Από τη Μόρια στη Βικτώρια χωρίς πλάνο – Κορονοϊός: Στα 215 εκτιμώνται τα ενεργά επιβεβαιωμένα κρούσματα

Η 20χρονη Αφγανή Φεριστέ Χουσείνι που βρίσκεται στην Βικτώρια με την οικογένειά της.

Η απουσία σχεδίου για την ένταξη στον κοινωνικό ιστό, των προσφύγων που το υπουργείο αποφάσισε να διώξει από τις δομές, έχει ήδη οδηγήσει ορισμένους στον δρόμο. Το News 24/7 μίλησε με μια πρόσφυγα που βρίσκεται τις τελευταίες έξι ημέρες στην πλατεία Βικτωρίας.

Η 20χρονη, Φεριστέ Χουσείνι, γεννήθηκε στην πόλη Γκαζνί του Αφγανιστάν, 100 χιλιόμετρα από την Καμπούλ. Σήμερα, βρίσκεται για έκτη ημέρα στην πλατεία Βικτωρίας, μαζί με τις δύο αδερφές της και τους γονείς της. Είναι ανάμεσα στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες που έχουν ενημερωθεί πως πρέπει να αποχωρήσουν από τις δομές. Ωστόσο, η έλλειψη οργανωμένης ενταξιακής πολιτικής από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και η απουσία σχεδίου αναφορικά με το πως πρόκειται να επιβιώσουν μετά την έξωσή τους από τις δομές και μέχρι να μπορέσουν να βρουν σπίτι, έχει ήδη ως αποτέλεσμα, ορισμένοι από τους πρώτους που αποχώρησαν από τη Μόρια να φτάνουν στην πλατεία Βικτωρίας.

Η Φεριστέ Χουσείνι, έφυγε μαζί με την οικογένειά της από το Αφγανιστάν πριν από μερικά χρόνια. Αρχικά πέρασε τα σύνορα με το Ιράν. «Ξέρετε, το Αφγανιστάν δεν είναι μια ασφαλής χώρα. Καθημερινά υπάρχουν δολοφονίες και επιθέσεις από βομβιστές αυτοκτονίας. Έχουμε έρθει εδώ ψάχνοντας ασφάλεια. Όλοι όσοι έρχονται στην Ευρώπη το κάνουν γιατί δεν θέλουν τα παιδιά τους να ζήσουν σε αυτή την κατάσταση», λέει η ίδια.

Από το Ιράν, πέρασε στην Τουρκία και τον περασμένο Οκτώβριο έφτασε με βάρκα στη Λέσβο. Έμεινε για 8μιση μήνες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, πήρε άσυλο, όμως τις τελευταίες έξι ημέρες εκείνη και η οικογένειά της, έχει βρεθεί στα πλακάκια της πλατείας Βικτωρίας, κουβαλώντας τα προσωπικά τους αντικείμενα σε σακούλες σκουπιδιών. Εξαρχής, η οικογένεια ήθελε να πάει στη Σουηδία, όπου βρίσκονται δύο ακόμη μέλη της, ωστόσο εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα.

«Πριν από μερικές ημέρες, μας είπαν πως από τη στιγμή που πήραμε τη σφραγίδα για το άσυλο, έπρεπε να φύγουμε από τη Μόρια» λέει στο News 24/7 κρατώντας το σφραγισμένο τρίπτυχο έγγραφο από την Υπηρεσία Ασύλου. «Δεν έχουμε κανένα πλάνο. Δεν ξέρω τι θα κάνουμε. Ελπίζω πως κάποιος οργανισμός θα μας βοηθήσει. Μέχρι τώρα κανείς δεν το έχει κάνει», συνεχίζει.

Την Τρίτη, μιλώντας για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Βικτώρια, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, άφησε υπονοούμενα για την επιλογή τους να μείνουν στην πλατεία: «Αυτοί που έχουν πάει στην Πλατεία Βικτωρίας, είναι περίπου 60 άτομα τα οποία έχουν πάρει άσυλο. Προέρχονται από τη Μόρια. Αυτοί έπρεπε να είχαν υποβάλει αίτημα στο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ και να έχουν προσπαθήσει να βρουν κατοικία. Επέλεξαν μόνοι τους να πάρουν ένα εισιτήριο και να έρθουν στην Πλατεία Βικτωρίας, γιατί κάποιος τους είπε να πάνε στην πλατεία Βικτωρίας»., είπε ο υπουργός.

Από την πλευρά της, η Φεριστέ Χουσείνι, ερωτώμενη γιατί επέλεξε να πάει στην Βικτώρια, εξηγεί στο News 24/7: «Στην Μόρια μας είπαν να φύγουμε. Δεν σου λένε που να πας. Πληρώσαμε τα εισιτήρια του πλοίου και φτάσαμε στον Πειραιά. Ξέρετε μεταξύ των προσφύγων ανταλλάσσονται πληροφορίες. Οι περισσότεροι ομοεθνείς μας που ρωτήσαμε, μας είπαν να πάμε στη Βικτώρια γιατί εδώ γύρω μπορούμε να βρούμε γνωστούς μας που θα μπορούν να μας βοηθήσουν. Τελικά κανείς δεν μπορεί να το κάνει. Ο καθένας έχει τα δικά του προβλήματα».

Ο υπουργός, είπε επίσης στη συνέντευξή του στο MEGA την Τρίτη: «Δεν μπορούμε να δώσουμε ισόβια στέγη και ισόβια σύνταξη σε αυτούς που δικαιούνται διεθνή προστασία. Έχουν πρόσβαση στο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ. Αυτοί που είναι στην πλατεία Βικτωρίας δικαιούνται επιδότηση ενοικίου για να πάρουν μόνοι τους τη δικιά τους κατοικία». Ωστόσο αυτό δεν είναι ακριβές. Όπως δείχνει και το έγγραφο πληροφοριών του προγράμματος ΗΛΙΟΣ, οι πρόσφυγες δικαιούνται το επίδομα, μόνο αφότου βρουν σπίτι και προσκομίσουν το ενοικιαστήριο.

«Μας είπαν πως θα πρέπει να βρούμε σπίτι να νοικιάσουμε. Δεν έχουμε πάρει ΑΜΚΑ και ΑΦΜ» λέει η 20 χρονη Αφγανή. «Απλώς πηγαίνουμε από το ένα γραφείο στο άλλο. Είναι πολύ δύσκολο να βγάλουμε άκρη με τα χαρτιά μας. Μας είπαν να πάμε σε ένα γραφείο του ΔΟΜ ώστε να κάνουμε αίτηση για να μας βοηθήσουν στην εξεύρεση σπιτιού. Κι εκεί όμως απλώς βάζεις το όνομά σου σε μια λίστα και πρέπει να περιμένεις για μήνες. Δεν ξέρουμε πότε θα βρεθεί κάτι. Τις τελευταίες δύο ημέρες εγώ με την οικογένειά μου, πηγαίνουμε στο σπίτι ενός γνωστού και κοιμόμαστε το βράδυ, αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε παραπάνω. Τα βράδια κοιμόμαστε εκεί και την ημέρα επιστρέφουμε στην πλατεία».

Η οικογένεια της Φεριστέ, μαζί με άλλα 60 περίπου άτομα, είναι οι πρώτοι από εκείνους που μετά τις εξώσεις από τις δομές βρέθηκαν στον δρόμο να αναζητούν τρόπο να επιβιώσουν. Αστυνομικές δυνάμεις μαζί με τον υποδιοικητή της υπηρεσίας πρώτης υποδοχής, βρέθηκαν στο σημείο τις προηγούμενες δύο ημέρες, ζητώντας από τους πρόσφυγες να αποχωρήσουν και να απευθυνθούν στα γραφεία του ΔΟΜ για να διευκολυνθούν όσοι είχαν πρόβλημα με την έκδοση των εγγράφων τους και να βοηθηθούν στην εξεύρεση προσωρινού καταλύματος. Στο ενδεχόμενο να μεταφερθούν προσωρινά στο καμπ του Ελαιώνα, αρκετοί ήταν αρνητικοί, μετά και την εμπειρία τους από τη Μόρια, όπου χιλιάδες αιτούντες άσυλο στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες.

Υπενθυμίζεται πως όλους τους προηγούμενους μήνες, διεθνείς οργανισμοί, κόμματα τις αντιπολίτευσης και Μη κυβερνητικές Οργανώσεις, επισήμαιναν δημόσια την απουσία ενταξιακών προγραμμάτων, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τον νόμο που κατέθεσε τον Μάρτιο στη Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης για την έξωση των αναγνωρισμένων προσφύγων από τις δομές. Μένει να φανεί πλέον, τις επόμενες ημέρες, πως θα εξελιχθεί στην πράξη το σχέδιο των 11.237 εξώσεων το οποίο υπολογίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, μέχρι σήμερα έχουν αποχωρήσει οι πρώτοι 2.000.

 

Κορονοϊός: Στα 215 εκτιμώνται τα ενεργά επιβεβαιωμένα κρούσματα

Νοσηλεύτριες στο ΑττικόνΝοσηλεύτριες στο Αττικόν 

Μόλις 35 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. Οι 14 εξ αυτών σε κλίνες ΜΕΘ.

Ραγδαία αποκλιμάκωση έχει εμφανίσει η επιδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, και αν δεν υπήρχε η αναζωπύρωση στις τοπικές κοινωνίες της Θράκης, τα ενεργά κρούσματα θα ήταν ιδιαίτερα χαμηλά. Με βάση της ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, επί της ουσίας ενεργά κρούσματα αποτελούν οι περιπτώσεις που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες 14 ημέρες, αφαιρώντας από αυτές κάποιους συμπολίτες μας οι οποίοι αντιμετώπισαν σοβαρό πρόβλημα υγείας και κατέληξαν. Συνολικά λοιπόν εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή ενεργά είναι περίπου 215 κρούσματα, τα περισσότερα εκ των οποίων εντοπίστηκαν στην περιοχή της Θράκης, όπου και λήφθηκαν σημαντικά μέτρα.

Από την αρχή της πανδημίας όπως γνωρίζουμε με βάση την τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα 3.148 κρούσματα. Από αυτά 1.154 ήτοι το 31,5% νοσηλεύτηκαν. Μέχρι χθες το βράδυ μόνο 35 άτομα νοσηλεύονταν εκ των οποίων 14 σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και 21 σε κλίνες Covid-19.

Στα 934 άτομα έχουν υπολογιστεί τα άτομα που έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό 187 συμπολίτες μας δεν τα έχουν καταφέρει.

Από τα υπόλοιπα συνολικά κρούσματα, ήτοι 1.994 η μεγάλη πλειονότητα αυτών έχουν αναρρώσει κατ’ οίκον. Ως ενεργά κρούσματα μπορούν να θεωρηθούν τα θετικά αποτελέσματα των τελευταίων 14 ημερών, όσο δηλαδή θεωρείται και επίσημα το μέσο διάστημα από τον εντοπισμό ενός κρούσματος μέχρι την αναγνώρισή τους ως άτομο που έχει πλέον αναρρώσει και βασικά ότι δεν είναι μεταδοτικό. Από αυτά αφαιρούνται 3 θάνατοι από πρόσφατα κρούσματα στην Ξάνθη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία επίσημα στοιχεία σχετικά με τα άτομα που έχουν αναρρώσει ήταν στις 3 Μαΐου από τον υφυπουργό κ. Χαρδαλιά, όπου τότε είχαμε 2.626 κρούσματα. Από αυτά 1.040 ήταν εκείνη τη στιγμή ενεργά, 330 νοσηλεύονταν, 710 ανάρρωναν κατ΄ οίκον, ενώ 1.586 ήταν μη ενεργά κρούσματα. Επίσης ήδη τότε 945 είχαν ήδη αναρρώσει κατ΄ οίκον.

Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω μετρήσεων δείχνει ότι σήμερα τα ενεργά ήτοι μεταδοτικά κρούσματα δεν είναι πάνω από 215. Μάλιστα τα περισσότερα από αυτά αποδίδονται σε ελεγχόμενες μεταδόσεις, δηλαδή προέρχονται από ταξιδιώτες από το εξωτερικό αλλά και από την περιοχή της Θράκης και άρα περιορίζεται ο κίνδυνος μετάδοσης.

Όπως έχουμε παρατηρήσει η αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα έχει αλλοιώσει κάπως την επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα, ειδικά μετά από αρκετές μέρες ανακοίνωσης διψήφιου αριθμού κρουσμάτων. Όμως το θετικό είναι ότι δεν υπάρχει αύξηση των νοσηλειών, όπως και των θανάτων.