Από καραντίνα σε καραντίνα. Τι ισχύει για τις μετακινήσεις και το λιανεμπόριο – Η Θεσσαλονίκη αντιδρά σε λοκντάουν τύπου Αθήνας – Διαψεύδουν τον προπηλακισμό της Σακοράφα, μιλούν για πολιτικές ιδεοληψίες

Από καραντίνα σε καραντίνα - Τι ισχύει για τις μετακινήσεις και το λιανεμπόριο
Πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων περιοριστικών μέτρων με την κυβέρνηση να επιλέγει το σύστημα «βεντάλια» για να ανακόψει το νέο κύμα της πανδημίας. Η αποτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και με ολόκληρη τη χώρα να βρίσκεται σε καραντίνα εδώ και σχεδόν επτά μήνες τα βλέμματα είναι στραμμένα στην «κόκκινη» Αττική. Τα πρώτα «καμπανάκια» από τους ειδικούς που εκφράζουν ανοικτά τις αμφιβολίες για το αν οι 2,5 εβδομάδες lockdown είναι ικανές να βελτιώσουν τους επιδημιολογικούς δείκτες.

Ξημέρωσε και πάλι καραντίνα με την Αττική να βρίσκεται στο επίκεντρο και τους κατοίκους της να καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα περιοριστικά μέτρα και το κυβερνητικό «ράβε-ξήλωνε».

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στο σύστημα «βεντάλια», με την κοινωνία να ανοιγοκλείνει ανά περίπου δύο εβδομάδες, προκαλώντας αρρυθμίες τόσο στη ζωή των πολιτών όσο και στην οικονομία της χώρας.

Έχοντας μπροστά μας 2,5 εβδομάδες «σκληρού» lockdown ο καθηγητής παθολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Αχιλλέας Γκίκας, εκτίμησε ότι δεν θα φτάσουν μόνο 2,5 εβδομάδες lockdown στην Αττική για να βελτιώσουν τους επιδημιολογικούς δείκτες.

«Μπορεί και μάλλον θα χρειαστεί παράταση, μπορεί να χρειαστεί να ανασκευάσουμε και να αναθεωρήσουμε και τα μέτρα (…)» ανέφερε (ΣΚΑΪ) ο καθηγητής προειδοποιώντας με το καλημέρα για το δύσκολο εγχείρημα να μπει ένα φρένο στη διασπορά του ιού.

«Δεν υπάρχει κανείς που να έχει τη μαγική λύση για να αντιμετωπιστεί αυτός ο ιός», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός, λησμονώντας πως η κυβέρνησή του δεν έκανε κάτι για να εμποδίσει το πρόβλημα στις εστίες μαζικής μετάδοσης, δεν αντιμετώπισε το ζήτημα του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα σχολεία, και βεβαίως δεν θωράκισε τη δημόσια υγεία.

Τα νέα μέτρα 

Έχοντας να διανύσουμε μακρύ δρόμο και με τους εμβολιασμούς να προχωρούν με αργού ρυθμούς η Αττική μπήκε σε τροχιά πρόσθετων περιοριστικών μέτρων.

Συγκεκριμένα ισχύουν τα εξής:

 • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00-5:00 το πρωί τις καθημερινές και από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα.
 • Μετακινήσεις με sms για τους 6 λόγους που ισχύουν
 • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο στους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς χώρους.
 • Δεν απαγορεύονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις για λόγους άσκησης (κωδικός sms 6)

Σχετικά με τις υπερτοπικές μετακινήσεις εκτός περιφέρειας Αττικής, αυτές επιτρέπονται μόνο για τους εξής λόγους και με την επίδειξη των απαραίτητων αποδεικτικών εγγράφων:

 • μετακίνηση από και προς την εργασία
 • για σοβαρούς λόγους υγείας
 • προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας
 • για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις
 • για εφάπαξ μετάβαση φοιτητή / φοιτήτριας ή σπουδαστή/σπουδάστριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα / η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι., η Σχολή Αξιωματικών ή η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ή η Σχολή Αξιωματικών ή Πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος ή η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ή η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για λόγους σπουδών, ή για εφάπαξ μετάβαση μαθητή/μαθήτριας, εξεταζόμενου / εξεταζόμενης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων
 • για μια και μόνο μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή όπου ο/η φοιτητής/τρια φοιτά και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό
 •  καθώς και για λόγους συγκομιδής αγροτικών προϊόντων και πάντα με τα κατάλληλα αποδεικτικά έγγραφα.

Λιανικό εμπόριο και υπηρεσίες

Λειτουργούν μόνο:

 • Kαταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ μίνι μάρκετ, φούρνοι)
 • Λαϊκές αγορές
 • Φαρμακεία
 • Pet Shops
 • Επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών (αποκλειστικά για την επισκευή συσκευών, την εξόφληση λογαριασμών και την ανανέωση υπολοίπου)
 • Καταστήματα οπτικών/ακουστικών βαρηκοΐας και καταστήματα περουκών και ποστίς, (κατόπιν ραντεβού)
 • Τα ανθοπωλεία (ειδικώς για 13-14/2/2021)
 • Κάθε επιχείρηση λιανικής πώλησης με την μέθοδο των ηλεκτρονικών πωλήσεων (e-shop)

► Σε λειτουργία επίσης παραμένουν καθαριστήρια, βενζινάδικα, ΚΤΕΟ και συνεργεία αυτοκινήτων και λαϊκές αγορές.

► Τα περίπτερα λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως και η αναστολή παροχής των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής (αποτρίχωση, θεραπεία με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες κλπ), ισχύει και όταν αυτές παρέχονται από ιατρεία και πολυδύναμα ιατρικά κέντρα.

► Συνεχίζουν την λειτουργία οι χονδρεμπορικές επιχειρήσεις, οι δραστηριότητες στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα καθώς και οι κατασκευαστικές εργασίες.

► Λειτουργούν κανονικά οι ξενοδοχειακές μονάδες.

Μέτρα λειτουργίας επιχειρήσεων

Σημειώνεται σχετικά με το πλαίσιο λειτουργίας για τις επιχειρήσεις τροφίμων, λαϊκών αγορών, τα Pet Shops, τα καθαριστήρια και τις υπηρεσίες τηλεφωνίας:

Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικά): τις καθημερινές από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. και τα Σάββατα από 7:00 π.μ. έως 5:30 μ.μ.

 • Τις Κυριακές επιτρέπεται η λειτουργία μόνο των παντοπωλείων, ζαχαροπλαστείων, φούρνων κλπ έως τις 5:30 μ.μ. εφόσον ειδικότερες διατάξεις το επιτρέπουν. Τα σουπερ μάρκετ μπορούν να λειτουργούν για την εκτέλεση των ηλεκτρονικών τους παραγγελιών και έως τις 5:30 μ.μ.
 • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των καταστημάτων: ένα άτομο ανά 25 τ.μ.
 • Απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, κατά την διάρκεια αναμονής στα ταμεία των καταστημάτων.
 • Λαϊκές αγορές ανοιχτές: με 50% συμμετοχή πωλητών, 3 μέτρα απόσταση μεταξύ των σημείων πώλησης και παράλληλες αγορές.
 • Μετακίνηση με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με την συμπλήρωση εντύπου βεβαίωσης κίνησης ή με την συμπλήρωση χειρόγραφης βεβαίωσης κίνησης. Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του. Μέγιστη Διάρκεια συναλλαγών: 2 ώρες, κατά τις οποίες ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί τις αγορές κλπ.
 • Τα φαρμακεία και τα πρατήρια υγρών καυσίμων, λειτουργούν με το ωράριο που προβλέπεται από ειδικότερες για αυτά διατάξεις.

Για τα Καταστήματα οπτικών/ακουστικών βαρηκοΐας, καταστήματα πώλησης περουκών και ποστίς και ανθοπωλεία:

 • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό): τις καθημερινές από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. και τα Σάββατα από 7:00 π.μ. έως 5:30 μ.μ.
 • Υποχρεωτικός ο εξ αποστάσεως καθορισμός ραντεβού, είτε ηλεκτρονικά, είτε τηλεφωνικά είτε μέσω της ψηφιακής εφαρμογής e-Καταναλωτής.
 • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των καταστημάτων: ένα άτομο ανά 25 τ.μ.
 • Απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, κατά την διάρκεια αναμονής στα ταμεία των καταστημάτων

► Ειδικώς για την 13η και 14η Φεβρουαρίου, τα ανθοπωλεία μπορούν να λειτουργήσουν με τις μεθόδους παράδοση εκτός (click away) και για αγορά με ραντεβού εντός (click inside), με ωράριο λειτουργίας από 9:00 π.μ. έως 5:30 μ.μ. και τηρουμένης της αναλογίας 1 ατόμου ανά 25 τ.μ.

 • Μετακίνηση με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.
 • Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
 • Μέγιστη Διάρκεια συναλλαγών: 2 ώρες, κατά τις οποίες ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί τις αγορές κ.λ.π.

Ειδικές απαιτήσεις για ΚΤΕΟ και συνεργεία οχημάτων:

Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.

 • Οι επιχειρήσεις, υποχρεούνται ημερησίως κατά την έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα, από τα οποία εξαιρούνται οι έκτακτες επισκέψεις στα συνεργεία αυτοκίνητων.
 • Μέγιστος αριθμός ατόμων σε αναμονή: εννέα (9) άτομα.
 • Ωράριο λειτουργίας καθημερινές έως τις 08:30 μ.μ. και Σάββατα έως τις 5:30 μ.μ.

► Οι επιχειρήσεις εστίασης, συνεχίζουν να λειτουργούν με τις μεθόδους take away, drive-through και delivery μόνο στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.

Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται εστιατόρια, αναψυκτήρια και καφέ που λειτουργούν εντός ξενοδοχείων, εφόσον εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες σε αυτά.

Η αναστολή παροχής των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής (αποτρίχωση, θεραπεία με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες κλπ), ισχύει και όταν αυτές παρέχονται από ιατρεία και πολυδύναμα ιατρικά κέντρα.

Σχολεία 

Σχετικά με την εκπαίδευση, προβλέπεται τηλε-εκπαίδευση τόσο για την πρωτοβάθμια όσο και για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (νηπιαγωγεία, δημοτικά, ολοήμερα σχολεία, γυμνάσια και λύκεια γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης), καθώς και όλες τις λοιπές εκπαιδευτικές δομές. Εξαιρετικώς επιτρέπεται η διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.

 • Γυμνάσια και λύκεια θα πραγματοποιούν τα μαθήματά τους εξ αποστάσεως, μέσω της γνωστής πλέον πλατφόρμας της Webex, κατά τις πρωινές ώρες: 8:30-14:10 για τα γυμνάσια και 8:00 – 13:40 για τα λύκεια.
 • Νηπιαγωγεία και δημοτικά θα πραγματοποιούν τηλε-εκπαίδευση κατά τις μεσημβρινές ώρες: 14:10 – 16:20 τα νηπιαγωγεία και 14:10 – 17:20 τα δημοτικά.
 • Επιπλέον, για τους μικρούς μαθητές και τις μικρές μαθήτριες αρχίζει από σήμερα εκ νέου η προβολή επεισοδίων εκπαιδευτικής τηλεόρασης από την ΕΡΤ2, για τους μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, από τις 10:00 έως τις 12:00.

Σημειώνεται, επίσης, ότι σε αναστολή θα βρίσκονται οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, ενώ τα ΑΕΙ συνεχίζουν να λειτουργούν μέσω τηλε-εκπαίδευσης.

Μεταφορές 

Οι μεταφορές θα διενεργούνται με 65% πληρότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και 50% πληρότητα στα πλοία (55% εφόσον διαθέτουν καμπίνες). Στα ΙΧ και τα ταξί επιτρέπεται οδηγός και δύο επιβάτες (εξαιρουμένων ανηλίκων τέκνων και ατόμων που χρήζουν βοήθειας).

Σχετικά με τους χώρους λατρείας, η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, γίνεται από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων. Σε θρησκευτικές τελετές όπως γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες, μνημόσυνα, επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού και έως εννέα ατόμων.

Αθλητισμός

Αναστολή της λειτουργίας και χρήσης οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, εξαιρουμένων των ακόλουθων περιπτώσεων:

 • Της λειτουργίας ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων αποκλειστικά και μόνο από ομάδες έως τριών (3) ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή και χωρίς την παρουσία θεατών, προς τον σκοπό άθλησης μέσω ατομικών αθλημάτων.
 • Της λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες χωρίς την παρουσία θεατών: α) των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα Superleague I, και ΙΙ, Basket league και Volleyleague ανδρών και γυναικών, καθώς και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καθώς και β) των εθνικών ομάδων, ανδρών ή γυναικών, που έχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις στο συγκεκριμένο διάστημα.
 • Της λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις χωρίς την παρουσία θεατών των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα της Α’ κατηγορίας καλαθοσφαίρισης γυναικών, υδατοσφαίρισης ανδρών και γυναικών και χειροσφαίρισης ανδρών και γυναικών.

Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή των παραπάνω εξαιρέσεων είναι δυνατή μόνο εφόσον ακολουθείται υγειονομικό πρωτόκολλο που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια.

 • Της χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.) και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Π.Ε.) για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας τους για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του έτους 2021.
 • Της λειτουργίας και χρήσης των κολυμβητηρίων για θεραπευτική άσκηση από άτομα με αναπηρίες, καθώς και από τους συνοδούς τους, εφόσον α) έχει συνταγογραφηθεί η κολύμβηση ως μέθοδος θεραπείας και β) προσκομίζεται πρόσφατη ιατρική βεβαίωση που επιτρέπει τη συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδο κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Τηλεργασία

Δημόσιες Υπηρεσίες

 • Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό και υποχρεωτική τηλεργασία στο 50% του προσωπικού
 • Υποχρεωτική προστασία υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό
 • Υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, εφόσον συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων, επιπλέον των υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου
 • Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού

Ιδιωτικές επιχειρήσεις

 • Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό
 • Υποχρεωτική προστασία εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή τηλεργασίας όπου είναι εφικτό
 • Υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό
 • Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας τα νέα μέτρα θα ισχύσουν για την περιφερειακή ενότητα Αττικής, συμπεριλαμβανομένων και όλων των νήσων και της περιοχής της Τροιζηνίας.

Η Θεσσαλονίκη αντιδρά σε λοκντάουν τύπου Αθήνας

Η Θεσσαλονίκη αντιδρά σε λοκντάουν τύπου Αθήνας

Επίσκεψη-αστραπή του Β. Κικίλια για να βολιδοσκοπήσει την κατάσταση ● Στα νοσοκομεία είναι πλήρεις οι ΜΕΘ κοινής νοσηρότητας, ενώ η κάλυψη στις κλίνες ΜΕΘ Covid φτάνει στο 70% ● Πρόταση για κλείσιμο σχολείων και στοχευμένα μέτρα στην αγορά.

«Οχι» σε λοκντάουν τύπου Αθήνας στη Θεσσαλονίκη είναι η γραμμή στην οποία κατατείνουν πολιτικοί και υγειονομικοί της πόλης με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή. Περισσότερο κατατείνουν στην πρόταση για κλείσιμο των σχολείων και στοχευμένα μέτρα σχετικά με τη λειτουργία της αγοράς.

Ερωτήματα παραμένουν ως προς την τοποθέτηση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια κι αν η σημερινή άφιξή του στην πόλη γίνεται για να πάρει κλίμα τόσο από τα νοσοκομεία όσο και από τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα. Επισήμως ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός θα επισκεφθεί υγειονομικές δομές της πόλης σε σφιχτό πρόγραμμα (10.00 ΑΧΕΠΑ, 11.00 Κέντρο Υγείας Τούμπας που λειτουργεί ως εμβολιαστικό κέντρο, 11.30 Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», 12.15 συνάντηση με τον δήμαρχο).

Η κατάσταση πάντως αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δείχνει πληρότητα (!) στις ΜΕΘ κοινής νοσηρότητας και κάλυψη σε ποσοστό 70% στις κλίνες ΜΕΘ Covid. Στο «Παπανικολάου» σχεδόν και τα 18 κρεβάτια ΜΕΘ Covid είναι πλήρη, στο «Παπαγεωργίου» τα 10 από τα 18, στο «Γεννηματάς» τα 3 από τα 10, στο ΑΧΕΠΑ τα 13 από τα 15 και στον «Αγιο Παύλο» τα 4 από τα 7. Σχεδόν 180 άτομα νοσηλεύονται σε όλες τις κλινικές Covid των νοσοκομείων της πόλης. Ας σημειωθεί ότι σε ένα μήνα περίπου από σήμερα αναμένεται να λειτουργήσει και η πτέρυγα ΜΕΘ με τριάντα κρεβάτια, δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος.

Οι γιατροί που εργάζονται στις κορονοκλινικές και στις ΜΕΘ με ένα στόμα εστιάζουν στην ανάγκη για ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό. Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή στην «Εφ.Συν.» του Νίκου Καπράβελου, διευθυντή ΜΕΘ στο «Παπανικολάου»: «Τελειώστε με τα λοκντάουν και ενισχύστε με προσωπικό το ΕΣΥ». Επιμένει μάλιστα –όπως και σχεδόν το σύνολο των υγειονομικών με τους οποίους επικοινωνήσαμε– ότι «πρέπει τα σχολεία να κλείσουν, δεν είναι δυνατόν σε 25 τ.μ. των καταστημάτων να επιτρέπεται ένας πελάτης και σε 25 τ.μ. τάξης να υπάρχουν 25 μαθητές, είναι παράλογο. Με όρους θα πρέπει να μείνει ανοιχτή και η αγορά».

Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» θέλουν στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση να βρίσκεται και ο δήμαρχος της πόλης, που σήμερα ίσως αναφερθεί στο κλείσιμο των σχολείων.

Διαψεύδουν τον προπηλακισμό της Σακοράφα, μιλούν για πολιτικές ιδεοληψίες

Σφοδρή σύγκρουση μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης και του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, προκάλεσε η καταγγελία της αντιπροέδρου της Βουλής, Σοφίας Σακοράφα, ότι προπηλακίστηκε από άνδρες των ΜΑΤ. Ο Λευτέρης Οικονόμου υπερασπίστηκε τους αστυνομικούς και διέψευσε τη βουλευτή του ΜέΡΑ25, ενώ διέψευσε και τη σύλληψη φωτορεπόρτερ που κάλυπτε την κινητοποίηση.

Χθες, όπως κατήγγειλε το ΜέΡΑ25, οι άνδρες των ΜΑΤ προπηλάκισαν την αντιπρόεδρο της Βουλής όταν  προσπάθησε να παρέμβει την ώρα που τα ΜΑΤ επιτίθεντο στους συγκεντρωμένους που εξέφραζαν τη συμπαράστασή τους σε όσους έχουν προσαχθεί μετά τη φοιτητική κινητοποίηση.

«Ο κ. Χρυσοχοΐδης και ο κ. Μητσοτάκης που έχουν “λύσει τα χέρια” στις δυνάμεις καταστολής και επελαύνει ο αυταρχισμός και η ωμή βία έναντι απλών πολιτών και πολιτικών τους αντιπάλων, φέρουν ακέραιη την ευθύνη για αυτά τα πρωτοφανή και εξαιρετικά τραγικά περιστατικά που παραπέμπουν ευθέως σε μια δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα», ανέφερε το ΜέΡΑ25.

Αναφερόμενος στην καταγγελία από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός ΠΡΟ.Πο, διέψευσε το γεγονός, μιλώντας για «παραπληροφόρηση» και προσπάθεια δημιουργίας «ψευδών εντυπώσεων», ενώ ισχυρίστηκε ότι η Σοφία Σακοράφα πιθανώς «απωθήθηκε» από τους άνδρες της ομάδας «ΟΔΟΣ», καθώς δεν έγινε αντιληπτή «γιατί όλοι φορούσαν μάσκες».

«Το θέμα που ετέθη ως προς τη βιαιοπραγία από πλευράς της Αστυνομίας εναντίον της κυρίας αντιπροέδρου, της κ. Σακοράφα, έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, δεδομένου ότι η παραπληροφόρηση κινείται, δυστυχώς, με τέτοια ταχύτητα που δημιουργεί πολλές φορές και ψευδείς εντυπώσεις και μέσα στο Κοινοβούλιο. Η αλήθεια είναι η εξής: Έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής βρίσκονταν περίπου εκατό άτομα σε συμπαράσταση περίπου πενήντα δύο ατόμων που έχουν προσαχθεί μετά τα επεισόδια που έγιναν το μεσημέρι έξω από τα Προπύλαια και κάποια εδώ στο Σύνταγμα από μια ομάδα που επιτέθηκε εναντίον των αστυνομικών και κυρίως της “ΟΔΟΥ”, που είναι η νέα δύναμη που βάζουμε μπροστά, στα πλαίσια του νέου δόγματος για την ήπια παρουσία ενώπιον των συγκεντρώσεων και είναι μια δύναμη αυτή δίχως κλομπ και ασπίδες», είπε ο Λευτέρης Οικονόμου.

Και υπερασπιζόμενος την καταστολή της κινητοποίησης από τους αστυνομικούς, πρόσθεσε ότι στα επεισόδια «έπεσε καταιγισμός πετρών εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων και κάποιες μολότοφ, ενώ εκτοξεύτηκαν και τριάντα μολότοφ, φωτοβολίδες ευθείας βολής εναντίον των δυνάμεων της Αστυνομίας. Οι αστυνομικοί με πολύ μεγάλη ψυχραιμία ενέργησαν και τελικά, προσήχθησαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση 52 άτομα που εξετάζονταν -σε ενημέρωση πάντα και του αρμόδιου εισαγγελέα. Έξω από το κτήριο της ΓΑΔΑ συγκεντρώθηκαν περί τα 100 άτομα σε συμπαράσταση και υπήρχε μαζί τους και μια κοινοβουλευτική παρουσία από πλευράς του ΜέΡΑ25».

Υποστήριξε δε ότι υπήρξε «προσπάθεια επικοινωνίας του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής με τους βουλευτές που βρίσκονταν από πλευράς του ΜέΡΑ25 και ενημερώθηκαν υπεύθυνα ότι μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης των προσαχθέντων, θα τους ενημερώσουν λεπτομερώς για το τι ακριβώς θα γίνει με τους πενήντα δύο προσαχθέντες». Ζητήθηκε από τους συγκεντρωμένους «ως παράκληση να παραμείνουν στο πεζοδρόμιο και να μην κλείσουν τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, δεδομένου ότι εδημιουργείτο πολύ μεγάλο συγκοινωνιακό πρόβλημα». Στο σημείο, όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου, «είχαν παραταχθεί μπροστά στους συγκεντρωμένους δυνάμεις της “ΟΔΟΣ”, οι οποίοι δεν φέρουν ασπίδες, δεν φέρουν κλομπς, δεν φέρουν απολύτως τίποτε. Ήταν απλά μπροστά για να σηματοδοτήσουν ότι δεν θα πρέπει οι συγκεντρωμένοι εκεί να αποκλείσουν τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και να δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα από πλευράς κίνησης των υπόλοιπων συμπολιτών μας. Η ομάδα αυτής των αστυνομικών της “ΟΔΟΣ” δέχθηκε μια βίαιη επίθεση από τους συγκεντρωμένους και έχουμε τρεις τραυματίες αστυνομικούς αυτήν τη στιγμή, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο».

Στο σημείο αυτό, είπε ο υφυπουργός, «ευρίσκετο και η κ. Σακοράφα. Προφανώς απωθήθηκε να ανέβει πάνω στο πεζοδρόμιο, χωρίς να γίνει και αντιληπτή από τους αστυνομικούς υπαλλήλους καθώς όλοι οι συγκεντρωμένοι φορούσαν και την μάσκα τους» και τόνισε πως «ουδεμία άλλη απώθηση έγινε με ασπίδες, με κλομπς, με χρήση χημικών, οτιδήποτε», για να προσθέσει ότι «υπήρχε επικοινωνία της κ. Σακοράφα με αρμόδιους αξιωματικούς της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Κατά συνέπεια, διαψεύδεται ό,τι άλλο μεταφέρθηκε μέσα στο Κοινοβούλιο με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι υπάρχει βιντεοληπτικό υλικό, καθώς -όπως γνωρίζετε- λειτουργούν κι οι κάμερες σε αυτές τις περιπτώσεις πλέον, με βάση τον νέο νόμο που ψηφίσαμε και το προεδρικό διάταγμα που ετέθη σε ισχύ, και όλα αυτά πλέον είναι στη διάθεση της έρευνας, και του Εισαγγελέα και οποιουδήποτε άλλου θέλει να καταγγείλει οτιδήποτε. Υπάρχει απόλυτος σεβασμός από πλευράς ελληνικής αστυνομίας στο Σύνταγμα και στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι».

Ο υφυπουργός ΠΡΟ.ΠΟ, διέψευσε και την καταγγελία για σύλληψη φωτορεπόρτερ, ισχυριζόμενος ότι «την ώρα που πήγε να τραβήξει κάποιες φωτογραφίες κάνοντας τη δουλειά του ρωτήθηκε τι ακριβώς είναι και τι κάνει εκεί. Δεν είχε να επιδείξει κανένα έγγραφο που να αποδεικνύει την ιδιότητά του. Μόλις βρήκε την ταυτότητά του και είπε ότι είναι φωτορεπόρτερ, αμέσως αφέθηκε ελεύθερος από τον χώρο που ήταν».

Μάλιστα μίλησε για «πολιτικές αντιπαραθέσεις και ιδεοληψίες» και κάλεσε όλους να αποφύγουν τις «υπερβολές για το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία πραγματικά είναι κοντά στον Έλληνα πολίτη, ασκεί τα καθήκοντα τηρώντας με θρησκευτική ευλάβεια τις συνταγματικές επιταγές. Και όπου επιβάλλεται και υπάρχουν οποιεσδήποτε καταγγελίες, οι έρευνες διενεργούνται ταχύτατα, όπως επιβάλλει το δικαιοκρατικό μας σύστημα».

Σφροδή αντίδραση

Απαντώντας στους ισχυρισμού του Λευτέρη Οικονόμου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Κλέων Γρηγοριάδης, αναφερόμενος στο επεισόδιο με τη Σοφία Σακοράφα επέμεινε ότι όπως τον ενημέρωσε η βουλευτής «δεν απωθήθηκε, όπως λέτε, αλλά προπηλακίστηκε και το δεύτερο -και το κυριότερο- προπηλακίστηκε από άνδρες των ΜΑΤ και συγκεκριμένα από τις ασπίδες πολυμελούς ομάδας ανδρών των ΜΑΤ, οι οποίοι κάλπαζαν για να συντρίψουν αυτούς που βρέθηκαν σε ένδειξη συμπαράστασης μαζεμένοι έξω από τη ΓΑΔΑ και μαζί τους ήταν και η αντιπρόεδρος της Βουλής».

Μάλιστα, είπε πως η κυρία Σοφία Σακοράφα «άρχισε να φωνάζει αυτή, ο κ. Μαρματάκης, που είναι στέλεχος του κόμματός μας, όπως και ο κ. Αχταρίδης, που είναι στέλεχος της νεολαίας του κόμματός μας: “Βουλευτής, Βουλευτής, σταματήστε. Μην του επιτίθεστε”. Παρ’ όλα αυτά, η ομάδα των ΜΑΤ -και καθόλου η ομάδα “ΟΔΟΣ”- έπεσε επάνω της, με αποτέλεσμα, ναι μεν να μην τη χτυπήσει με την έννοια του σηκώνω το κλομπ και χτυπάω, αλλά να την σαλαμοποιήσει στους συμπαραστεκόμενους που ήταν πίσω της. Κι αυτό είναι επικίνδυνο από κάθε άποψη και από υγειονομική».

«Εγώ να δέχομαι ότι ακόμα και ότι μπορεί να ταράχτηκε πολύ η κ. Σακοράφα και να το περιγράφει δραματικότερα το επεισόδιο, σας ρωτάω όμως, εσείς συμφωνείτε με το να απωθούνται βουλευτές και αντιπρόεδροι κοινοβουλίων από αστυνομικές δυνάμεις; Αυτό για εσάς είναι εντάξει; Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι εντάξει…», τόνισε.

Αντιπαράθεση Βρούτση-Σκουρλέτη

Το συμβάν έγινε αφορμή και για σύγκρουση μεταξύ του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη, και του Γιάννη Βρούτση, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας.

«Δεν ξέρω ποιος ήταν ο βαθμός του προπηλακισμού», είπε ο Πάνος Σκουρλέτης, «αλλά, σε μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου και μία τρίχα να πειράξει αστυνομικό όργανο αντιλαμβάνεστε ότι κάτι δεν πάει καλά, για να το πω επιεικώς», χαρακτηρίζοντας «παράνομη τη σύλληψη φωτορεπόρτερ έξω από τη Βουλή την ώρα άσκησης των καθηκόντων τους».

Επίσης, κάλεσε τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη να αναζητήσει «εάν υπάρχει και κάτι άλλο έξω από τις εντολές που έχουν δοθεί στους αστυνομικούς» λέγοντας πως αυτοί «οι άνθρωποι δεν μπορούν να δρουν χωρίς κανένα όριο», σημειώνοντας ότι «ηθικός αυτουργός αυτής της υπόθεσης της αύξησης της αστυνομικής βίας είναι η ίδια η πολιτική και η φυσική ηγεσία, όταν βγάζετε κατ’ επανάληψη αντισυνταγματικές ανακοινώσεις, όπου απαγορεύετε τη συγκέντρωση άνω των τριών ατόμων και το έχετε κάνει δύο φορές, όταν ιδρύετε ομάδες όπως η προηγούμενη (σ.σ. ομάδα «Δράση») η οποία είχε καταργηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, που από τη δομή της, ο τρόπος που λειτουργεί είναι χωρίς να παίρνουν εντολές. “Βαράτε τους είναι το σήμα” και χτυπάνε ασυστόλως».

«Θα συνεχίσετε σε αυτό τον ολισθηρό δρόμο της καταστολής;» ρώτησε.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της Ν.Δ. είπε ότι «ντροπή δεν είναι όταν υπερασπίζεσαι τη δημοκρατία. Ντροπή είναι να την υπονομεύεις, να καταπατάς το Σύνταγμα και να καταγγέλλεις την Αριστερά ότι έχει σχέση με τρομοκράτες, όπως κάνατε από το πρωί». Σχολιάζοντας δε τις αντιδράσεις των βουλευτές της πλειοψηφίας με όσα ανέφερε, είπε: «μην μας απειλείτε; Μέχρι τώρα απειλούσε η Χρυσή Αυγή. Η Χρυσή Αυγή βγήκε, με την ψήφο του ελληνικού λαού, έξω από αυτή την Αίθουσα, τι θέλετε λοιπόν, να πάρετε τη θέση της;».

Η απάντηση του Γιάννη Βρούτση ήταν πως «αυτή η παράταξη και αυτή η Κυβέρνηση, της Νέας Δημοκρατίας, είναι απόλυτα θεσμικά αφοσιωμένη στη Δημοκρατία και στη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Αυτό είναι απόλυτα διαπιστωμένο» και καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπαθεί «να δημιουργήσει μία τεχνητή πόλωση. Διότι περί αυτού πρόκειται. Διότι και η αστυνομία κάνει τη δουλειά της έτσι όπως πρέπει να την κάνει -ακούσαμε τον Υπουργό- με σεβασμό στη λειτουργία των θεσμών και με ευπρέπεια, έτσι όπως πρέπει να γίνεται».

Λυπάμαι, συνέχισε ο κ. Βρούτσης, «αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επαναφέρετε τις “πλατείες Συντάγματος”. Διότι ο δεξιά καθήμενός σας, ο κ. Σκουρλέτης πρωταγωνιστούσε σε εκείνα τα επεισόδια που προπηλάκιζαν Βουλευτές και Υπουργούς την περίοδο εκείνη».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε διακόπτοντάς του και του ζήτησε «να το πάρει πίσω αυτό…», αλλά ο κ. Βρούτσης επέμεινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο του 2012, 2014, 2015 ήταν απέναντι στην Πλατεία και πρωταγωνιστούσε στους προπηλακισμούς εναντίον της Βουλής, των Βουλευτών και της λειτουργίας των θεσμών».

ΚΚΕ: Το ξύλο έχει δύο άκρες

Για το ζήτημα παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης που σχολίασε πως «οι συλλήψεις δεν γίνονται με λουλούδια, γίνονται με ξύλο. Η σύλληψη των φωτορεπόρτερ που έγινε εδώ στο Σύνταγμα για ποιον λόγο έγινε; Δεν ήταν δικαίωμά του να βγάζει φωτογραφίες, αυτή δεν είναι η δουλειά του;»

Ενώ όσον αφορά το επεισόδιο έξω από τη ΓΑΔΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ είπε «πως νομίζω ότι υπάρχουν φωτογραφίες που δείχνουν ασπίδες, ΜΑΤ, που σπρώχνουν και προπηλακίζουν ανθρώπους».

«Ακούστε, για να είμαστε ξεκάθαροι. Εμείς, οι βουλευτές του ΚΚΕ , δεν θεωρούμε ότι είμαστε κάτι άλλο από τον λαό, ούτε έχουμε το προνόμιο να δέρνουν τους άλλους και εμείς να είμαστε ανέγγιχτοι. Άλλωστε, έχουμε και εμπειρία και το γνωρίζετε καλά. Και να μιλήσω και προσωπικά, αλλά να ξέρετε πως το ξύλο έχει δύο άκρες. Μη νομίζετε ότι θα μας δέρνουν ανελέητα και θα καθόμαστε με ψηλά τα χέρια και θα κάνουμε τους μάρτυρες. Τελείωσαν αυτά, εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είναι δυνατόν να βαράνε οι ΜΑΤατζήδες αναίτια και εμείς να καθόμαστε να μας λιανίζουν. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα». Διερωτήθηκε «ποιος είναι νόμιμος, αυτός που έχει τη μαγκούρα και είναι σαν αστακός; Και παράνομος είναι ένας άνθρωπος που διαδηλώνει, εξήντα-εβδομήντα χρονών;» και ανέφερε πως αυτοί που χτυπάνε από τους αστυνομικούς είναι «ο χρυσαυγίτικος κυρίως τομέας που δεν θέλετε να τον ξεκαθαρίσετε από την ΕΛΑΣ. Χτυπάνε οι ειδικοί φρουροί, που τι δουλειά έκαναν πριν έρθουν στην Αστυνομία; Οι περισσότεροι τι ήταν; Μπράβοι»!

Καταδίκες από Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Κώστας Σκανδαλίδης, ανέφερε πως το κόμμα του «καταδικάζει κάθε μορφή βίας απ’ όπου και εάν προέρχεται. Είναι σταθερή η θέση μας και πιστεύω ότι αυτή η κατάσταση δεν προάγει ποτέ ούτε τη δημοκρατία ούτε τον ουσιώδη διάλογο. Ιδιαίτερα όταν αυτή η βία ενδύεται την “κρατική νομιμότητα”, το πρόβλημα μεγαλώνει εξαιρετικά».

Είναι αδιανόητο «σήμερα που συζητάμε για την Παιδεία να εμφανίζονται παρόμοια γεγονότα εναντίον βουλευτού και εναντίον ανθρώπων που διαδηλώνουν. Νομίζω ότι η Κυβέρνηση έχει την ευθύνη και οφείλει να ερευνήσει και να αποδώσει τις ευθύνες σε αυτούς που προκάλεσαν τα επεισόδια. Δεν μπορεί ιδεολογικά και πολιτικά να συζητάμε αν η αστυνομία μπορεί να είναι νόμιμη μέσα στα πανεπιστήμια και από την άλλη μεριά να υπάρχουν αυτά τα γεγονότα που αμαυρώνουν ουσιαστικά κάθε έννοια δημοκρατίας και σωστής λειτουργίας του θεσμού του κράτους».

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας ανέφερε πως και εμείς «είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα και σε όλους τους τόνους τη βία από όπου κι αν προέρχεται. Το κάναμε, το κάνουμε και θα το κάνουμε για μια ζωή. Δεν το συζητάμε. Ιδίως για την κ. Σακοράφα που αποτελεί πραγματικά μια προσωπικότητα “κόσμημα” και όπως έχουμε πει σε όλες τις περιπτώσεις που έχει τύχει συνάδελφοι βουλετές να είναι θύματα βίας. Η βία δεν έχει χρώμα, δεν έχει ιδεολογία, δεν έχει τίποτα. Μακριά από εμάς αυτά. Καταδικάζουμε απερίφραστα τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται».