Αστέρι της Βηθλεέμ: Φωτογραφίες και βίντεο από το σπάνιο φαινόμενο – Τουρισμός: Βουτιά στα έσοδα το 2020. Χάθηκαν 14 δισ. ευρώ

Το σπάνιο ουράνιο φαινόμενο έχει να συμβεί εδώ και 800 χρόνια

Ένα μοναδικό αστρονομικό φαινόμενο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου, οι κάτοικοι χωρών προς τα νοτιοδυτικά στο Βόρειο Ημισφαίριο. Οι αστρονόμοι το αποκαλούν «Μεγάλη Σύζευξη» ενώ οι χριστιανοί θεωρούν πως πρόκειται για το «Άστρο της Βηθλεέμ» και θα συμβεί ξανά το 2080.

Όποιος σήκωσε το βλέμμα προς τον ουρανό είδε ένα λαμπερό αστέρι. Για περίπου δυόμισι ώρες , οι δύο μεγαλύτεροι πλανήτες στο ηλιακό σύστημα, ο Δίας και ο Κρόνος, σε ένα ουράνιο φαινόμενο που ονομάζεται «Σύνοδος», ήλθαν τόσο κοντά, σε απόσταση όσο το πάχος ενός… νυχιού. Ετσι έμοιαζαν με ένα μεγάλο αστέρι, αυτό που επί αιώνες και όποτε επαναλαμβάνεται το φαινόμενο, έχει απασχολήσει θεολόγους και αστρονόμους, σχετικά με το αν θα μπορούσε να είναι το Άστρο της Βηθλεέμ.

«Ο Δίας και ο Κρόνος θα βρεθούν πάρα πολύ κοντά σε μια απόσταση μόλις 6 πρώτων λεπτών, δηλαδή το 1/10 της μοίρας. Είναι το 1/10 του πάχους του δαχτύλου μας, όταν έχουμε τεντωμένο το χέρι. Στον ουρανό είναι μία μοίρα. Δηλαδή οι πλανήτες θα βρεθούν σε απόσταση όσο το πάχος του νυχιού μας, μόλις θα ξεχωρίζουν μεταξύ τους», είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Παρατηρησιακής Αστρονομίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Σταύρος Αυγολούπης, εξηγώντας πως δεν πρόκειται για ένα παράξενο φαινόμενο, όμως, φέτος την ίδια μέρα «έχουμε και ένα άλλο σημαντικό αστρονομικό γεγονός, ότι βρίσκεται ο Ήλιος στο χειμερινό ηλιοστάσιο, δηλαδή τη μικρότερη μέρα τον χρόνο, που είναι 9 ώρες 16 λεπτά», ενώ «πολύ κοντά τους δύο πλανήτες, σε μια γωνία 90 μοιρών, ακολουθεί και ο Άρης».

 

Τουρισμός: Βουτιά στα έσοδα το 2020 – Χάθηκαν 14 δισ. ευρώ

Τουρίστες στην Ακρόπολη

Παρότι λίγο μετά το πρώτο lockdown το υπουργείο Τουρισμού ανέμενε περισσότερα από οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ στο ταμείο για εφέτος (τους επόμενους μήνες ωστόσο οι προσδοκίες άρχισαν σταδιακά να υποχωρούν), τελικά τα έσοδα για το 2020 δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στο δεκάμηνο, οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 77,0% στα 4,035 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, όταν στο αντίστοιχο διάστημα του 2019 είχαν διαμορφωθεί στα 17,6 δισ. ευρώ. Στα ίδια επίπεδα ποσοστιαία κινήθηκε και η μείωση των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών (-76,1%) στο δεκάμηνο. Αντίστοιχα, η διεθνής επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια, εμφανίστηκε μειωμένη κατά 72%, τους πρώτους δέκα μήνες του 2020.

Δεδομένου ότι από αρχές Νοεμβρίου έχει επιβληθεί lockdown στη χώρα, το 2020 δεν πρόκειται τα τουριστικά έσοδα από το εξωτερικό να αυξηθούν περαιτέρω.

Υπενθυμίζεται ότι οι εισπράξεις για το 2019 είχαν ανέλθει σε 18,2 δισ. ευρώ, ενώ στην αρχή του 2020, πριν από το ξέσπασμα του κορονοϊού, λόγω της μεγάλης δυναμικής που κατέγραφαν τότε οι προκρατήσεις, τα έσοδα αναμένονταν να ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ για εφέτος.

Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα για τον ελληνικό τουρισμό δεν είναι μόνο η χαμένη φετινή χρονιά αλλά και το τι θα γίνει μεσοπρόθεσμα, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις από διεθνείς και εγχώριους φορείς, η πλήρης επάνοδος του κλάδου στα προ-COVID επίπεδα, δε θα πρέπει να αναμένεται πριν το 2022, με την ανάκαμψη να εκτιμάται ότι θα διαρκέσει από 2,5 έως 4 χρόνια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ, οι τουριστικές εισπράξεις για το 2021 αναμένεται να ανακάμψουν στο 50%-60% των επιπέδων του 2019.

Το Υπουργείο Τουρισμού επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις αυτές, στην περίπτωση, όμως, που διεξάγονται σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια μοριακά τεστ για τις διεθνείς αφίξεις. Σε διαφορετική περίπτωση, το Υπουργείο εκτιμά ότι οι εισπράξεις θα πλησιάσουν το 20%-30% των επιδόσεων του 2019.

Αναδυόμενες τάσεις

Παρόλα αυτά, ο αντίκτυπος του COVID-19 μπορεί να αποδειχθεί βαθύτερος και πιο ουσιαστικός, ξεπερνώντας τους οικονομικούς δείκτες και τα χρηματοοικονομικά δεδομένα. Όπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεση της EY Ελλάδος, η πανδημία φαίνεται πως τροφοδότησε έναν πολυσχιδή μετασχηματισμό του κλάδου, οδηγώντας στην εμφάνιση νέων καταναλωτικών / ταξιδιωτικών συνηθειών, μία ιδιαίτερη εστίαση στη βιωσιμότητα και την υγιεινή, καθώς και στην περιφερειοποίηση των ταξιδιών και του τουρισμού – αλλαγές που αναμένεται να έχουν μακροπρόθεσμες, αν όχι μόνιμες, επιπτώσεις.

Συγκεκριμένα οι αναδυόμενες τάσεις, που αναμένεται να επηρεάσουν την τουριστική αγορά τα επόμενα χρόνια, παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα μεταξύ άλλων είναι οι εξής:

  • Το 68% του εργατικού δυναμικού των τουριστικών επιχειρήσεων, θα χρειαστούν επανακατάρτιση για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ψηφιοποίηση του κλάδου.
  • Βραχυπρόθεσμα, αναμένεται να κυριαρχήσουν οι εγχώριες και περιφερειακές διακοπές, καθώς και τα ταξίδια στην ύπαιθρο.
  • Οι ταξιδιώτες, πλέον, προτιμούν να ταξιδεύουν σε μικρότερες ομάδες, επιλέγοντας περισσότερο απομονωμένες περιοχές, ενώ η ασφάλεια του εκάστοτε προορισμού / καταλύματος επηρεάζει σημαντικά τις αποφάσεις τους.

Ταυτόχρονα, ο αντίκτυπος τις πανδημίας μέχρι σήμερα, έχει αποκαλύψει τα αδύναμα σημεία του τουριστικού κλάδου, αλλά, ταυτόχρονα, έχει καταδείξει τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν, από άποψη εξέλιξης της ζήτησης, υγείας και υγιεινής, καινοτομίας και ψηφιοποίησης, αλλά και βιωσιμότητας, για να θωρακιστεί ο κλάδος έναντι μελλοντικών προκλήσεων, και να συνεχίσει να είναι καταλύτης οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας για την Ελλάδα.