Αρνείται την κατάρριψη αμερικανικού drone, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας — Η οριστική κατάκτηση της Μαριούπολης

Αρνείται την κατάρριψη αμερικανικού drone, το ρωσικό υπουργείο ΆμυναςΦωτογραφία ενός drone MQ9 Reaper, σαν αυτό που κατερρίφθη

Τη δική του εκδοχή δίνει το ρωσικό υπουργείο Άμυναςγια την πτώση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, καθώς αρνείται πως τα γεγονότα έγιναν έτσι, και υποστηρίζει ότι το αμερικανικό UAV παραβίασε ζώνη προσωρινής απαγόρευσης πτήσεων.

«Το πρωί της Τρίτης 14 Μαρτίου τρέχοντος έτους στη λεκάνη της Μ.Θάλασσας, στην περιοχή της χερσονήσου της Κριμαίας, από τα μέσα ελέγχου εναέριου χώρου των αεροδιαστημικών δυνάμεων της Ρωσίας καταγράφηκε η πτήση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους τύπου MQ-9 με κατεύθυνση τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Όπως υποστήριξε το ρωσικό υπουργείο, «η πτήση πραγματοποιούνταν με απενεργοποιημένους αναμεταδότες και κατά παράβαση των ορίων ζώνης προσωρινού καθεστώτος απαγόρευσης χρήσης εναέριου χώρου, το οποίο έχει οριστεί για τους σκοπούς διεξαγωγής της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (σ.σ. του πολέμου στην Ουκρανία) και έχει κοινοποιηθεί σε όλους τους χρήστες του διεθνούς εναέριου χώρου και δημοσιευθεί σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες».

US: Russian fighter jet hits American drone over Black Sea | LiveNOW from FOX
Κατά τη ρωσική πλευρά, «το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, λόγω απότομου ελιγμού του, περιέπεσε σε ανεξέλεγκτη πτήση με απώλεια ύψους και κατέπεσε στην υδάτινη επιφάνεια».

«Τα ρωσικά μαχητικά δεν χρησιμοποίησαν τα οπλικά τους συστήματα, δεν ήρθαν σε επαφή με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος και επέστρεψαν αισίως στην αεροπορική τους βάση», καταλήγει το σχόλιο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που αναμεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ.

 

Η οριστική κατάκτηση της ΜαριούποληςΗ οριστική κατάκτηση της ΜαριούποληςΗ Μαριούπολη, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ουκρανίας

Η Μαριούπολη, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ουκρανίας στην Αζοφική θάλασσα, στρατιωτικά έπεσε σε ρωσικά χέρια τον Μάιο του 2022 με την παράδοση των τελευταίων μαχητών του τάγματος των Azof στο εργοστάσιο του Άζοφσταλ.

10 σχεδόν μήνες μετά το σημαντικό λιμάνι περνά όπως δείχνουν τα στοιχεία οριστικά σε ρωσικά χέρια.

Δυτικά μέσα και δημοσιογράφοι δεν έχουν πρόσβαση στην πόλη η οποία αποτέλεσε τοβν πρώτο ξεκάθαρο στόχο των Ρώσων από το ανατολικό μέτωπο. Τα στοιχεία έρχονται μόνο μέσω από τα ρωσικά μέσα και είναι αδύνατο να διασταυρωθούν.

Παρά ταύτα η υπηρεσία monitoring του BBC προσπάθησε και τελικά κατάφερε να μιλήσει με τρεις κατοίκους της πόλης, προκειμένου να διαπιστώσει με ποιον τρόπο η Ρωσία επιχειρεί την οριστική προσάρτηση μίας κομβικής περιοχής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC σήμερα στην Μαριούπολη, η Ρωσία έχει κάνει μία δεύτερη εισβολή αυτή την φορά από εργάτες και οικοδομικά συνεργεία. Μεγάλο τμήμα της πόλης στα ανατολικά ανοικοδομείται με ταχύτατους ρυθμούς και περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι από την Ρωσία και την Ασία εργάζονται σήμερα στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει συλλέξει το BBC περισσότερα από 700 κτίρια έχουν χτιστεί από 0 ενώ όσα δεν καταστράφηκαν κατά τους πολύμηνους ρωσικούς βομβαρδισμούς επισκευάζονται και εξυγχρονίζονται με τοποθέτηση κουφωμάτων, αλλαγές στο σύστημα θέρμανσης και αποχέτευσης. Πληροφορίες αναφέρουν πως ένα από τα 11 συνολικά νοσοκομεία που οι Ρώσοι κατέστρεψαν κατά την διάρκεια της πολιορκίας της πόλης λειτουργεί κανονικά ενώ υπογραμμίζουν πως και τα σχολεία υποδέχονται εδώ και δύο τουλάχιστον μήνες παιδιά.

Οι τοποθετημένες από την Ρωσία ρωσικές – ρωσόφωνες αρχές στην πόλη δείχνουν μάλιστα ιδιαίτερο ζήλο στην εκπαίδευση με αποτέλεσμα σήμερα τα σχολεία να κάνουν μάθημα και πρωί και απόγευμα καθώς τα παιδιά είναι πολύ περισσότερα από τις διαθέσιμες αίθουσες. Το εκπαιδευτικό σύστημα είναι σαφώς αυτό που ακολουθούν και τα ρωσικά σχολεία.

Και τα μέσα μαζικής μεταφοράς φαίνεται πως λειτουργούν και πάλι με τα λεωφορεία να κάνουν δρομολόγια σε όλα τα μέρη της πόλης. Το τραμ και το τρένο τα οποία έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τους βομβαρδισμούς είναι σήμερα εκτός λειτουργίας.

Εκτός από τα δομικά έργα που προωθεί η Μόσχα με μεγάλες δαπάνες και σημαντικά κεφάλαια το ρωσικό σχέδιο προσάρτησης της περιοχής περιλαμβάνει και την έκδοση ρωσικών διαβατηρίων. Για να επιτύχουν οι νέες τοπικές αρχές τον στόχο τους έχουν βάλει στο «στόχαστρο» κυρίως τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους και πιο συγκεκριμένα του συνταξιούχους.

Οι ρωσικές αρχές δίνουν σύνταξη η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που λάμβαναν οι άνθρωποι αυτοί ως Ουκρανοί πολίτες. Απαραίτητη προϋπόθεση για να την λάβουν είναι να έχουν ρωσική υπηκοότητα και ρωσικό διαβατήριο. Σύμφωνα με το BBC οι ουρές στην πόλη στα γραφεία έκδοσης ρωσικού διαβατηρίου τους τελευταίους μήνες είναι τεράστιες. Εκτός όμως από τους συνταξιούχους όσοι δεν μπόρεσαν να φύγουν από την Μαριούπολη των 500.000 κατοίκων πριν την έναρξη του πολέμου σήμερα δεν μπορούν να εργαστούν και να ζήσουν εάν επίσης δεν διαθέτουν το απαραίτητο «κόκκινο» διαβατήριο.

Στην πόλη είναι επίσης σε λειτουργία τόσο τοπικός τηλεοπτικός όσο και ραδιοφωνικός σταθμός ο οποίος όπως είναι λογικό «βομβαρδίζει» την τοπική κοινότητα με μηνύματα υπέρ της Ρωσίας. Την πόλη έχουν γεμίσει επίσης αφίσες και ταμπέλες στην οποία αναγράφεται πως η Μαριούπολη είναι αδελφοποιημένη πόλη με την Αγία Πετρούπολη, πόλη του Ρώσου Προέδρου αλλά και πηγή του μεγαλύτερου μέρους των κεφαλαίων που δαπανώνται σε έργα στην περιοχή.

Σήμερα οι ρωσικές αρχές αναφέρουν πως στην πόλη ζουν περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι, αριθμός που όπως υπογραμμίζουν θα αυξηθεί σύντομα. Κατά την ρωσική εισβολή περισσότερη από 500.000 άνθρωποι ζούσαν στην Μαριούπολη, με τους 150.000 από αυτούς να είναι ελληνικής καταγωγής. Σύμφωνα με τις Ουκρανικές αρχές στην Μαριούπολη έχουν χάσει την ζωή τους από τα ρωσικά χτυπήματα περισσότεροι από 20.000 άμαχοι, ενώ το 90% των κτιρίων της έχει πληγεί από τα ρωσικά χτυπήματα.

Γιάννης Χαραμίδης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*