισμού με τους πολίτες, έξω από τις υπηρεσιακές δομές, αναδεικνύοντας το πνεύμα ανανέωσης, αμεσότητας, και εξωστρέφειας του νέου ΟΑΕΔ.

Στην εκδήλωση, στο ΣΕΦ, αναμένεται να συμμετάσχουν 60 επιχειρήσεις με περισσότερες από 800 προσφερόμενες θέσεις εργασίας. Οι εκπρόσωποί τους, θα υποδεχτούν τους ενδιαφερόμενους σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα. Παράλληλα, εξειδικευμένα στελέχη του ΟΑΕΔ θα προσφέρουν ατομικές συμβουλευτικές υπηρεσίες απασχόλησης προς τους συμμετέχοντες σχετικά με τα βιογραφικά σημειώματα των αναζητούντων εργασία, ώστε να αναδεικνύεται σωστά το κάθε επαγγελματικό προφίλ.

Στο πρόγραμμα της ημέρας εντάσσεται και η διοργάνωση Εργαστηρίων Συμβουλευτικής από εξειδικευμένους συμβούλους Σταδιοδρομίας, Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Επιχειρηματικότητας, με μόνη προϋπόθεση τη δωρεάν προεγγραφή.

Επίσης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα διεξαχθεί συζήτηση, με θέμα “Ευκαιρίες απασχόλησης μετά την κρίση”, στην οποία θα συμμετάσχουν ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, ο Διοικητής ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης, η Αντιδήμαρχος Παιδείας και δια Βίου Μάθησης του Δήμου Πειραιά  Ασπασία  Αλιγιζάκη, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, ο CEO της Bakers Academy ”ΚΟΥΛΟΥΡΑΔΕΣ” Δημήτρης Γρίβας, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Ανδριανός Μιχάλαρος και ο Γενικός Γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Χρήστος Ντάφλος. Συντονίστρια θα είναι η δημοσιογράφος, κα Πόπη Τσαπανίδου.

 

Δεσμεύσεις της ΔΕΗ για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών

Η εταιρεία υπέγραψε τη διακήρυξη «15 δεσμεύσεων» της Eurelectric

Βοήθεια και συμβουλές προς τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας για θέματα εξοικονόμησης, αποθήκευσης ενέργειας, παραγωγής με ανανεώσιμες πηγές κ.ά., δεσμεύεται να παράσχει η ΔΕΗ, της οποίας ο πρόεδρος, Γιώργος Στάσσης, υπέγραψε σήμερα τη διακήρυξη «15 δεσμεύσεων» της Eurelectric για τους οικιακούς πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη.

Την διακήρυξη υπέγραψαν συνολικά 92 πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, μέλη της Eurelectric, που είναι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Εθνικών Ενώσεων των Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Μεταξύ άλλων οι εταιρείες δεσμεύονται:

– Να αναπτύξουν καινοτόμες υπηρεσίες και λύσεις για να βοηθήσουν τους πελάτες να ελέγξουν καλύτερα την ενεργειακή τους κατανάλωση: πχ συστήματα διαχείρισης, απόκριση ζήτησης, ενεργειακή απόδοση, συστήματα αποθήκευσης.

– Να ενημερώνουν και να δίνουν συμβουλές στους πελάτες σχετικά με τις καταλληλότερες λύσεις για την οικιακή παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, τη θέρμανση και τη μόνωση των σπιτιών τους, καθώς και τη φόρτιση των αυτοκινήτων τους.

– Να βοηθούν τους πελάτες να επενδύσουν σε κατάλληλες τεχνολογίες, όπως οι αντλίες θερμότητας, η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αποθήκευση, η έξυπνη φόρτιση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, η μόνωση στο σπίτι.

– Να προσφέρουν στους πελάτες εξατομικευμένες συμβουλές που θα τους βοηθήσουν να διαχειριστούν καλύτερα την ενεργειακή κατανάλωση, να είναι ενήμεροι για το κόστος, την απόσβεση και τα αναμενόμενα οφέλη των διαθέσιμων τεχνολογιών.

– Να υποστηρίζουν χαμηλότερους φόρους και εισφορές στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και κοστοστρεφείς χρεώσεις δικτύου.

– Να υποστηρίζουν τους πελάτες και τις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να παράγουν, αποθηκεύουν και να καταναλώνουν από δικές τους ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να κερδίζουν επιπλέον έσοδα.

– Να παρέχουν στις ευπαθείς ομάδες πελατών συμβουλές και υποστήριξη.

– Να παρέχουν σαφή, διαφανή και συνεπή πληροφόρηση σχετικά με τις προσφορές, τα συμβόλαια και τους λογαριασμούς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*