Ασφαλιστικά μέτρα από Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες στο Καρά Τεπέ – Στη Βουλή οι καταγγελίες για ακραία σεξιστικές πρακτικές από στρατιωτικούς γιατρούς

Ασφαλιστικά μέτρα από Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες στο Καρά Τεπέ

Να μεταφερθούν άμεσα από την προσφυγική δομή του Καρά Τεπέ της Λέσβου στην ενδοχώρα ζητά για τρεις πρόσφυγες με σοβαρά προβλήματα υγείας, οι δύο ανήλικοι, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), εγκρίνοντας την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν μέσω της οργάνωσης Fenix Humanitarian Legal Aid.

Αν και έχει αρθεί από το Φεβρουάριο ο γεωγραφικός περιορισμός λόγω της σοβαρότητας της ιατρικής τους κατάστασης, οι αρχές δεν προχώρησαν στη μεταφορά τους στην Αθήνα, όπου θα μπορούσαν να έχουν την απαιτούμενη ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία, όπως άλλωστε συνιστούσε το Γενικό Νοσοκομείο της Μυτιλήνης Βοστάνειο.

Όπως σημειώνει η οργάνωση, οι πρόσφυγες αυτοί,παρά τα προβλήματα της υγείας τους, ζουν σε κρατικές δομές υποδοχής στη Λέσβο περσσότερο από 18 μήνες, από τη 1 Ιανουραρίου 2020, αρχικά στον ελαιώνα της Μόριας και στη συνέχεια στο νέο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Καρά Τεπέ, όπου εξακολουθεί η αδυναμία πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σε κατάλληλη στέγαση, ακόμα και για τους πιο ευάλωτους.

Πρόκειται για τον Α.Α., θύμα βασανιστηρίων στη χώρα του, την Μ.Α., πρόσφυγα πολέμου, και τον Μ.Ν.Α., ένα αγόρι δέκα ετών, πρόσφυγα πολέμου.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης, ο Α.Α. πάσχει από ατονία της ουροδόχου κύστης και είναι υποχρεωμένος να κάνει καθετηριασμό μέσα στο ΚΥΤ. Λόγω των κακών συνθηκών υγιεινής, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι πολύ υψηλός. Το Βοστάνειο συνέστησε ειδική θεραπεία που μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας.

Η Μ.Α. 5 ετών, αντιμετωπίζει πολλαπλές γνωστικές και αναπτυξιακές δυσκολίες,όπως και περιορισμούς στην κινητικότητα και ακράτεια. Η ιατρική κατάσταση της έχει επιδεινωθεί λόγω της έλλειψης της αναγκαίας ιατρικής αξιολόγησης και θεραπείας στη Λέσβο. Η κατάστασή της επιδεινώθηκε μετά την πυρκαγιά στην Μόρια, που αποτέλεσε εμπειρία εξαιρετικά τρομακτική, έπειτα από την οποία η μικρή εκδήλωσε επιλεκτική αλαλία. Το Βοστάνειο συνέστησε επείγουσα αξιολόγηση και θεραπεία από παιδοχειρούργο σε νοσοκομείο παίδων στην Αθήνα.

Ο Μ.Ν.Α. 10 ετών, δεν μπορεί να περπατήσει και πάσχει από ακράτεια. Το Βοστάνειο έκρινε ότι απαιτείται περαιτέρω αξιολόγηση και θεραπεία σε νοσοκομείο παίδων στην Αθήνα.


Το ΕΔΔΑ εξέδωσε στις 21 Ιουλίου απόφαση ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας από την κυβέρνηση να εγγυηθεί συνθήκες διαβίωσης που δεν συνιστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, όπως και να τους παράσχει επαρκή υγειονομική περίθαλψη.

«Η Fenix εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις συνθήκες διαβίωσης στο καμπ Καρά Τεπέ-Μαυροβουνίου και την αδυναμία πρόσβασης στην απαραίτητη ιατρική περίθαλψη και στην κατάλληλη στέγαση , ακόμη και για τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες. Η Fenix τονίζει ότι υπάρχουν πολλοί πρόσφυγες που ζουν κάτω από απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες στο καμπ Καρα Τεπέ-Μαυροβουνίου , χωρίς πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που χρειάζονται και δικαιούνται. […] Η παρέμβαση του ΕΔΔΑ δεν θα πρέπει να απαιτείται προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της βάσει του εθνικού και του διεθνούς δικαίου», σημειώνει η οργάνωση.

Δημήτρης Αγγελίδης

Στη Βουλή οι καταγγελίες για ακραία σεξιστικές πρακτικές από στρατιωτικούς γιατρούς

Ερώτηση προς τον υπουργό Άμυνας κατέθεσαν 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με σοκαριστικές καταγγελίες για άγριες σεξιστικές πρακτικές προς υποψήφιους για της στρατιωτικές σχολές.

Σύμφωνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δικτύου Σπάρτακος, γονείς κατήγγειλαν ότι τα παιδιά τους, αγόρια και κορίτσια, βρέθηκαν αντιμέτωπα και αποτρόπαιες σεξιστικές πρακτικές κατά τη διάρκεια υγειονομικών εξετάσεων.

Χαρακτηριστικό είναι πως, σύμφωνα με την καταγγελία, τα μεν αγόρια διατάχτηκαν “να κατεβάσουν τα καλσόν τους”(!) και στην συνέχεια να ξεγυμνωθούν “βγάζοντας τα στριγκάκια τους”, ενώ στα κορίτσια ζητήθηκε αφού γδυθούν και μείνουν με τα εσώρουχά τους, να αφαιρέσουν τον στηθόδεσμο, να σηκώσουν τα χέρια τους, για να «τεντώσουν τα στήθη τους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτά τον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο:

  1. Έχουν περιέλθει σε γνώση του τα παραπάνω συμβάντα, τα οποία καταγγέλλονται στην ιστοσελίδα από τους γονείς των μαθητών/τριών; Έχει δώσει εντολή γραπτή ή προφορική για την διερεύνηση της βασιμότητας των καταγγελιών; Εάν ναι, τι μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να αποσοβηθούν τέτοιες σεξιστικές πρακτικές και μάλιστα σε ανήλικους/ες μαθητές και μαθήτριες; Εάν όχι, γιατί;
  2. Προτίθεται στο μέλλον και στο πλαίσιο των ανάλογων υγειονομικών εξετάσεων μαθητών/τριών οι εν λόγω επιτροπές να στελεχώνονται ισότιμα και από γυναίκες στρατιωτικούς γιατρούς, όταν μάλιστα πρόκειται για εξέταση κοριτσιών;
  3. Οι συγκεκριμένες υποδείξεις και η εξέταση των μαθητών/τριών, από την εν λόγω στρατιωτική ιατρική επιτροπή, σύμφωνα με τα καταγγέλλοντα, βάσει ποιων οδηγιών και ιατρικών πρωτοκόλλων έλαβε χώρα και τι εξυπηρετούσε;

Αναλυτικά η ερώτηση

Ακραίες σεξιστικές πρακτικές και σχόλια από Επιτροπή Στρατιωτικών Γιατρών σε Στρατιωτικό Νοσοκομείο σε μαθητές και μαθήτριες κατά την διάρκεια των Υγειονομικών Εξετάσεων όσων συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις προκειμένου να καταταγούν σε Στρατιωτικές Σχολές

Σύμφωνα με ανάρτηση ιστοσελίδας (17/07/2021) πολιτικοκοινωνικού περιεχομένου,1 η οποία ασχολείται με ζητήματα στρατεύσιμων και των δικαιωμάτων τους, γονείς κατήγγειλαν στην εν λόγω ιστοσελίδα, ακραίες σεξιστικές πρακτικές και σχόλια που δέχτηκαν τα παιδιά τους, αγόρια και κορίτσια, στο πλαίσιο των απαιτούμενων υγειονομικών εξετάσεων όσων συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις προκειμένου να καταταγούν σε Στρατιωτικές Σχολές. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα, αγανακτισμένοι γονείς ήλθαν σε επαφή μαζί τους για να καταγγείλουν την σεξιστική επίθεση σε βάρος των παιδιών τους, από τετραμελή επιτροπή, αποτελούμενη από στρατιωτικούς γιατρούς, όλοι άνδρες και καμιά γυναίκα, κατά την διενέργεια των παραπάνω απαιτούμενων υποχρεωτικών υγειονομικών εξετάσεων και προκειμένου να εγγραφούν σε στρατιωτικές σχολές, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις βάσει πανελλαδικών.

Σύμφωνα με την παραπάνω ανάρτηση, οι γονείς κατήγγειλαν ότι τα μεν αγόρια διατάχτηκαν “να κατεβάσουν τα καλσόν τους”(!) και στην συνέχεια να ξεγυμνωθούν “βγάζοντας τα στριγκάκια τους”. Παράλληλα, με βάση το δημοσίευμα, καθ΄ υπόδειξη του ενός από τους τέσσερις στρατιωτικούς γιατρούς της επιτροπής τους δόθηκε εντολή να αγγίξουν τα γεννητικά τους όργανα και τα γεννητικά όργανα των διπλανών μαθητών. Οι μαθητές σοκαρισμένοι δεν υπάκουσαν στην παραπάνω υπόδειξη, γεγονός που οδήγησε τον στρατιωτικό γιατρό να αναδιπλωθεί και στο πλαίσιο αποφόρτισης και της δήθεν αστειότητας να αναφέρει ότι “οι νέοι δεν ψάρωσαν”!

Η ίδια τετραμελής επιτροπή στρατιωτικών ανδρών γιατρών, κατά την διενέργεια των αντίστοιχων υγειονομικών εξετάσεων και στα κορίτσια, και σύμφωνα με τις μαρτυρίες των γονιών, τους ζητήθηκε αφού γδυθούν και μείνουν με τα εσώρουχά τους, να αφαιρέσουν τον στηθόδεσμο, να σηκώσουν τα χέρια τους, για να «τεντώσουν τα στήθη τους».

Επειδή αυτές οι πρακτικές είναι βαθιά σεξιστικές και προσβάλλουν βάναυσα την γενετήσια αξιοπρέπεια και ελευθερία των ατόμων, πόσο μάλλον ανήλικων μαθητών και μαθητριών

Επειδή το «ψάρωμα», τα «καψόνια» συνιστούν μορφές βίας, ενέχουν σεξισμό ρατσισμό και αναπαράγουν την κουλτούρα του βίαιου, του κυρίαρχου αρσενικού, με στιγματιστικές πολλαπλές συνέπειες στα άτομα που την υφίστανται,

Επειδή ο σεξισμός και η σεξουαλική κακοποίηση ως πρακτική και συμπεριφορά οφείλει να αντιμετωπιστεί όπου εμφανίζεται

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Έχουν περιέλθει σε γνώση του τα παραπάνω συμβάντα, τα οποία καταγγέλλονται στην ιστοσελίδα από τους γονείς των μαθητών/τριών; Έχει δώσει εντολή γραπτή ή προφορική για την διερεύνηση της βασιμότητας των καταγγελιών; Εάν ναι, τι μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να αποσοβηθούν τέτοιες σεξιστικές πρακτικές και μάλιστα σε ανήλικους/ες μαθητές και μαθήτριες; Εάν όχι, γιατί;
  2. Προτίθεται στο μέλλον και στο πλαίσιο των ανάλογων υγειονομικών εξετάσεων μαθητών/τριών οι εν λόγω επιτροπές να στελεχώνονται ισότιμα και από γυναίκες στρατιωτικούς γιατρούς, όταν μάλιστα πρόκειται για εξέταση κοριτσιών;
  3. Οι συγκεκριμένες υποδείξεις και η εξέταση των μαθητών/τριών, από την εν λόγω στρατιωτική ιατρική επιτροπή, σύμφωνα με τα καταγγέλλοντα, βάσει ποιων οδηγιών και ιατρικών πρωτοκόλλων έλαβε χώρα και τι εξυπηρετούσε;

Οι ερωτώντες Βουλευτές και ερωτώσες Βουλεύτριες

Αγαθοπούλου Ειρήνη – Ελένη
Δρίτσας Θεόδωρος
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυγέρη Δώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βασιλικός Βασίλης
Βερναρδάκης Χριστόφορος
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Ιωάννης
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κώστας
Μουζάλας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παπαδόπουλος Σάκης
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Παναγιού
Ραγκούσης Γιάννης
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σπίρτζης Χρήστος
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος