ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού: Επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ. Οι αγορές “στόχοι” και η προσπάθεια για νέο συνεταιριστικό φορέα εξαγωγών

Ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, Νίκος Κουτλιάμπας

Ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, Νίκος Κουτλιάμπας

Νέο πρόγραμμα εμπορικής προώθησης των φρούτων από την Κοζάνη στη Γαλλία τρέχει ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, κάτι που αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά τα πλήγματα που υπέστησαν οι αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Με έναν ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα, έμφαση στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων αλλά και με “πάτημα” στη συνεταιριστική παράδοση της περιοχής ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας και Πωλήσεως Οπωροκηπευτικών Προϊόντων Βελβεντού ΣΥΝΠΕ (ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού) βάζει πλώρη για νέες αγορές και ενίσχυση της εξωστρέφειάς του.

Όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Αυγούστου στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων της Γιορτής Ροδάκινου Βελβεντού, ήδη τρέχουν επενδύσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ με στόχο τον διπλασιασμό του κύκλου εργασιών έως το 2030 με την κατάκτηση νέων αγορών στο εξωτερικό, την ανάδειξη της ποιοτικής υπεροχής των ροδάκινων Κοζάνης και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που εξασφαλίζει για παραγωγούς και καταναλωτές το υγιές συνεταιριστικό κίνημα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Οινοποιείο Βογιατζή, στο Βελβεντό Κοζάνης με αφορμή την ένταξη του Συνεταιρισμού στο τρίτο κατά σειρά συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα εμπορικής προώθησης των προϊόντων «FRUIT UP!», τριετούς διάρκειας και ύψους 1,8 εκατ. ευρώ που αφορά τις αγορές της Ελλάδας και της Γαλλίας.

Είχαν προηγηθεί κατά την περίοδο 2017-2020 τα προγράμματα προώθησης σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το 2020-2023 για τη Σερβία και τη Νορβηγία ενώ το τρέχον πρόγραμμα – όπως επισημάνθηκε – αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά τα πλήγματα που υπέστησαν οι αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του συνεταιριστικού κινήματος και της επιστημονικής κοινότητας ενώ συμμετείχαν δεκάδες δημοσιογράφοι του τοπικού και κλαδικού Τύπου.

Εκδήλωση Τύπου του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού Εκδήλωση Τύπου του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού

Παρουσιάζοντας το επενδυτικό πλάνο του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Νικόλαος Κουτλιάμπας και ο γενικός διευθυντής κ. Ευθύμιος Μπαλάνης επεσήμαναν ότι ο Συνεταιρισμός πραγματοποίησε ακόμη και κατά την περίοδο της κρίσης σημαντικές επενδύσεις ύψους 15,9 εκατ. ευρώ στο διάστημα 2011 – 2022 μεταξύ άλλων σε προγράμματα προώθησης των προϊόντων, επέκταση – εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, καθώς και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι επενδύσεις

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, προωθούνται επενδύσεις ύψους:

– 12,3 εκατ. ευρώ στην τετραετία 2024–2027 για Κατασκευή Νέου Συσκευαστηρίου Ακτινιδίων, Συλλογικά Σχέδια Βελτίωσης Παραγωγών – Αναδιάρθρωση καλλιεργειών, Συστήματα Αυτοματισμού Υφιστάμενου Συσκευαστηρίου και Ετήσια Επιχειρησιακά Προγράμματα.

– 17 εκατ. ευρώ στην περίοδο 2027–2030 με την κατασκευή πρότυπης μονάδας μεταποίησης η οποία θα δώσει νέα ώθηση στο Συνεταιρισμό.

Στόχος του επενδυτικού πλάνου είναι ο διπλασιασμός του κύκλου εργασιών, στα 30 εκατ. ευρώ ως το 2030 από 15 εκατ. σήμερα αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση της συνεταιριστικής ιδέας που μπορεί, όπως σημείωσε η διοίκηση του Συνεταιρισμού, να εξασφαλίσει:

  • Καλύτερης ποιότητας και ανταγωνιστικότερα, σε διεθνές επίπεδο ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
  • Εξασφάλιση υψηλότερων εισοδημάτων για τους Έλληνες αγρότες, μέσω καλύτερων διαπραγματεύσεων με πελάτες και προμηθευτές.
  • Συρρίκνωση της μαύρης οικονομίας, η οποία λειτουργεί σε βάρος των κρατικών εσόδων, της ανταγωνιστικότητας και της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων αλλά και των υγιών συνεταιρισμών.
  • Συγκράτηση του κόσμου στην ελληνική περιφέρεια, σε χωριά και μικρές κωμοπόλεις.

“Κλειδί” η ποιότητα

Υπογραμμίζεται ότι ο Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας διευθυντής του εργαστηρίου Δενδροκομίας του ΑΠΘ, Αθανάσιος Μολασιώτης επεσήμανε ότι οι συντελεστές της επιτυχίας του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού που κάνουν την ποιοτική διαφορά για τα ροδάκινα του Συνεταιρισμού είναι αφενός το μικροκλίμα της περιοχής και αφετέρου η ωρίμανση του καρπού πάνω στο δέντρο, η σωστή συγκομιδή σε ώριμο στάδιο και η συσκευασία με τις προδιαγραφές που θέτει ο Συνεταιρισμός. “Ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού παράγει ροδάκινα υψηλής ποιότητας αξιοποιώντας στο έπακρο τις τοπικές ιδιαιτερότητες και εδραιώνοντας ένα πρωτοποριακό παραγωγικό μοντέλο. Βρίσκεται στην κορυφή της παραγωγής φρούτων στην Ελλάδα. Άκουσα με χαρά από τη διοίκηση του Συνεταιρισμού για τις προκλήσεις και το πλάνο για τα επόμενα χρόνια γιατί ο διαχειριστικός ρόλος πρέπει να συνδυάζεται με όραμα και σχέδιο, ιδιαίτερα σήμερα που η παραγωγή έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις, όπως αυτή της κλιματικής κρίσης”, υπογράμμισε ο κ. Μολασιώτης.

Νέος συνεταιριστικός εξαγωγικός φορέας

Στο μεταξύ, ήδη, οι μεγάλοι συνεταιρισμοί της χώρας τρέχουν ένα πλάνο για μια κοινή εξαγωγική εταιρεία, που θα μπορεί να ενισχύσει την εξωστρέφεια του πρωτογενούς τομέα.

Μάλιστα, μιλώντας, στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.), κ. Παύλος Σατολιάς ανήγγειλε ότι η ΕΘΕΑΣ διερευνά την προοπτική δημιουργίας κεντρικής εξαγωγικής συνεταιριστικής εταιρείας στα πρότυπα της Ιταλίας και της Ισπανίας αλλά και με οδηγό το επιτυχημένο παράδειγμα του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού. Τόνισε, δε, ότι η περίπτωση του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού δείχνει πως οι Συνεταιρισμοί έχουν παρελθόν, παρόν και μέλλον και ότι το συνεταιριστικό κίνημα, απαλλαγμένο από τις παθογένειες και τα προβλήματα του παρελθόντος μπορεί να γίνει οδηγός για δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα ώστε ο παραγωγός και ο κτηνοτρόφος να εξασφαλίσουν ένα μίνιμουμ εισόδημα και ο καταναλωτής να πάρει σωστά προϊόντα σε σωστές τιμές.

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης το Μάιο, με θέμα το πρόγραμμα προώθησης των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, που τιτλοφορείται “Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης”, ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών κ. Χρήστος Γιαννακάκης αναφέρθηκε και αυτός στη δημιουργία ενός κοινού εταιρικού σχήματος, που έχει στόχο τις εξαγωγές ελληνικών συνεταιριστικών προϊόντων στο εξωτερικό προχωρούν οι μεγάλες συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας, που είναι και μέλη της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ). Ο λόγος για τη νέα εταιρία που θα ονομάζεται Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές Α.Ε. και θα έχει εμπορικό σήμα CONGREXPO.

Όπως ανέφερε ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, στόχος των μελών της όλης προσπάθειας είναι να ακολουθήσουν ανάλογα παραδείγματα από την Ισπανία και την Ιταλία.

Ουσιαστικά, με βάση όσα ανέφερε ο κ. Γιαννακάκης, στέλεχος ο ίδιος της Venus, συνεταιριστικού σχήματος της Ημαθίας, στο χώρο της κομπόστας ροδακίνου, με ισχυρή παρουσία διεθνώς, στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα “καλάθι” προϊόντων, για τα οποία η νέα εταιρεία θα προχωρά σε απευθείας διαπραγμάτευση, για συμφωνίες προώθησής τους σε μεγάλες αλυσίδες λιανικού εμπορίου του εξωτερικού (retailers, super market κτλ).

“Θα υπάρχει κοινό καλάθι, συγκέντρωση ποσοτήτων, δημιουργία πολλών ειδών ώστε να μπορούμε να έχουμε προσπέλαση στις μεγάλες αλυσίδες από τις οποίες σήμερα απουσιάζουμε. Δεν μιλάμε μόνο για ΠΟΠ προϊόντα αλλά για όλα τα προϊόντα που παράγονται σε συνεταιριστικό επίπεδο στην χώρα μας”, σημείωσε ο κ. Γιαννακάκης.

Για την ίδρυση του νέου εξαγωγικού εταιρικού σχήματος ακολουθείται το παράδειγμα της Ισπανικής Anecoop και της Ιταλικής Conergo, που έχουν διασφαλίσει συνενώσεις σχημάτων παραγωγών για την κοινή εκπροσώπησή τους σε διεθνείς αγορές.

Όπως, χαρακτηριστικά είπε ο κ. Γιαννακάκης, η επιχείρηση δεν θα είναι κάποια συλλογικότητα που θα θυμίζει τους συνεταιρισμούς του παρελθόντος, αλλά μία εταιρεία με σκοπό το κέρδος.

Μάλιστα, το Δ.Σ. της ΕΘΕΑΣ ανέθεσε στην EY την κατάρτιση μελέτης, προϋπολογισμού 65.000 ευρώ, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη στα μέσα του προσεχούς Σεπτεμβρίου με στόχο την άμεση σύσταση της εταιρείας. Το μετοχικό κεφάλαιο αναμένεται να ανέλθει στις 500.000 ευρώ, ενώ μέσα από τη μελέτη θα προσδιοριστεί το οργανόγραμμα, οι στόχοι αλλά και οι δράσεις που θα “τρέξει” η νέα εταιρεία.

Οι μέτοχοι

Την προσπάθεια φέρεται να στηρίζουν κορυφαίοι συνεταιρισμοί της χώρας, όπως είναι ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Πίνδος, η ΕΒΟΛ, η Ζαγορίν, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΡΕΑ), οι μαστιχοπαραγωγοί της Χίου, ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων, ο Συνεταιρισμός Ένωσις ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού (Velvita), οι ΕΑΣ Καβάλας, Αιγίου, Σπάρτης και Αγρινίου κ.α.. Ήδη, γίνονται και διαπραγματεύσεις και με άλλες οργανώσεις, ώστε να ενισχυθεί το όλο σχήμα.

Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, οι μέτοχοι θα εισφέρουν ένα ποσό στο μετοχικό κεφάλαιο ενώ μικρότεροι συνεταιρισμοί θα μπορούν, είτε να επιλέξουν να ενταχθούν και αυτοί με μιρκότερα κεφάλαια της τάξης από 5.000 έως 30.000 ευρώ, ή να αντισυμβάλλονται με την εταιρεία με ετήσιες ή πολυετείς συμβάσεις συνεργασίας, στη βάση αμοιβαίων δεσμεύσεων.

Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, το σχέδιο έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία φέρεται να έχει συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει σε αρχικό στάδιο της προσπάθεια των συνεταιριστών, αλλά και το Υπ. Οικονομικών και δη τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη για πιθανή ένταξη της όλης προσπάθειας στις δράσεις στήριξης συλλογικών σχημάτων πρωτογενούς τομέα από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως π.χ. το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας για τον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού

Να σημειωθεί ότι σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ΤροφίμωνΛευτέρης Αυγενάκης, αφού υπογράμμισε τη σημασία της Γιορτής Ροδάκινου Βελβεντού, έκανε λόγο για τις ευεργετικές ιδιότητες του ροδάκινου, ως προϊόντος με αναγνωρισμένη αντιοξειδωτική δράση, είναι αδιαμφισβήτητα για την ανθρώπινη υγεία. “Επιπλέον, συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κουλτούρας. Στόχος μας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να εργαστούμε συστηματικά για να καταστήσουμε τον πρωτογενή τομέα βασικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας μας και να δώσουμε ώθηση στα τοπικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα. Η συμβολή σας είναι σημαντική και συνάμα απαραίτητη” ανέφερε ο κ Αυγενάκης, ενώ η βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπη Βέττα υπογράμμισε ότι ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού έχει αποδείξει διαχρονικά ότι πρωτοπορεί, τόσο σε επίπεδο παραγωγής ποιοτικών προϊόντων, υποδομών και προάσπισης των συμφερόντων των μελών του, αλλά και σε τομείς όπως η καινοτομία και πρόσθεσε: “Η περιοχή μας μπορεί και πρέπει να είναι το εκκολαπτήριο της αγροτικής δημιουργίας και του νεωτερισμού στην χώρα μας. Το πλούσιο έδαφος, το μικροκλίμα και η κεκτημένη ανθρώπινη γνώση πρέπει να παντρευτούν με τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις επικοινωνιακές καμπάνιες ώστε, αφενός να υπάρξει ενίσχυση της Π.Ε. Κοζάνης που πλήττεται από τη μεγάλη ανεργία και τη μετανάστευση και αφετέρου, να επιτευχθεί, συνολικά για την χώρα, μια ανάπτυξη στον τομέα των αγροτικών προϊόντων”.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης ο οποίος συνεχάρη τον πρόεδρο και τα μέλη του Συνεταιρισμού για την δραστηριότητα που επιδεικνύουν στη διασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, την εκπαίδευση και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στο χωράφι. “Χαίρομαι, πρόσθεσε, που επενδύετε στην εξωστρέφεια, την συνεργασία και την συλλογικότητα. Αυτά, σε συνδυασμό με τα άριστα ποιοτικά προϊόντα είναι το κλειδί της διαχρονικής επιτυχίας σας και σας καθιστούν έναν σημαντικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης για την περιοχή Βελβεντού Κοζάνης και για την ελληνική οικονομία. Έχετε καταφέρει να γίνετε γνωστοί εντός και εκτός συνόρων και συνεχίζετε να εξελίσσεστε με αμείωτο ρυθμό, επενδύοντας σε σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας, ενεργειακής αναβάθμισης των εγκαταστάσεων και σύγχρονες τεχνικές μάρκετινγκ”. Εξέφρασε δε ευχαριστίες “για την ουσιώδη προσφορά στον τόπο μας, στον τομέα των εξαγωγών και την ισχυροποίηση των ελληνικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού”.

Ο βουλευτής Κοζάνης και πρώην υπουργός κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, τόνισε την ανάγκη να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση προκειμένου να αντιμετωπισθεί ο μεγάλος ασθενής της ελληνικής οικονομίας, που είναι διαχρονικά το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών. “Έχουμε εδώ έναν φορέα που εξάγει τουλάχιστον το 50 % της παραγωγής και βαθμολογείται με άριστα στην παραγωγή, την συνεταιριστική ιδέα και την εξαγωγική δραστηριότητα”, πρόσθεσε αναφερόμενος στον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού. “Αυτές είναι δραστηριότητες που πρέπει να αναδειχθούν και να στηριχθούν έμπρακτα”.

Ο βουλευτής Κοζάνης και πρώην υπουργός Πάρις Κουκουλόπουλος

Ο βουλευτής Κοζάνης και πρώην υπουργός Πάρις Κουκουλόπουλος 

Ο Δήμαρχος Βελβεντού κ. Μανώλης Στεργίου επεσήμανε: “Ανοίγεται μια προοπτική για μια καινούργια αγορά, τη Γαλλία, την οποία δικαίως θα κατακτήσετε γιατί παράγετε σωστά προϊόντα. Από την πλευρά του Δήμου στεκόμαστε αρωγοί στις δραστηριότητες του Συνεταιρισμού, με έργα υποδομής που διευκολύνουν τον Συνεταιρισμό και τα μέλη του”.

Το προφίλ

Ο ΑΣΕΠΟΠ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ, με κύρια προϊόντα το ροδάκινο και το νεκταρίνι, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αγροτικούς συνεταιρισμούς της χώρας μας και σημαντικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης για την περιοχή του Βελβεντού Κοζάνης, αλλά και για την ελληνική οικονομία. Αριθμεί περίπου 400 παραγωγούς ενεργά µέλη που καλλιεργούν σήμερα περίπου 6.500 στρέμματα. Έχει καταφέρει να είναι γνωστός και εκτός των συνόρων, χάρη στα άριστα ποιοτικά προϊόντα που παράγει και όλες τις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας που εφαρμόζει.

Ο Συνεταιρισμός εξάγει ελληνικά φρούτα σε περισσότερες από 15 χώρες και επιπλέον:

– Περιλαμβάνεται στους πρώτους Συνεταιρισμούς της χώρας που εφαρμόζουν Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης με ελαχιστοποίηση της χρήσης Φυτοπροστατευτικών Σκευασμάτων εφαρμογή Συστημάτων Βιολογικής Καταπολέμησης.

– Διασφαλίζει την υιοθέτηση των επιστημονικά ενδεδειγμένων τεχνικών καλλιέργειας από τους παραγωγούς – μέλη του για τους οποίους εξασφαλίζει ανταγωνιστικές τιμές πρώτων υλών και πρόσβαση στις αγορές του εξωτερικού.

– Συμμετέχει σε διεθνείς εκθέσεις και διαθέτει μέσω ιδιόκτητου καταστήματος στην κεντρική λαχαναγορά της Αθήνας τα προϊόντα του Συνεταιρισμού σε όλη τη χώρα και ιδίως τις τουριστικές περιοχές.

– Εφαρμόζει προγράμματα προβολής των προϊόντων στο εξωτερικό με τη συμμετοχή σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που ανοίγουν νέες αγορές για τους αγρότες του Βελβεντού Κοζάνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Οινοποιείο Βογιατζή που φιλοξένησε τη συνέντευξη τύπου είναι άλλο μια “επιχείρηση – μοντέλο” για την περιοχή με αμπελώνες 100 στρεμμάτων που καλλιεργούνται σύμφωνα με τις αρχές βιολογικής γεωργίας τοπικές και άλλες ελληνικές ποικιλίες, συνεχίζοντας την παράδοση που υπήρχε στην περιοχή του Βελβεντού για την αμπελοκαλλιέργεια.