Από λαϊκή αγορά στο υπαίθριο «σούπερ μάρκετ»

ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ: Μια βόλτα στην Λαϊκή Αγορά της ΒΟΝΙΤΣΑΣ (ΦΩΤΟ: Στέλλα  Λιάπη) | NewsNowgr.com

Αλλαγή της φιλοσοφίας της λαϊκής αγοράς μέσω της εμπορευματικής «επέλασης», με στόχο τον αποκλεισμό των παραγωγών και των επαγγελματιών και την αντικατάστασή τους από εταιρικά μοντέλα, σε βάρος, τόσο του πρωτογενούς τομέα, όσο και της τσέπης του πολίτη, συνιστά το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο έχει προκαλέσει την αντίδραση και την μαζική κινητοποίηση των παραγωγών και επαγγελματιών των λαϊκών αγορών σε όλη τη χώρα, όπως καταγγέλουν οι ίδιοι.

Από λαϊκή αγορά στο υπαίθριο «σούπερ μάρκετ»

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Πάνος Σταμπουλίδης, στόχος είναι «να κάνουμε τις λαϊκές αγορές ατραξιόν για τους πολίτες, να πηγαίνουν οι νέοι, να κάνουν βόλτα».

Ήδη, την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση σε 40 δήμους της χώρας, όπως μας λέει ο Παντελής Μόσχος, πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, ενώ ακολούθησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και άλλες πόλεις.

Το γεγονός αυτό της μαζικής αντίθεσης στην αρχική εκδοχή του νομοσχεδίου φαίνεται ότι θορύβησε την κυβέρνηση, αφού επανήλθε με δεύτερο προσχέδιο, το οποίο όμως εδώ και δύο εβδομάδες έχει «παγώσει» δίχως να τεθεί σε διαβούλευση, ενώ, όπως τονίζει ο Π. Μόσχος, δεν αλλάζει τον προσανατολισμό του πρώτου.

Οι δύο εκδοχές της μετατροπής σε «σούπερ μάρκετ»

Όπως μας λέει ο κ. Μόσχος, το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι οι λαϊκές αγορές θα έφευγαν από την διαχείριση Περιφερειών και Δήμων και θα πήγαιναν σε ιδιωτικές εταιρείες. Επίσης προέβλεπε ότι το 5% των θέσεων για παραγωγούς και επαγγελματίες στις λαϊκές αγορές θα καταλάμβαναν νομικά πρόσωπα, δηλαδή εταιρείες, ενώ, όλες οι θέσεις θα έμπαιναν σε πλειστηριασμό.

Δηλαδή, όπως τονίζει ο κ. Μόσχος, ένα «νομοσχέδιο που άλλαζε τη φιλοσοφία των λαϊκών αγορών και την οδηγούσε σε ιδιωτικοποίηση, με αποτέλεσμα και κάποιοι ιδιώτες να εισέπραταν υπέρογκα έσοδα και θα ήταν σε βάρος των καταναλωτών με την αύξηση των τιμών και σε βάρος των αγροτών που θα τους απέκλειε από την ελεύθερη είσοδο σε αυτές».

Η νεότερη εκδοχή της κυβέρνησης «βάζει λιγότερους ιδιώτες, βάζει λιγότερους πλειστηριασμούς αλλά και βάζει τις εταιρείες από την πίσω πόρτα» συνεχίζει ο κ. Μόσχος, εξηγώντας ότι αυτό θα συμβεί μέσω της πρόβλεψης για μετατροπή των παραγωγών σε εμπόρους, ενώ ο αποκλεισμός στους παραγωγούς θα ενισχυθεί και μέσω της πρόβλεψης για προκήρυξη των αδειών και των θέσεων, αντί της απρόσκοπτης αδειοδότησης, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα.

Αναλυτικότερα σημειώνει, ότι μέχρι τώρα, ο παραγωγός βγάζει άδεια στον τόπο μόνιμης κατοικίας μέσω ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου) το οποίο «για τον αγροτη ειναι το κτηματολογιο των χωραφιων του». Πλέον, η κυβέρνηση «θέλει να σταματήσει να βγαίνει η άδεια απρόσκοπτα, όποτε ο παραγωγός τη χρειάζεται, και την κάνει προκήρυξη κάθε έξι μήνες, κάθε ένα χρόνο, εμείς λέμε ότι δεν θα την προκηρύσσει ποτέ. Βάζουν μάλιστα και ποιο είδος θα πουλάει. Έτσι, για παράδειγμα, θα προκηρύσσονται τρεις θέσεις στη λαϊκή ενός δήμου, για συγκεκριμένα προϊόντα, αποκλείοντας τον παραγωγό από την λαϊκή.».

Όπως τονίζει και η Ομοσπονδία στο υπόμνημά της προς το υπουργείο Ανάπτυξης με τις θέσεις για το νομοσχέδιο, «θα ζητάνε πχ δύο παραγωγούς με πορτοκάλια, έναν με τομάτες, έναν με μαρούλια κλπ. Έτσι όμως ο παραγωγός θα πρέπει να περιμένει κάθε 2 – 3 χρόνια πότε και εάν θα αποφασίσει ένας Φορέας Λειτουργίας να κάνει την Προκήρυξη. Και τα Αγροτικά Προϊόντα να πετάμε στο χωράφι ή να τα πουλάμε στους εμπόρους σε εξευτελιστικές τιμές».

Μετατρέπουν τις άδειες παραγωγού σε εμπορικές

«Βάζει τις εταιρείες από την πίσω πόρτα, επιτρέποντας σε 2- 3 άτομα να κάνουν εταιρεία. Εξακόσιους παραγωγούς στην Αθήνα και 25.000 σε όλη την Ελλάδα μας μετατρέπει σε εμπόρους. Αντί να δώσει μπόνους στους αγρότες, κίνητρα, τους διαλύει» σημειώνει ο κ. Μόσχος και προθέτει, ότι αυτό θα έχει ως συνέπεια, οι παραγωγοί να μην έχουν απευθείας πρόσβαση στη λαϊκή και να αναγκάζονται να πουλάνε το προϊόν τους σε νομικά πρόσωπα και σε εμπόρους, στη μισή τιμή.

Ουσιαστικά, όπως τονίζεται και το υπόμνημα, «αν γίνουν όλοι παραγωγοί έμποροι, οι λαϊκές αγορές θα χάσουν την φιλοσοφία τους και τον λόγο ύπαρξης και θα γίνουν υπαίθρια σούπερ μάρκετ».

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαταραχθεί η ποσόστωση των θέσεων που υπάρχει σήμερα στις Λαϊκές Αγορές, με 50% Παραγωγούς και 50% Επαγγελματίες Πωλητές Οπωρολαχανικών και Βιομηχανικών Ειδών. Αν θέλει η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης την ενίσχυση και στήριξη του Αγροτοπαραγωγικού Κλάδου των Λαϊκών Αγορών, ώστε να επιτυγχάνεται ο Υγιής Ανταγωνισμός ενάντια στις Πληθωριστικές Τάσεις, όταν παρατηρείται έλλειψη προϊόντων που οφείλονται στις καιρικές συνθήκες ή φυσικές καταστροφές με απώλεια καλλιεργειών, να δίνεται η δυνατότητα οι παραγωγοί να προμηθεύονται με τιμολόγια έως και το 1/3 της δηλωθείσας ποσότητας ίδιων προϊόντων στο ΟΣΔΕ και να τα διαθέτουν στις Λαϊκές Αγορές προς όφελος των Καταναλωτών.».

Επίσης, στο όνομα του χτυπήματος της φοροδιαφυγής, το νομοσχέδιο επιβάλλει στους παραγωγούς και τους επαγγελματίες των λαϊκών αγορών να στέλνουν κάθε μέρα mail στο πληροφοριακό σύστημα, αντιμετωπίζοντάς τους με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζει τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, με γιγαντιαίους τζίρους και πλήρως εξοπλισμένα λογιστικά τμήματα. «Είναι αδύνατον να καταχωρούμε στο πληροφοριακό σύστημα τις ποσότητες και την τιμή εκκίνησης ανά προϊόν λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας ηλικιωμένων πωλητών, καιρικών συνθηκών και να απειλούμαστε με 500 ευρώ πρόστιμο αν δεν το πράξουμε» αναφέρει η Ομοσπονδία στο υπόμνημά της και προσθέτει, ότι ο συνολικός ετήσιος κύκλος των σούπερ μάρκετ, με τα οποία η κυβέρνηση συγκρίνει τον παραγωγό της λαϊκής, ξεπερνάει τα 90 εκ. ευρώ.

Επιπλέον, όπως σημεώνεται στο υπόμνημα, «οι υφιστάμενοι αδειούχοι (όλοι εμείς δηλαδή) οι Επαγγελματίες στα 5 χρόνια και οι Παραγωγοί μετά από 3 χρόνια, ΧΑΝΟΥΜΕ τις ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ υποχρεωτικά και θα Συμμετέχουμε σε Προκήρυξη Θέσης Δραστηριοποίησης για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στις Λαϊκές Αγορές.Η προκήρυξη θα συνοδεύεται και από πλειοδοσία της θέσης με κριτήρια, μεταξύ των οποίων οικονομικά και τίτλους σπουδών. Όποιος έχει πτυχίο ΑΕΙ παίρνει περισσότερα μόρια από ένα απόφοιτο Γυμνασίου ή Λυκείου.  Όποιος δώσει τα περισσότερα παίρνει τη θέση».

Οι παραγωγοί και οι επαγγελματίες των λαϊκών αγορών ζητούν την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της λαϊκής αγοράς, δίχως να θίγεται η «ψυχή» της, που είναι φθηνό και ποιοτικό προϊόν από τον παραγωγό στην λαϊκή οικογένεια. Όπως τονίζει ο κ. Μόσχος, μέχρι τώρα τις λαϊκες αγορές σε Αττική και Θεσσαλονίκη τις έχουν οι Περιφέρειες, οι υπόλοιπες λαϊκές αγορές είναι στις περιφερειακές ενότητες.

«Η Αθηνα και η Θεσσαλονικη βάζουνε ένα ημερήσιο δικαίωμα για τα έξοδα της αποκομιδής σκουπιδιων και για τις χημικές τουαλέτες, αλλά θα έπρεπε να πηγαίνει και για άλλα λειτουργικά έξοδα  των λαϊκων αγορών, που δεν γίνονται. Εμείς πληρώνουμε 4 ευρώ την ημέρα. Αν έπαιρνε ιδιώτης τις λαϊκές μπορεί να το έκανε 10 ευρώ και παραπάνω. Εμείς έχουμε πει να πληρώσουμε και έξι ευρώ στην Περιφέρεια αλλά να έχουμε φύλαξη, ταμπέλες, ηλεκτροδότηση, σε καλύτερο επίπεδο οι χημικές τουαλέτες μέσω μόνιμης αποχέτευσης, διαφήμιση στις περιφέρειες της χώρας, να ενισχυθούμε.».

Επίσης, η Ομοσπονδία ζητά να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση για το ύψος του ημερήσιου δικαιώματος σε όλη τη χώρα, κατα το μοντέλο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αφού, όπως μας λέει ο κ. Μόσχος, ενώ σε αυτές τις Περιφέρειες το σχετικό κόστος είναι 4 ευρώ, υπάρχουν δήμοι στην υπολοιπη χώρα που το εκτινάσουν στα 20 ευρώ.

«Με το υπάρχον προσχέδιο αλλάζει η φιλοσοφία των λαϊκων αγορών που ιδρύθηκε για τους αγρότες παραγωγούς και για το συμφέρον των καταναλωτών όλης της χώρας, οι οποίοι έχουν αγκαλιάσει έμπρακτα με μεγάλη αγάπη και αποδοχή τις λαϊκές αγορές και τους αγρότες τους», καταλήγει ο Π. Μόσχος.

Γρηγόρης Ν. Θεοχάρης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*