Αρνήθηκαν σε ανήλικα προσφυγόπουλα την είσοδο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Στη σοβαρότατη καταγγελία ότι υπάλληλοι του μεγαλύτερου μουσείου της χώρας αρνήθηκαν την είσοδο σε μαθητές, που βρίσκονταν σε εκδρομή με το σχολείο τους, επειδή… «δεν είναι ευρωπαίοι πολίτες» (!) κάνει η συνοδός τους – Σ. Αναγνωστοπούλου: Τα σχολεία μας και οι χώροι πολιτισμού δεν έχουν φράχτες

Ένα από τα προπύργια του πολιτισμού της Ελλάδας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, απομακρύνει βδελυρά πρόσφυγες μαθητες, διατρανώνοντας τον απροκάλυπτο ρατσισμό του. Ελλάδα του 2021, το πικρό σχόλιο της συνοδού των παιδιών, που στην καταγγελία της γι’ αυτό το τρομακτικό περιστατικό θεσμικού ρατσισμού, αναφέρει συγκεκριμένα:

Εκδρομή σχολείου, 25/06/2021

Φτάνουμε στο Εθνικό Αρχαιολογικό μουσείο, ώρα 9.30 το πρωί. Παραδίδω στο γκισέ το έγγραφο του σχολείου με τη σφραγίδα και την υπογραφή του διευθυντή, και ως απάντηση ακούω: «Τι είναι αυτό; Σχολείο είστε;» Απαντώ «ναι, συνεχίζουμε θερινά γλωσσικά μαθήματα στα παιδιά του σχολείου που δεν γνωρίζουν καλά την ελληνική γλώσσα».

«Δεν μπορούν να μπουν αν δεν πληρώσουν. Είναι ευρωπαίοι πολίτες;» Λέω, μα είναι ανήλικοι, μαθητές σχολείου. «Ναι, ΑΛΛΑ δεν είναι ευρωπαίοι πολίτες. Από ποιες χώρες είναι;» Από διάφορες, απαντώ. «Δηλαδή;», ρωτάει. «Από Συρία για παράδειγμα». «Ναι, πρέπει να πληρώσουν». Λέω, «οι πρόσφυγες;; Είναι ασυνόδευτα ανήλικα τα περισσότερα, που ζουν στην Ελλάδα σε ΜΚΟ».
«ΜΚΟ είστε;»
Λέω όχι, σχολείο σας λέω.
«Πρέπει να φωνάξω την υπεύθυνη του μουσείου».

Έρχεται, για να ακολουθήσει η εξής σκαιά συμπεριφορά:
«Έχουν χαρτιά;»
«Δεν γνωρίζω αν έχουν πάνω τους αυτή την στιγμή», της απαντώ, «πρέπει να έχουν».
«Από το πρέπει να έχουν κυρία μου, μέχρι το να έχουν, υπάρχει μεγάλη απόσταση», απαντάει πλέον υψώνοντας τον τόνο της φωνής της, πατώντας πάνω στην δική μου τη στιγμή που προσπαθώ να της εξηγήσω με ευγένεια –και με την ιδιότητα της εκπαιδευτικού- για άλλη μια φορά πως είναι εγγεγραμμένοι μαθητές του σχολείου, φοιτούν κανονικά στο Γυμνάσιο.

«Τι κινήσεις πρέπει να ακολουθήσει το σχολείο, ώστε να επισκεφθούμε το μουσείο δωρεάν, σας ρωτώ για επόμενη φορά».
«Πάρτε στο τάδε τηλέφωνο, δεν μπορείτε να μπείτε τσάμπα χωρίς χαρτιά!», καταλήγει η υπεύθυνη, αποπέμποντάς με μπροστά στα έκπληκτα μάτια των παιδιών που περίμεναν –φυσικά στον καύσωνα- εκτός του μουσείου, όπως ζητήθηκε, για να ακούσουν πως ένα από τα προπύργια του πολιτισμού της Ελλάδας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τους απομακρύνει βδελυρά, διατρανώνοντας τον απροκάλυπτο ρατσισμό του. Ελλάδα του 2021.

Σ. Αναγνωστοπούλου: Τα σχολεία μας και οι χώροι πολιτισμού δεν έχουν φράχτες

Η παρουσίαση των «ξένων» μεταναστών και προσφύγων ως επικίνδυνης κοινωνικής ομάδας έχει πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας το τελευταίο διάστημα, με ευθύνη της κυβέρνησης και των ΜΜΕ που υποδαυλίζουν αμφότεροι την ξενοφοβία, ενώ  έχουν κάνει το ρατσισμό κοινωνικά ανεκτό. Η παρουσίαση των «ξένων» ως το επικίνδυνο και «διαφορετικό, άλλο», ενισχύεται από τις ρατσιστικές προκαταλήψεις και την επικράτηση της ρητορικής μίσους στο δημόσιο λόγο.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που έγινε γνωστό, ότι επί τέσσερις μέρες, βασάνιζαν στην ΓΑΔΑ έναν Γεωργιανό για να ομολογήσει μια γυναικοκτονία που δεν είχε κάνει, ενώ καθ’ όλη  τη διάρκεια της επίμαχης υπόθεσης, τα ΜΜΕ χρησιμοποιούσαν  στερεότυπα που παρέπεμπαν σε «αλλοδαπούς,  στυγνούς εγκληματίες’’ και επιδίδονταν σε ένα τηλεοπτικό ανθρωποκυνηγητό σε βάρος τους, στα δελτία των ειδήσεων .

Και σήμερα φτάνουμε στο ανεπίτρεπτο, να μαθαίνουμε από σοβαρή καταγγελία εκπαιδευτικού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως οι υπεύθυνοι του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου επέδειξαν ακραία συμπεριφορά, ζητώντας από ανήλικους πρόσφυγες μαθητές να πληρώσουν εισιτήριο γιατί δεν προέρχονται από χώρα της Ε.Ε.

Τα σχολεία μας και οι χώροι πολιτισμού δεν έχουν φράχτες , είναι οι χώροι που ευνοούν και καλλιεργούν την ετερότητα ,τη συνάντηση, την αλληλεπίδραση του γηγενούς πληθυσμού με νέους πληθυσμούς . Αν η κυβέρνηση συνεχίσει να αρνείται την πραγματικότητα, δεν πάρει θέση και δεν λάβει αποτελεσματικά μέτρα, αυτή η χώρα διατρέχει τον κίνδυνο να κανονικοποιήσει και άλλο τις «ρατσιστικές διακρίσεις», το κλίμα ξενοφοβίας, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας. Κυρία Μενδώνη, κυρία Κεραμέως, ειδικά εσείς, ακούτε και βλέπετε το ρατσισμό που γλιστρά ύπουλα στην κοινωνία; Η σας βολεύει η ρητορική γύρω από την απειλητική παρουσία του «άλλου», του  «ξένου» και «ανεπιθύμητου»; Για τα παιδιά και τον πολιτισμό μιλάμε, που έχετε την κύρια ευθύνη τους