Αρκεί η καραντίνα των 5 ημερών; Κάποιοι μπορεί να μεταδίδουν και στις 10 ημέρες

Κορονοϊός: Αρκεί η καραντίνα των 5 ημερών; – Κάποιοι μπορεί να μεταδίδουν και στις 10 ημέρες

Τα συμπεράσματα μελέτης του πανεπιστημίου του Έξετερ στην Αγγλία

Ύστερα από μια καραντίνα πέντε ημερών, περίπου το ένα τρίτο όσων έχουν κολλήσει κορονοϊό, μπορεί ακόμη να μολύνει, αναφέρουν νέα στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Τα PCR τεστ ανιχνεύουν σωματίδια ιού, αλλά δεν μπορούν να πουν εάν είναι μολυσματικά ή απλώς ανενεργά υπολείμματα, σημειώνει σε δημοσίευμά του το Reuters.

Για μια μελέτη που χρησιμοποίησε δείγματα τα οποία ελήφθησαν από τον Μάρτιο μέχρι τον Νοέμβριο του 2020, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα νέο τεστ. Σε διαδοχικά δείγματα από 176 άτομα με θετικά τεστ PCR, αναζήτησαν γενετικό υλικό που παράγει ο ιός όταν δημιουργεί ενεργά αντίγραφα του εαυτού του και εξακολουθεί να είναι μεταδοτικός.

«Στις πέντε ημέρες, το 30% των ανθρώπων εξακολουθούσε να εμφανίζει κλινικά σχετικά επίπεδα δυνητικά ενεργού ιού», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Λόρνα Χάρις από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ στην Αγγλία. Μετά από μια 10ήμερη καραντίνα, ένας στους 10 ανθρώπους μπορεί να είναι ακόμα μολυσματικός, ανέφερε η ομάδα της στο International Journal of Infectious Diseases.

Άνδρας στο σπίτι με μάσκα κορονοϊού

Μερικοί άνθρωποι διατήρησαν αυτά τα επίπεδα για έως και 68 ημέρες, σύμφωνα με τους ερευνητές. «Δεν υπήρχε τίποτα κλινικά αξιοσημείωτο για αυτούς τους ανθρώπους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαμε να προβλέψουμε ποιοι είναι», σημείωσε η Χάρις.

Η μελέτη διεξήχθη προτού αρχίσουν να κυκλοφορούν οι μεταλλάξεις Delta και Όμικρον του κορονοϊού πέρυσι. Οι ερευνητές σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μεγαλύτερες δοκιμές για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους.

Στο μεταξύ, προτείνουν, σε εγκαταστάσεις «όπου η περαιτέρω μετάδοση θα ήταν ιδιαίτερα προβληματική, μπορεί να είναι συνετό να ληφθούν μοριακά στοιχεία ύφεσης για να αποτραπεί η συνεχιζόμενη μετάδοση».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*