Αραβικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά ναυπηγεία. Μοντέλο Σύρου και για την Ελευσίνα – Αγκάθι για την Τουρκία το «στρατόπεδο» Μενέντεζ – Γραφείο Προϋπολογισμού: Ναι στην αύξηση κατώτατου μισθού

Αποτέλεσμα εικόνας για φωτο ελληνικά ναυπηγεία

Ο υπουργός εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι μπορεί να αναγεννηθεί η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία στην Ελλάδα, κάνοντας μάλιστα ειδική μνεία στα ναυπηγεία της Σύρου, τα οποία όπως είπε πηγαίνουν πάρα πολύ καλάΑραβικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά ναυπηγεία - Μοντέλο Σύρου και για την Ελευσίνα

Ενδιαφέρον από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για επενδύσεις στα ελληνικά ναυπηγεία, υπάρχει σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη. Ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο 1th Annual Capital Link Greek Shipping Forum είπε ότι συναντήθηκε με μία πολύ μεγάλη αντιπροσωπεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην οποία εκφράστηκε μεταξύ άλλων το ενδιαφέρον τους για τα ναυπηγεία. Ο υπουργός εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι μπορεί να αναγεννηθεί η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία στην Ελλάδα, κάνοντας μάλιστα ειδική μνεία στα ναυπηγεία της Σύρου, τα οποία όπως είπε πηγαίνουν πάρα πολύ καλά.

Δήλωσε μάλιστα πως πιστεύει ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα και για το ναυπηγείο της Ελευσίνας. «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη δείξει μεγάλο ενδιαφέρον. Προσωπικά έχω ήδη πάει δύο φορές στην Ουάσιγκτον για το ναυπηγείο, την περασμένη Δευτέρα ήρθαν από την αμερικανική Κυβέρνηση και ίσως την επόμενη βδομάδα έρθει νέα αντιπροσωπεία. Στόχος είναι έως τα τέλη Μαρτίου, να έχουμε στην Ελευσίνα το ίδιο μοντέλο που είχαμε και στο ναυπηγείο της Σύρου, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε την δυνατότητα στους Έλληνες εφοπλιστές να επιλέξουν ένα ναυπηγείο εδώ στην Αττική για ανακαινίσουν και να επισκευάσουν τα πλοία τους σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές και πολύ καλή και ποιοτική εργασία… Πολύ σύντομα λοιπόν, θα έχουμε πολύ καλά νέα όσον αφορά τη ναυπηγική βιομηχανία εδώ στην Ελλάδα, και είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι για αυτό και εργαζόμαστε σκληρά πάνω σε αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στη δημιουργία ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς την προσπάθεια και γνωστοποίησε ότι τον Μάρτιο το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μαζί με το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, θα παρουσιάσουν ένα νέο νομοσχέδιο, με τον οποίο θα απλοποιηθούν όλες οι αδειοδοτήσεις για όλες τις περιβαλλοντολογικές μελέτες, και για οτιδήποτε έχει να κάνει με τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και γενικότερα.

 

Αγκάθι για την Τουρκία το «στρατόπεδο» Μενέντεζ

Αγκάθι για την Τουρκία το «στρατόπεδο» Μενέντεζ
Πώς ένας κουβανικής καταγωγής Αμερικανός νομοθέτης έχει φτάσει να ηγείται των προσπαθειών για δικαίωση της Κύπρου και προστασία του Αιγαίου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Κάποτε, όταν μιλούσε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ για την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι ζήτημα αν εξασφάλιζε ένα μονόστηλο στα ελληνικά και κυπριακά Μέσα Ενημέρωσης. Τώρα με ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι όλα τα ελληνικά και τα κυπριακά ΜΜΕ τον τιμούν στα πρωτοσέλιδά τους και στα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών καναλιών. Και τότε του άξιζε, και τώρα πολύ περισσότερο, καθώς έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που γνωρίζει τόσο καλά τα εθνικά θέματά μας όσο λίγοι πολιτικοί στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Είναι τυχερές οι δύο χώρες που έχουν την υποστήριξή του, αλλά πρέπει να τονίσουμε ότι λόγω του κ. Μενέντεζ έχουν έρθει στο «στρατόπεδό» μας και σημαντικοί βουλευτές και γερουσιαστές που υποστηρίζουν τα δίκαια του Ελληνισμού. Δυστυχώς και η περίπτωση του γερουσιαστή και άλλων υποστηρικτών της Ελλάδας αντιμετωπίζονται «ρηχά».

Πολύ λίγοι αναζητούν να πληροφορηθούν πώς ένας κουβανικής καταγωγής Αμερικανός νομοθέτης έχει φτάσει να ηγείται των προσπαθειών για δικαίωση της Κύπρου και προστασία του Αιγαίου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η απάντηση είναι μία: οφείλεται στην Ομογένεια και βασικά στους Ελληνοκύπριους ομογενείς, οι οποίοι για 45 χρόνια συνεχίζουν έναν αγώνα που έχει εγκαταλειφθεί και σε αυτήν την ίδια την Κύπρο. Πίσω από την υποστήριξη του κ. Μενέντεζ βρίσκεται η οικογένεια Ζαμπά, με καταγωγή από την κατεχόμενη Μόρφου. Ηταν ο καταλύτης. Και αυτό δείχνει τι θα μπορούσε να κάνει η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, εάν το ελληνικό της «κομμάτι», που απουσιάζει ηχηρά από τις προσπάθειες για τα εθνικά θέματα, βοηθούσε όσο οι Ελληνοκύπριοι που ζουν και δημιουργούν στην Αμερική.

Δεν ιδρώνει το αυτί του

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ είναι ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός της Τουρκίας και οι τουρκικές οργανώσεις τον στόχευσαν πολλές φορές. Ομως δεν ιδρώνει το αυτί του. Την Τετάρτη έδωσε ακόμα μια σημαντική ομιλία -για την τουρκική ανάμειξη στη Λιβύη αυτήν τη φορά- στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, της οποίας είναι το δεύτερο πιο σημαντικό μέλος. Οπως πάντα ήταν καλά διαβασμένος και… απολαυστικός. Υπό την έννοια ότι «έσφαξε» με το βαμβάκι τους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ασχολούνται με τα συγκεκριμένα ζητήματα. Και εδώ τίθεται πραγματικά ένα τεράστιο θέμα και θα πρέπει η Αθήνα και η Λευκωσία, σε συντονισμό με οργανώσεις της Ομογένειας, όπως η HALC, που παίζει «σοβαρό παιγνίδι» στην Ουάσιγκτον, να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν τους γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανεξάρτητα από το τι πρεσβεύει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Μιχάλης Ιγνατίου: Η «ανάκριση» Μενέντεζ και το μάθημα για την παραβατική Τουρκία

Ο γερουσιαστής έστρωσε ήδη το… χαλί. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα οι Αμερικανοί αξιωματούχοι να βάζουν στο ίδιο καζάνι την παραβατική Τουρκία με την Ελλάδα και την Κύπρο. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ομιλούν γενικά και αόριστα ότι καλούν όλους να αποφεύγουν ενέργειες που αυξάνουν την ένταση. Οπως υπογράμμισε εμφατικά ο γερουσιαστής Μενέντεζ, μόνο μία χώρα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και αυτή είναι η Τουρκία και μόνο η Τουρκία. Ο Αμερικανός αξιωματούχος που κατέθετε στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων, τον οποίο και τον λυπήθηκε η ψυχή μας, αναγκάστηκε υπό την ασφυκτική πίεση του κ. Μενέντεζ να παραδεχθεί ότι ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος προκαλούν την παραμικρή ένταση στη Μεσόγειο. Αυτές οι γενικόλογες ανακοινώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης πρέπει να σταματήσουν.

Οι Αμερικανοί νομοθέτες στην πλειονότητά τους πιστεύουν ότι η Τουρκία είναι ένας αναξιόπιστος και απρόβλεπτος σύμμαχος, που θέτει σε κίνδυνο τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα

Πρέπει, πάντως, να σημειώσουμε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει κάνει καλές δηλώσεις για την Κυπριακή Δημοκρατία. Η γραπτή ανακοίνωση που αφορά το Γιαβούζ, και η οποία εκδόθηκε αρχικά τον περασμένο Αύγουστο, έχει στο μεταξύ βελτιωθεί ακόμα περισσότερο, καθώς κάνει αναφορές εναντίον της κατοχικής δύναμης και υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρ’ όλα αυτά, εκεί που αναμένει κανείς και το επόμενο βήμα, επιστρέφουν στις συστάσεις προς όλους. Αυτή η τακτική είναι απαράδεκτη και πρέπει να τονιστεί από την Αθήνα και τη Λευκωσία στην Ουάσιγκτον, καθώς έχουν αποκτήσει το «δικαίωμα» να απαιτούν, διότι προσφέρουν πολύ περισσότερα στους Αμερικανούς απ’ όσα παίρνουν.

Οι Αμερικανοί νομοθέτες στην πλειονότητά τους πιστεύουν ότι η Τουρκία είναι ένας αναξιόπιστος και απρόβλεπτος σύμμαχος, που θέτει σε κίνδυνο τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα. Είναι αυτή μια θετική προσέγγιση και μακάρι να την ενστερνίζονταν ο πρόεδρος Τραμπ και οι συνεργάτες του που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Δυστυχώς περί άλλα τυρβάζονται. Ομως, η Αθήνα και η Λευκωσία τηρούν τις όποιες δεσμεύσεις ανέλαβαν στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Αμερική αλλά και υλοποιούν τις όποιες υποσχέσεις δόθηκαν. Η Ουάσιγκτον πρέπει να τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις. Οταν ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο υπόσχεται να προφυλάξει την ασφάλεια της Ελλάδας, πώς το εννοεί; Δεν έπρεπε μέχρι σήμερα να έχει τερματιστεί η τουρκική παραβατικότητα και επιθετικότητα.

Είναι βέβαιο ότι η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, μέσω της συνεργασίας της με την Τουρκία του Ερντογάν, είναι πιο επικίνδυνη για τα ελληνικά και τα κυπριακά συμφέροντα. Είναι επικίνδυνη και για τα αμερικανικά συμφέροντα, χωρίς αμφιβολία. Πήραν ένα ρίσκο οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου αποφασίζοντας να συνεργαστούν με την Αμερική, σε μια εποχή κατά την οποία η Τουρκία έχει μετατραπεί σε όχημα για τη Μόσχα. Δεν επιτρέπεται, λοιπόν, να συγχωρούν την Τουρκία για όλες τις αντιαμερικανικές ενέργειές της και στην ουσία να δικαιώνουν τις απειλές της εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο γερουσιαστής Μενέντεζ έχει απόλυτο δίκιο να φωνάζει…

 

Γραφείο Προϋπολογισμού: Ναι στην αύξηση κατώτατου μισθού – Στρεβλώσεις στο ασφαλιστικό

Γραφείο Προϋπολογισμού: Ναι στην αύξηση κατώτατου μισθού - Στρεβλώσεις στο ασφαλιστικό
Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει, ενώ αποδεικνύεται δημοσιονομικά ανθεκτική, εκτιμά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, που «βλέπει» στρεβλώσεις στο νέο ασφαλιστικό, αλλά και περιθώρια αύξησης του κατώτατου μισθού

Κριτική στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ασκεί μέσω της νέας του έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής εντοπίζοντας στρεβλώσεις κυρίως ως προς την αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το ύψος του εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Εμμέσως πλην σαφώς βλέπει περιθώριο για περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς δεν διαπιστώνει αρνητικές επιπτώσεις από την αύξηση του κατώτατου μισθού πέρυσι κάτι που εκτιμά πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν στις διαπραγματεύσεις για τη νέα αναπροσαρμογή του. Εκτιμά παράλληλα ότι διατηρείται η θετική δυναμική της ελληνικής οικονομίας που αποδεικνύεται δημοσιονομικά ανθεκτική ενώ αναμένει να συνεχιστεί η ανάκαμψη παρά την αβεβαιότητα στο διεθνές περιβάλλον.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου για το τέταρτο τρίμηνο του 2019 το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

  1. Ασφαλιστικό: Σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αυξάνονται τα ποσοστά αναπλήρωσης για χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο των 30 ετών, μειώνονται οι εισφορές της μισθωτής εργασίας για επιδόματα ανεργίας, εργατική κατοικία και εργατική εστία, καταργείται το ανώτατο όριο του αθροίσματος κύριας και επικουρικής σύνταξης, θεσπίζεται προαιρετική ασφάλιση για λήψη επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ παροχής και ολοκληρώνεται η ενοποίηση των ασφαλιστικών φορέων με την ένταξη του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ. Επίσης, καταργείται η 13η σύνταξη και η εξοικονόμηση που προκύπτει (0,5% του ΑΕΠ) κατευθύνεται στη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και σε άλλες πολιτικές κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης και υγείας. Όπως τονίζει, η πιο σημαντική αλλαγή που εισάγει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι η αποσύνδεση των εισφορών από το εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, με τη θέσπιση έξι κατηγοριών εισφορών από τις οποίες μπορεί να επιλέξει ελεύθερα ο ασφαλισμένος. Πρόκειται ουσιαστικά για επαναφορά του καθεστώτος που τροποποίησε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του νόμου 4387/2016, στα πλαίσια εξορθολογισμού του συστήματος και ίσης μεταχείρισης των ασφαλισμένων, αυτοαπασχολούμενων ή μισθωτών. Σύμφωνα με την έκθεση, η ακύρωση αυτής της μεταρρύθμισης επανεισάγει την ευνοϊκότερη μεταχείριση των ελεύθερων επαγγελματιών σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, μια από τις βασικές αιτίες των ιδιαίτερα υψηλών ποσοστών αυτοαπασχόλησης (χωρίς προσωπικό) που καταγράφει διαχρονικά η Ελλάδα (22% έναντι 9% στην ευρωζώνη) με αρνητικές επιπτώσεις στη συνολική παραγωγικότητα και στα δημόσια έσοδα.
  2. Κατώτατος μισθός: Κάνοντας λόγο για μια λιγότερο θετική εξέλιξη επισημαίνει τη  μείωση του δείκτη μισθολογικού κόστους κατά 1,2% σε ετήσια βάση κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019, ανακόπτοντας μια περίοδο εφτά τριμήνων συνεχούς αύξησης. Όπως εκτιμά το ΓΠΒ η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένδειξη της περιορισμένης επίδρασης της αύξησης του κατώτατου μισθού (από τον Ιανουάριο 2019) στους υπόλοιπους μισθούς της οικονομίας. Αυτή η διαπίστωση, σε συνδυασμό με τη διατήρηση της αυξητικής τάσης στην απασχόληση, δεν επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί σχετικά με τις ενδεχόμενες δυσμενείς επιδράσεις της αύξησης του κατώτατου μισθού και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ενόψει των διαπραγματεύσεων για τη νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού.
  3. Ανάπτυξη: Τα μακροοικονομικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας διατηρούν τη θετική δυναμική τους. Οι ρυθμοί ανάπτυξης στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2019 υπερβαίνουν το 2% υποδηλώνοντας επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας με ενισχυμένο τον ρόλο των εξαγωγών, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παραμένει ισορροπημένο, η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται, η απασχόληση αυξάνεται και ο πληθωρισμός ανακάμπτει. Επιπλέον, οι βραχυχρόνιοι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας καθώς και οι δείκτες προσδοκιών και οικονομικού κλίματος συνεχίζουν να κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Ως εκ τούτου εκτιμά ότι αναμένεται να συνεχιστεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, παρά την αυξημένη αβεβαιότητα από το εξωτερικό περιβάλλον και την υποτονική ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης.
  4. Δημοσιονομικά: Τα δημοσιονομικά δεδομένα δείχνουν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης και την εκτίμηση του Γραφείου Προϋπολογισμού, το πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 φαίνεται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στα περσινά επίπεδα. Αυτό καταδεικνύει τη δημοσιονομική ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας καθώς επιτυγχάνεται παρά τα επεκτατικά μέτρα που λήφθηκαν στη διάρκεια του έτους. Η διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη αφού αποτελεί τη βασική συνθήκη διασφάλισης της αξιοπιστίας του ελληνικού δημοσίου. Σε αυτό το πλαίσιο, σημαντική θετική εξέλιξη αποτελεί η έκδοση 15ετούς ομολόγου με τρία πολύ ενθαρρυντικά χαρακτηριστικά, τη λήξη του ομολόγου πέραν του 2032, την ιδιαίτερα χαμηλή απόδοση και το υψηλό ποσοστό υπερκάλυψης. Τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με την πρόσφατη υποχώρηση των αποδόσεων των δεκαετών ελληνικών ομολόγων κάτω από το 1%, συνηγορούν στη βελτίωση της εμπιστοσύνης των αγορών στα ελληνικά ομόλογα, και καταδεικνύουν ότι οι διεθνείς επενδυτές θεωρούν το ελληνικό χρέος βιώσιμο και παραμένουν αισιόδοξοι για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας.