Ασφαλιστικό: Αυτοί δεν θα δουν καμία αύξηση στις συντάξεις! – Airbnb: Προθεσμία έως 28 Φεβρουαρίου για τους ιδιοκτήτες ακινήτων – ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρώνει 60 εκατ. ευρώ σε 170.000 δικαιούχους

ασφαλιστικό

Μικρές και… μεγάλες παγίδες κρύβει το νέο ασφαλιστικό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με τίτλο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)», το οποίο και κατατέθηκε χθες στην Βουλή.

Από το νέο καθεστώς επηρεάζονται θετικά και αρνητικά περίπου 1,5 εκατομμύριο μισθωτοί µε πλήρη απασχόληση και 1,44 εκατομμύριο µη μισθωτοί, δηλαδή ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες.

Και παρά το ότι ο Γιάννης Βρούτσης διαβεβαιώνει πως με το νέο ασφαλιστικό θα υπάρξουν μόνο αυξήσεις στις συντάξεις και όχι μειώσεις, αυτό δεν σημαίνει πως θα γίνει… για όλους.

Ποιοι δεν θα δουν αυξήσεις στις κύριες συντάξεις με το νέο ασφαλιστικό

Δεν θα πάρουν όλοι αυξήσεις στις συντάξεις, καθώς όπως όλα δείχνουν μικρότερος θα είναι ο αριθμός αυτών που θα δουν αύξηση σε σχέση με αυτούς που δεν θα δουν αύξηση στην τσέπη τους.

Χιλιάδες παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν θετική προσωπική διαφορά στα εκκαθαριστικά τους σημειώματα δεν θα δουν στην τσέπη τους αύξηση της σύνταξης τους πάρα μόνο λογιστικά.

Ακόμη και αν περιλαμβάνονται στο 1 εκατ. των συνταξιούχων που θα ωφεληθούν ενδέχεται να δουν την όποια αύξηση στην σύνταξη μόνο στα χαρτιά.

Όσοι έχουν θετική προσωπική διαφορά σημαίνει ότι ο επανυπολογισμός και η αναπροσαρμογή της σύνταξης είχαν αρνητικό πρόσημο, δηλαδή το νέο επανυπολογισμένο ποσό με βάση το νόμο Κατρούγκαλου προέκυψε μικρότερο από το καταβλητέο ποσό του Μαΐου του 2016.

Στην περίπτωση αυτή προβλέπεται διατήρηση της προσωπικής διαφοράς και «πάγωμα» της σύνταξης.

Αυτό σημαίνει ότι η διαμόρφωση των νέων ποσοστών αναπλήρωσης από τα 30 έτη ασφάλισης και πάνω δεν είναι ικανά να τους προσφέρουν άμεση αύξηση στην κύρια σύνταξη τους. Η συγκεκριμένη κατηγορία των συνταξιούχων που αποτελεί την πλειοψηφία των 2 εκ. παλαιών συνταξιούχων δεν θα δουν «πραγματικές» αυξήσεις στο μηνιαίο τους εισόδημα άμεσα, καθώς θα μειωθεί μόνο η προσωπική διαφορά που έχει καταγραφεί.

Αυξάνοντας ωστόσο τις πιθανότητες μετά το 2023 όταν θα δοθούν αυξήσεις συνολικά στις συντάξεις να λάβουν και αυτοί κάποιο επιπλέον ποσό.

Κόφτες στους συνταξιούχους που εργάζονται με το νέο ασφαλιστικό

Όσοι συνταξιούχοι ξεκίνησαν να εργάζονται μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (ή συνταξιοδοτήθηκαν μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή από 13/5/2016 και μετά) χάνουν με το νέο σχέδιο νόμου το 30% και όχι το 60% της σύνταξής τους για όσο χρονικό διάστημα απασχολούνται.

Ειδικά όσοι αναλαμβάνουν θέσεις σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης θα χάνουν το 100% των συντάξεών τους μόνο αν είναι κάτω των 61 ετών, διαφορετικά θα χάνουν το 30%.

Το εν λόγω όριο ηλικίας αυξάνεται από 1/3/2021 στο 62ο έτος της ηλικίας.

Παράλληλα για τους παλιούς συνταξιούχους που έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από τις 12 Μαίου του 2016 και εργάζονταν ήδη πριν από την ημερομηνία αυτή και συνεχίζουν αδιάκοπα να εργάζονται έως σήμερα: -αν είναι μισθωτοί χάνουν το 70% του ποσού που υπερβαίνει τα 30 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη.

Όποιος έχει σύνταξη έως 871 ευρώ δεν χάνει τίποτα.

Όσοι έχουν υψηλότερη σύνταξη χάνουν το 70% του ποσού που υπερβαίνει τα 871. Η επικουρική καταβάλλεται ολόκληρη. (Όσοι είναι κάτω των 55 ετών χάνουν εντελώς την σύνταξη). – αν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες χάνουν εντελώς το ποσό που υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια.

Όσοι είναι κάτω των 55 χάνουν εντελώς την σύνταξη.

Όσοι είναι πάνω από 55 και λαμβάνουν σύνταξη έως 1.742 ευρώ δεν χάνουν τίποτα.

Ωστόσο τους δίνεται μεταβατική περίοδο μέχρι 1η Μαρτίου του 2021.

Έτσι μέχρι 28/2/2021 παραμένουν στο σημερινό καθεστώς και από 1/3/2021 εφόσον συνεχίζουν να εργάζονται θα χάνουν το 30% της σύνταξής τους από το πρώτο ευρώ.

Εξαιρούνται από τον κόφτη με το νέο ασφαλιστικό:

• Συνταξιούχοι ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ – ΜΜΕ κλπ. που έχουν μια μικρή αγροτική δραστηριότητα και δηλώνουν ετήσιο εισόδημα από αυτή την αγροτική δραστηριότητα έως 10.000 ευρώ θα απαλάσσονται από την υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ – Αγροτών και συνεπώς από τον κόφτη της σύνταξής τους κατά 30% (στο προηγούμενο καθεστώς το πλαφόν ήταν 5.460€ για τους συνταξιούχους μετά τον νόμο Κατρούγκαλου και απεριόριστο για τους παλαιούς).

• οι πολύτεκνοι, των οποίων το ένα τουλάχιστον παιδί είθναι ανήλικο ή σπουδάζει και έως 24 ετών. • οι αγρότες που συνεχίζουν εργαζόμενοι ως αγρότες

• ψυχικά ασθενείς

Ποιες συντάξεις θα επανυπολογιστούν με το νέο ασφαλιστικό

Για μία ακόμη χρονιά θα γίνει επανυπολογισμός όλων των συντάξεων όπου θα προκύπτει ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν αυξήσεις και ποιοι όχι και ποιοι θα μειώσουν την προσωπική τους διαφορά. Δεν θα πάρει κανείς συνταξιούχος αύξηση χωρίς να επανυπολογιστεί η σύνταξη του.

Πότε θα δοθούν αναδρομικά με βάση το νέο ασφαλιστικό

Με την σύνταξη Ιουνίου θα καταβληθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις και τα αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου 2019 από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και την αύξηση των επικουρικών συντάξεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Βουλή: Κατατέθηκε το νέο ασφαλιστικό

Να σημειωθεί ότι όσοι παλαιοί συνταξιούχοι είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν τον νόμο Κατρούγκαλου – πριν από 13 Μαίου 2016 – και έχουν πολύ μικρή θετική προσωπική διαφορά και ταυτόχρονα έχουν πάνω από 30 και έως 44 έτη ασφάλισης. Ανάλογα με το ύψος της προσωπικής τους διαφοράς και τα έτη ασφάλισης μπορεί να εξουδετερώσουν την προσωπική διαφορά και να λάβουν και αύξηση η οποία όμως θα σπάσει σε 5 ετήσιες δόσεις από φέτος έως και το 2024.

Νέο ασφαλιστικό: Η χαμηλή ασφαλιστική εισφορά θα δώσει μικρή σύνταξη

Η επιλογή χαμηλής ασφαλιστικής εισφοράς δεν θα δώσει ικανοποιητική σύνταξη. Ότι πληρώσει ο ελεύθερος επαγγελματίας τόση σύνταξη θα πάρει. Όποιος λοιπόν επιλέξει να πληρώνει μόνο την ελάχιστη εισφορά, θα έχει και μικρότερη σύνταξη ενώ όποιος θελήσει να πληρώσει κάτι παραπάνω τότε επιβραβεύεται με μία καλύτερη σύνταξη, ιδιαίτερα τώρα που τα ποσοστά αναπλήρωσης αυξήθηκαν.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών που θα ισχύσει αναδρομικά από 1/1/2020 για περίπου 1.500.000 μη μισθωτούς προβλέπει πως θα λάβουν συντάξεις από 775 ως 2.501 ευρώ. Όσοι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι επιθυμούν να εξασφαλίσουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ με παραμονή στην αγορά εργασίας από 35 έως 40 έτη θα πρέπει να επιλέξουν την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από την 4η κατηγορία και πάνω, δηλαδή 297 ευρώ μηνιαίως.

Όσοι επιλέξουν να καταβάλλουν την ελάχιστη εισφορά της πρώτης κατηγορίας, ύψους 155 ευρώ, θα λάβουν 779 ευρώ μετά από 40 χρόνια ασφάλισης για το άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης, ενώ όσοι επιλέξουν την ανώτατη ασφαλιστική κατηγορία για 40 χρόνια καταβάλλοντας 500 ευρώ τον μήνα θα λάβουν σύνταξη 1.659 ευρώ.

Νέο ασφαλιστικό: Δεν θα πάρουν όλοι αύξηση στις επικουρικές

Αύξηση στην επικουρική τους θα δουν όσοι είχαν περικοπές το καλοκαίρι του 2016 λόγω του «κόφτη» των 1.300 ευρώ κανένας άλλος συνταξιούχος και όχι όλοι οι συνταξιούχοι. Ουσιαστικά είναι στο σύνολό τους παλαιοί συνταξιούχοι, που είχαν συνταξιοδοτηθεί, δηλαδή, πριν από τις 12 Μαΐου του 2016 και προέρχονται κατά κύριο λόγο από 21 Ταμεία.

Έτσι αυξήσεις θα δουν μισθωτοί του πρ. ΙΚΑ, δηµόσιοι υπάλληλοι, εμποροϋπάλληλοι, ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες, εργαζόμενοι σε εταιρείες οινοποιίας, δημοτικοί υπάλληλοι, δικηγόροι-συμβολαιογράφοι, ναυτικοί, τραπεζοϋπάλληλοι ΕΤΒΑ και Εμπορικής, μηχανικοί κ.ά.

Όλοι οι ωφελούμενοι θα δουν απευθείας αυξήσεις στην τσέπη τους από 5 ευρώ έως 196 ευρώ, ενώ μεσοσταθμικά η αύξηση θα είναι 99,57 ευρώ.

Νέο ασφαλιστικό: Για ποιους ισχύει η απαλλαγή στα μπλοκάκια

Η πλήρης απαλλαγή για τους παραλλήλως απασχολούμενους θα ισχύει για όσους καλύπτουν από τον μισθό τους την ελάχιστη εισφορά για σύνταξη και υγεία των 252 ευρώ και όχι της κατώτατη εισφοράς των 210 ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως ο πήχης της ελάχιστης συνολικής ασφαλιστικής υποχρέωσης για τους παραλλήλως απασχολούμενους από μισθό και μπλοκάκι μπαίνει στα 252 ευρώ εισφορά κλάδου σύνταξης και υγείας εφόσον ασκείται ελεύθερο επάγγελμα και στα 143 ευρώ εφόσον ασκείται αγροτικό επάγγελμα. Όσοι καλύπτουν από τον μισθό τους πλήρως την εισφορά αυτή, απαλλάσσονται πλήρως από τις εισφορές στο μπλοκάκι. Διαφορετικά πρέπει να πληρώσουν το υπόλοιπο!

Η Ψηφιακή σύνταξη αφορά μόνο τους νέους συνταξιούχους

Δεν ισχύει για όσους έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης και εκκρεμεί η απόφαση συνταξιοδότησης η νέα ψηφιακή σύνταξη. Το «Άτλας» θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος της «ψηφιακής σύνταξης», ώστε τον Ιούνιο του 2021 το 90% των νέων και μόνο, συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά.

Οι σημερινές εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης μέσα στο 2022 θα απονεμηθούν όλες!

Δεν δίνουν όλα τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης αυξήσεις στις συντάξεις

Οι σημερινοί εργαζόμενοι που βγαίνουν ή θα βγουν σε σύνταξη από 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά με 44,1 και πάνω έτη ασφάλισης, λόγω του «φρένου» που μπαίνει στην ανταποδοτικότητα μετά τη 40ετία (από τις 2,55 ποσοστιαίες μονάδες πέφτει στις 0,50) τα κέρδη μετατρέπονται σε απώλειες μετά το 44ο έτος εργασίας.

Πιο σημαντικό είναι το όφελος στην 5ετία 35 – 40 έτη ασφάλισης. σημερινοί συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν από 13 Μαίου 2016 και μετά με περισσότερα από 30 και έως 44 έτη ασφάλισης και δεν διατηρούν προσωπική διαφορά. Υπολογίζεται πως θα δικαιωθούν μια άμεση αύξηση στην καταβαλλόμενη σύνταξή τους η οποία θα κυμαίνεται κατά μέσο όρο κοντά στα 50€. Την αύξηση αυτή θα την λάβουν εφάπαξ φέτος μετά τους επανυπολογισμούς.

Στους υπηρετούντες σε ειδικές δυνάμεις (βατραχάνθρωποι καταδρομείς, αλεξιπτωτιστές, πιλότοι, πυροτεχνουργοί κ.α.), τα ποσοστά αναπλήρωσης γι’ αυτές τις ομάδες προσαυξάνονται πέραν των ποσοστών που προβλέπονται για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους κατά ποσοστό 1,5% επιπλέον για κάθε έτος μετά το 45ο. Συνεπώς η αναπλήρωση επιστρέφει γι’ αυτές τις ειδικές ομάδες στο επίπεδο του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή στο 2% κατ έτος μετά το 45ο.

 

Airbnb: Προθεσμία έως 28 Φεβρουαρίου για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων και ο κίνδυνος πληρωμής έξτρα φόρου

Προθεσμία 10 ημερών και συγκεκριμένα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις δηλώσεις που είχαν υποβάλει το 2019 στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Διαμονής(Airbnb).

Έτσι, όσοι έχουν διαπιστώσει λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων και των εισοδημάτων που δήλωσαν με τις αρχικές δηλώσεις θα πρέπει να τα διορθώσουν πριν την οριστικοποίηση των δηλώσεων. Σε όλες τις περιπτώσεις διόρθωσης μίας δήλωσης βραχυχρόνιας διαμονής θα πρέπει να υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση και να διορθωθεί το όποιο λάθος της αρχικής πληκτρολογώντας στο αντίστοιχο πεδίο τη σωστή τιμή.

Όσοι δεν διορθώσουν και δεν οριστικοποιήσουν τις αρχικές δηλώσεις κινδυνεύουν να φορολογηθούν στο 100% των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί με τις αρχικές δηλώσεις ακόμα και εάν δεν είναι ο τελικός δικαιούχος όλων των εισπράξεων.

Η οριστικοποίηση του Μητρώου Βραχυχρόνιας Διαμονής έχει σχέση με την υποχρέωση του Διαχειριστή Ακινήτου να επιμερίσει το εισόδημα που αποκτήθηκε από το σύνολο των Βραχυχρόνιων Δηλώσεων Διαμονής που έχουν υποβληθεί σε έκαστο φορολογικό  έτος, στον ίδιο και στους πιθανούς δικαιούχους εισοδήματος.

Η οριστικοποίηση του Μητρώου μπορεί να γίνει έως και την 28η Φεβρουαρίου του έτους υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος προκειμένου να προσδιοριστεί  το φορολογητέο εισόδημα ανά δικαιούχο εισοδήματος. Μέχρι την οριστικοποίηση ο Διαχειριστής Ακινήτου μπορεί να διορθώνει λανθασμένες καταχωρήσεις και να τροποποιεί στοιχεία (λοιποί δικαιούχοι εισοδήματος, ποσοστά εισοδήματος κ.λπ.) χωρίς να αλλάζει ο Αριθμός Μητρώου Ακινήτων (Α.Μ.Α.) και χωρίς να υπάρχει πρόστιμο εκπροθέσμου.

Εν τέλει ο Διαχειριστής Ακινήτου έχει ικανό περιθώριο, από το τέλος κάθε έτους έως και την 28η Φεβρουαρίου του έτους υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, για να αποτυπώσει τις συμφωνίες του με τους λοιπούς δικαιούχους εισοδήματος, στη βάση των πραγματικών γεγονότων και στη βάση του πραγματικού επιμερισμού του εισοδήματος.  Η οριστικοποίηση του Μητρώου στην ηλεκτρονική εφαρμογή πραγματοποιείται  μετά την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους με την οριστικοποίηση του πίνακα των συνδικαιούχων εισοδήματος από την αντίστοιχη επιλογή

Ο κίνδυνος έξτρα φόρου

Στην περίπτωση μη οριστικοποίησης το αργότερο μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του έτους υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κάθε φορολογικού έτους, τα δεδομένα που έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο θεωρούνται οριστικά και ο Διαχειριστής έχει την ευθύνη των δεδομένων που έχουν καταχωρηθεί.

Ειδικότερα, αν ο Διαχειριστής Ακινήτου δεν προσδιορίσει το ποσοστό διανομής του εισοδήματος στο 100%, το ποσοστό που υπολείπεται θα φορολογηθεί στο όνομά του.

Διορθώσεις

Σε όλες τις περιπτώσεις διόρθωσης μίας δήλωσης βραχυχρόνιας διαμονής θα πρέπει να υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση και να διορθωθεί το όποιο λάθος της αρχικής πληκτρολογώντας στο αντίστοιχο πεδίο τη σωστή τιμή. Ειδικά για τις περιπτώσεις διόρθωσης της διάρκειας μίσθωσης και μόνο όταν η διόρθωση αφορά σε αλλαγή στο ημερολογιακό έτος, θα γίνονται οι ακόλουθες ενέργειες:

  •  Αρχικά θα πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση αφήνοντας κενό το πεδίο «συνολικό συμφωνηθέν μίσθωμα και πληκτρολογώντας «0» στο πεδίο «ποσό βάσει πολιτικής ακύρωσης», προκειμένου να ακυρωθεί η λάθος υποβολή.
  •  Στη συνέχεια θα πρέπει να υπoβληθεί νέα αρχική δήλωση με τις σωστές ημερομηνίες άφιξης και αναχώρησης.

 

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρώνει 60 εκατ. ευρώ σε 170.000 δικαιούχους

Αφορά συνδεδεμένες ενισχύσεις

Στους λογαριασμούς 170.394 δικαιούχων πιστώθηκαν περισσότερα από 60 εκατ. ευρώ από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ). Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Οργανισμού, Γρηγόριος Βάρρας, στις 14-2-2020 πληρώθηκαν συνολικά 60.660.282,85 ευρώ.

Από αυτά, τα 55.815.813,06 ευρώ αφορούν σε συνδεδεμένες ενισχύσεις. Συγκεκριμένα:

– Στην καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών, με ποσό 6.153.849,34 ευρώ σε 22.152 δικαιούχους.

– Στην καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών σανοδοτικών ψυχανθών, με ποσό 23.958.310,88 ευρώ σε 67.856 δικαιούχους.

– Στην καλλιέργεια βρώσιμων οσπρίων, με ποσό 4.542.932,91 ευρώ σε 11.496 δικαιούχους.

– Στην καλλιέργεια σκληρού σίτου, με ποσό 11.231.860,76 ευρώ σε 23.993 δικαιούχους.

– Στην καλλιέργεια ζαχαροτεύτλων, με ποσό 2.668.052,98 ευρώ σε 380 δικαιούχους.

– Στην καλλιέργεια καρπών με κέλυφος, με ποσό 3.551.412,73 ευρώ σε 28.799 δικαιούχους.

– Στην καλλιέργεια μήλων, με ποσό 3.709.393,46 ευρώ σε 7.434 δικαιούχους.

Επίσης, τονίζεται πως καταβάλλονται συμπληρωματικές πληρωμές για το καθεστώς βασικής ενίσχυσης ύψους 3.031.717,30 ευρώ σε 6.245 δικαιούχους, για την πράσινη ενίσχυση ύψους 1.354.596,09 ευρώ σε 1.510 δικαιούχους και για τους νέους γεωργούς ύψους 228.245,20 ευρώ σε 466 δικαιούχους.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*