Από την Πέμπτη η ισχύς των μέτρων – Μέχρι τις 2 (και χωρίς μουσική) ανοιχτή η εστίαση την παραμονή

Ρεβεγιόν χωρίς μουσική, με τα μαγαζιά ανοιχτά έως τις 2, ένα από τα μέτρα (;) που με καθυστέρηση ανακοίνωσε (και επίσπευσε) η κυβέρνηση (αφού πρώτα τα είχε δρομολογήσει για τις 3/1/22)

Με μοναδική εξαίρεση την απαγόρευση μουσικής για την εστίαση και τους χώρους διασκέδασης θα τεθούν σε ισχύ από αύριο στις 6 το πρωί τα νέα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού, που αρχικά επρόκειτο να εφαρμοστούν από τις 3 Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε ότι οι χώροι εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα, μόνο για καθήμενους και με έως 6 άτομα ανά τραπέζι, χωρίς μουσική. Κατ’ εξαίρεση το βράδυ του ρεβεγιόν, στις 31 Δεκεμβρίου, οι χώροι εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργήσουν έως τις 2 τα ξημερώματα.

Κατά τα άλλα θα ισχύσουν όλα τα άλλα γνωστά μέτρα για χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας ή διπλής στα μέσα μεταφοράς, τους εργαζόμενους στην εστίαση, και στα σούπερ μάρκετ, αλλά και η αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας στο 50%.

Από αύριο (30/12) το πρωί επίσης θα τεθούν σε ισχύ τα νέα μέτρα για πληρότητα 10% στα γήπεδα.

ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:  «Αντιφάσεις, παλινωδίες και τελικά άτυπο lockdown χωρίς οικονομική στήριξη – Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι μόνο άχρηστος αλλά και επικίνδυνος»

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου:

Ο κ. Μητσοτάκης ήξερε τι έρχεται, όλοι οι ειδικοί και η αντιπολίτευση προειδοποιούσαν και δεν πήρε κανένα απολύτως μέτρο για να αποτρέψει νέες εκατόμβες νεκρών και νέο καταστροφικό lockdown, μόνο και μόνο για να αποφύγει την απαιτούμενη οικονομική στήριξη. Ακόμα και σήμερα, με περισσότερα από 60.000 κρούσματα τις τελευταίες τρεις μέρες, ο εθνικός τουρίστας με απίστευτες παλινωδίες, μπρος πίσω και καπέλωμα των επιστημόνων, προσποιείται πως παίρνει μέτρα, χωρίς ωστόσο καμία ουσία και με μόνο κριτήριο το πολιτικό του κόστος.

Τα ημίμετρα που ανακοίνωσε ο κ. Πλεύρης, ο οποίος μπροστά στην καταστροφή δηλώνει «αισιόδοξος», και τα οποία είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τις 3 Γενάρη, επιβεβαιώνουν ότι στην κυβέρνηση είτε είναι εγκληματικά ανόητοι πέρα από ανίκανοι, είτε απλά ότι έχουν επιλέξει ανοσία αγέλης και δεν τολμούν να το πουν ευθέως, διότι το ΕΣΥ είναι ήδη υπό κατάρρευση εδώ και 3 μήνες και έχουμε ήδη ξεπεράσει τους 20.500 νεκρούς.

Ούτε ένα μέτρο για την ενίσχυση του ΕΣΥ που καταρρέει, ούτε κουβέντα για επίταξη ιδιωτικών κλινικών, ούτε κουβέντα για δωρεάν παροχή ράπιντ τεστ σε όλους τους πολίτες και ιχνηλάτηση – ειδικά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ούτε αναφορά σε Πρωτοβάθμια Φροντίδα και θεραπευτικά σκευάσματα, ούτε ένα μέτρο για τις μεγάλες εστίες υπερμετάδοσης στα σχολεία με το αδιανόητο πρωτόκολλο 50+1% και στα ΜΜΜ με το καθημερινό πάστωμα δεκάδων χιλιάδων πολιτών, ούτε κουβέντα για επανεκκίνηση του εμβολιασμού πόρτα πόρτα και ειδική καμπάνια για τον εμβολιασμό των παιδιών.

Μόνο αντιφάσεις, παλινωδίες και τελικά άτυπο lockdown στην εστίαση χωρίς την αυτονόητη οικονομική στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι μόνο άχρηστος αλλά και επικίνδυνος για τη ζωή.

Τι θα ισχύει αναλυτικά από τις 6 το πρωί της Πέμπτης 30/12/21:

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας τύπου ffp2 ή ΚΝ95, ή διπλή μάσκα χειρουργική ή υφασμάτινη με σύσταση την υψηλής προστασίας, τόσο στα σούπερ μάρκετ όσο και στα μέσα μεταφοράς, αλλά και για το προσωπικό εστίασης. Σύσταση για διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας τύπου ffp2 ή ΚΝ95, όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

-Ωράριο στην εστίαση μέχρι τις 12, τραπέζια με μετρικές αποστάσεις έως 6 άτομα, απαγορεύεται για ορθίους. Στην αλλαγή του χρόνου τα μαγαζιά θα δουλέψουν ως τις 02.00, ενώ απαγορεύεται η μουσική για όσο θα ισχύουν τα νέα μέτρα.

-Οι αθλητικοί χώροι και τα γήπεδα θα λειτουργούν με 10% πληρότητα με ανώτατο όριο τα 1000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα γίνονται κεκλεισμένων.

-Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίων πασχόντων, επισκεπτήριο με PCR 48 ωρών και αυστηροποίηση επισκεπτηρίων στα νοσοκομεία.

-Τηλεργασία στο έως 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με κυλιόμενο ωράριο.

-Αναφορικά με τα σχολεία και τον τρόπο λειτουργίας, η συζήτηση θα λήξει την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο δεν θα πραγματοποιηθούν σχολικές εκδρομές.

Τι είπε ο Θ. Πλεύρης αναλυτικά:

“Η Μετάλλαξη Όμικρον είναι πλέον κυρίαρχη, ωστόσο το ΕΣΥ ακόμα πιέζεται από τη Δέλτα και πρέπει να επανεξετάσουμε όλους τους παράγοντες.

Έχουμε έρθει σε συμφωνία με τις ιδιωτικές δομές για να μας παραχωρήσουν κλίνες και προσωπικό, η εκτίμηση είναι πως με την Όμικρον οι νοσηλείες είναι ελαφρότερες και μικρότερες σε χρονικό διάστημα. Παράλληλα, η επιτροπή καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν. Το γεγονός ότι αισιοδοξούμε ότι μπορούμε να έχουμε πιο ήπιες νοσήσεις, έχει να κάνει με τη πορεία των εμβολιασμών και την αύξησή τους. Αυτή τη στιγμή φτάσαμε στο άνω του 75% εμβολιασμών με τρίτη δόση.

Η κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο και για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και για το χρόνο που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά με τα πλήρη δικαιώματα των εμβολιασμένων.

Αντίστοιχα, με τη δεδομένη και αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων, τα μέτρα που ήταν να εφαρμοστούν από 3/1 θα εφαρμοστούν από αύριο (Πέμπτη 30/12) στις 6 το πρωί.

Η εστίαση θα λειτουργεί μόνο με καθήμενους σε τραπέζια των 6 μέχρι τις 12 το βράδυ και χωρίς μουσική.

Ειδικώς για το ρεβεγιόν το ωράριο θα είναι μέχρι τις 02.00 με όλες τις άλλες απαγορεύσεις να ισχύουν και για το ρεβεγιόν. Αντιστοίχως, ισχύουν όλα τα άλλα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί για τηλεργαρσία, μάσκες, γήπεδα και χωρητικότητα στο 10%, όλα τα μέτρα ισχύουν από το πρωί της Πέμπτης.

Για τα τραπέζια που θα γίνουν τη πρωτοχρονιά, συστήνουμε να κάνουν όλοι τεστ πριν από αυτά, και όσοι αισθάνονται ότι μπορεί να έχουν νοσήσει και έχουν έρθει σε στενή επαφή με κρούσμα, να μη δουν τους δικούς τους. Παράλληλα, απαγορεύονται τα πάρτι σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους για να αποφευχθεί η διασπορά.

Αισιοδοξούμε για τη πορεία της πανδημίας, λαμβάνουμε τα μέτρα με τη κοινωνία και την οικονομία ανοιχτή, και εκτιμούμε πως αν τα μέτρα εφαρμοστούν ως τα μέσα Ιανουαρίου, θα επανέλθουμε στη κανονική μας ζωή”.

Μετάλλαξη Όμικρον: Τι ισχύει για την καραντίνα

Στις πέντε ημέρες μειώνεται η καραντίνα για τους νοσούντες με τη μετάλλαξη Όμικρον που εμφανίζουν καθόλου ή πολύ ήπια συμπτώματα, όπως αποφάσισε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων η οποία συνεδρίασε εκτάκτως χθες.

Πιο συγκεκριμένα, μετά τις νέες οδηγίες του CDC, η καραντίνα πρόκειται να μειωθεί από δέκα ημέρες που ισχύει σήμερα σε πέντε, για τους ασυμπτωματικούς και όσους φέρουν ήπια συμπτώματα.

Οι επαγγελματίες υγείας θα μπορούν να επιστρέφουν μόνο με αρνητικό τεστ, ενώ μετά τη λήξη της καραντίνας, ο ασθενής θα φορά υποχρεωτική μάσκα παντού.

Επιπλέον, εκτιμάται πως είναι δύσκολο με τρίτη δόση του εμβολίου να κολλήσει κανείς με τη μετάλλαξη Δέλτα, την ώρα που η Όμικρον σταδιακά θα επικρατήσει μέσα στις επόμενες μέρες.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την επικαιροποίηση των οδηγιών από το CDC, ωστόσο αναλυτικές οδηγίες θα δοθούν τις επόμενες ώρες.

Αναλυτικά:

  • Τι θα πρέπει να κάνουν οι ασυμπτωματικοί ασθενείς μετά το πέρας των 5 ημερών: Απομόνωση και μάσκα για τουλάχιστον πέντε μέρες παντού.
  • Οι κανόνες απομόνωσης είναι για άτομα που έχουν μολυνθεί, για τα άτομα που είναι ανεμβολίαστα, μερικώς εμβολιασμένα, πλήρως εμβολιασμένα ή έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση.
  • Ο χρόνος έναρξης της απομόνωσης ξεκινά την ημέρα που θα βγει κάποιος θετικός.
  • Ένας ασθενής θα πρέπει να μπαίνει σε απομόνωση για πέντε ημέρες, αντί για 10 που συνιστούσαν προηγουμένως.
  • Στο τέλος των πέντε ημερών, εάν δεν έχει συμπτώματα, μπορεί να επιστρέψει στις κανονικές δραστηριότητες, αλλά πρέπει να φοράει μάσκα παντού, ακόμα και στο σπίτι γύρω από άλλους, για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες.