«Από την Ικαρία και μετά έχει αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ της κυβερνητικής αξιοπιστίας» – Σκληρό ροκ από τον ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή συζήτηση, για την Προανακριτική

Αλ. Τσίπρας: Βρισκόμαστε σε περίοδο έντονης και ταχείας κυβερνητικής φθοράς

«Οι πολίτες ζουν ένα παρατεταμένο θέατρο παραλόγου» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε περίοδο έντονης και ταχείας κυβερνητικής φθοράς και τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο φθείρεται τόσο πιο επικίνδυνος γίνεται. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μίλησε για την πανδημία, την αστυνομική αυθαιρεσία, τα σκάνδαλα και τη σκανδαλολογία της κυβέρνησης, την οικονομία αλλά και την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα:

«Οι ευθύνες για το ΕΣΥ είναι συντριπτικές»

«Τον τελευταίο 1,5 μήνα βρισκόμαστε σε μια περίοδο έντονης και ταχείας κυβερνητικής φθοράς.

Από το γλέντι στην Ικαρία και μετά έχει αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ της κυβερνητικής αξιοπιστίας και αυτό σε συνδυασμό με την απόλυτη αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας αλλά και τη συσσωρευμένη κούραση των πολιτών, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα κοινωνικής δυσαρέσκειας που δεν είναι εύκολο να αναχαιτιστεί από τα συστημικά καλοπληρωμένα ΜΜΕ» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως είπε, «τα δεδομένα αλλάζουν. Και θα αλλάζουν ολοένα και περισσότερο όσο βαθαίνει η δυσαρέσκεια των πολιτών.

Ως προς τη πανδημία είναι προφανές ότι επιχείρησαν να δοξαστούν ακόπως.

Μόνο και μόνο επειδή πήραν την απόφαση του πρώτου lockdown.

Πράγματι λοιπόν πέρυσι την Άνοιξη, στο πρώτο κύμα της πανδημίας, πήγαμε καλά, ακριβώς επειδή ο ιός δεν πέρασε στη κοινότητα.

Ωστόσο από το άνοιγμα του τουρισμού δίχως σχέδιο μέχρι την ιδεοληπτική στάση μη ενίσχυσης του ΕΣΥ και τον απόλυτο ερασιτεχνισμό στο σχεδιασμό επιδημιολογικής επιτήρησης, έχουμε σήμερα, ένα χρόνο μετά, οδηγηθεί σε ένα παρατεταμένο και αναποτελεσματικό lockdown πέντε μηνών, το πιο παρατεταμένο στην Ευρώπη, και ταυτόχρονα στην κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων.

Αυτό που αισθάνεται να ζει ο μέσος πολίτης είναι ένα παρατεταμένο θέατρο παραλόγου.

Είναι απαραίτητο να επιμείνουμε στην ανάγκη ενός άλλου μοντέλου αντιμετώπισης της πανδημίας.

Οι ευθύνες για το ΕΣΥ είναι συντριπτικές.

Δημιουργική λογιστική στις κλίνες ΜΕΘ – Καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού – Φιάσκο με την επιστράτευση 200 ιδιωτών ιατρών επειδή δεν προσέλαβαν επί έναν χρόνο ούτε έναν μόνιμο – Στο απυρόβλητο οι ιδιωτικές κλινικές.

Στο Bloomberg δημοσιεύεται η πτώση της χώρας κατά 20 θέσεις στον πίνακα των χωρών για τη διαχείριση της πανδημίας παγκοσμίως».

Για την αστυνομική αυθαιρεσία

Αναφερόμενος στην αστυνομική αυθαιρεσία, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «όταν κανείς καταφεύγει στον αυταρχισμό βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο των αδιεξόδων του.

Ο διχασμός είναι το ύστατο όπλο των αποτυχημένων. Η επιλογή της αστυνομικής βίας εντάσσεται στο δόγμα νόμος και τάξη για την προσέλκυση συντηρητικών ακροατηρίων. Ακόμη και αυτό όμως τους γύρισε μπούμεραγκ, με τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη».

Για σκάνδαλα και σκανδαλολογία

Ταυτόχρονα, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνηση «δε χάνει ευκαιρία να αξιοποιεί την πανδημία προκειμένου να προχωρά απευθείας αναθέσεις και εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Από τα σκάνδαλα Σκοιλ Ελικικου του κ. Βρούτση ως τις απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων της κας Νικολάου, τις υπερτιμολογήσεις Πατούλη και από τις αναθέσεις Μηταράκη ως το σκάνδαλο Κεραμέως με τη CISCO. Από όπου και να το πιάσεις βρωμάει.

Αυτή η κυβέρνηση όμως, έχει το θράσος να εγκαλεί διαρκώς τον ΣΥΡΙΖΑ για υποθέσεις σκανδάλων.

Και να στήνει τώρα δεύτερο ειδικό δικαστήριο για υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς στοιχεία.

Ο Μητσοτάκης όσο φθείρεται τόσο πιο επικίνδυνος γίνεται. (Καταστολή, συκοφαντία, fake news, ποινικοποίηση πολιτικής ζωής)».

Για οικονομία και σχέδιο ανάκαμψης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επισήμανε ότι στο μέτωπο της οικονομίας, η «τραγική κατάσταση θα αποκαλυφθεί μόλις πέσει το πέπλο της ψευτοστήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εδώ και καιρό παρουσιάσει αναλυτικά τις προτάσεις του για ένα Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης της Οικονομίας.

Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν οργάνωσε καμία ουσιαστική δημόσια διαβούλευση.

Φτάσαμε στο σημείο το σχέδιό της να βρίσκεται στα χέρια Γερμανών ευρωβουλευτών αλλά όχι στα χέρια των βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου.

Και σε αυτό το σημείο υπάρχουν ορισμένα αναπάντητα ερωτήματα:

Γιατί η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει επιλεκτικά, σε ευρωπαϊκά όργανα ή και μέσω διαρροών, το Σχέδιο, πολύ πριν το παρουσιάσει και συζητήσει επισήμως, πλήρως και λεπτομερώς στην ελληνική κοινωνία και τη Βουλή;

Ποια εικόνα του σχεδίου έχει ο Γερμανός ευρωβουλευτής που δεν έχουν οι Έλληνες βουλευτές και ο ελληνικός λαός;

Τι νόημα θα έχει η παρουσίαση στον ελληνικό λαό και τη Βουλή, και η προσχηματική διαβούλευση, ενός Σχεδίου προαποφασισμένου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σήμερα ο κος Μητσοτάκης ενέκρινε από το υπουργικό συμβούλιο ένα σχέδιο για το σε ποιους φίλους και ημέτερους θα μοιράσει τα κονδύλια.

Αυτό δεν είναι Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης αλλά σχέδιο των φίλων, των κολλητών και των προμηθευτών της κυβέρνησης.

Και σε κάθε περίπτωση έτσι δεν εξασφαλίζεται ισχυρή και συμπεριληπτική ανάπτυξη.

Η λεία κάποιων επιχειρηματικών ομίλων ίσως αλλά όχι η ισχυρή ανάπτυξη. Στο τέλος του 2021 αναμένεται οι άνεργοι να ξεπεράσουν τους 1,3 εκ. και ο Μητσοτάκης μιλά με στόμφο για 200.000 θέσεις εργασίας σε βάθος εξαετίας.

Είναι σαν τους πανηγυρισμούς του πέρυσι το καλοκαίρι, ότι βγήκε νικητής με τη πανδημία και ξεμπερδέψαμε οριστικά από τον ιό».

Για την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας τέλος για την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, επισήμανε ότι το επόμενο διάστημα η δυσαρέσκεια θα εντείνεται.

«Δεν θα πέσει όμως η κυβέρνηση σαν ώριμο φρούτο.

Οι αντιδράσεις της κοινωνίας και η συντεταγμένη αντιπολίτευση από την πλευρά μας είναι οι κρίσιμοι παράγοντες. Χρειάζεται: Υπομονή. Επιμονή. Σχέδιο.

Επιλογή αντιπολιτευτικών στόχων σε σύνδεση με την κοινωνία, με κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο.

Μεγάλη προσοχή στις δημόσιες δηλώσεις και εμφανίσεις μας. Καραδοκούν  να πιαστούν από κάθε μας λέξη.

Να συνδυάσουμε την αυστηρή κριτική με συγκεκριμένες προτάσεις που αγγίζουν την κοινωνία ( π.χ. εμβόλια, άνοιγμα της αγοράς, σχολεία κλπ)».

 

Σκληρό ροκ από τον ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση της Τρίτης για την ΠροανακριτικήAλλαγές στη Βουλή λόγω του κορονοϊού: Πλέξιγκλας, βεντάλιες, γάντια και  αποστάσεις (pics) | Plus: Πολιτική | gazzetta.gr

Έτοιμος για «σκληρό ροκ» προσέρχεται σήμερα στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη συζήτηση της πρότασης της ΝΔ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Νίκου Παππά, στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών το 2016 και στις περίφημες καταγγελίες Καλογρίτσα.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η κίνηση αυτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι επί της ουσίας casus belli αφού στρέφεται κατά ενός πρωτοκλασάτου στελέχους του κόμματος με επιχειρήματα το λιγότερο αίολα αν όχι κατασκευασμένα.

Κι αυτό διότι είναι η πρώτη φορά όπου ζητείται συγκρότηση Προανακριτικής για διαγωνισμό κατά τον οποίο το Δημόσιο πήρε λεφτά. Δεν έδωσε. Και μάλιστα την Προανακριτική τη ζητά η ΝΔ η οποία όταν ήταν κυβέρνηση δεν διενήργησε ούτε έναν διαγωνισμό για αδειοδότηση των καναλιών και με την επανεκλογή της το 2019 έσπευσε χα χαρίσει τα εκατομμύρια που προέβλεπε ο νόμος Παππά για τη δεκαετή χρήση των δημόσιων συχνοτήτων από τα ιδιωτικά κανάλια. Γι αυτό και μόνο  θα έπρεπε η ΝΔ να είναι στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ αγνοεί αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων 

Επιπροσθέτως, η ΝΔ δεν περιλαμβάνει στην πρότασή της για συγκρότηση Προανακριτικής την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, που αναγνώριζε ότι υπήρχε σύμβαση καθόλα  έγκυρη μεταξύ της Τοξότης (εταιρείας Καλογρίτσα) και της CCC για κατασκευαστικό έργο στο εξωτερικό και έκρινε ότι ο Καλογρίτσας έπρεπε να επιστρέψει τα 3 εκατ. ευρώ στη CCC. Η πρόταση της ΝΔ δεν περιλαμβάνει επίσης την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που επικύρωνε την απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου.

Οι προθέσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς και από το γεγονός ότι υιοθετούνται άκριτα οι αναφορές Καλογρίτσα και όχι οι θέσεις της CCC ενώ αγνοούνται και οι κραυγαλέες αντιφάσεις στις οποίες έχει υποπέσει ο Καλογρίτσας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι εκτός από την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, στην οποία τελικά προχώρησε και το ΕΣΡ (λαμβάνοντας υπόψη και τον νόμο 4339/2015 ή νόμο Παππά και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού του 2016 ως προς το σύνολο του τιμήματος για να ορίσει την τιμή εκκίνησης), το δημόσιο εισέπραξε από τα κανάλια φόρο διαφήμισης 140 εκατ. ευρώ και τέλη χρήσης συχνοτήτων 40 εκατ. ευρώ.

Παρά ταύτα και κατά παράβαση κάθε έννοιας λογικής το Μαξίμου προχωρά στην αυριανή πρόταση με την οποία ζητά «να ερευνηθεί η τέλεση του κακουργήματος της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, εκτιμώντας ότι από τη δικογραφία προκύπτουν ικανές ενδείξεις, καθώς δια των καταγγελιών Καλογρίτσα, ένορκων καταθέσεων και ανταλλαγής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, φαίνεται να επιβεβαιώνεται η διαδρομή του χρήματος».

Πρόκειται για την ίδια κυβερνητική πλειοψηφία η οποία όχι μόνο δεν δέχθηκε να διερευνηθεί ένα διεθνές σκάνδαλο με πυρήνα τη χώρα μας όπως το σκάνδαλο Novartis αλλά έφτασε στο σημείο να συστήσει άλλη επιτροπή στη Βουλή για ενδεχόμενη σκευωρία αγνοώντας ακόμη και την έρευνα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σε μια ακόμη πτυχή της αυριανής πρότασης της ΝΔ στη Βουλή είναι προφανές ότι το Μαξίμου είχε το θέμα στο συρτάρι του και το ανασύρει αυτήν την περίοδο όπου είναι «άγρια» στριμωγμένο από τη διαχείριση της πανδημίας και το black out του ΕΣΥ στην Αττική όπου ασθενείς θετικοί στην Cocid-19 χάνουν τη ζωή τους στη λίστα αναμονής για άδεια ΜΕΘ.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί να ανεβάσει τους πολιτικούς τόνους και να στρέψει αλλού τα φώτα της δημοσιότητας με δεδομένο ότι την Παρασκευή συζητείται στη Βουλή και η πρόταση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, για την διεξαγωγή συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης με θέμα την «ανάγκη ενός αποτελεσματικού εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία».