Αρμένιοι στρατιώτες αιχμάλωτοι του Αζερμπαϊτζάν. Άμεση απελευθέρωση ζητούν οι ΗΠΑ – Η Γερμανία αναγνωρίζει για πρώτη φορά τη γενοκτονία που διέπραξε στη Ναμίμπια

Αρμένιοι στρατιώτες αιχμάλωτοι του Αζερμπαϊτζάν - Άμεση απελευθέρωση ζητούν οι ΗΠΑ

Αρμένιοι στρατιώτες κοντά στη μεθόριο με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Στο «κόκκινο» εκ νέου η ένταση στα σύνορα Αρμενίας– Αζερμπαϊτζάν, όπου έξι στρατιώτες από το Γερεβάν αιχμαλωτίστηκαν και κρατούνται από τα στρατεύματα του Μπακού. Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την επιδείνωση της κατάστασης, ζητώντας την απελευθέρωση των Αρμένιων στρατιωτών.

«Καλούμε τις δύο πλευρές να επιλύσουν κατεπειγόντως και ειρηνικά την κατάσταση. Συνεχίζουμε επίσης να καλούμε το Αζερμπαϊτζάν να απελευθερώσει όλους τους αιχμαλώτους πολέμου και τους άλλους κρατουμένους και υπενθυμίζουμε στο Αζερμπαϊτζάν ότι έχει υποχρέωση να μεταχειρίζεται ανθρωπιστικά όλους τους κρατούμενους, με βάση το ισχύον, διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Νεντ Πράις, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Ουάσινγκτον προσέθεσε ότι θεωρεί «προκλητική και ανωφελή» κάθε κίνηση στην μη καθορισμένη μεθοριακή ζώνη που χωρίζει τις δύο χώρες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καλέσει ήδη όλες τις δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή να επιστρέψουν στις θέσεις που κατείχαν προ της 11ης Μαΐου, δηλαδή πριν ξεσπάσει η νέα κρίση.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη, ότι η κατάσταση είναι «εκρηκτική» στα σύνορα.

Σύμφωνα με το Γερεβάν, οι έξι στρατιώτες συνελήφθησαν ενώ βρίσκονταν σε αρμενικό έδαφος και πραγματοποιούσαν «μηχανολογικές εργασίες». Το Μπακού από την πλευρά του υποστηρίζει ότι ανηκουν σε «ομάδα δολιοφθορέων» που εισήλθε στο Αζερμπαϊτζάν για να τοποθετήσει νάρκες.

«Η κατάσταση είναι τεταμένη και εκρηκτική» δήλωσε ο Πασινιάν από την περιοχή Γκεγκαρκούνικ, στην ανατολική Αρμενία, όπου σημειώθηκε το περιστατικό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αψιμαχίες είναι συχνές μεταξύ των αρμενικών στρατευμάτων και στρατιωτών του Αζερμπαϊτζάν που περνούν τα σύνορα.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συγκρούστηκαν το φθινόπωρο του 2020 για τον έλεγχο του αυτονομιστικού θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σε έναν πόλεμο που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 6.000 ανθρώπους και έληξε με την ήττα του Γερεβάν.

Η Αρμενία αναγκάστηκε να παραχωρήσει στο Αζερμπαϊτζάν εδάφη που ήλεγχε επί τρεις δεκαετίες και που σχημάτιζαν μία ζώνη ασφαλείας γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, το οποίο παρέμεινε ουσιαστικά στα χέρια του Γερεβάν.

Τις τελευταίες εβδομάδες, νέες εντάσεις σημειώνονται, με το Γερεβάν να κατηγορεί τις αζερικές δυνάμεις ότι προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο νέων εδαφών.

Ο Νικόλ Πασινιάν δήλωσε νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη, κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης, ότι οι αιχμάλωτοι στρατιώτες «έκαναν βελτιωτικές εργασίες στα σύνορα», συγκεκριμένα εγκαθιστώντας προειδοποιητικές πινακίδες κοντά σε νάρκες, καθώς η περιοχή έχει τη φήμη ότι είναι μια από τις πιο ναρκοθετημένες στον κόσμο.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι επρόκειτο για «ομάδα αναγνώρισης και δολιοφθοράς που προσπάθησε γύρω στις 3 το πρωί σήμερα να εισέλθει στην επικράτειά μας» πριν αιχμαλωτιστεί. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι στρατιώτες προσπαθούσαν να τοποθετήσουν νάρκες σε μια διαδρομή ανεφοδιασμού που οδηγεί προς στις θέσεις του Αζερμπαϊτζάν.

 

Η Γερμανία αναγνωρίζει για πρώτη φορά τη γενοκτονία που διέπραξε στη ΝαμίμπιαΗ Γερμανία αναγνωρίζει για πρώτη φορά τη γενοκτονία που διέπραξε στη Ναμίμπια

Γυναίκες της φυλής Χερέρο με τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες

Την πρώτη της παραδοχή ότι η χώρα διέπραξε «γενοκτονία» σε βάρος των φυλών Χερέρο και Νάμα στη Ναμίμπια την εποχή της αποικιοκρατίας έκανε η κυβέρνηση της Γερμανίας και υποσχέθηκε να χορηγήσει στη χώρα της Αφρικής αναπτυξιακή βοήθεια ύψους 1 δισεκ. ευρώ και πλέον.

Ιστορικοί λένε ότι κάπου 65.000 από τα συνολικά 85.000 μέλη της φυλής Χερέρο και τουλάχιστον 10.000 από τα 20.000 μέλη της φυλής Νάμα σκοτώθηκαν επί των ημερών της γερμανικής αυτοκρατορίας, όταν η σημερινή Ναμίμπια αποκαλείτο Γερμανική Νοτιοδυτική Αφρική (1884-1915).

«Χαρακτηρίζουμε πλέον επίσημα τα γεγονότα εκείνα αυτό που ήταν, αν ιδωθούν από τη σκοπιά του σήμερα: γενοκτονία», τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας, σε ανακοίνωσή του με την οποία χαιρετίζει την επίτευξη «συμφωνίας» με τη Νιαμέ, έπειτα από πέντε χρόνια διαπραγματεύσεων.

«Σε μια χειρονομία αναγνώρισης των ανυπολόγιστων δεινών που υπέστησαν τα θύματα, θέλουμε να υποστηρίξουμε τη Ναμίμπια και τους απογόνους των θυμάτων με ένα μεγάλο πρόγραμμα ύψους 1,1 δισεκ. ευρώ για την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη» της χώρας, πρόσθεσε στην ανακοίνωση ο γερμανός ΥΠΕΞ.

Αντιπροσωπείες των δύο χωρών κατέληξαν σε μια πολιτική διακήρυξη έπειτα από έξι χρόνια διαπραγματεύσεων. Οι κυβερνήσεις σε Βερολίνο και Νιαμέ φέρονται να έχουν συμφωνήσει, αλλά το έγγραφο δεν έχει ακόμη υπογραφτεί.

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ αναμένεται να ζητήσει συγγνώμη σε ειδική τελετή στο κοινοβούλιο της Ναμίμπιας.

Το ποσό που προσφέρει η Γερμανία θα χρησιμοποιηθεί για να γίνουν έργα σε περιοχές όπου ζουν μέλη των φυλών Χερέρο και Νάμα.

Η γερμανική κυβέρνηση τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι το γεγονός πως αναγνωρίζει πλέον πως διαπράχθηκε γενοκτονία και δημιουργεί ταμείο για τη χορήγηση αναπτυξιακής βοήθειας δεν σημαίνει ότι θα δεχθεί να διατυπωθούν αξιώσεις για τη χορήγηση αποζημιώσεων. Επιμένει πως πρόκειται για πολιτικό και ηθικό καθήκον και θέλει να αποφεύγεται ακόμη και ο όρος αποζημιώσεις.

Οι διαπραγματεύσεις είχαν για καιρό περιέλθει σε αδιέξοδο, εξαιτίας διαφωνιών όσον αφορά το ποσό που θα πρόσφερε το Βερολίνο για τα χρόνια της αποικιοκρατικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

Ο πρόεδρος της Ναμίμπιας, ο Χάγκε Γκάινγκομπ είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του το 2020 για το γεγονός πως παρότι η γερμανική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει να ζητήσει «άνευ όρων συγγνώμη» από τον λαό και την κυβέρνηση της Ναμίμπιας, δεν έθελε επ’ ουδενί να χρησιμοποιηθεί ο όρος «αποζημιώσεις».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*