«Ασφαλής χώρα» κατά τον Μηταράκη, το κράτος που έδειρε, έγδυσε και έδιωξε μετανάστες

«Ασφαλής χώρα» για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες η Τουρκία σύμφωνα με την επικαιροποίηση των χωρών από το υπουργείο Μετανάστευσης

Δύο μόλις μήνες μετά τις σοκαριστικές εικόνες 92 γυμνών προσφύγων στον Εβρο, που δημοσιοποίησε το υπουργείο Μετανάστευσης, το ίδιο υπουργείο έρχεται να επιβραβεύσει την Τουρκία, αποδίδοντάς της για μία ακόμη φορά τον «τίτλο» της «ασφαλούς χώρας προέλευσης».

Συγκεκριμένα σήμερα 1 Δεκεμβρίου 2022, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την «ετήσια επικαιροποίηση ασφαλών χωρών προέλευσης και διέλευσης», σημειώνεται ότι «παραμένει ο καθορισμός της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας, για αιτούντες διεθνούς προστασίας, με χώρα καταγωγής τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία».

Προκαλεί ερωτηματικά βέβαια το κατά πόσον μπορεί να θεωρείται «ασφαλής» για τους πρόσφυγες μια χώρα, που, όπως έχει επανειλημμένως πει η ελληνική κυβέρνηση, «εργαλειοποιεί» τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ωθώντας τους με τη βία να περάσουν τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα, θέτοντας τις ζωές τους σε άμεσο κίνδυνο.

Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις των υπουργείων Μετανάστευσης και Προστασίας του Πολίτη, μόλις τον Οκτώβριο του 2022, σχετικά με το περιστατικό με τους 92 γυμνούς πρόσφυγες.

Τότε, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης ανέφερε ότι είναι «ντροπή για τον πολιτισμό η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι σε 92 μετανάστες τους οποίους διασώσαμε στα σύνορα», ενώ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έκανε λόγο για «απάνθρωπη εργαλειοποίηση παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία». Σχετικά με το ίδιο περιστατικό, ο κ. Μηταράκης είχε επίσης δηλώσει στον ΣΚΑΪ: «Αυτοί οι άνθρωποι, δυστυχώς, βρέθηκαν αντικείμενο εξευτελιστικής συμπεριφοράς στην Τουρκία και στάλθηκαν προς την Ελλάδα».

Λίγες ημέρες αργότερα, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, δήλωνε ότι «η απάνθρωπη συμπεριφορά αποτελεί ντροπή για τον πολιτισμό και οφείλει η ηγεσία της Τουρκίας, αντί να κατηγορεί άλλους για τα όσα αδιανόητα συμβαίνουν μέσα στην επικράτειά της, να διερευνήσει το περιστατικό, να τιμωρήσει τους άμεσα εμπλεκόμενους και να τηρήσει τις υποχρεώσεις της».

Άλλωστε, ο κ. Μηταράκης έσπευσε να διεθνοποιήσει την εικόνα των 92 γυμνών μεταναστών στον Έβρο, πηγαίνοντας τα σχετικά ντοκουμέντα στον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Τσάμπα Κορόσι, τον οποίο ενημέρωσε σχετικά, ζητώντας, όπως λένε τα σχετικά ρεπορτάζ εκείνων των ημερών, «ενδελεχή έρευνα του περιστατικού και κατήγγειλε τη στάση της Τουρκίας στο προσφυγικό-μεταναστευτικό».

Παραμένει λοιπόν μυστήριο το πώς γίνεται μια χώρα που συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο στους μετανάστες, χρησιμοποιώντας τους μάλιστα ως «εργαλεία», παραμένει στη λίστα των ασφαλών χωρών κατά το υπουργείο Μετανάστευσης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στη φετινή επικαιροποίηση, εκτός καταλόγου ασφαλών χωρών καταγωγής τίθεται η Ουκρανία. «Ο χαρακτηρισμός της Ουκρανίας ως μη ασφαλούς χώρας αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα για τη βοήθεια της Ελλάδας αλλά και εν γένει της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τον ουκρανικό λαό ο οποίος βιώνει την φρίκη του πολέμου μετά την ρωσική εισβολή», αναφέρει σε σχετική του δήλωση ο υπουργός Νότης Μηταράκης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, και η δήλωση του υπουργού Νότη Μηταράκη:

Ετήσια επικαιροποίηση ασφαλών χωρών προέλευσης και διέλευσης

Εκτός καταλόγου ασφαλών χωρών καταγωγής η Ουκρανία

Με κοινές απόφάσεις του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, και του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, επικαιροποιείται ο κατάλογος ασφαλών χωρών καταγωγής και διέλευσης.

Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη εισήγηση της Υπηρεσίας Ασύλου και όλες τις επικαιροποιημένες πληροφορίες για την επικρατούσα κατάσταση, από τον κατάλογο αφαιρείται η Ουκρανία η οποία βρίσκεται στη δίνη του πολέμου από τη ρωσική εισβολή. Παράλληλα, διατηρούν το χαρακτηρισμό τους ως ασφαλείς χώρες καταγωγής οι Γκάνα, Σενεγάλη, Τόγκο, Γκάμπια, Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Αλβανία, Γεωργία, Ινδία, Αρμενία, Πακιστάν και Μπαγκλαντές. Ο συνολικός αριθμός των ασφαλών χωρών καταγωγής που έχουν ενταχθεί στον κατάλογο, ανέρχεται, πλέον, σε δεκαεπτά (16).

Επίσης παραμένει ο καθορισμός της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας, για αιτούντες διεθνούς προστασίας, με χώρα καταγωγής τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία. Επίσης της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, ως ασφαλούς τρίτης χώρας για τους αιτούντες διεθνούς προστασίας που έχουν εισέλθει παράτυπα την Ελληνική Επικράτεια από τα σύνορά της με τις χώρες αυτές.

Ακολουθεί δήλωση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη:

«Ο χαρακτηρισμός χωρών ως ασφαλών χωρών καταγωγής και διέλευσης αποτελεί βασική υποχρέωση της χώρας, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και στηρίζει την εφαρμογή μιας αυστηρής αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής. Εξασφαλίζει την απόδοση ασύλου σε αυτούς που πραγματικά χρειάζονται και δικαιούνται.

Επίσης, χαρακτηρισμός της Ουκρανίας ως μη ασφαλούς χώρας αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα για τη βοήθεια της Ελλάδας αλλά και εν γένει της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τον ουκρανικό λαό ο οποίος βιώνει την φρίκη του πολέμου μετά την ρωσική εισβολή. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση είναι απολύτως σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και θωρακίζει τόσο την Ελλάδα όσο και τους ίδιους τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Προσωπικά είμαι υπερήφανος που τον Μάρτιο η ΕΕ ενεργοποίησε την Οδηγία 55 του 2001 που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν. Αυτή επέτρεπε στους πολίτες της Ουκρανίας, τις οικογένειές τους και τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες στην Ουκρανία να φτάσουν, χωρίς βίζα, σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που χορηγείται αυτόματα με άδεια εργασίας, με πρόσβαση σε στέγαση, φαγητό, εάν χρειαστεί, και στην αγορά εργασίας, φυσικά πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη».

tony.rigopoulos

Αντώνης Ρηγόπουλος