Αργεντινή: Η πρώτη χώρα στη Λ. Αμερική που καθιερώνει νέες ταυτότητες για μη δυαδικά άτομα – ΗΠΑ: Οι Ταλιμπάν ελέγχουν πάνω από τα μισά περιφερειακά κέντρα στο Αφγανιστάν

O Αλμπέρτο Φερνάντες

O Αλμπέρτο Φερνάντες 

Οσοι αυτοπροσδιορίζονται ως ουδέτερου φύλου στην Αργεντινή, θα μπορούν από εδώ και στο εξής να έχουν νέες ταυτότητες.

Κάνοντας πράξη μία προεκλογική του υπόσχεση, ο Αλμπέρτο Φερνάντεζ εξέδωσε προεδρικό διάταγμα σύμφωνα με το οποίο τα μη δυαδικά άτομα θα έχουν ταυτότητα στην οποία δεν θα αναγράφεται το φύλο τους.

Η νομοθεσία της Αργεντινής, σαφώς σε προοδευτική κατεύθυνση, έχει δώσει το δικαίωμα στους πολίτες της χώρας να αυτοπροσδιορίζονται ως ουδέτεροι ως προς το φύλο.

Αυτό όμως δεν μπορεί να βρει εφαρμογή ούτε στα διαβατήρια αλλά ούτε και στα έγγαφα ταυτοτήτων οπότε χρειαζόταν νέα νομοθετική ρύθμιση η οποία και έγινε.

Πλέον, όποιος/όποια/όποιο το επιθυμεί μπορεί να υποβάλλει αίτηση για να βγάλει νέα ταυτότητα η οποία στο πεδίο φύλο θα αναγράφει Χ.

Η Αργεντινή έγινε η πρώτη χώρα στη Λατινική Αμερική που υιοθέτησε τη συγκεκριμένη νομοθεσία δείχνοντας τον απόλυτο σεβασμό της στα μη δυαδικά άτομα.

 

ΗΠΑ: Οι Ταλιμπάν ελέγχουν πάνω από τα μισά περιφερειακά κέντρα στο Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν κατέχουν πλέον πάνω από το ήμισυ του συνόλου των περίπου 420 περιφερειακών κέντρων στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ, στην τελευταία ένδειξη της ταχύτατα επιδεινούμενης κατάστασης στον τομέα της ασφάλειας στο Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν «φαίνεται ότι έχουν ένα στρατηγικό πλεονέκτημα» σήμερα στο Αφγανιστάν, τόνισε ο Αμερικανός στρατηγός Μαρκ Μάιλι, τονίζοντας ωστόσο ότι η επικράτηση των ανταρτών δεν είναι καθόλου σίγουρη.

Οι Ταλιμπάν ελέγχουν «περίπου το ήμισυ» του συνόλου των περιφερειών, αλλά καμία από τις μεγάλες πόλεις της χώρας και οι δυνάμεις του αφγανικού στρατού έχουν συγκεντρωθεί σε μεγάλες πόλεις για να προστατεύσουν τον πληθυσμό, δήλωσε ο στρατηγός Μάιλι σε συνέντευξη Τύπου.

«Μια αυτόματη στρατιωτική νίκη των Ταλιμπάν δεν είναι προεξοφλημένη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότερα από 200 από τα 419 περιφερειακά κέντρα βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν. Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ είχε τονίσει ότι οι Ταλιμπάν ήλεγχαν 81 από τα 419 περιφερειακά κέντρα στο Αφγανιστάν.