Αστυνομικός στις ΗΠΑ πάτησε στον λαιμό μέχρι θανάτου μαύρο Αμερικανό

Αστυνομικός στις ΗΠΑ πάτησε στον λαιμό μέχρι θανάτου μαύρο Αμερικανό

Ακόμα μια βαρβαρότητα της αστυνομίας στις ΗΠΑ, ενδεικτική της ρατσιστικής μεταχείρισης που τυγχάνουν οι Αφροαμερικανοί, σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Μινεάπολη της πολιτείας Μινεσότα, όταν ένας μαύρος άνδρας έχασε άδικα τη ζωή του τη στιγμή της σύλληψής του.

Όπως μεταδίδει το Associated Press, το θύμα, ένας 46χρονος άνδρας, πέθανε επειδή ένας αστυνομικός τον πατούσε στον λαιμό παρά τις εκκλήσεις να σταματήσει, καθώς του έλεγε πως δεν μπορεί να αναπνεύσει.

Darnella Frazier via AP

Το περιστατικό έχει καταγραφεί σε βίντεο από αυτόπτες μάρτυρες που φώναζαν στους αστυνομικούς να σταματήσουν. Στο βίντεο διακρίνεται το θύμα να στενάζει και να λέει επανειλημμένα «δεν μπορώ να αναπνεύσω», απευθυνόμενος στον λευκό αστυνομικό που τον είχε ακινητοποιήσει με το γόνατό του.

CBS News

Click here for the full video: https://cbsn.ws/3gqZ1VW 

CBS Evening News

Το περιστατικό στη Μινεάπολη ξεκίνησε με μια αναφορά ότι πελάτης καταστήματος προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων.

Το περιστατικό στη Μινεάπολη ξεκίνησε με μια αναφορά ότι πελάτης καταστήματος προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων.

Σε ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρεται ότι οι αστυνομικοί εντόπισαν τον ύποπτο στο αυτοκίνητό του. Όπως ισχυρίστηκαν, τους είχαν πει ότι ο άνδρας, που δεν είχε ταυτοποιηθεί, «καθόταν πάνω στο μπλε αυτοκίνητό του και φαινόταν να είναι υπό την επήρεια ουσιών».

Αφού του έδωσαν εντολή να απομακρυνθεί από το όχημα, κατά την εκδοχή της αστυνομίας, ο άνδρας αυτός αντιστάθηκε.

Στο δεκάλεπτο βίντεο που τράβηξε αυτόπτης μάρτυρας, ο άνδρας που είναι ακινητοποιημένος στο έδαφος λέει σε κάποιο σημείο: «Μην με σκοτώσετε».

Ενώ κάποιοι φωνάζουν στους αστυνομικούς να τον αφήσουν και ότι η μύτη του αιμορραγεί, λίγο μετά ο άνδρας δεν κινείται πια και ακολούθως τον παραλαμβάνει ασθενοφόρο.

Κατά την εκδοχή της αστυνομίας της Μινεσότα ο Τζ. Φλόιντ, ο οποίος εργαζόταν ως υπάλληλος ασφαλείας σε εστιατόριο, πέθανε έπειτα από «ιατρικό περιστατικό» κατά τη διάρκεια αλληλεπίδρασης με την αστυνομία.

Για το τραγικό αυτό συμβάν απολύθηκαν τέσσερις αστυνομικοί και το FBI έκανε γνωστό πως θα διερευνήσει την υπόθεση.

Το απόγευμα της Τρίτης ο δήμαρχος της Μινεάπολης. Τζέικομπ Φρέι, επιβεβαίωσε πως είχαν παυθεί οι τέσσερις αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στο συμβάν, σχολιάζοντας στο Twitter «αυτή είναι η σωστή κίνηση». «Πιστεύω αυτό που είδα και αυτό που είδα είναι λάθος σε κάθε επίπεδο» είπε ο δήμαρχος και τόνισε: «το να είσαι μαύρος στην Αμερική δεν θα έπρεπε να είναι θανατική ποινή».

Το νέο αυτό περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας προκάλεσε αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία και σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης από τη Μινεάπολη, αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν μια μαζική διαδήλωση έξω από αστυνομικό τμήμα της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, ένας δημοσιογράφος της Star Tribune κατήγγειλε ότι τον χτύπησε λαστιχένια σφαίρα από την αστυνομία.

Σύμφωνα με το AP, οι αστυνομικοί στη Μινεάπολη επιτρέπεται να ακινητοποιούν με το γόνατό τους κάποιον ύποπτο στο λαιμό αρκεί να μην τον εμποδίζουν να παίρνει αέρα.